Odlazak je postao način razmišljanja

ljubuski.info

Odlazak iz BiH postao je stil razmišljanja, a najatraktivnije zemlje bh. građanima, a prvenstveno mladima, su Njemačka, Austrija i Švicarska, rečeno je na okruglom stoli "Stanje na tržištu rada – odlazak kvalificirane radne snage u inozemstvo".

Direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosanske županije (SBŽ) Željko Lončar kazao je kako je, od početka 1. siječnja do kraja svibnja, iz evidencije nezaposlenih izbrisano 596 osoba, koji su kao razlog naveli odlazak u inozemstvo, ističući kako je to samo jedan segment i da bi taj mogao biti i veći.
Smatramo da je to veoma bitna tema o kojoj treba razgovarati, osobito zbog toga što poslodavci ne mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu, dok, istovremeno, imamo 32.000 nezaposlenih na evidenciji zavoda u SBŽ - kazao je Lončar.

Po njegovim riječima, u SBŽ-u ima višak diplomiranih pravnika i ekonomista, dok nedostaje inženjera geodezije i liječnika.

Rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš predstavio je istraživanje među mladima, prema kojem 50 posto njih želi napustiti BiH.
Gotovo polovica mladih, od ovih koji žele napustiti BiH, želi ostati u inostranstvu više do 20 godina, odnosno zauvijek. Suština je da je odlazak odavde postao stil razmišljanja i da je razlog ideja za boljim životom odnosno boljim ekonomskim uvjetima - kazao je Markuš novinarima.

Predstavnik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Huskić kazao je kako je u travnju ove godine u Federaciji BiH bilo 314.069 registriranih nezaposlenih, ali i da je godinama prisutan trend nedostatka kvalificiranih radnika.
Nedostatak radnika u početku je bio očigledan u rubnim županijama prema Hrvatskoj, a nakon što je ta zemlja postala članicom EU, dok je danas prisutan u cijeloj Federaciji BiH - kazao je Huskić.

Kako je rečeno, osim nezaposlenosti i malih plaća, razlozi za napuštanje BiH su politička i poslovna nestabilnost, nezadovoljstvo građana obrazovnim i zdravstvenim sustavom, te korupcija i nepotizam.

Na okruglom stolu je istaknuto da je za zaustavljanje masovnog iseljavanja nužan angažman cjelokupnog društva, a prvenstveno predstavnika vlasti i poslodavaca, kao i bolje realiziranje aktivnih mjera zapošljavanja.

Glas naroda

Hdz mora iskreno da se pokaje za neke nečasne radnje a narod da im oprosti i da počnemo sve izpočetka. Kako vidimo na scenu dolaze neke crne snage koje neće imati milosti ni prema nikome onda slijedi kolektivno iseljenje svih nas.

eno ga čović im je objavio knjigu "iznad crte"
valjda je malo popio pa se zahebao u naslovu koji bi trebao biti "iznad zakona"
ubrzo će biti predstavljena u Ljubuškom i šire samo da se prevede sa ćirilice.

Radobolja ti si tekla pravo
sveti te je iskrivuda savo
sv.savo njemu uzdanica
ako treba bit' i poturica
tako ČOVKE razmišlja i radi
a rvate po njemačkoj sadi.

Gdje ste socijalni slučajevi,nesposobni uhljebi,paraziti retardirano,nepismene fakultetlije.
Plesati ćete još kratko,

Velika neizvjesnost goni svjet iz ove države koju ova trojica uređuju 25 god.A oni i njihovi sve bogatiji,ne ide to više tako.Dosta za 5 dana odoh sa obitelji vani ostavljam sve HDZ u.

I mi se pakujemo dica moraju 11.9 u školu u Stuttgart kad se mora nije teško

Sto dalje to bolje :-),salim se naravno ali se isto nasa mladost prebrzo odluci za odlazak..

Od Tuđmanovog HDZ nije ostalo ništa..Došla je neka nova generacija političara koja gleda samo sebe i vlastiti đžep.

Privatizacijski pljačkaaši po nalogu stranaka koji su sve uništili da bi sebe ustoličili za vlasnike tih komunističkih poduzeća nepotizam korupcija uhljebljivljanje nisu mogli imati drugačiji rezultat mi danas imamo dva paralelna svijeta jedan privatnike koji misle da će radnika zamijeniti drugim za petsto maraka i drugi mladi ljudi hrabri kojima su Njemačka Irska i ostale zapadne države bliže od Hrvatske

Ovome se ne vidi kraj
Razlog, zasigurno loše plaće i neizvjesnost
Nažalost moglo bi puno bolje, a se traži odgovornost na radnim mjestima, tko radi da zaradi svoj kruh
Uzmimo puna općina i to mladih ljudi, za prvredu (poljoprivredu i turizam) neka mi neko odgovori koja je njihova uloga?
Zašto Načelnik te iste ne da negdje da se malo obuče pa da ovdje nešto pomognu da se pokrene?
I ovo što se je pokrenulo polako stagnira..

Pravilniji naslov bi bio "Odlazak je nastao kao produkt politike vladajućih"

Od GP Bijaca moze imati lijepu placu stotine Ljubusaka ali HDZ preko Volte ne bi izvlacio milione maraka a gdje Parkovi proracun ...

Polovina ljubušaka koja je otišla u Njemačku zivi na socijali...dobro poznata informacija

Tješi se uhljebu za tvoju informaciju već nam dolaze takvi kao ti jer ne mogu više izdržati lizanje gujice mi smo osigurali mirovinu jer Njemačka je daje za pet godina rada sad tko će je dočekati i koliko uživati zna dragi Bog progledajte otiđite dalje od Tikiruše jedan je život

Prijatelju i ja sam iz ljubuskoga ovdje u njemackoj vec 12god,ja evo ovdje od Biberaha do ulma znam svakoga iz ljubuske opcine i nikoga neznam da je socijalno ugrozen a ako je neko bolestan opet ima za normalnu egzistenciju,,,bog

hahahahaha la*eš ko ke*ac hahaha jedino ako su ti ljubušaci linč-ine kao ti.
onda su mogli biti lin-čine i ovdje u ovoj vukohebini kojom vladaju kri-minal i krim-inalciali ne bi za tu linost dobivali pinku.

Ja sam u njemačkoj o kakvoj socijalni pričaš ti ja imam neto 11 e bruto 16 žena približno jeftinije je nego tu hrana odjeća kozmetika itd cigarete ne pusimo

Lako je njima narod plati fasadu i otvore Ministar pokrade Jel mu djeca grizu fasadu govorio je od čega ne mu djeca živjeti kada je ukrao 90.000 kuna Jel ima činova od Mrtvog Čovjeka ništa su te informacije biti će ih još.

E laž eš,nemaš pojma o njemačkom sustavu.
Svi Ljubušaci u Njemačkoj pšteno rade i dobro zarađuju jer su sposobni i Radini.Za razliku od smotanih uhljeba, koji su komunističke prošlosti,nikad nisu naučili raditi,samo nekome lizat tur.
Pravi Hrvati i katolici su pod pritiskom,kao i njihovi očevi morali otići tamo gdje moras raditi i gdje se morate dokazati.
Da se vratimo "socijali",u socijali možete ući nakon nekoliko godina rada,s tim da morate biti nesposoban za rad i da to dokažes što je vrlo teško.
Pa svi koji "rade" u Hercegovini su u stvari na socijali jer ništa ne rade a primaju pare koje su oteli nama i protjerali nas bez metka.
Super je što se imalo di pobić.

Kome objašnjavaš odlazi se jer nemaju posla ne mogu ja kao roditelj obećavati djeci skupu ribu za tri godine oni danas trebaju jesti da prežive neki su se snašli po meni pogrešni ali idemo dalje svako vrijeme ima svoje breme

pa ta knjiga bi bila bolji naziv iza crte ili preko crte šta je narodu preostalo kada ga progone na zapadu možeš ostaviti na stranu tisuću dvi eura i živiti normalno a u nas ih ne možeš zaraditi za tri mjeseca a oni se ravnaju sa europom pa a što se ne ravnaju sa primanjima i pravilima ponašanja a ne samo sa cijenam i gledati kako ovaj narod oguliti

Bog vam na ovaj danasnji svetac-evo citam vjesti pa velim idem i ja da vam napisem osobni moj dogadaj od neki dana-ima desetak dana nazva me rodijak moj a nismo se odavna culi i veli mi ja se tebe tek sada sjeti rodijace i veli-daj molim te mozes li mi naci nesto posla za moju zenu gore u njemackoj pa bi i ja napustija ovi posa koji imam pa bi dosa ka njoj..ja odma sutradan organiziram ljude koje poznam da mi jave di bi bilo dobro zanju a svima sam posla i njezin,,cv,,odma sam joj nasao posa u jednoj njemackoj firmi i termin za razgovor.i dobija pitanje od glavnoga sefa te firme ,,gospodine ako imate jos koga sa priblizno istim ,cv,,rado vas cekamo veliki poz,,tako da i moj rodak nema problema za posa i nasa sam im smjestaj sve u par dana,,,njih dvoje za pocetak imace preko 3500e neto place i sta ih boli za sve drugo....evo toliko od mene BOG1215

3500€ njih dvoje,nemaju nista ni stan ni hranu,rezije,dok to poplacaju taman oko nule..da je te novce zarađivati u njemackoj a trošiti u ljubuskom to bi bilo najbolje,a ovako sve je to za muku..

Izgleda u njemackoj nema nitko pametan za raditi samo čekali da nasi dodu i čuvali najbolja mjesta za njih..i sve sefovi i sefovske place..

Ako ih dvoje radi, 3500€ neto, moze se fino zivit, nista ti ne fali.. mozes i usparat. Hrana pice kao i kod nas, restorani slupi al nije ni ovdje da spavamo u restoranima.Tako da to nije ni bitno. Bitno je Bozic 2 tjedna,ljeto 4 tjedna ! Kod nas godisnji sta je to !!??

Za solidan stan i ostale životne troškove netreba im ni 2500 eura pa ti prijatelju izračunaj koliko im je ostalo pozz.

Prijatelju olako barataš sa ciframa reka sam 3500e..pa ti sada odbijaj šta želiš sve je jeftinije nego doli u hercegovini...pa ti opet zbroji napominjem da je to 5000km za njih dvoje...bogg

vidi se da si uhljebljeni HDZekan pa što ako je 3500 pa lipo ti je čovik napisao da im je šef sredio smještaj zlobodane čitaj po redu.
pa ovdje su imali 0.000 KM i tvoj podrugljivi podsmjeh a tamo 3.500 oera eeee nikakva razlika da im ništa ne ostaje barem će živiti od svoga rada i neće viriti nikome iz pr*na išššššš 'rđo uhljebljena...

Šta dok poplaca ja plaćam stan 250e u Ljubuškom je toliko hrana jeftina o kakvim rezijama pričaš? Trebaš vidjeti kupio sam auto tu hlače nisam mogao kupiti daj molim te poštedi me gluposti imam 15.000 e na knjižici zdravstveno. Sve zubara itd dječji doplatak . Tješi se ti tu se nikada neću vratiti a glasati ću protiv HDZ-a za paponju toliko pozdravi mi ministra puno i nevenku.

Primjetio sam da ovi što odu u njemačku za godinu dana zarede kuću stan auto plus ostali troškovi a stari gastabajteri rade 30 i više godina i to nemaju četveročlana obitelj u njemačkoj za sve troškove bez luksuza treba više od 2000 eira izgleda da i u njemačkoj plaćaju pola preko računa a pola na crno plus prekovremeno

Ironični ovdje se radi i živi bez stresa dole žive dobro samo uhljebi ali to ne može dugo mi koji smo to vidjeli smo otišli svima vama koji ste se nagi.ili želimo sve najbolje

Ljubuški je bankomat Nevenka Barbarića i Tonija Kraljević. Štiti ih mršavi ministar policije koji je dno dna. I zbog takvih paraziti ljudi odlaze.

Sta ce sad ovi sto primaju penzije iz sarajeva nece bit ovaca za sisanje vise a pukovnici jos uvjek nicu

Idite sta kukate uvjek se islo i vracalo dosadni ste

Omladino živite život mi smo se poubijali za prostore na kojima žele živjeti samo političari i njihova djeca

Ljudi moji HDZ kontaminirao naša područja kao Černobil i u takvim prostorima velika je vjerovatnost da ćovijek oboliti i u černobilu takodje niko ne živi.

Kolika je arogancija HDZ na ovu temu najbolje govori izjava capljinskog gradonacelnika Smiljana Vidica da ljudi zbog pomodarstva iseljavaju P.S.Capljina je grad u kojem je najveci postotak iseljavanja u BiH

Ljubuški je jedino lijepo mjesto za umrijeti nema industrije čist zrak plodna zemlja sunce voda more blizu pa tko dočeka mirovinu uživaće

hahahahha u pravu si 100% da nema industrije nema, nema radnih mjesta do li uhljebničkih ukratko "NEMA"
plodna zemlja puna troskota a vode da ne pričamo pogotovo kad se krene ispod pročistača.
ko dočeka mirovinu uživati će u 350 KM za 40 god. staža, oli ti ga pušiona pobro.

Hdz-ovci razocarat ce te se na iducom lokalnim izborima,nakon poraza 200 vas ide kuci pa.ce te za Njemacku,cisto da.malo vidite kako ke nama.sve.ove.godine,pocet cu pomalo objavljovati spisak od tih 200

Ovo Hrvatski Narod nije mogao slutit ni u najgorem snu. Masovni odlazak Hrvata iz HR takodje iz Bih Hrvatska očajnički traži zaposlenike pa čak i one koji su 90tih napadali Hrvatsku recimo Da je Dubrovnik najviše bijo napadan od Trebinjskog korpusa i nanosijo Hrvatskoj veli ke žrtve. Danas Dijeca tih napadača ne samo dijeca nego veliki dijo njih samih ostvaruju plaće i doprinose u istom gradu kojeg su napadali i granatirali. Dok oni koji su dolazili da iz Hercegovine sa Hrvatskom većinom brane te prostore masovno napuštaju svoja ognjišta i odlaze u bijeli svijet znači Hrvatski narod se borijo za putovnice i odlazak Srbi koji su napadali Hrvatsku borili se za radna mijesta u Hrvatskoj i za opstanak. Ispada više Srbi vole Hrvatsku od samih Hrvata kako to.

Nažalost moram priznati da je ovo najbolji komentar

Djeca branitelja. u Njemačku djeca agresora na Hrvatsku i BiH na njihova radna mjesta Bože ima li te

Nije ni vani dobro i bajno. Zalosno je sto ljudi idu. Nece se tamo obogatit ali koji izbor imaju ljudi i mladi ovdje. Nemaju izbora. Djeca vec u srednjim skolama razmisljaju i planiraju odlazaka. Sve generacije mladih ljudi koje budu izlazili iz srednjih skola ce napustat ove nase krajeve.

Evo ja i supruga mi radimo u drzavnoj firmi placa zajedno oko 2.500 km plus topli obrok plus putni troskovi imamo 2 auta oboje vozimo malo posadimo baste za sebe i kud ces bolje ici u njemacku,irsku ili negdje drugo ne pada mi na pamet ovdje je bog bogova svoj na svome

Zaboravio si reci da si u partiji, morate li slikati glasački listić kad glasujete?

Ne moras biti u partiji da oba bracna druga rade. Ali nazalost takvih je vrlo mali broj da oba bracna druga rade.

Ja samo imam Baštu nemam državni posao nikakva primanja. Što od Bašte uzmem to je to i nežalim se dobro je.

Ko će priznat da se zajeba što je otišao pa galami kako je dobro što je izabrao i kudi one što su ostali da su glupi ovo je paranoja i nekorektnost takvih komentatora sramite se kom je bolje taj šuti i radi

Bolje je nego im je bilo ovamo a da adzovcima trenutno nije dobro je a koliko će trajati vidjećemo

Ljudino u pravu si ja poznajem neke Hdzovce ikada pričaš sa njima o trenutnoj situaciji nemožeš na tu temu rič jednu izvuć iz njihovi usta. Po svemu sudeći to je ta kome je dobro on šuti i ništa ne govori upravu si sto posto.

Odlazak je postao način razmišljanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari