Šesto franjevačkih ministranata na Humcu

ljubuski.info

Franjevački samostan, crkva, crkveno i samostansko dvorište i igrališta na Humcu u Ljubuškom bili su jučer mjesto susreta, molitve i natjecanja ministranata iz Hercegovine.

Riječ je o Framinu 2019., redovitom godišnjem susretu ministranata iz hercegovačkih franjevačkih župa, koji se održava već više godina. Sudjelovalo je oko 600 ministranata, djevojčica i dječaka, iz 17 župa Hercegovačke franjevačke provincije.

Nakon okupljanja, susret je počeo svetom misom koju je predvodio fra Jure Barišić, kapelan u župi Čerin, u zajedništvu s vikarom provincije fra Ikom Skokom, zaduženom za promidžbu svećeničkih zvanja, humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, koji je kratko pozdravio ministrante, i svećenika iz župa koji su ih dopratili i predvode ih.

U propovijedi fra Jure je govorio o tome kakav treba biti ministrant, što su mu dužnosti, kako se treba ponašati i Bogu moliti.

Naši ministranti služe pod misom svake nedjelje, subotom se okupljaju, ali bi htjeli da se jednom godišnje vide i susretnu. Ovo je za njih jedan mali izlet, jedan lijepi doživljaj, da vide i dožive da 500 - 600 djece zajednički sudjeluje u susretu i određenim sadržajima. Ono što oni rade u crkvi nedjeljom možda se i ne vidi, ali tek bez ministranata vidimo kako oni manjkaju nedjeljom. Njihova je služba možda nama mala, ali je i važna i bitna - kaže fra Iko Skoko.

Uslijedio je kviz znanja koji se sastojao od 260 pitanja, podijeljnih u tri skupine, a odnose se na opća pitanja o ministrantima i liturgiji, i posebna koja se vežu za životopise mladih svetaca. O sadržaju i pitanjima iz kviza ministranti su prije Božića dobili posebne knjižice iz kojih su učili i pripremali se. Prvo mjesto osvojili su ministranti župe Humac, drugo župe Kočerin i treće župe Tomislavgrad.

Nakon ručka održana su sportska natjecanja u malom nogometu i igri graničara te u zabavnim igrama - između četiri vatre, potezanje konopa, skakanje u vrećama i trčanje (kros). Pobjednici su dobili prigodne nagrade. Bio je to lijep susret djevojčica i dječaka koje vidimo nedjeljom na oltaru i bez kojih je nedjeljna misa nekako drukčija kad je oni ne poslužuju.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

jeli ovo mladež fra ike skoke i našeg fra dragančeta poručnika cirilićara
bi t će ovde vrsnik adezeovaca netriba brinut pusta hercegovačka gruda

Nek se oni razmnozavaju ,, samo nek prestanu kupit porez ,,,,,,Djava je dobar ,-- ne kupi porez ,, radi za komad kruva ,,.haha !!!

imate posa od sat vrimena
a triba vam pet sluga
i vi kristovi vi vjerski učitelji
pakada ćete jednom sami sebe viditi
sve ste izipačili baš sve ste izopačili
samo da vama bude dobro na zemlji
jel tak il ne tak jli sam ja opet nešto krivo reka

Rekli su mi ,, ako neplatim ,,, nece mi doci na pogreb ,,,, isto ko u javnoj kuci ,, ako neplatis ,, unaprijed nema je .--..b ,.,.,!!!!!!

Nije bilo riječi o pedofiliji? Mnoga djeca su iskorištavana baš u crkvi. Zato roditelji dobra kontrola nije na odmet. Pazite na svoju malu dječicu da bi normalno odrastala bez pipkanja a oni će vam biti zahvalni kad odrastu. Trebalo bi ministrantima održati predavanje kako postupiti u određenim situacijama.

gade mi se ovakvi komentari iznad....pa dobro nam Bog daje kako govorimo i ucimo djecu.ponekad i nemaju sta cuti djeca od starijih ukucana..svega ima u svijetu al prica se samo da su opasnosti u crkvama.jao budalama

Jao tebi ,,, neuki !!!!

jadno je i zalosno sta izlazi iz usta ovog naroda kao krscanskog....sotonsko vrijeme al neslusa Bog budale....djeco samo molite i neslusajte gluposti.....idite putem kojim ce vas voditi onaj u koga vjerujete

djeco molite se adezeu on je sad bog na hercegovačkim terenim

Šesto franjevačkih ministranata na Humcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari