Građanima oteli preko 8 milijardi, a sada nema ni za krpljenje rupa!

ljubuski.info

Prikupljenim novcem od 2009. godine po osnovu trošarina i cestarina na gorivo BiH je mogla izgraditi preko 600 kilometara autocesta.

Umjesto toga dobili smo samo 200 kilometara autocesta, od čega je skoro svaki izgrađeni kilometar plaćen najmanje dvostruko od tržišne cijene.

I gdje su onda pare?

Do sada je prema procijenama ekonomista na osnovu trošarina i cestarina na gorivo u prethodnih 10 godina prikupljeno preko 8 milijardi KM.

Iako nas političari godinama uvjeravaju kako se ne može utvrditi gdje su prikupljena sredstva od trošarina i kako je potrebno uspostaviti neka povjerenstva, u kojima bi sjedili ti isti poličari, koja bi radila godinama, potrošila ogroman proračunski novac za sjednice, postoje savjesni stručnjaci koji su do ovih podataka došli za kratko vrijeme.

Tako je ekonomski analitičar Faruk Hadžić, kako kaže, da bi olakšao posao političarima, a i uštedio proračunski novac, objavio točne podatke o prikupljenim sredstvima od trošarina od 2009. godine, kao i gdje su usmjerena.

On je došao do podataka da je zaključno sa 2018. godinom u BiH prikupljeno preko 8 milijardi KM.
Od ovih sredstava, namjenski u cestogradnju je usmjeren samo dio koji se odnosi od cestarina za autoceste. Ostalo je sve završilo u proračunu. Do 2018. godine namjenski je umjereno samo 1,1 milijarda KM, dok je nenamjenski u proračune plasirano gotovo 6 milijardi KM. A onda su nam ponovno uveli nove trošarine, kao da sve ovo nije bilo dovoljno, pojasnio je Hadžić.

On je na ilustrativan način i objasnio što smo sve mogli izgraditi sa ovim novcem.

S ovim namjenskim sredstvima za autoceste, u istom razdoblju je izgrađeno ili se završava oko 130 km autocesta. Sa ovih dodatnih 6 milijardi smo mogli izgraditi najmanje 600 km autocesta, rekao je Hadžić i naveo primjere:

 • Završiti ostatak Vc koridora (oko 220 km)
 • Izgraditi autocestu Žepče - Tuzla - Brčko
 • Izgraditi autocestu Banja Luka - Prijedor
 • Izgraditi brzu cestu do Neuma
 • Izgraditi brzu cestu Travnik - Lašvanska petlja
 • Izgraditi brzu cestu Široki Brijeg - Mostar
 • Odnosno, da su oni koji su trebali radili svoj posao i ulagali novac uzet od građana putem trošarina na izgradnju cesta, kako je to predviđeno, BiH bi danas bila premrežena autocestama i brzim cestama i izgledala bi ovako:

  Umjesto toga, novci od trošarina su se slijevale u proračunsku potrošnju i sa njima su se financirali razni projekti od interesa za pojedince, kao i plaće u prenagomilanom državnom aparatu, pa BiH danas izgleda ovako:

  Investiranjem ovog novca mogli smo investirati godišnje oko 700 milijuna KM, samo po ovoj osnovi imati stopu rasta GDP-a 6%, zaposliti desetine tisuća ljudi i zadržati na taj način veliki dio našeg stanovništva, koji upravo zbog ovakvih stvari otišao trajno van BiH, rekao je Hadžić.

  On je prokomentirao i da je prošle godine kada su uvedene dodatne trošarine, upozorio da će one samo uzeti novac iz džepova građana, a da cestogradnju neće pokrenuti.

  I bio je u pravu!

  Dok nas proračunski dsomoljubi uvjeravaju kak0o novca za cestogradnju nema i da se moramo zaduživati i podizati kredite (koje ne znam tko će vraćati, jer nas je sve manje zbog iseljavanja), treba opet napomenuti da samo po osnovu cestarina i trošarina na gorivo godišnje se ubere milijarda KM, koje idu u proračune.

6yka.com

Glas naroda

I nema para niko nezna di su . Kako bi ovo u S koreji lako rjesili auuu

zna se HDZ i sda pojela pare od CESTOGRADNJE

Kad Gradonačelnik Ljubuškog nije u stanju riješiti cestu do Mostara zna se koliko je sposoban.

kako nije sposoban,pa vidiš li kako je riješio cestu šahtovima i ilegalnom gradnjom pa sad kad su jamljene pare i jcesta uništena predali je federaciji

paraziti nacionalnih stranaka pokraše i raseliše narod do gole kože
kupuju se žuti prsluci

treba dignut trosarine na gorivo bar jos 1 marku. i ne samo gorivo,i ostale sve proizvode...,ovako necemo dospjet nigdje

Proračun je krajnji cilj svih političara u BiH zašto zna se

Bit ce ono jos gore....samo se treba strpit

Pogledajte na ovoj karti Crnu Goru nema ni metra ničega a nisu imali Rat kao BIH. Moglo se i više ali trebamo biti zadovoljni i sa ovim što imamo. Ipak BIH ima dobrih pokazatelja sa obzirom na kompleksnost samog sistema upravljanja. Mnogo se stvari mora unaprijed izdogovarat po najprije na entitetskim nivoima da bi se naknadno usuglasillo na Državnom nivou što zahtijeva veliki napor svih činbenika u donošenju tako važnih odluka. Uvijek se može i više i bolje ali sa obzirom da smo mi ipak mlada Demokratija moramo biti svijesni naših mogućnosti u datim okolnostima. Novac nije nigdje otišao u neke druge sfere privrede ali je veliki problem od donošenja svih važnih projekata za BIH do realizacije istih. Hajmo reći hladni pogon administrativnog karaktera Inžinjerske baze ima svoju cijenu čekanja ralizacijonih gradilišnih radova iz razloga nesredjenih pravno imovinskih odnosa na trasama gradnje. Samo strpljenje i nada u bolje sutra svima nama je od koristi nikakva napetost i ogorčenost neće nas dovesti do željeni rezultata.

Kim bi sa takvima pse hranio.

Nada umrla a strpljenje izgubljeno dad je apatija

Bivši djelatniče rugo i baleče a disu pare od KLIRINŠKE tranše dospjele u BIH
koliko dobi Dodik koliko Čović a koliko Izetbegović.
Reci BIVŠI NA KOJE RAČUNE LEGOŠE.
Sazrijali ste neće vam biti mjesta u zemlji.

Crna Gora ima oko 600 000 stanovnika što znači da puno puno manje imaju u proračunu,nikad nisu imali velike industrije još uz to mafijaš im vlada državom a ceste su im sto pura bolje od naših

rat nije uništio ni 2 posto koliko su ovi poslijeratni profiteri

Pare ulozili u stanove u gradjevinska zemljista i tako puta mnogo puta !!

Pare su otišle u stanove i kuće.

Nebrinite vi prid izbore će HDZ pokrpit rupe

Glasacka sto.k.a gazi po testi kakvu je zasluzila...

Novac ima trag ako se hoće sve se može istražiti

Dabogda imali pa neinali

Neko lupi cifru i sad mi ko pametni nesto razglabamo i lupetamo..nigde veze

Sve će to dobročinitelj i mula riješiti samo, jaa, ne mogu se oko pravca dogovorit jer tu se nadmeće mafija, kupljeno je zemljište bagatela, sad bi se to htjelo prodati puno puno skuplje. Lova je osigurana za nastavak gradnje autoceste preko Počitelja ali nema dogovora, jer je lova, velika lova u pitanju. I tako, uglavnom, kriminalci na vlasti blokiraju razvoj ove države i društva jer su srušili sve vrijednosti normalnog, državu drže taocem osobnih interesa i nastranosti svake vrste.

Izvrsna ekipa gore što je ostala oko Gospodina Adnana Terzića neće dopustiti više ovakve opstrukcije. Neće više Gradovi moći pritiskati Županije one Kantone oni Federaciju a ona u cijelosti Bosnu iHercegovinu jer to Gradjani ne zaslužuju. Adnan će sigurno napraviti veliki Carsk Rez u Cestama Federacije samo malo strpljenja. Što se tiče novca novac nije propao jer se svakodnevno ubiru takse na potrošnji goriva kao Energenta. Sada se može polemisati dali su takse visoke ako jesu za koga. Studija je pokazala da prosiječan putnički Automobil na mijesečnoj potrošni potroši 200 km što bi po litri goriva iznosilo 15 pf . Dok na putničkim je to puno više ali oni svi mogu nadoknaditi regulirati naplatu podići cijenu svojih usluga prema pravnim i fizičkim licima.

I bogati umiru,ali iza sebe ostave smrad i mržnju prema svojoj djeci i unučadi.Teško je čuti djetetu kad mu kažu,UH mama i tata su ti najviše voli tuđi novac,odnosno [ * neprimjereno * ] su bili da bi tebi sinko bilo "dobro".Tuga i žalost u ovih 25 god.

Boli me neka stvar ja odo s obitelji u njemačku redom idu sada kada padne hdz u hrvatskoj pasti će i ovdje ovdje nema života slomi se u radeći nikada ništa moram kredit od smilja vratiti.

ovdje će hdz past jedino ako od tamo pošaljete specijalne odrede za uništenje ove g.amadi

Ako HDZ ovci počnu ić u Njemačku šta ćemo unda.

Građanima oteli preko 8 milijardi, a sada nema ni za krpljenje rupa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari