Posuški gospodarstvenici traže od Vlade ZHŽ smanjenje troškova poslovanja

ljubuski.info

Na traženje Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), predsjednik ZHŽ Zdenko Ćosić, sa suradnicima, i predstavnici UGP-a, predvođeni predsjednikom Ivanom Pavkovićem, održali su radni sastanak po pitanju rasterećenja gospodarstva i stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje u ZHŽ.

Predmet razgovora bili su prijedlozi UGP-a po pitanju izmjena: Zakona o šumama, Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom i Zakona o sudskim pristojbama.

Temeljem Zakona o šumama ZHŽ sve pravne osobe koje su registrirane za obavljanje gospodarske djelatnosti plaćaju naknadu u iznosu od 0,07 posto od ukupno ostvarenog prihoda na teritoriju ZHŽ. Gospodarstvenici su mišljenja da je ta naknada previsoka i predlažu da se ona smanji na 0,035 posto. Smanjenjem te naknade konkurentnost tvrtki iz ZHŽ bi se povećala i troškovi po toj osnovi bili bi slični troškovima koje imaju tvrtke iz Tuzlanskog kantona-naknada 0,04 posto, Srednjobosanskog kantona – naknada 0,04 posto, ali još uvijek bile bi veće nego u HNŽ – nema naknade i u Posavskoj županiji – naknada 0,015 posto.

Temeljem Zakona o sudskim pristojbama za upis gospodarskog društva u sudski registar u ZHŽ plaća se pristojba u ukupnom iznosu od 850 KM. Taj iznos je više od dva puta veći nego u HNŽ, a više od 10 puta od pristojbe koja se plaća u Sarajevskom kantonu.

Ovako velike pristojbe destimulirajuće djeluju na potencijalne poduzetnike koji planiraju pokrenuti biznis, a posebice na mlade ljude koji se teško odlučuju na taj korak. Smanjenjem sudskih pristojbi stvorile bi se pretpostavke za jeftinije pokretanje poslovanja, povećao bi se i broj gospodarskih društava u našoj županiji, a samim tim i prihodi proračunskih i vanproračunskih fondova, obrazloženje je UGP-a po ovom pitanju.

Nazočni ministar pravosuđa Kristijan Zovko se složio s ovim prijedlogom i izjavio da će ove pristojbe uskoro biti smanjene.

Nakon rasprave, u kojoj su sudjelovali svi nazočni, predsjednik Vlade Zdenko Ćosić je zaključio sastanak izjavom, da će Vlada razmotriti konkretne prijedloge UGP-a i ispitati mogućnosti umanjenja naknade za općekorisne funkcije šuma, kao i drugačijeg načina isplate porodiljnih naknada, a vodeći računa o održivosti proračuna.

Gospodarstvenici od Vlade očekuju izmjene ovih zakona, a opravdanost svojih prijedloga vide u povećanju poreznih prihoda proračuna za oko 20 milijuna maraka. To značajno povećanje rezultat je povećanih uplata poreza od strane gospodarstva ZHŽ.

Rasterećenjem gospodarstva i stvaranjem povoljnijih uvjeta za poslovanje povećat će se i plaće i broj zaposlenih u našoj županiji što jeste i mora biti zajednički cilj i Vlade i gospodarstvenika, mišljenje je Udruge gospodarstvenika Posušje.

UGP

Glas naroda

ovde je najveći gospodarstvenik trgovac dioloman sesar, pune gepekte je vozio u rvatsku.

Smanjenje REKETA!!!!! Netko je jednom napisao komentar na ovom portalu koji glasi: "Doći će vrijeme kada će ljudi upirati prstom i govoriti eno onaj je bio u HDZu." Ovim prostorima su prolazila i carstva i kraljevstva i mnoge vojske to je činjenica...Ali ima još jedna činjenica sedamdeset i četiri godine Hercegovinom vladaju beogradski plaćenici i šta danas imamo?? Broj stanovnika od 1991 do danas se prepolovio broj Hrvata danas je isti kao i prije 400 godina...Ovo što se danas dešava u hercegovini nije ništa drugo nego BOŽJA KAZNA Amen!!!

Vladat će isto koliko i Osmanlije na našu žalost

ja bi korigira čovjeka to jest ispravak krivog navoda
nije to božija kazna to je kazna naše drage hrvacke UDBE

posle HDZa u ljubuškom će mo morat ko i vukovar gradit ponovo lepši i stariji nego prije beše

Sto se sekirate pa Sevo im je namirio diplome da mogu biti gdje treba

Posuški gospodarstvenici traže od Vlade ZHŽ smanjenje troškova poslovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari