Protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije iz Posušje podignuta optužnica

ljubuski.info

Istraga u slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji Fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine rezultirala je podizanjem optužnice protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, dok je istraga obustavljena protiv županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

Iz Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg saznajemo da je povodom kaznene prijave oštećenih profesora Gimnazije fra Grge Martića iz Posušja, a koju kaznenu prijavu su podnijele punomoćnice iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, a protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije, Nade Đerek Županijske prosvjetne inspektorice i Ružice Mikulić Ministrice Ministarstva obrazovanja ZHŽ Široki Brijeg, zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i Krivotvorenja službene isprave. Donesena je odluka da se neće provoditi istraga protiv Nade Đerek i Ružice Mikulić, dok je protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije fra Grge Martić iz Posušja podignuta optužnica zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i kaznenog djela Krivotvorenje službene isprave.

Dvije prijave

Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu je zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske godine 2016./2017.

Dana 22. rujna 2017. godine PU Posušje prijavljen je v.d. ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukić, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti.

Druga kaznena prijava podnesena je 29. rujna 2017. godine od strane dvadeset i jednog profesora Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Putem punomoćnika, odvjetnice Nade Dalipagić, profesori su Županijskom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

U Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija služit će kao dokazi u kaznenom postupku.

Kao što je u nekoliko navrata do sada objavljeno, sve je počelo pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.
Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja 2017. godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, naveli su tada profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Ravnatelj prepravio i potpisao

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je tada s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika. Optužbe na ovakva postupanja, iznijeli su profesori, njih 21, koji su podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu što je na kraju rezultiralo optužnicom protiv ravnatelja, dok se istraga protiv inspektorice i ministrice neće provoditi.

Dnevni list

Glas naroda

oće li biti orkanska bura u posušju da dicu iz trećeg vraća u prvi razred :)

Oće, ako ravnatelj plati glavom umjesto krvnika...Nekom si smetao Ante, zato te izdadoše prvi suradnici.
Al ima pravde, neboj se, ima pametnih i razumnih ljudi i na sudu.

Ove što sada plaču jer ih je sram neka povuku prijavu protiv ravnatelja. Ako su zavedene kako pišu neka za čovjeka urade čestitu stvar. Nikad nije kasno!

Isti slučaj u Vitini
Ko će udovoljiti svitini
drće Neli guza
ne gine i njoj ćuza.
Kako si sijala
Tako ćeš žeti!

Di ste cijenjene kolege profesori, spavate li dobro ovo dana??
Šutite ko p...., u oči ga ne možete pogledat!!!

Ante je izvrstan nastavnik i pedagog te odgovoran ravnatelj. Žalosno je da mu se ovako nešto događa. Nož mu zabijaju oni koji su ga donedavno tapšali po leđima i hvalili na sva zvona. Puna zbornica ljudi, a čovjeka treba svijećom tražiti. Ipak uvijek ima onih par koji koji drže do Boga, bližnjih i sebe.

Kao on će završiti svi oni koji dobiju naređenje suprotno zakonu, neka se pripaze novi podtanici. Ruke operu nad onima koji se njima ulizuju i onda ih odbace ko staru laptinu.

Jedino što ovima koji su tužili preostaje je povući tužbu dok nije kasno.

Protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije iz Posušje podignuta optužnica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari