Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakon o razvojačenim braniteljima

ljubuski.info

Usvajanjem Prijedloga novog zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji okončana je izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg proračuna i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Zakonom o razvojačenim braniteljima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Rebalansom proračuna FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 milijuna KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sustavne evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija s kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Glas naroda

nek se krene sa ovim i registrom a onda kad bude ppara tražimo JOŠ!

Nepravda koja neminovno dolazi na naplatu.
Kad vas snađe nevolja velika,sjetićete se svojih nedjela...

Ispravit ce to drug. Dragan za svoje hrvate nista se ne brinite

Zakon bez zakona!

Revolucija je NEIZBJEZNA na BRDOVITOM BALKANU ito na cjelom teritoriju SFRJ

A gdje su bili naši parlamentarci iz našega dičnog HDZ-a.Zašto su oni glasovali za ovakav nakaradni zakon?

Žao mi je, mogli smo davno postić bolji cilj, trebali smo biti još masovniji na prosvjedima, da nije izda Marušić i njegovi (da su nas barem na sastanku dan prije upozorili o svojim namjerama) i da nije prije kazao političarima o svojim namjerama, - mi bi imali drugačiju taktiku blokade granice.
Mada sam među onima koji ima dovoljno godina i staža na burzi rada, žao mi je mnogih koji će čekati ovu socijalu još pet godina!
Da smo samo tri dana blokirali Bijaču i protok nafte prema Sarajevu, četvrti bi dan uveli par/nepar, a peti bi dan hiton izglasali kompletnu Rezoluciju bez primjedbi.

Išli preko M-17 i opet mirna Bosna a tebe neka na Bijaci....

Da nebi rata 80% naših ljudi bi bilo gladno. Svi su oni unovčili svoje " ratovanje". Toliko o vrijednosti i radišnosti naših ljudi. Jad i [email protected]!

Ovaj ostatak od 10-ak %, išli u rat bez figa u džepu, nisu kupovali zap.mirovine i lažirali invaliditet, radili 30-40 godina i imaju mirovinu od 370 maraka. I sad mi ovi govore o domoljublju. Eto im tamo, neka oni žive s tim, a ja ću valjda preživit i radit još dok mogu i polako, lagano se spremat na vječiti odmor.

Ne petljaj se u nešto o čemu nemaš pojma ! Sigurno si sa sigurne udaljenosti ,od nekoliko stotina kilometara promatra rat ! Branitelji nisu unovčili rat ! Samo dobili kostobolju ,išijas,ptsp a mnogi umrli ko Bili neki dan! Ne dočekavši pravdu!Ti si mučki provokator!

U ratu sam bio na prvoj crti, a sad sam samo daleko od svih spiskova o benificijama i drago mi je. Po čemu sam to provokator? Što kažem istinu, možda?

odličan zakon kad stupa na snagu

Ide zakon, ide.

Pa šta? Jeli pošten Zakon? Šta je sa sirotinjom, koja je radila i ratovala I mi smo postali ko i srbi, oni imaju izreku
" ogolje se nema odavno rata", a i mi smo tu. Eto vam uživajte još 10-tak godina i šta onda?

To je izreka Crnogoraca i sa Srbima nema nikakve veze.

Možda sa srbima nema veze,ali s hrvatima sa ovih prostira ima, demntiraj me. 2000 invalida. 15o zapovjednika, a svega 200 na crti bojišnice. Ajde reci

Ovo je samo u Ljubuškom, a koliko još ima lešinara u tkz. Herceg-bosni?

Mnogi neće moći dobiti ratni dodatak jer nisu na birou npr.radnici Vinarije

Al se grbavac izblamirao u parlamentu auuu... koga on predstavlja?

Hrvatski zastupnici u parlamentu ništa ne odlučuju nego samo dižu ruke po nalogu nadređenih.
Svejedno,svaki od njih će ponaosob imenom i prezimenom pred
Bogom i braniteljima...

Želja potpisujem sve što si rekao!

Salko Sadaka i Sarajevski Šatoraši uspijeli u svom naumu. Ali je ovo i dobro sa jedne strane da se vidi sa kime smo to mi trebali da izbijemo zajednićkim snagama na DRINU. Bolje da su se razlaz i izdaja dogodil u Sarajevu razlaz nego u VIŠEGRADU poslje krvavih zajedničkih borbi. Sa ovim činom je i Bih definitivno pokopana jer UZB HVO i kamp tz heroja Armije bih su u svojim zajedničkim djelovanjima bili Ti NJEMCI I FRANCUZI poslje drugog svj rata koji su zajednički istinski vratili suživoti pomirenje među ta dva Naroda. A to su ovdje u ovom slučaju Sarajevski šatoraši koji su sve prokockali na čelu sa amelom pervanom i ubili ste zadnju nadu nečega što je dobro za Bih po pitanju zajedništva u koju se tako zdušno zaklinjete. Amele neka ti je uslast Bujrum.

Vlado Marušiću neka si ti sebi izganjao kredit, sve ti he drugo nebitno.

Kakvu Drinu jadan bio kad ste citav rat sa cetnicima saradjivali? Sta ces izbijat na Drinu mogo si cjeli rat bit na Drini

Jeli Pehar govorio u parlamentu

Mazda je Pervan i Krkalic ucjenjeni sa onim pušenjem a

U parlamentu je govorio Drago Grbavac i izmamio tak plijesak svih parlamentaraca posebno oni koji imaju svoj stav i trun mozga!
A ovo je lako bilo izglasat jer zapravo je jedno NIŠTA sve smišljeno da ne zaživi nikad?

Smijali se budali svi hahaha

Pehar jedino može glasati za predsjednika sokaka

Kakav crni pehar...

Pervan i Krkalić su za vas Nato.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakon o razvojačenim braniteljima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari