Inspekcije povećale promet u ugostiteljstvu

ljubuski.info

PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u ožujku i travnju 2019. godine 12 milijuna KM veći promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sustav PDV-a. U istom razdoblju 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sustav PDV-a. Ovo su, kako je priopćila Uprava za neizravno oporezivanje, prvi rezultati kontrola koje je početkom travnja ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava.

Nakon sto je UNO početkom rtavnja 2019. godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sustavu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predanih PDV prijava i provjere jesu li prijavili i uplatili sve obveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obveze za uplatu PDV-a.

Upava navodi kako je najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mjesec ožujak, koja se podnosila do 10. travnja 2019. godine. Tako su ugostitelji u ožujku sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 milijuna KM što je za pet milijuna KM više u odnosu na ožujak 2018. godine, dok su travnju sami obveznici prijavili ukupan promet u iznosu od 42 milijuna KM, što je za 7 milijuna KM više u odnosu na travanj 2018. godine. Tako je na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obveza za uplatu PDV-a za mjesec ožujak 2019. godine porasla za čak 45 % u odnosu na ožujak 2018. godine, dok je obveza za uplatu PDV-a ove grupacije u travnju 2019. bila za 30% veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u travnju 2018. Godine, navodi UNO.

Uvidom u izvješće s fiskalnih blagajni utvrđeno je kako su ovi obveznici u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika. Podsjećamo, zakonski prag za ulazak u sustav PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjoj razini.

Inspektori UNO će u srpnju i kolovozu i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH.

Večernji list

Glas naroda

kakva nam korist od toga osim što će čović i slični graditi još veće vile

Opet evanđelje po narodu,samim ovim viša cjena stolice,pa neka se narod zatvori u kuću.

Cuj najavili!A sto nisu uletili bez najave pa udri po depu,daj im basnoslovne kazne i sve po zakonu.Ovako pojeo vuk kenjca,trajat ce dok inspekcija ne prode i onda sve po starom....golemo majke mi.

Nece na ceveljusu doc.

Na ceveljusi ima sanitarna posla 19 dana. Pocev od sanka stolova do sanitarnog cvora di se uvatila paucina toliko da se spletes dok vrsis nuzdu. A stas

A gdje si ti bio na ceveljusi,u Grgica?

Tamo je Pratar blagoslovio :))

Mandic tone mesa prodaje,on treba platit porez ko svi ostali.

Pratar sa oltara poziva narod na ceveljusu:)

tegasevac,cafe mravinjak...nezavisna ce od fisikalni racuna napraviti novu smecarsku udrugu,nazvati ce je travinjak,sjediste ..iznajmljeni stan..

Inspekcije povećale promet u ugostiteljstvu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari