Što se više novca ulaže u borbu protiv korupcije, ona sve više cvjeta

ljubuski.info

U okviru kontinuirane podrške Europske unije sektoru vladavine prava u BiH, danas će biti predstavljen novi projekt pod nazivom "EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH", a koji Europska unija financira s 2,2 milijuna eura.

Projekt se sprovodi u partnerstvu s GIP Justice Coopération Internationale (GIP JIP) s ciljem poboljšanja učinkovitosti istraga i kaznenog gonjenja predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane suradnje u cijelom sustavu kaznenog pravosuđa.

Obuhvatit će sve pravosudne institucije u BiH, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, tužiteljstva, sudove, ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i APIK.

Nema napretka, samo nazadak

Ovo nije prvi ovakav projekt u BiH, a vjerojatno neće biti ni zadnji, jer je korupcija u ovoj zemlji duboko ukorijenjena. To najbolje pokazuju podatci Transparency International BiH koji su predstavili rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2018. godinu. Naša država je ponovo dobila ocjenu 38, na ljestvici od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najvišu razinu percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najnižu razinu korupcije, i nalazi se na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje. Nimalo iznenađujuće, dijelimo mjesto s Indonezijom, Šri Lankom i Svazilendom.

Poredeći rezultate u posljednjih sedam godina, gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013., do 38 za 2017. i 2018., vidljivo je kako Bosna i Hercegovina ne samo da nije napravila nikakav napredak, već bilježi nazadak. Negativne trendove, osim Makedonije, koja je zabilježila pomak sa ocjene 35 na 37, bilježe i ostale zemlje Zapadnog Balkana, te su i Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Hrvatska u odnosu na prethodnu godinu zabilježile nazadak. Najbolju poziciju od država regije i dalje drži Hrvatska, a najveći nazadak zabilježila je Srbija (sa 41 na 39).
Analiza rezultata CPI-a i poređenje sa ostalim istraživanjima, pokazala je izravnu povezanost između razine korupcije i razine demokratičnosti. Razvijene demokracije tako imaju prosječan indeks oko 75, slabi demokratski sistemi imaju ocjene oko 49, dok hibridni režimi, koji pokazuju elemente autokratskih sustava imaju indeks blizu 3 – objasnili su iz ove organizacije.

Vlasti reagiraju represijom

Bosna i Hercegovina je već prema istraživanjima kao što je Indeks demokracije (Economist Intelligence Unit), koji je uključen i u CPI, svrstana među hibridne režime, u kojima se redovito dešavaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, nedostatak nezavisnosti pravosuđa, visok stupanj korupcije, pritisci na medije i gotovo nepostojeća vladavina prava. Sva ova svojstva i slabi demokratski temelji omogućavaju cvjetanje korupcije, posebno u sustavima u kojima nedemokratske i populističke vođe koriste njihove slabosti za vlastitu korist.

Ovo je naglasio i Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI Bosne i Hercegovine, napominjući kako je Bosna i Hercegovina u potpunosti zarobljena privatnim interesima nositelja vlasti.
Institucije paralizirane korupcijom ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje, ostavljajući građane u situaciji da ne mogu ostvariti elementarna ljudska prava. Razarajuće posljedice korupcije manifestiraju se na urušavanje demokratskih standarda i odsustvo ekonomskog razvoja. Na sve izraženije nezadovoljstvo građana, vlasti sve česće reagiraju represijom, kao u slučaju Pravde za Davida – upozorio je Blagovčanin.

Glas naroda

Naravno kad se ulaže novac.Treba uložiti u tvornicu konopa za vješanje pa će te vidjeti rezultata a moglo bi i u proizvodnju olova,efikasnije je,brže i jeftinije

Hvala ti Dragane za sve....

Što se više novca ulaže u borbu protiv korupcije, ona sve više cvjeta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari