U Federaciji više od 1.400 divljih odlagališta

ljubuski.info

Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazali su povodom Dana planete Zemlje na sve veći ekološki problem zagađenosti zemlje, neodgovornog odnosa prema prirodi i vodama, te odgovornosti svakog pojedinca.

U cilju podizanja svijesti o značaju unapređenja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u BiH, te očuvanju i poboljšanju zraka, tla i vode, CCI je predstavio sedam mjera, a posebno su skrenuli pažnju na problem sve većeg broja divljih odlagališta u Bosni i Hercegovini.

Od 55 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog "zelenog alarma", od početka listopada 2018. godine, zabilježeno je više od 1.400 lokaliteta divljih odlagališta širom Federacije BiH, na kojima je deponirano oko 5.000.000 m3 otpada.

Ovakvi podaci ukazuju na hitnost rješavanja tog problema u smislu alarmiranja svih razina vlasti za donošenje financijskih i planskih dokumenata, s ciljem uklanjanja divljih odlagališta i sanacije područja na kojima se nalaze divlje deponije, remedijacija tla i sprječavanja ponovnog nastanka odlagališta.

Kako bi unaprijedili sustav prikupljanja podataka o divljim odlagalištama CCI je uspostavio "zeleni alarm" putem kojeg na broj 080 05 05 06 građani mogu prijaviti lokalitet i osnovne podatke o divljim odlagalištama i time dati doprinos rješavanju ovog višedecenijskog problema.

Višom razinom edukacije, kao i mijenjanjem loših navika može se promijeniti trenutno loša okolišna slika zemlje, smatraju u CCI-ju.

CCI

Glas naroda

taman po njima rasporedit višak policajaca sa borave u smjenama

u ljubuškom ce sada "niknuti" divlje odlagalište, jer je općinsko vijeće oduzelo koncesiju ALBI, a dalo je PARKOVIMA, pa me čisto zanima gdje će oni odvoziti smeće, jer mostar ne dopušta više

Nek nedopusta,jer smetljari prvo pokuoe svoje i olala i jos dobiju 20 km.de natovari i vozi,a neka svaka im cast kad znadu zase

Ok, južina, nadoc će to...

mislim da će ga jesti

Veljaci pratrov krč ,u Šipovači na više mjesta, pored ceste Vojnići Dole više deponija,Klobuk Poljane velika deponija Grab Tribač poljska deponija,Uljevina deponija u iskopu također G Radišići da ne nabrajam manje lokacije jer ove bi trebalo čistiti danima ko nam je za to kriv.

Da nam možda netko nije kriv za to...

Koliko se novca uzme na naplati svega i svačega parkovi će sigurno kupiti najsuvremenija robotizirava vozila koja sama voze i sama sortiraju smeće ,od biološkog otpada će praviti humus a metal i plastiku reciklirati.Postviti će se kamere ispred svake kante za smeće i na svakih 100 metara ceste

bune se protiv reciklažnog dvorišta a sve septičke i poljoprivredne kemikalije idu u podzemne vode koje piju

Neda Bog da nam Alba ode,bilo bi smeća na #ve strane još više

Eno kose i trse tonćini radnici bajer disu bili zadnjih 10 godina.

U Federaciji više od 1.400 divljih odlagališta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari