Kupanje u Ljubuškom - na vlastitu odgovornost!

ljubuski.info

Ljubuški kraj krasi rijeka Trebižat, poznata po prirodnim ljepotama te mnogobrojnim kupalištima gdje stanovništvo traži spas od ljetnih vrućina.

Osobito su zanimljivi slapovi Kravica i Koćuša, omiljena odredišta koja redovito posjećuju lokalni, ali i stanovnici ostalih hercegovačkih općina i gradova. U posljednje vrijeme, ljepota netaknute prirode sve više privlači i turiste, pretežno međugorske hodočasnike.

A kako s rastom ljetnih temperatura raste i broj kupača, zasigurno se mnogi od njih pitaju je li voda za kupanje u rijeci Trebižat zadovoljavajuće kvalitete.

Bez kupališnih zona

Odgovor smo potražili u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora te smo saznali kako se tijekom ljetnih mjeseci, jednom (lipanj) do dva puta mjesečno (srpanj i kolovoz), putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu vode za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki). Rezultati dosadašnjih analiza su dostupni i javno na web stranici Agencije (www.jadran.ba).

Što se tiče uzorkovanja i ispitivanja voda za kupanje, iz Agencije navode kako, kao i prethodnih godina, i dalje postoji problem nepostojanja podzakonskih akata kojima bi se definirali uvjeti za kupališta na osnovu kojih bi općine propisale kupališne zone, koje bi, potom, trebale biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadzirane.

Nadalje ističu kako je, u usporedbi s prethodnim godinama, slično stanje jer nije bilo većih promjena na slivu, nisu se pojavili novi veći zagađivači, a u međuvremenu nije došlo ni do značajnije izgradnje kanalizacijskih sustava s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija sa sliva Trebižata.

Preporuke kupačima

I dalje vrijedi preporuka da je svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima na vlastitu odgovornost, naglašavaju iz Agencije. Dodaju i to kako je posebnu pažnju potrebno obratiti i na temperaturne razlike zraka, vode i tijela kupača, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale.

Inače, Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. "tradicionalnim kupalištima". Ispitivanja se provode na rijekama, jezerima i priobalnom moru (Neretva - Carinski most, Akumulacija HE Jablanica - Ostrožac i Gračac, Akumulacija HE Rama, Kukavičko jezero, Boračko jezero, Buško Blato, Trebižat - Kravica, od 2017. Čeveljuša, a od 2018. godine i Jaz; more - kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit). Pored navedenih, od 2018. se vrše ispitivanja i na lokacijama (Neretva - Stari most i Mostarsko jezero, Bunica, Drežanka i Lištica - Mostarsko blato).

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Najgore od svega je što je življenje u Ljubuškom na svoju odgovornost, lako za kupanje

Hehe, čuli kupanje na Kocusi,hehe... u zadnjih 100 godina samo su se okupali Kusturice i ona talijanska ckapi i to na par sekundi zbog filmske scene.

Nije istina na Kocusi sam se naucio plivati i svi smo se kupali kao djeca i momci i voda nam nije bila hladna i danas zaplivam tu i na ostalim kupalistima na Trebizatu iako mi je 70 godina i ako Bog da to cu radit dok mognem.

Svaka čast na 70 banki ali to je bilo kupanje prije postojanja i ribnjaka i HE Peć Mlini.... danas je puno zdravije skočiti u kolektor nego u Kocusu!

Pusti vodu da [ * neprimjereno * ] odu, pa onda se idi kupati i loviti ribu u istu tu vodu, BAS FUJ!
A HDZ mladez uziva na morima gdje ima filtera. Bas FUJ, FUJ!

Kakva je pivo nberodfghovbornist u Hercegovini pa sve otpad i kanalizacija spojene u rijeke,zato narod oboli i umire od teških bolesti.

Jebi ga kada Vas je Vas Kdz Zatrovao svim i svacim, a zemlju ste unistili sa furadanom.

slapt kad skocim u trebizat

ako se okupa barbarić i prvva dama ljubuškog grada i jaću!

Čega se kradeze dotakne to propada eto aluminij pokrali uništili sve firme po ljubuškom zapalili plantažu i duvansku...eto još kidisali na rijeku rip ljubuški

Ko se okupa na ceveljusi,bolje mu je da,se zakisa u kakvoj septickoj rupi..na isto mu dođe...a do kravice da ne govorim :-) :-) :-)

Imate u vitrini novu auto praonicu, sta sve kemikalije idu u vriosticu, jedan od vecih zagadivaca, imate pumpu peric i auto praonu koja također svojin slivon ide u trebizat...

Nemojte sad misliti da san protiv Marina i njegove auto praone ali jbg bas zagadivaju svojin kemikalijama vriosticu i trebizat, vise nema rakova u donjem toku, znaci da utjece te njegove kemikalije i bratova mu lakirnica...

Vezano za autipraonice pa zar je moguće da voda ide direktno u rijeku

Voda uopste ne ide u rijeke, nego ide u kanalizaciju

Sad jedino ta autopraonica zagadjuje okolis, a smece na sve strane, mrtve zivotinje bacaju u Trebizat, uistinu je zalosno kako su ljudi ljubomorni jedni na druge. I malo se bolje pozabavite hrvatskim pravopisom.
Lijep pozdrav!

Koliko ja znam otpadne vode iz „MOTEL MOST“ ( Zelić) idu direktno u rijeku a o drugim zagadivačima da ne govorim. Sramota za GRAD LJUBUŠKI !!!!

Gora BAKTERIJA 0d Escherihije Coli je pokret zvani HDZ ali uskoro cemo ih Strucno i Organizirano VAKCINISAT

Iz svih ugostiteljskih objekata, zgrada, privatnih kuća, ... - sve otpadne vode strojeva za pranje rublja, posuđa, auta, mokrača, - sve ti ide preko Matinjevca u Trebižat.
Prečistač samo služi da zadrži koji uložak i manju plastičnu pocu koja dođe kanalizacijom i otpadnim vodama.
Neka gospoda odgovori kako prečistač može izdvajat otpadne tekućine i detardžente.

Da Bog da da sva HDZ [ * neprimjereno * ] ode sa govnima u Jadransko more (bez filtera :-)

isto kao vožnja ljubuškim cestama

agencije i inspekcije ničemu ne služe nego samo da požderu naš novac

Pogledajte svaki dan nivo vode ujutro i popodne i boju vode NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ RIJEKE TREBIŽAT SU PEĆ MLINI koji vode iz matice koja dolazi u akumulaciju iz Imotskog i svaki dan ispušta u rijeku . Živim uz rijeku pogledajte temperaturu vode ujutro i posle podne razlika do dva stupnja ali koga to briga.... pitam se hoće li itko iz općine pokrenit bar imalo brige za to

Pa šta se čudiš, radi se o običnoj derivacijkoj vodi koja kao takova izaziva rakove nus- pojave!

Šta glasate za [ * neprimjereno * ]ka i prevaranta Nevenka Barbarića koji svaki dan uništava općinu.

Trebižat TREBABIŽAT.

Mi smo u 21 stoljeću zar ima to još da otpadne vode teču u rijeku

Puno je strašnije sto u stoljeću ovom netko piše tecu...

prečistač na matinjevcu radi jer talog koji se gomila je produkt oksidacije koja je prva faza čišćenja vode
ovde svi sve znaju a svi škole nemaju-pr.odpadnih voda

Pa zar treba biti visoko obrazovan
Da bi uočio da sva Ljubuški kanalizacija utječe u Trebižat
A samo jedan mali dio Krupnog otpada ostaje u tz. prečistaču
A kako mislim da sve ide nizastranu neznam dali je tako da otpadom iz praonica gdje se upotrebljavaju ne baš bezazlena sredstva.
Molim odgovor od ovih mnogo pismenih..!!!!!!!!????????????

HDZ bakterija

za malog vodostaja prečistač radi oke a ono što vidiš ono je samo krupni FIZIČKI odpad na prvom filteru na ulazu a talog je proizvod oksidasije-ono crno brdo-koje se da preradit u gnojivo no za vrime velike vode ide sve direkt u rjeku jer OBORINSKE vode i ODPADNE nisu podjeljene ispred prečistača tako da oborinske kad navale možemo pustit u rjeku ispod prečistača a otpadne tek posle obrade-oksidacijjke -kemijske i onda u rjeku na PRIRODNO neškodljivo obrađivanje-pr.odpadnih voda u progonstvu-austrih

deze bakterija je svugdje pa i u fratrima-na žalost

Dobro onda, nema više prat, srat ni pišat, a ni bacat smeće u Ljubuškom. Svi noću, krišom, u druge općine.

Nevenko, spasi Vriosticu!

Eto koliko znas,u Vitini ono nije nova autopraonica,covijek radi vec dugo,radi dobro i posteno,to samo govori koliko ste zlobni i ljubomorni na tudji uspijeh pa uzimate usta ljude usta.I jos kazes nemam nista protiv Marina,ocito imas!!!

sve kuće od klobuka ,grabovog vrela osobito ,pa i vitine što žive uz rijeku ili maticu kanalizacije su u rijeci ,AKO JE U INTERESU LAKO SE DA PROVJERIT

Kupanje u Ljubuškom - na vlastitu odgovornost!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari