HNS napustile još tri stranke

ljubuski.info

Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je gospodarska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, osobito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, postavlja se pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a.

Objavili su to u zajedničkom pismu predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž i predsjednik Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj.

Teorija i praksa

Naime, Raguž i Vasilj su nakon obraćanja Predsjedništvu HNS-a napustili sjednicu.
Ne bih ovo nazvao ni raspadom ni raskolom. Pozivali smo da se poštuje institucija HNS-a. Željeli smo im sve reći u lice. HNS je neminovnost hrvatskog naroda u BiH. Ali jedno je teorija, jedno praksa, rekao je Raguž nakon napuštanja sjednice i dodao kako ne želi biti dio ovakvog HNS-a.

U pismu pak navode kako su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zlouporabe HNS-a u stranačke svrhe.

Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći. Bili smo protiv političke reafirmacije stranaka koje su bile dio Platforme i Alijanse bez ikakvog ispita savjesti tih stranaka; ustali smo protiv diktata na plenarnoj sjednici HNS-a kada smo jedini kandidirali Člana Predsjedništva HNS-a kojeg nije izdiktirao Dragan Čović, jedini smo glasovali protiv aktualnog i za branitelje HVO-a diskriminatornog prijedloga Zakona o razvojačenim braniteljima, pismenim putem od hrvatskih čelnika slali prijedloge za apelacije ustavnom sudu, jedini smo bili protiv podrške izgradnji Bloka 7, protiv izglasavanja Proračuna Federacije bez izmijenjenog izbornog zakona itd. Unatoč svemu tome, iz poštovanja prema instituciji HNS-a, nastavili smo s radom u toj instituciji. No, kada smo inzistirali na hitnom zasjedanju Odjela gospodarstva GV HNS-a, gdje bi se koordinacijom hrvatskih ministara iz Vlade FBiH, ljudi iz Aluminijskog i vanjskih stručnjaka našlo rješenje za ovo poduzeće, kako bi se izbjegla havarija, prijedlog nam je odbijen obrazloženjem za malu djecu, navodi se u pismu.

Hrvati su kreatori svoje neravnopravnosti

Dodaje se kako se smisao djelovanja HNS-a BiH gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zlorabi HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na "tržište".

Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama milijuna KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno sudjeluju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH, navodi se.

Dodaje se da su HRS i ČNS na sjednici Predsjedništva održanoj 9.7.2019. odlučili zamrznuti svoj status unutar HNS-a.

Instrument u rukama HDZ-a BiH

Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu obznanili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to", navodi se u zajedničkom priopćenju ove dvije stranke.

Podsjećamo, HNS su napustili i Hrast te Hrvatska nezavisna lista.

Pored stranaka koje su objavile kako napuštaju ovu organizaciju, Hrvatski Narodni Sabor čine izabrani dužnosnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a, Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić, Hrvatske seljačke stranke, HSP-a AS - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, HKDU-a - Hrvatska kršćanska demokratska unija, HDU-a - Hrvatska demokratska unija te HLL-a - Hrvatska lista za Livno.

Razloge napuštanja obrazložio i Pero Barbarić - Pepi

Nakon Hrvatske nezavisne liste i Hrast-BiH izašao je iz Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je u priopćenju za javnost Član predsjedništva HNS-a i predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Pero Barbarić - Pepi.

Prenosimo priopćenje:

U svim dosadašnjim javnim istupima po pitanju HNS - a, Hrast je uvijek imao jasan i nedvojben stav da je dobro da Hrvati imaju jednu krovnu organizaciju gdje će se okupiti svi politički, kulturni, duhovni i gospodarski kapaciteti, koji će znati domišljato i učinkovito oblikovati glavne strateške smjernice političkog djelovanja hrvatskog naroda u BiH, vodeći se pritom pravednim načelom; "svoje ne daj, tuđe poštuj".

Iako je mnogo puta od osnivanja do danas, HNS bio toliko nedosljedan i kontradiktoran, te je služio HDZ-u BiH za skrivanje od odgovornosti i manipulaciju, Hrast je htio još jednom dati povjerenje i vjeru da HNS unatoč svemu može i treba uspjeti u ulozi koja mu je namijenjena.

Osobno sam više puta na sjednicama Predsjedništva rekao predsjedniku HNS- a, dr. Draganu Čoviću, da je na njemu ogromna odgovornost za rad i učinak HNS - a jer smo ga zadužili povjerenjem koje smo mu dali i da ovaj put mora pokazati iskrenost i dobronamjernost, te znati zadržati snagu HNS -a koju on potencijalno ima, jer u protivnom popravnog neće biti.

Dogovorili smo se da ćemo rješavati sve one bespotrebne probleme koje smo zbog politikanstva stvorili sami sebi unutar hrvatskog korpusa.

Zatim je došao prvi test u obliku pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina da joj se nakon 3 godine vrate zakonom zajamčena prava koja im je načelnik Općine, Smiljan Vidić (HDZ BiH) samovoljno ukinuo.

Nekoliko puta je ova točka bila na Predsjedništvu HNS-a, gdje je predsjednik Čović obećao riješiti ovaj problem koji je nesavjesni Vidić napravio najčasnijem i najranjivijem dijelu braniteljske populacije.

Molio sam svaki put predsjednika Čovića da, ako ovakve stvari bude rješavao (a može ako hoće) da će još više zadobiti naše povjerenje i učvrstiti HNS u svojoj misiji.

Upravo je ovo točka na kojoj smo ozbiljno počeli razmišljati o našem izlasku iz HNS-a , jer smo vidjeli da unatoč tolikim obećanjima i apelima za rješavanja ovog pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina, jednostavno se ne želi riješiti ovaj problem, pravdajući se nekakvim maglovitim izlikama…

Ono što nas je definitivno natjeralo na odluku izlaska Hrasta iz HNS-a svakako je i nedosljedno i politikantsko povlačenje ustavne apelacije od strane Borjane Krišto. Zatim neodgovorno ponašanje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a koje je odbilo sazvati hitnu sjednicu na temu situacije u Aluminiju unatoč zahtjevima članova GV…, i u najmanju ruku čudnog i nespretnog ponašanja predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića koji je u ključnom trenutku napustio Hercegovinu kao baba koja se češlja dok selo gori.

Shvatili smo da je HDZ-BiH, umjesto ponuđene istinske potpore HNS-u, u ovom kritičnom trenutku hrvatskog naroda, to razumio kao priliku da kroz HNS, pokuša dodatno eutanazirati one političke stranke koje još nije eutanazirao metodom mrkve i batine i da namjerava nastaviti sa dosadašnjom praksom nedosljednosti i manipulacije.

Nažalost, HDZ-BiH koji jedini ima stvarnu moć unutar HNS-a jednostavno ne želi biti autentičan i dosljedan iz nama nerazumljivih razloga, oni žele koristiti HNS kao paravan za skrivanje i pokušavaju stvarnu odgovornost HDZ-a BiH za sudbinu hrvatskog naroda prenijeti na HNS.

Smatramo da je HDZ-BiH dosad dobivao povjerenje naroda, doduše to povjerenje je utjerivao raznim metodama kupovine i ucjene glasača, ali pravno ga je ipak dobio. Zato smatramo da je pravedno i da snosi sam odgovornost koju ima kad već nije htio iskoristiti posljednju priliku koju smo mu bjanko na HNS-u dali.

Neka nitko ne pomisli da imam nešto osobno protiv predsjednika Dragana Čovića, ali imam itekako protiv politike koju vodi i koja je izgubivši u miru poziciju hrvatskog naroda u BiH, za koju smo se mi ratnici krvavo izborili u ratu, dovela u pitanje opstojnost hrvatskog naroda u BiH.

Svima koji se slažu sa ovakvom politikom koju vodi HNS i žele je i dalje podržavati želimo sve najbolje, a one koji dijele ova naša razmišljanja i stavove pozivamo da ne budu smokvin list HNS-a zbog lista raštike i da nas slijede u drugačijim pogledima na politička rješenja za opstojnost Hrvata u BiH koja neće sve naše resurse ulagati u represivni aparat koji guši i ucjenjuje sve naše stvaralačke snage.

bljesak.info

Glas naroda

Ćane spašavaj još to malo obraza što imaš i sklanjaj se od udbaša.

Sta sutis ilija.prodana duso.gori si od starog [ * neprimjereno * ]e ljubica.

ČOVIĆ je politički mrtav, Plenković se utapa. CVITANOVIĆU šta radiš na brodu koji tone. HDZ propada i u BiH i Hrvatskoj.

On se više nigdi među nama koje je privario ne smi pojavit. Nikad više .

Tako je ne smi Čović više prid narod.Pogodilo ga neki dan skandiranje lo po ve

Nedavno ga fra Ivan Ševo veličao kao dobročinitelja, a sada ga narod veliča kao lo po va....
Neće više ovce da slušaju svoje čobane, pamrav ušao u glavu....
E Dragane, jesi li to zaslužio?
Kako vratiti sjaj kad narod kuži situaciju?

Tako je nema se u HNS šta tražiti to su komunjarei uhljebi

gosppodo povjest i grobovi naših pobijenih vitezova vam nikada neće oprostit
izdaju i uhljebljivanje-uveri[ * neprimjereno * ]i

Šta kažete jeli Žarkić napustila aaaaaa..a nečujem dobro!

Koji žarkić šta ste ljubomorni na čovjeka,
Sve vas on može kupiti za vriću mekinja,
Samo vi lajite opet će on proći u Županiju crk.ite od ljubomore.

Štaće kupit jadni vi u sto vira za stao lira uvlakač.

bolan nije žarkić već se sada kaže
jarkić žaromir
i šev' mu
ulitanović lija...

nema jopet adeze može proć bradinu na putu u ZENICU-stvarno ste nedokazani -sirovi

Barbaric i ekipa pokrali sve o njima niko nista a dovezali se Zarkica postena covika sve POl UDILO bud aletine

HSP šuti kalkulira u koju ćošu sist a u svakoj prilici laju na Čovića.Adresiraj se Ćanke .

HNS napustile još tri stranke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari