Dramatično povećanje broja oboljelih od tumora u Hercegovini

ljubuski.info

Odlaganje dehidriranog mulja iz pročistača otpadnih voda na javno odlagalište, iako tu ne bi smio biti odlagan, ali i tvrdnje da se na deponiju nepropisno odlaže medicinski, te životinjski otpad, zabrinuli su građane Mostara i okoline.

Toliko da danima odlagalište drže u blokadi, tražeći odgovarajuće rukovođenje i sanaciju. I dok inspekcijske službe provjeravaju stanje na terenu, FTV je istražila što je to što ugrožava zdravlje građana Mostara i samog HNK-a, odnosno od čega najviše obolijevaju.

U 2018. godini na području HNK-a je registrirano 1.429 novooboljelih, dok je, npr., 2014. bilo samo 905 novooboljelih, navodi Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ovim podacima o broju oboljelih od karcinoma možemo dodati i one iz Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje - u samo dvije godine, od 2016. do 2018, za citostatičke lijekove oboljelima iz Hercegovačko-neretvanskog kantona izdvajanja su povećana za milijun maraka. A veći je i broj onih kojima Županijski zavod zdravstvenog osiguranja snosi troškove dijagnostičke PET CT pretrage u ustanovama izvan ovog kantona.
Na primjer, samo za tu uslugu u 2018. godini Zavod je izdvojio oko 160.000 KM, a u prvom tromjesečju 2019. godine oko 62.000 KM, kaže Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Zastupnik u prošlom sazivu Skupštine HNŽ-a Amer Zagorčić više je puta tražio konkretne mjere kojima bi se pokušalo utvrditi što je to što škodi zdravlju ljudi.
Da se vrše ispitivanja na Uborku i na Avijatičarskom mostu zraka, vode i zemlje. Tražio sam da mi se dostave podaci i o ispitivanju hrane. Šta je to što mi jedemo, da vidimo uzroke zbog čega se to dešava, navodi Zagorčić.

No, niti se ozbiljnije istraživalo niti se građanima o rizikofaktorima govorilo. Resorno ministarstvo zdravstva pokrenulo je tek program prevencije karcinoma dojke.
Šta je s drugim karcinomima? Šta je s karcinomom pluća, karcinomom kolorektuma? To su u nas dva vodeća karcinoma kontinuirano, iz godine u godinu, ističe Alajbegović.

U izvješćima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a zabilježeno je povećanje broja oboljelih od karcinoma želuca i gušterače, kao i pluća i kolorektuma. Na udaru su, dakle, prvenstveno respiratorni i probavni trakt.

Stradaju li od, između ostalog, nečistog okoliša i neodgovarajuće prehrane - pitanja su koja mogu biti dobra polazna osnova ukoliko se nadležni javnom zdravlju žele posvetiti.

FTV

Glas naroda

šta se uvozi,jede s čim se povrće i voće polivaju,kakvi se sve otrovi i metali bacaju na deponije i time završavaju u podzemnim vodama dobro je da nisu svi obolili

Uvoz ! Voća i povrća! Upitne kvalitete !Dok domaće propada!Strano jeftinije! Sve zna ,obični puk ! A vrli nam političari-trebaju istraživanja! Narod obolijeva ! Kakva tragikomedija -vladajuće kaste!? Vratiti se domaćoj hrani!

Cinimise da fali JUS Standard

po JUSU bi sve ove trovače strijeljali

Pa zna se koji kvazi mesar uvozi piletinu iz Poljske.

Kad bi bile agencije ili bilo šta šti istražuju javno mjenje,tržište mnogi bi se razočarali u sve ovo što ima u Hercegovini.Ovdje je Bog davno reka zbogom i snađi se druže,bježite što dalje ako želite sebi i obitelji dobro.

Eto domaci proizvodjaci ne polivaju otrovima svoje voce i povrce malo sutra da bi mu ostalo zdravo da ga ne poliva pesticidima imam ih ja oko svoje kuce koji imaju posadjen luk,jagode....pa vidim kad polivaju i kada beru za pijacu pitao sam svog susjeda zasto to radi a on mi mrtav ladan kaze necu ga ja jest.

Triba od neceg umrijet

Kilo krila u karliku mesari 3 km braco mila ima da letimo u nebo nikakve kontrole nema samo mito i korupcia gdje zvrsi silni kebab otrovani jede ga narod u bih jadno dali iko odgovara za te stvari

Akcija mesa stara 20 godina ubrizgani antibiotici,pokupljeno sa zapada za unistenje,polivanje povrca pesticidima i to zabranjenima stresovci i gazirani sokovi,nece baba u brdu sa ovcama oboliti samo ovi sto negledaju sto jedu i brz zivot sa puno zahtjeva ,narod se vara na svakom koraku od politike do hrane

Biološki odnosno kemijski rat će nas u BiH uništiti.Ali i ovi bogati neće se sačuvati.Nepismen i korumpiran sustav.Pametni moraju ići ili šutira.

Nama je ovdje smrt spas stoga samo nas trujte nema veze

Samo suverena država može ove probleme riješiti.

Samo vi jedite naše domaće,pa više je otrova u našem voću i povrću nego i u jednom uvezenom.
Odi samo u Vojniće i vidi čime i šta sipaju u našu svetu zemlju.
Pa kad puste vodu samo skače bila pjena koda su čatlija usuli.

Meso je najvecxi problem,bit ce 1 kg domace prpavice pa sad tko ce krila na 3 marke neka jede ili neka odnese na analizu pa ce vidjeti sto ljudi jedu,nece onaj tko to prodaje to jesti samo naivci i sirotinja,neka netko pojede u restoranu nesto lijepo stoji u vegeti 2 i ulju 2 dana da se smrad neosjeti,pere se meso vinobranom,pametni cxe uzeti domace sto se zakolje prije 2 sata,zivot nema reprizu sad izaberite pravi put

Dramatično povećanje broja oboljelih od tumora u Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari