Presuđeno monopolističkoj poziciji notara

ljubuski.info

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas, povodom presude Ustavnog suda FBiH u predmetu U-22/16 kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Zakona o nasljeđivanju u FBiH i Obiteljskog zakona FBiH, kako je sada građanima FBiH osigurana sloboda izbora.

Do sada građani, nažalost, nisu imali pravo na slobodu izbora, što je osnovno ljudsko pravo zajamčeno i Ustavom FBiH, kazao je Dunović novinarima nakon objavljivanja spomenute presude, precizirajući kako to u praksi znači da građani imaju pravo određene dokumente raditi sami, angažirati notara, odvjetnika ili nekog pravnog stručnjaka, dok je osporenim zakonima bila utvrđena obvezna notarska obrada određenih pravnih poslova.

Stava je kako se radilo o pomalo monopolističkoj poziciji, a da ne govorimo o cijenama notarskih usluga koje su bile poprilično neprilagođene realnim mogućnostima građana.

Propisivanjem obavezne notarske obrade pojedinih pravnih poslova građanima je bila ograničena poslovna sposobnost i autonomija volje, kao osnovno načelo ugovaranja. Donošenjem ove presude, građani mogu slobodnom voljom donijeti odluku hoće li pravne poslove, kao što su akt o osnivanju gospodarskog društva, upis u zemljišnu knjigu, ugovor o nasljeđivanju, bračni ugovor i drugo sačiniti sami, povjeriti taj posao pravniku, odvjetniku ili notaru, pojašnjava Dunović, podcrtavajući kako je takvo rješenje potpuno u skladu s općeprihvaćenim pravnim standardima i načelima ugovaranja.

Istovremeno, ocijenio je zabrinjavajućim da je na primjeru Zakona o notarima i drugih osporenih zakona, što je Ustavni sud utvrdio, i neodgovarajućeg ponašanja Parlamenta FBiH ozbiljno narušena ustavnost i zakonitost, odnosno vladavina prava u FBiH.

Dodao je kako su to ozbiljne stvari preko kojih se ne može i ne smije prelaziti te da je to i bio osnovni razlog zbog čega je pokrenuo ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi šest zakona, donesenih u skladu sa neustavnim članom 73. Zakona o notarima, a koje odredbe propisuju obaveznu notarsku obradu određenih pravnih poslova.

Dunović je mišljenja da je to izostalo, da se ne bi ništa dogodilo i da Zakon o notarima nikada ne bi bio prilagođen i da bi građani i nadalje ostali uskraćeni za slobodu izbora.

Za potpredsjednika FBiH ova presuda je bila očekivana, te predstavlja logičan slijed nakon proglašenja neustavnim člana 73. Zakona o notarima.

Ogorčeni notari najavili pravnu bitku

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Zdenko Puljić danas je, u povodu Odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-22/16 kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe zakona kojima je bila propisana obavezna notarska obrada određenih pravnih poslova, najavio kako slijedi daljnja pravna bitka.

Kada dobijemo otpravak presude ići ćemo dalje do kraja u pravnu bitku, najvjerojatnije ponovno apelacijom prema Ustavnom sudu BiH, kazao je Puljić novinarima nakon objavljivanja spomenute odluke, uz opasku kako ne isključuje ni mogućnost aplikacije prema Strassbourgu (Europskom sudu za ljudska prava).

Na upit o tome što građani mogu očekivati nakon ove presude, naveo je kako mogu očekivati veću pravnu nesigurnost, zato što će određene ugovore pisati kao i ranije neke agencije i pojedinci, razni nadripisari....
Ako to budu pisale stručne osobe, onda smo mi kao notari dobili, jer ćemo imati gotovu ispravu koju ćemo, eventualno, potvrditi solemnizirati ili ovjeriti potpis, precizirao je Puljić, ustvrdivši kako će sve rezultirati skupljom uslugom za građane, jer će naplatiti onaj tko piše ugovor, ili pravni akt za osnivanje društva, a naplatit će ga i notar, znači bit će dupla naplata.

Istovremeno, odbacio je tvrdnje o monopolu na određene poslove, navodeći da od 1.200.000 notarski obrađenih isprava, koliko su napravili notari u FBiH, ima svega pet/šest slučajeva sudskog osporavanja tih isprava, te da niti jedna još nije proglašena pravno nevaljanom.

Komentirajući upit o percepciji u javnosti da notari ostvaruju enormne zarade, Puljić tvrdi da to u praksi izgleda drugačije, navodeći kako je nedavna analiza stanja na tom planu pokazala da 20 notara imaju manje od 30 notarski obrađenih isprava svakog mjeseca, što mu s dva uposlena donosi zaradu od oko 1.500 KM.

Nadalje navodi kako 50 do 60 notara s 30 do 50 isprava mjesečno, što je nekakav optimum, s dva djelatnika mogu to stići/realizirati, te da oni mogu zaraditi tri do četiri tisuće KM.
Imamo 20-tak notara koji mogu malo više zaraditi i 10-tak koji mogu zaraditi dosta, kazao je Puljić, navodeći kako se radi o notarima u većim centrima - Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici..., ne precizirajući o kojim iznosima se radi, istovremeno, relativizirajući izrečenu ocjenu obrazloženjem kako oni imaju 200 uposlenih, te da sve to treba platiti.

Dodao je kako je on osobno više zarađivao kao odvjetnik.

Glas naroda

Bilo je i vrijeme da se Notarima stane u kraj i da svatko po svojoj volji može birati tko će mu ssstavljati ugovor.

Ja velin da je to preskupo,a on će takva ti je tarifa i gotovo.To je bezobrazluk.

Em sto uzimaju lovu jos si propišu notarsku nagradu nedaju fiskalne racune sramota

To su rezimlije

Pa moj Puljiću vrati se u odvjetnike tamo,kako kažeš,zarađuješ više.

ako je tako onda će Notari propasti tko će dada ići kod njih kad su na drugim mjrstima cijene upola manje.Moraće Zdenko opet u odvjetnike

Ako je tako moraće Zdenko Puljić ponovo u odvjetnike jer kaže tamo mu bolje bilo.Ured ima samo promjeniti tablu

Ovakav monopol notarima nije ni trebalo dati jer stvarno lupati onakve cijene za ugovore na danasnje vrijeme nije normalno. Zamislite da jedan pravnik ili odvjetnik mora ici u notara da mu ovaj sastavi par recenica ugovora i to naplati masala po njihovoj tarifi.

Notari sluze da izvrse uvid u isprave i ovjere ono sto stranke dogovore kupoprodajni ugovor kod notara 50 km u opcini 4 km sramota kako pljackaju

ovo je vijest godine.Notarima je odzvonilo jer su putem politike 12 godina držali eksluzivitet sačinjavanja ugovora i formi tkz obrađene notsrske isprave.Ustvari prodavanhe magle za šprance

Hvala ti bože, jedan harač manje

Notari skupi da Bog sačuva bjezite od njih

Hvala dragom Bogu konačno nešto pozitivno u ovoj državi!!!! Dotični kaže od milijun predmeta par ih osoba osporavalo!!! Šta drugo možeš, na njihovu tarifu od 500-njak KM (bdw njima je to to sitniš) zar se isplati voditi sudski proces. Pametnom dosta!!
Svaka čast g.Dunović!!!!

Dok se Hdz bojovnici Borjana Krišto bore za kladiobice Dunović se bori za obične ljude.Sad HDZ valja DF ne valja.Prosudite sami.

notari mafija najprija te oderu ko budalu i onda čekaš rješenje 8 miseci sramota

Tom Zdenku Puljicu je Buco za registraciju zadruge dao 7500 maraka,klepao zemljoradnike lop.ov.jedan

Poštovani gospodine Vaso dodite u moj ured pa cu vam objasnit racun.Račun je izdat za 130 ljudi-zadrugara.Ružno je pisati o nečemu sto nepoznajete.Srdačno vas pozdravlja notar Zdenko Puljić.

Kako školati dicu u Beču.

Jadni ste ljudi s tim komentarima. Nemate pojma ni o cemu a pisete! Ocito vam je zivot dosadan!

Dica davno iskolovana, slabe informacije imate :)

To ti je tarifa pa izvoli.

Za mene je nepošteno što država odlučuje koliko grad može imati notara o Puljiću sve naj za razliku od Šimića

Presuđeno monopolističkoj poziciji notara
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari