Prava istina Mije Brajkovića

ljubuski.info

Bivši direktor Aluminija, Mijo Brajković, zbog nagađanja i kako tvrdi, niza neistina koje su se pojavile u medijima u zadnje vrijeme odlučio je uputiti otvoreno pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

Povodom čestih natpisa medija među kojima prednjače oni iz Sarajeva, a u kojima se iznose tvrdnje na jedan tendenciozan način, bez da se po pravilima struke saslušala i druga strana, želim iznjeti pravu istinu.

Kao što je svima poznato 23./24. travnja 1992. godine u 11,30 sati pogođena je podstanica u Aluminiju, što je dovelo do gašenja postrojenja.Nadljudskim naporima radnika,koji su 48 sati bili taoci u tvornici,uspjeli smo stručno, po ranije dogovorenoj proceduri sa francuskom tvrtkom Pechiney obustaviti proces i tako osigurali mogućnost ponovne obnove.

Slična situacija se dogodila sa šibenskim TLM-om, koji nažalost nije uspio spasiti postrojenja. Odmah smo počeli sa okupljanjem radnika i inženjera, kako bi se izvršile pripreme za ponovni rad tvornice, ali osnovni preduvjet je bio osiguravanje početnih novčanih sredstava. Ta sredstva smo dobili od Republike Hrvatske, u iznosu od 9 milijuna dolara, raspoređenih u nekoliko tranši.Ukoliko bi se obnovio Aluminij njegova obveza je bila kontinuirana opskrba TLM-a Šibenik metalom.

U to vrijeme rodila se ideja o "Joint venture" – zajedničkoj kompaniji, te je od tih 9 milijuna dolara kupljen poslovni prostor i stan u Zagrebu, za osoblje koje bi vodilo tu kompaniju. Nažalost, ta ideja nije realizirana, a ostao je stan u Zagrebu koji je imao troškove održavanja.

U to vrijeme zakonom je omogućen otkup stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, po točno propisanim uvjetima, tako da smo moja supruga i ja otkupili naš stan, po cijeni koja je bila određena zakonom, potpuno isto kao svi građani BiH. Obzirom da sam planirao da nakon završetka rada u Aluminiju nastavim živjeti u Zagrebu, gdje su mi živjela djeca, a stan u Zagrebu je imao troškove koje je podmirivao Aluminij, Nadzorni odbor donio je odluku o zamjeni vlasništva stanova u Mostaru i Zagrebu, koji su bili iste kvadrature. Za razliku od mnogih, uredno sam predao u posjed Aluminju stan u Mostaru.

Što se tiče nagrada koje sam primio za 22 godine uspješnog vođenja Aluminija, odluke o istima su donesene od strane Nadzornog odbora, u kojem su sjedili predstavnici vlasnika dioničara, gdje su mali dioničari bili većinski vlasnici sa 64% dionica, a odluke su bile u skladu sa statutom i pravilnicima društva.

Otpremninu sam dobio po odlasku u mirovinu, također na osnovu Pravilnika Aluminija i Ugovora o radu, kao što su ih dobili i svi koji su odlazili u mirovinu. Što se tiče poklona, oni su bili isključivo iz domena reprezentacije, a o reprezentaciji je odluku donosila Skupština dioničara u sklopu Financijskog plana za narednu poslovnu godinu, čiju je realizaciju ponovno potvrdila i usvojila Skupština dioničara na kraju poslovne godine. Vjerojatno su procijenili da shodno ugledu Aluminija i i svjetskih firmi sa kojima je radio nije primjereno donijeti "drvenu čaplju" kao poklon. Sa tim poklonima Aluminij je imao više koristi, nego što su utrošena sredstva.

Nakon mog odlaska u mirovinu 30. travnja 2009. godine, kada je usvojeno moje izvješće iz kojeg je razvidno da je Aluminij tvrtka na zdravim nogama, pozitivnog poslovanja, bez i jednog neizmirenog dospjelog duga, dolazi do negativnog poslovanja i nakon nekoliko godina stvaranja gubitaka dolazi Federalna financijska policija, pretpostavljam, da istraži razloge negativnog poslovanja u Aluminiju.

Međutim, istraga Financijske policije je započela sa 1997. godinom, kako bi se dokazao navodni kriminal u Aluminiju od početka njegovog rada i mene kao navodnog nositelja "kriminala" se neslućenom medijskom hajkom kroz niz godina u sarajevskim medijima, sa jasnom političkom podlogom, htjelo diskvalificirati. Imam osjećaj da se isti scenarij ponavlja, kao u poratno vrijeme, ali sada u svrhu pritiska na pravosuđe.

Koliko god se Financijska policija trudila da ispuni nalog politike i nađe nešto kompromitirajuće, kako za mene osobno, tako i za Hrvate i politiku HDZ-a, čiji sam ja bio član Predsjedništva, jedino što je uspjela naći je zamjena stana i troškovi reprezentacije. Ponosan sam što su mi to jedine "greške” u mome skoro četrdesetogodišnjem radu u Aluminiju. Možda da nije bilo tih mojih "grijeha" na računu bih ostavio 100 milijuna i nešto sitno KM.

Na kraju molim javnost, ponajprije dioničare, čije dionice su obezvrijeđene, kao i radnike kojima je oduzeta egzistencija i pravo na rad da svoje napore usmjere na otkrivanje uzroka i pravih krivaca koji su napravili dug od 400 milijuna i potrošili 100 milijuna maraka zatečenih na računu Aluminija.

Neka se netko zapita kako bivši predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Hamdija Jahić ima 10 puta više dionica od mene, koji sam proveo skoro od 40 godina u Aluminiju.

Glas naroda

Mijo ne rece ti tko su krivci

Pa ti ne znaš čitati,vidiš li da je čovjek fino rekao da su za sve krivi bošnjaci i sarajevo,samo još da pokojnog Jolu Musu optuži i možemo ga proglasiti svecem. A vi zapeli za neke stančiće u zagrebu...

Kad se krivci pomalo otkrivaju odmah se spominje rat,Sarajevo,predratno stanje...,krivi su 100% Hrvati,jer oni znaju samo nož zabiti Hrvatu.

UDBA i partizani su krivi;to kad se spomene odma je čovik u pravu.Što Hrvat more napravit svom narodu to nemere ni četnik ni [ * neprimjereno * ]a!!!!

Pravo je čudo da gradonačelnik uven kao visokopozicionirana lopina ne uskoči sa isprobanoj idejom primijenjenom na Komunalnim u Ljubuškom a to je: gasi jedno poduzeće, preimenuj i nastavi sa radom bez dugova i obaveza prema radnicima. Uven čujem priprema dotorat kod ševa na tu tematiku i problematiku zrelu za licencu. Kradeze mozgovi. Sve propada, meni dobro.

Na Komunalnom su mnogi omastili brke,i dobili masne plaće i otpremnine,dvojica naših djelatnika su čak dobili i nekretnine u HR.pa gdje su zalihr repromaterijala iz JKP,automobila,radnih strojeva itd.

ko su ta dvojica? Da nije HALIL i BOJKA

jwsu. u pravu si, omrsili su brke, ali ko. Političari i vrli menadžeri, a sve preko leđa radnika. I poslušnici dobiše poso u parkovima, u JKP osta šaka ljudi, osta višemilijunski dug i nikom ništa. I dok su god na vlasti OVI, vjerujte da im ne može niko ništa. A, posebno dok nam je tužiteljica ĆAVARUŠA

Ja znam ko je kriv i ko triba odgovarat, ali neću rec

Ovo je djelomična istina.

Koliko vrijedi stan...koliko pokloni..kolika je otpremnina...gdje sy cifre....nista nisi rekao...da si posten rekao bi sve do detalja...

Mijo, što je sa vilom u Rogoznici? Je li legalizirana i prodana za par milijuna eura?
Izgrađena od plaće ili reprezentacije? Doduše, nisi samo sebi davao. Bilo je profesora, doktora, inat- kazališta ali uvijek s iskaznicim.

Mijo tebi svaka čast s Tuđmanom si otvaramo pogone. Ostavio si Aluminij u plusu došao je menađžment hdz-a i uništio sve ono što četnici nisu uspjeli.

Mislili ste i ti i tuđman da je to ratni plijen i da iz toga može izaći nesto dobro. Po fašističkom načelu čistoće zaposlili samo hrvate ukidajuci drugima sva prava. Uz to još bjesnili razbacujući se opljačkanim. Sad lažno optužujete sve ostale i mislite da još ima ludih koje možete prevariti. Nećeš više razbojniče!

Ćuješ, tko je prognao 230 000 Hrvata iz Federacije Bosne i Hercegovine u ratu? Koliko ih se vratilo u svoje domove i koliko ih sad radi u bošnjačkim firmama? a

Bitno je da se ugasila najveća Hercegovačka ekološka bomba što je Hercegovinu godinama trovala.
a Hercegovina od nje nikakve koristi nije imala,
sem nekoliko lopina i devesto njihovi sluga.

aluminij je zlatno poduzeće a najveće ekološke bobe izbjeglice su UDBAŠKI adeze i UDBAŠKI kler
od čega će mo živit ako nema industrije i poljoprivrede-od adeze čitaj pljačke naroda preko proračuna
švica ima najbolju poljoprivredu u evropi a mi razmislite i želim čut komentar NARODA

Pa oni i zele da im pokucas na vrata molec za koru kruva
Bog ce im svima sudit samo se treba od gofana odmaknit

brajkoviću uduni mi znamo ko je kra sad ste u strahu
čoviću di su pare iz hercegovačke banke i ko ti izgubi spis koji te tereti-kopija je sačuvana čoviću

Prava istina Mije Brajkovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari