Rad Lovačkog saveza Herceg-Bosne uspješan unatoč problemima

ljubuski.info

Redovita izvještajna skupština Lovačkog saveza Herceg-Bosne održana je u subotu, 11. svibnja 2019. godine, u Poslovnom centru Sivrić u Mostaru.

Od ukupno 82 zastupnika, sastanku ih je nazočilo 57 te je Skupština mogla pravovaljano odlučivati.

Skupštinu je otvorio Ilija Vrljić, predsjednik Skupštine, nakon čega je uslijedila hrvatska himna i minuta šutnje u počast umrlim lovcima članovima Saveza, među kojima na poseban način za nedavno preminulog Marinka Hrkaća, prvoga i počasnog predsjednika Saveza.

Uoči početka skupštine održan je sastanak Upravnog odbora Saveza na kojem je odlučeno da se iz već predloženog dnevnog reda izostavi točka 6, odnosno Odluka o godišnjoj članarini Savezu.

Izvješće o radu Lovačkog saveza Herceg-Bosne u 2018. godini podnio je Slavko Marin, predsjednik Saveza.

U poprilično iscrpnom izvješću predsjednik je informirao zastupnike o većini aktivnosti koje je Savez proveo u protekloj godini, ističući da su se te aktivnosti provodile u skladu s planiranim programskim zadaćama te odlukama i zaključcima radnih tijela Saveza.

Izvješće je obuhvatilo rad radnih tijela Saveza, suradnju Saveza sa članicama, lovno zakonodavstvo, lovnu izobrazbu, lovnu kinologiju, lovno streljaštvo, lovno izdavaštvo, materijalno-financijsko poslovanje, aktivnosti Saveza na državnoj i međunarodnoj razini i, na kraju, osvrt na današnju poziciju Saveza.

Predsjednik Marin spomenuo je dva problema koji opterećuju Savez i znatno utječu na njegov rad: prostorije za smještaj i rad Saveza te uspostavu održivog sustava financiranja.
Poznato je da ova dva otvorena pitanja zadnjih nekoliko godina opterećuju rad Saveza i da pokušaji njihova rješavanja nisu dali rezultata, a držim da probleme nije dobro odgađati i gurati ih pod tepih, nego o njima treba otvoreno razgovarati i tragati za rješenjima, što očekujem i od ove Skupštine, rekao je Marin, dodajući da su u tijeku aktivnosti kojima je cilj u što skorije vrijeme doći do vlastitih prostorija, o čemu je mnogo konkretnije, u posebnom osvrtu, govorio Ivica Lučić, tajnik Saveza.

Završavajući svoje izlaganje općom ocjenom o radu Saveza u protekloj godini i njegovu statusu, predsjednik Marin je rekao:
Bez obzira na sve poteškoće i neriješene probleme, držim da je rad Saveza u protekloj godini bio uspješan, da smo izvršili planirane aktivnosti i zadaće, napravili korak naprijed u provedbi Zakona o lovstvu i zaštiti interesa naših članica, ostvarili kvalitetnu suradnju i učvrstili poziciju Saveza na državnoj i međunarodnoj razini, odoljeli pokušajima rušenja našega identiteta i stvorili pretpostavke da hercegbosansko lovstvo u BiH institucionalno uredimo, organizacijski i financijski ojačamo i uspostavimo održiv sustav zakonitog djelovanja, razvoja i afirmacije našega lovstva i očuvanja našega lovačkog identiteta.

U raspravi o Izvješću o radu Saveza u 2018. godini sudjelovali su: Tomislav Perić, Marinko Džoić, Jako Čavara, Pero Perić i Dragan Guberac, nakon čega je izvješće jednoglasno prihvaćeno.

Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju Saveza u 2018. godini podnio je Mate Buntić, predsjednik Nadzornog odbora. Nadzorni je odbor dao pozitivno mišljenje o materijalno-financijskom poslovanju Lovačkog saveza Herceg-Bosne u 2018. godini, istaknuvši da je pritom Savez financijski pozitivno poslovao, odnosno da je ostvario višak prihoda nad rashodima.

Financijsko poslovanje uobičajeno izazove dodatno zanimanje zastupnika, pa je tako bilo i ovaj put. U raspravi su, tražeći odgovore na neka konkretna pitanja i stavljajući primjedbe na neke stavke, sudjelovali: Dragan Guberac, Vlado Džoić, Marinko Džoić, Mićo Lešić i Ivica Bejić, neki od njih i u više navrata. Na pitanja i primjedbe odgovarali su Slavko Marin i Ivica Lučić, predsjednik i tajnik Saveza, te Mate Buntić, predsjednik Nadzornog odbora, nakon čega je i ovo izvješće jednoglasno prihvaćeno.

Program rada Lovačkog saveza Herceg Bosne za 2019. godinu prihvaćen je bez rasprave, što nije bio slučaj sa sljedećom točkom dnevnog reda: Financijskim planom Lovačkog saveza Herceg Bosne za 2019. godinu.

Raspravu o ovoj točki otvorio je Dragan Guberac, ponajviše se zadržavši na Hoopu!, pitajući se zašto je tako malo reklama u ovome listu i zašto je tako mizeran prihod od pretplate.
Mi Hoop! redovito hvalimo, ali se pitam, što to u njemu ne valja, pa ga ne želi nitko osim lovaca. Na tome bismo svi morali više poraditi.

Guberac je mišljenja i da Hoop! puno košta:
Sve što košta 50 posto ukupnog prihoda, to je jako puno. Bilo bi dobro provjeriti sve te stavke i vidjeti mogu li se ti iznosi smanjiti.

Vlado Džoić se u potpunosti složio s Guberčevim mišljenjem, ali i inzistirao na još nekim pojašnjenjima vezanim za planirani i potrošeni novac Saveza, na što je ponovno argumentirano odgovorio tajnik Saveza Ivica Lučić. Nakon kraćeg istupa Tomislava Perića, pristupilo se glasovanju o ovom dokumentu i on je, kao i svi ostali, jednoglasno prihvaćen.

Skupština je završila podjelom Povelja za 25. obljetnicu Saveza i pet brojeva Hoopa! za 2018. godinu u tvrdom uvezu, predstavnicima svih članica Saveza.

Glas naroda

jeli ista pita pukovnik Mario Herceg

Salko Marin koji je 1992 dokumentaciju iz sekretarijata za narodnu obranu u kojen je radio, nosio u kasarnu jna? ajde [ * neprimjereno * ]i ima li jedan kamen ispod kojeg vas nema.

šta su to radili,uradili i učinili za okoliš i divlje životinje?

Pukovnik Herceg se sprema za svoju skupštinu u Nedjelju. Gdje samovoljno donosi odluke i ne dopušta pojedinim zastupnicima da dođu na skupštinu,jer neće glasovati po njegovom navođenju.Boli ga i financijsko izvješće gdje nije uspio zamaskirati svu nestalu lovu.U nedjelju se sprema farsa od skupštine,probudite se lovci.

Smjenu pukovnika laznog .pod hitno.uvodi zakone kako njemu pase. Pljacka jadne lovce.nemoj platiti članarinu jednu godinu preskoči.moras da platis i upisninu iduce godine.gdje to ima .probudite se moji lovci i gonite ovog pljackasa i njegove jatake.strasno.

Dašta je nego pljačka 150KM godišnje puta 700 lovaca a di je divljač nema u čitavom ljubuškom zeca ili fazana i ono što se pusti izjutra do podne se odman pobije krviti sa ćukenjim

Zašto Radišićani drže ovog Skoku,svi lovci na jednu stranu a predsjednik im uz Marija kupi maslo i podrćava ovog pukovnika

gdje đe se odrzati skupština ajmo lovci svi na skupštinu iako nismo pozvani znase koje pozvan svi tamo i izraziti nezadovoljstvo ovom kmetu od presjednika, dosta je vise njegovog lopovluka na naš racun kadija te tuzi kadija te sudi ajmo svi ako smo ljudi

dezerter i lažni pukovnik vuče za nos 600 ljudi,sramota

Vidis da ima u glavi nesto dok vuce sam vas 600 ..

Ovaj kandidat za Predsjednika udruge Ante Skoko je izbačen iz policije jer ima osam razreda škole.

Zato će Ante da bude slijedeći presjednik jer ima samo 8 razreda škole tako Mario može manupulirat snjim. Kao i dosad povedega ga u lov i časti ga lovom od udruge a Ante misli da ga voli...

Sve to treba u zatvor sve [ * neprimjereno * ].

Rad Lovačkog saveza Herceg-Bosne uspješan unatoč problemima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari