Potvrđena optužnica protiv ravnatelja posuške Gimnazije

ljubuski.info

Zbog postojanja osnovane sumnje da je kao ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju počinio kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti i kazneno djelo krivotvorenje službene isprave, suda za prethodno saslušanje Općinskog suda u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva ZHŽ Široki Brijeg protiv Ante Jukića (1984.) iz Posušja, potvrđeno je iz Tužiteljstva ŽZH.

Optužnicom se Jukiću stavlja na teret da je, obavljajući spomenutu funkciju u navedenoj gimnaziji prekoračio svoje službene ovlasti, tako što je omogućio izdavanje svjedodžba učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena radi čega su trebali izgubiti godinu.

Optuženi je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ donijelo rješenje kojim je obvezalo gimnaziju da se određenom broju učenika/ca omogući izdavanje svjedodžbi.

Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedodžbe upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama te izdao svjedodžbe za šest učenika i učenica potpisavši se i na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom gimnazije, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama županijskog tužiteljstva.

Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.

Detalji optužnice

Zbog postojanja osnovane sumnje da je kao ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti i kazneno djelo krivotvorenje službene isprave, sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije protiv Ante Jukića (1984.) iz Posušja.

Optužnicom se Jukiću stavlja na teret da je, obavljajući spomenutu funkciju u navedenoj gimnaziji prekoračio svoje službene ovlasti, tako što je omogućio izdavanje svjedodžba učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena radi čega su trebali izgubiti godinu.

Optuženi je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH donijelo rješenje kojim je obvezalo gimnaziju da se određenom broju učenika/ca omogući izdavanje svjedodžbi.
Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedodžbe upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama, te izdao svjedodžbe za šest učenika i učenica potpisavši se i na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom gimnazije.

U ovom slučaju, istraga se vodila protiv još dvije osobe, ali je ista na kraju i obustavljena protiv županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

Cijeli slučaj je pokrenut nakon što su se usprotivili profesori Gimnazije i ukazali na nelegalne radnje tijekom školske godine 2016./2017.

Profesori su kaznene prijave podnijeli preko punomoćnice iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, a protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije, Nade Đerek Županijske prosvjetne inspektorice i Ružice Mikulić Ministrice Ministarstva obrazovanja ŽZH Široki Brijeg, zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i Krivotvorenja službene isprave.

U Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija služit će kao dokazi u kaznenom postupku.

Klupko se počelo odmotavati pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja 2017. godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda – izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ.

Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole. Budući da se radilo o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak – poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika. Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika.

Glas naroda

dolazi na red i slucaj sa krivotvorenjem u ljubuskom,mup,porezna...

Vitinjani, pripremite se! ;-)

Koje su to 2 učiteljice iz Vitine danas birale knjige za sve učitelje.Sram vas bilo! Nama iza leđa za vrijeme godišnjeg odmora povjerenstvo podobnih izabralo knjige.Fuuuuj, gadite mi se!

Nemoj tako.Pa ovo se povjerenstvo plaća. Sve za lovu!!!

Ma nismo mi to zbog novca.Nama su rekli da će Školska naklada svoj djeci pokloniti gumicu i olovku, a nama su djeca najvažnija.

Da smo znali mi bi bojice poklonili.

To znači ministrica inspektorica su oslobođeni a ravnatelja triba kaznit otvori se zemljo

A ko ga je prijavijo?

Što će nam dnevnici i ocjenjivanje ?!

Tip je djete hdz lako je zanj

Triba naredit da se nesmin pisat suvom olovkon.

A da nije čovik pripravija ocjene ove gospođe bi mu dale otkaz i sad se sigurno prave koda ništa neznaju otomu

Pitam se koliko skolu triba zavrsit da sam krivotvoris potpise, ovako obrazovan covjek kako mu moze i pasti na pamet

Kome je ovo više zanimljivo?Okanite se jadnog čovjeka!

Treba u zahodu pustit vodu nakon nužde. Ovo je posuto po profesorima

kad se vidi ko su sve potpisnici kaznene prijave sve je jasno. jasminka de bona malo se o sebi zabavi prođe ti život u prdljavini.

Tražim pod hitno da provjere ministricu i indpektoricu sipa dolazi

da ne bi sipa po Dalipagićku, naplaćuje od sindikalni para prijave

Kakav ste faks vi zavrsili i gdje koliko citamo ne zna ni rjesenje da procita

Pustite više čovjeka na miru. Optužen je i neka se brani. Ova navala na svim portalima nije ništa nego zamračivanje problema u ministarstvu. Sindikat kupljen i dovedene učiteljice kupljene za šaku škuda. S njima je i Madžar. Kažu da Ivan Madžar ne izlazi iz ureda ministarke. Svaki dan je u Širokom. Napraviše cirkus sa učiteljicama. koliko li su ih platili da odrade posao izbora udžbenika Školske naklade. Na javnoj raspravi govore da je bio rusvaj. Kome oni mažu oči. Nebi da su narod i ostali učitelji ludi. Do sada Alfa valjala a od danas ne valja. Ma molim vas. Odakle tolika stručnost. Ko je imenovao komisiju za izbor udžbenika? Kako se sindikat nije pobunio. Misli li iko živ na djecu i njihovo obrazovanje. Ne misle, nego na profit. Radi li oni Madžar u ministarstvu. Da nije i on savjetnik? Ministrice toliko je ovo jadno i prozirno. Ne zna čovjek je li komedija ili tragedija. Smanji doživljaj. Ovo je problem. Nije Ante Jukić. On ima odvjetnika.

Čestitam na komentaru ovo je pravo. Tko je taj Mađar? još jedan savjetnik, pa ljudi moji di više staju?Kad će te knjige? Oće li ove godine ili dogodine. Kao i pedagoška dokumentacija. Alal vera ministarstvu.

Mađaron...prodaje knjige po školama. svašta ti ćeš narode

Bilo bi in bolje da provedu javnu nabavku za tariguz. Tu je naša Violeta. Nagradit će koga treba.

nije Mađar savjetnik. Tosić se vratio.Sad će djeca kupovati knjige KOD POBRE. IDU DANI pa će dobiti i leša

Zna sam ja da je ova priča o besplatnim udžbenicima samo paravan za prljave rabote. Što nam dici nije besplatan prevoz? Lako je nami za knjige.Njih uvik posudimo.

i vi s ljubuškog.neta ste dosadni
Evo teme
Udžbenici i prevare s nakladnikom
što o tome ne pišete
nego se dovezali lanjskog sniga

Stručni aktivi u šestom misecu izabrali udžbenike a danas se na brzinu sazvalo povjerenstvo koje je izabralo ono sto im je rečeno. Samo za plaće para nema jer se na njima ne more krast.

Kako tako pametan jasan bas mi te zao

Potvrđena optužnica protiv ravnatelja posuške Gimnazije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari