Problem "Uborka" preseliti na pravosudne institucije

ljubuski.info

Kada su se dijelili milijuni KM za upravljanje otpadom na Uborku, suradnja grada, županije i Federacije je cvjetala. Danas kada je Mostar u situaciji ekološke katastrofe, problem Uborka i žitelja koji se s pravom bune zbog onečišćenja se prebacuje poput ping pong loptice. Problem je potrebno sustavno i dugoročno riješiti te deblokirati odlagalište, jer blokiranjem odlagališta u pitanje se dovodi zdravlje žitelja cijelog grada i okolice.

Krenimo redom: U sklopu EU Phare projekta "Strategija upravljanja otpadom u BiH" Europska Komisija je do 2000. godine u odlagalište Uborak uložila oko 13 milijuna KM. U sklopu IPA projekata za razdoblje od 2007. godine do 2011. za izgradnju postrojenja za reciklažu u odlagalištu Uborak je otišlo je 2,5 milijuna eura. Postrojenje je pušteno u probni rad 23.10.2013. godine, ali je mutnim radnjama od strane tvrtke "General servis" Sarajevo i neradom gradske uprave blokiran rad novog odlagališta gdje se nalazi ovo postrojenje. Uz sve ovo, hercegovačke općine koje svoj otpad odlažu na Uborak na godišnjoj razini putem dotacija za odlaganje su u Uborak uložile oko 2 milijuna KM.

Dalje, zaboravnu gospodu iz gradske uprave Mostara podsjećamo kako je odlukom Federalnog ministarstva okoliša, odlagalište Uborak je moralo biti zatvoreno još 2013. g. Podsjećamo također kako je Federalna inspekcija još 2014. ustvrdila protuzakonito izdavanje urbanističkih suglasnosti za određene dijelove odlagališta, za što nitko nije odgovarao, a na osnovu kojih su utrošeni novci "Strategije". Dodamo li ovome još mutnu i netransparentnu privatizaciju "Komosa", lako se dođe do zaključka kako žitelji grada Mostara zdravljem plaćaju nemar i nerad gradske uprave.

S druge strane, ministarstvo okoliša HNŽ i Vladu HNŽ koja pilatovski peru ruke od trenutne ekološke katastrofe u Mostaru podsjećamo kako je Vlada obvezna pred Skupštinu donijeti Plan i program zaštite okoliša u skladu kojeg se namjenski moraju trošiti proračunski novci za očuvanje okoliša, što nisu napravili.

U međuvremenu se novcem proračunskih korisnika plaćaju stranački projekti i predizborna kampanja vladajućih stranaka, posebice preko Fonda za okoliš HNŽ.

Kada se sve zbroji, novac koji je utrošen "za očuvanje okoliša" ne samo da je bio dovoljan za sanaciju odlagališta Uborak, nego sasvim dovoljan za sustavno rješavanje problema odlaganja otpada putem procesa održivog odlaganja otpada u skladu s EU direktivama koje nalažu potpuno odvajanje otpada, reciklažu i potpunu zabranu proizvodnje i korištenja plastike za jednokratnu upotrebu.

U potpunosti podržavamo zahtjeve žitelja sjevernog dijela grada koji blokadom odlagališta izražavaju svoje nezadovoljstvo, no, također ih pozivamo na razum. Blokada bi mogla dovesti do veće štete, a to je zaraza širih razmjera slijedom neodvoženja otpada iz grada, ali i drugih mjesta Hercegovine. Rješenje se mora tražiti u institucijama.

GO Mostar HRS-a će, putem svog pravnog odjela, podnijeti kaznene prijave, ne samo zbog aktualne situacije u gradu Mostaru, nego i zbog netransparentnog utroška sredstava za sanaciju otpada. Također, u pripremi imamo i prijedlog Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojeg ćemo prezentirati u Skupštini HNŽ (ako se uopće ista udostoji održati u ovoj godini), budući da isti ne možemo prezentirati u gradskom vijeću čija je to nadležnost.

Ovim putem pozivamo na deblokadu odlagališta kako bi se grad mogao očistiti.

GO Mostar HRS

Glas naroda

13 milijuna za bacanje smeća na hrpu?

pozatvarat sve koji "rade" u institucijama na zaštiti okoliša i da vrate svaku marku a ako nemaju zaposliti ih prisilno na razvrstavanju smeča da imamo nekakve koristi od njih

Problem "Uborka" preseliti na pravosudne institucije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari