Carinici i policijajci umiješani u krijumčarenje

ljubuski.info

BiH je tranzitna točka za krijumčarenje narkotika, oružja, ljudi, visokotarifne robe poput alkohola i cigareta, automobila, krivotvorene robe i novca, navedeno je u najnovijoj studiji o organiziranim kriminalnim skupinama na Balkanu, koju je uradila Globalna inicijativa protiv organiziranog kriminala iz Ženeve.

Oni navode kako su gradovi Bijeljina i Zvornik na istoku BiH poznati po ruti kojom se krijumčare automobili, migranti, droga i krivotvoreni novac.
Granični prijelaz Rača između BiH i Srbije, gdje se bilježi veliki protok prometa, smatra se naročito važnim za nezakonite aktivnosti. Na ovom prijelazu je prošle godine presretnuto 200 paketa ecstasya. Lokalni carinici i policija poznati su po korumpiranosti, često su umiješani u šverc i primanje mita, istaknuto je u ovoj studiji, prenose Nezavisne.

Što se tiče lokacije Banja Luke, ističe kako je to regija poznata po krijumčarenju oružja, a da je dio oružja iz tog regije završio u rukama terorista koji su izvršili neke od terorističkih napada u Europi.

Navode da je Trebinje, na jugu Hercegovine, svojim geografskim položajem idealno za tranzit droge iz Crne Gore ka Hrvatskoj, s obzirom na to da se nalazi uz samu granicu s tim zemljama.
Iz Crne Gore se švercuje kanabis, iz Albanije kokain preko crnogorskih luka u BiH pa dalje prema EU kroz Hrvatsku. Navodno postoje snažne veze između grupa koje funkcioniraju u oblasti Trebinja i Dubrovnika, koji je udaljen samo 32 kilometra. Izvješća ukazuju i na šverc droge ka Srbiji preko Crne Gore. Cigarete ili odlaze na sjever ili podmiruju potrebe domaćeg crnog tržišta. Od 2015. godine Trebinje se koristi za krijumčarenje migranata, naglasili su oni u studiji.

U toj regiji osim Trebinja u izvještaju se pominju Bileća, Gacko i Nevesinje.
Regija je rijetko naseljena i ekonomski siromašna. Teren je ispresijecan planinama i teško ga je nadzirati. Službene granične prijelaze lako je zaobići, što putem mita, što korištenjem lokalnih puteva. Smatra se kako postoje brojni nezakoniti prijeelazi, naglašeno je u izvještaju.

Dodali su da su u tom području tijekom proteklog desetljeća organizirana brojna uhićenja pojedinaca iz regije uhvaćenih kako krijumčare kanabis, kokain i heroin, ali da je i visok postotak recidivizma među onima koji su uhićeni, a među njima su i bivši policajci.

Sarajevo je, kako je istaknuto, poznato po auto-mafiji, a kako ističu, jedan je od najunosnijih biznisa s velikom zaradom i niskim rizikom da budu uhićeni.

U izvješću je navedeno kako je zarada od krađe automobila oko 50 milijuna eura, a kriminalci automobile najčešće kradu i traže otkup od vlasnika ili ih rasklapaju i dijelove prodaju na crnom tržištu.
Pojedini pripadnici policije u Sarajevu u razgovoru za ovo izvješće izražavaju frustraciju što njihove kolege u Istočnom Sarajevu ne čine dovoljno napora u pronalaženju kradljivaca vozila, istakli su u izvještaju.

Najpoznatije kriminalne skupine su, kako je navedeno, s područja Istočnog Sarajeva, a hvatanje kriminalaca otežavaju administrativne barijere između tog grada i Sarajeva.
Možda nije slučajno da se duž graničnog područja BiH nalaze gusto poredane automehaničarske radnje od kojih mnoge posluju neztakonito. Također se pokazuje kako se veliki dio profita od krađe automobila pere preko biznisa povezanog s vozilima, na primjer mehaničarske radnje, rentacar agencije ili taksi kompanije, naglašeno je u izvještaju.

Dio izvješća posvećen je plaćenim ubojstvima u regiji, a u nekoliko navrata su snajperisti i plaćene ubice, kako je istaknuto, došli sa područja BiH.

Plaćene ubojice iz BiH se, kako su istakli, najčešće angažiraju na području Crne Gore, a navode da je jedan od najpoznatijih slučajeva bilo ubojstvo pripadnika škaljarskog kriminalnog klana Gorana Đuričkovića snajperom sa zidina Starog grada Budve.

Glas naroda

Oni su glavni u kriminalu!!

WOW !!!!! Koje izvješće! Nevjerovatno! Ekskluzivno!!! Kako li su samo ovo otkrili !? Pa ovo je čudesno! Otkriće stoljeća!
Ja još čula da je i Papa katolik !!!!

Ne!
Oni su glavni planeri.

kako drugačije da preživi ovaj gladni narod ovu rastrošnu vlast đava nemere namirit

Pa samo im vidite kuce i aute to je dosta,a sirotinjo nate niko neglada,a Bog sve vidi odozgo i pagace Bogu svak..

meni se čini da je bog ćorav ili se i on upisa u partiju kradezea kod mladena bebeka cole

to su sve insinuacije,nebi oni to

Svak će odgovarati za svoja kriminalna djela, valja doć pred boga.

Nije bog čitav, već politika i vlast je slijepa pred kriminalom- žalosno da nemože žalosno je.

pusti boga i pravdu i bog ćorav kad pare vidi
cili vatikan je na krvavu novcu ispod vatikana je!

Dobro jutro Columbo otkrili ste Ameriku hahahahaha

A di je [ * neprimjereno * ]?

[ * neprimjereno * ] se sprema za sud u splitu pustite čovika šperci ne vole hercegovce zatvoriće nam [ * neprimjereno * ]a jadni mi??
u austriji te zatvore čim pokušaš lopovluk a unas tek kad te uvate da si drpija!!

Eee ima boga da je ko zrno

Naj jaci su oni sto oltar okupiraju ocenaše u rukama a vamo di mogu i koga mogu

pred oltarom UDBAŠI
usred crkve komunjare
na ulazu u crkvu seljaci i vjernici
tako reče sinoć RUŽA TOMAŠIĆ na bujanici

idemo u njemačke crkve tamo nema udbaša i HDZkana

Pa kako cu sad nova ukradena auta preko granice gonit bem ti.

Carinici i policijajci umiješani u krijumčarenje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari