Iseljenici nam za prva tri mjeseca ove godine poslali 619 milijuna maraka

ljubuski.info

Iseljeništvo je u BiH, u prvom tromjesečju ove godine, poslalo skoro 619 milijuna KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.

U Središnjoj banci BiH objašnjavaju kako je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u iseljeništvu osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija.
Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 milijuna KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući - naveli su u SB BiH.

Od 2008., kada je izbila svjetska gospodarska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati.

Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla razinu iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora. Smatraju kako je iznos pristiglih doznaka u BiH bitno veći od podataka kojima raspolaže Središnja banka, jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere.

Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 milijuna KM.

Glas naroda

A tek šta smo poslali po nekomu ili po autobusin kako će to izračunat ili koliko ostavimo kad smo doli.

Dasta, ta nismo vas dzabe poslali u svit, samo saljite jer ako ne šaljete - ne volite Rvacku i adz!

Ruke vam se pozlatile Dico naša mladosti naša fala vam što nas niste zaboravili a ovi Hdza laju navas ko kerovi a vi im glavna ekonomija.

Ko to tamo repa KEROVI KEROVI... kaze Sose
Jebš ti mene ako mi preživimo idućih 10 godina!
S druge strane,šef mi ovdje u njemqčkoj ode danas u penziju,nakon 48 godina staža!
Svi slave ,svi jedu i piju a firma plaća!
To je lipo a vi Samojedi jedite go.vna

Dragi naši ljubušaci u emigraciji šaljite eure i čuvajte da vas kradezeudbomafija ne opljačka i nemojte ništa fra dariju davati ima on svoje kradeze ministre

Hebo je ježa tko nema nekog svoga vani

Ne kužite poentu i što je na stvari,naime ja i žena šaljemo svaki mjesec u BiH po 300€,ko fol da uzdržavamo roditelje,tj šaljemo sami sebi na račun u Unicredit,kad predajemo porez ovde u njemačkoj na početku godine,Financije nam sve priznaju i vrate do zadnjeg eura,tako ne da smo u dobitku 3600€koje su nam dole na banci,još 3600€dobijemo povrat poreza negdje početkom 6mjeseca,To su ti novci što se šalju dolje.

Napokon neko pametan.

Sad ga usr. Jarane,nigdje veze prica...jos ti i unikredit da kamaatu 12 posto na stednju :-) :-) :-) :-)

Tako znači Ćaći i Materi od šake do lakta.

Ćaća ima vojnu mirovinu,mater isto 450km ,mirovine.Iznajmljujemo stan u Mostaru za 600km.i nemogu potrošit.

Pa lijepo ti je gore napisano "ko fole" seljanko jedna.

Nedobijes novac nazad nego ti se smanjuje suma na koju moras platiti poreza za 3.600,-
Provjereno kod Steuerberater

Šaljite dajite kome oćete samo ovim hdzovcima nedajte ni feniga izbijegavajte ih nasvakom koraku. Oni su vam u stanju okrenit vas ko Jehovini svjedoci sa vire uviru. Davat će vam Maslinovu grančicu u ruku a onda će ti tu istu ruku iščupat.hdz Dželati naše Dice Dicu ste nam otrali od naši Kuća u tudji svit dok se naša Dica kupaju po Bauštelam u znoju vaša nakradena po Vilama i po moru.

Dobro kaže ovi gost gori šaljemo koda nekoga uzdržavamo pet šest stoja misečno nalito to doli dignemo i u njemačkoj nan još toliko vrate.

Lijepe su to investicije,npr:ako se netko od naši gastarbajtera bavi privatnim biznisom tj,ima iole ozbiljnu firmu,da bi zavara trag novcu,ulaže svoj novac opet ko fole,prave se 5ili10 puta veći računi,rashodi veći od prihoda itd itd.imate u hercegovini 1000 takvih malih firmi.

Brzo ćemo mi morat plaćati PDV. Na ove pare što šaljemo. Smisliće oni nešto

Hvala vam što ste otišli, što redovno pljujete po vlasti i sredini iz koje ste otišli, a što ste istima najveći izvor prihoda.
Samo šaljite i trošite ovamo svoje novce

Ne okreci se sine,nego samo digod posalji stogoc

Dok je dijaspore i kockarnica biće para.

Iseljenici nam za prva tri mjeseca ove godine poslali 619 milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari