Izbor Marije Pejčinović Burić značajan i za BiH

ljubuski.info

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić najavila je da će joj prioriteti biti bolja suradnja unutar Vijeća te veće sudjelovanje žena u politici i skrb o ranjivim skupinama u društvu. Zemljama članicama Vijeća Europe nikada više nego sada nisu potrebni jedinstvo i dijalog, rekla je za HRT Pejčinović Burić.

Ispostavilo se upravo u rusko-ukrajinskoj krizi da je ne samo dijalog između država članica iznimno potreban i to će sigurno biti prioritet da se na tome više radi nego i dijalog unutar samog Vijeća Europe, jer po Statutu postoji Odbor ministara i Parlamentarna skupština i cijela ova političko-institucionalna i kasnije financijska kriza je nastala upravo zbog toga što je Odbor ministara reagirao na jedan način, a Parlamentarna skupština na drugi, odnosno Parlamentarna skupština je uvela sankcije Rusiji a Odbor ministara nije, i to je bilo jednostavno neodrživo, kazala je.

Pripremala se za Zagreb

Mandat Pejčinović Burić počinje 1. listopada. Ona će biti prva osoba na vodećoj dužnosti Vijeća Europe iz srednje i istočne Europe, te druga žena na toj poziciji u 70 godina postojanja ove organizacije. Mandat traje pet godina, a mjesečna plaća je 25 tisuća eura. Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. u Mostaru, a živjela je u Ljubuškom. Srednju školu završila je sa 17 godina.

Prema najnovijim izjavama, "od rođenja se pripremala za dolazak u Zagreb", gdje je 1985. diplomirala na Ekonomskom fakultetu vanjsku trgovinu. Karijeru počinje 1988-1991. zaposlena je kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar Inženjeringu u Zagrebu. Od 1991. do 1997. radi kao glavna tajnica te direktorica Europskog doma u Zagrebu. Od 1993. do 1994. školuje se u Belgiji i Poljskoj gdje stječe zvanje magistrice europskih znanosti. Radila je i u farmaceutskoj industriji na poziciji direktorice Korporativnih komunikacija zagrebačke Plive. Godine 2000. na poziv tadašnjeg ministra europskih integracija Ivana Jakovčića (IDS) postaje pomoćnica ministra te državna tajnica MVEP-a do 2008.

Radi na poslovima suradnje Hrvatske i Europske unije. U HDZ se učlanjuje 2007. Godinu kasnije ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnica HDZ-a. Nakon dolaska SDP-a na vlast 2013, iako predložena, nije imenovana za hrvatsku veleposlanicu u Parizu. Kao stručnjakinja za prilagodbu zakonodavstva Srbije standardima EU, 2013. savjetuje srbijansku Vladu i tadašnjeg srpskog premijera Ivicu Dačića. No, kasnije je isticala da je riječ o europskom projektu i da ona nije bila savjetnica "malog Slobe".

Učila jezike

Pobjedom Andreja Plenkovića 2016. vraća se u MVEP gdje postaje državna tajnica, a u lipnju 2017, nakon ostavke Davora Ive Stiera, dolazi na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova i potpredsjednice Vlade. Aktivno govori francuski, engleski i španjolski, koje je učila na licu mjesta i radeći au pair poslove, bila je i dadilja djeci Bernija i Slavice Ecclestone. Išla je učiti jezike, vidjeti kako funkcionira svijet, obići galerije i muzeje i vratiti se u Hrvatsku.

Vijeće Europe, čije je sjedište u Strasbourgu, najstarija je europska organizacija za zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i jačanje demokracije. To je različito od Europskog vijeća, u kojem sjede šefovi država i vlada EU, čije je sjedište u Bruxellesu. Vijeće Europe osnovano je 1949, ima 47 država članica. Tko dolazi na šefovsko mjesto hrvatske diplomacije još se nagađa, najčešće se spominje ime sadašnjeg HDZ-ovog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara čestitao je Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe.
Vaš izbor na ovako uglednu dužnost je zasigurno rezultat Vašeg dugogodišnjeg uspješnog rada i predstavlja uspjeh ne samo za Vas već i za Republiku Hrvatsku. Vaš izbor je od velikog značaja i za Bosnu i Hercegovinu, kojoj je potpora Republike Hrvatske i Vaša osobna na putu prema članstvu u Europskoj uniji i dalje prijeko potrebna, kaže se, uz ostalo, u čestitki.

Glas naroda

marija će bih uvest u ropstvo eu a njoj će biti dobro a narodu pasi travu-naša bebi siterica
već viđena propast u lepoj našoj-joj naivni narode što si slip kod zdravih očiju

Ako nemaš ništa pametnije kazati bolje nazad u kućicu,čekaj večeras mjesec pa laj do zore.

ubrzo cete biti svjedoci da ce uvesti srbiju u evropsku uniju pa onda se uvjerite dal radi za hrvatsku il srbiju a sto se tice nas u bih...mi odavno ne postojimo,samo nece nitko javno da kaze

Žena nema pojma o BiH - - ni osnovne stvari...

Sta je ova zena Srpkinja il Hrvatica

Makedonka, u čemu je problem?!

Ona je prije svega žena, naobrazovana,kulturna, stručna,komunikativna i koja zna raditi svoj posao, a da li je srpkinja ili hrvatica je samo bitno kod vas primitivac jer vi ne znate ništa dalje od toga. A ti ori i oraces dok si živ , a u stvari drugo nista i neznas.

Jakove!
Stvarno političko satrapstvo nema ni mjera ni granica kako komunističko sad prebačeno u kvazi demokracko tako i svako politikanstvo koje se temelji na poštapalici " snalaženja" !
Lopovluk,rad za osobne interese po sistemu "stranka te prati" toliko je degutantno da vam čovjek ne može poželit više ništa do o onog narodskog dabogda se zabavili sami o sebi!

pa ljudi moji uguglajte prezime pejčinović i vidit će te tko je.....

ćaća joj srbin iz istočne Hercegovine, posle II rata doveden u klobuk da obrazuje ustaše i špijunira ih. Eto toliko

Lazes!!!

Otac ustaša suprug dragovoljac ona Hrvatica kakve nema

Sa stranice: Hrvatska prezimena. " Pejčinovići u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Srednje Bosne. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Srednjoj Bosni (područje Vareši) i u Srednjoj Bosni (područje Sarajeva)."

Baš me zanima otkud toliki propust u EU, a da nisu uspjeli provjeriti prezime.

Kliko ima obrazovanih i pravih hrvata koi istinski vole svoj narod i svoju zemlju ali nemogu doći do izražaja jer oni koi predlažu na određene pozicije predlażu samo one svoje istih svjetonazora i stalno pričaju o njima kao najsposobnijim .

Je li ministrica obrazovanja razriješena dužnosti ?

Bravo Marija. Vi ste na ponos Hercegovine i Ljubuškog.

Tako je Ivane slazem se,

maća petrović sa poljana hrvatica i rukometašica je ČISTAČICA a pejčinovićka UDBAŠICA od oca jugoslovena koje g pr.ČULJAK nije moga smislit je tajnica u vjeću evrope za kolonizaciju balkana-bebisiterica i uveri[ * neprimjereno * ]ka kpju-obe poznam iz škole i svjedok san tog vremena kad je partijom drma ŠOŠIĆ i DR.MILA MEĐUGORAC

Uz duzno uvazavanje mog pokojneg profesora Čuljka znam da on mnoge nije mogao smisliti jer on je bio covjek kao i svi ostali sa svojim manama i vrlinama, tako da misljenje bilo kojeg pojedinca ne odlucuje. O svemu neka odluci struka a vi ste bolesni i optereceni udbom a pola vas ne zna ni sta ta rijec znaci. Ali dobro visoke su temp.pa razumijem ponasanje pljuvaca,neka vam je bog na pomoci.

Oglasilo se dežurno lajalo marks. Pojest ćeš se od zlobe jazavče okani se naroda o sebi se zabavi.

Kojeg naroda niste vi narod, niste vi nikakva vecina vi ste apsolutna manjina saka jada svi lajavci stanu u jedan mini bus.

max---uz nogu

Izbor Marije Pejčinović Burić značajan i za BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari