Mladi vojnićki krumpir stigao na veletržnicu

ljubuski.info

Velika gužva vladala je u petak na prilazu veletržnici u Tasovčićima, a posebice su aktivni bili prodavači ribe, koje su naprosto opsjedali kupci.

Za razliku od gužve ispred veletržnice unutar je bilo mirno, ali s tri nova - ovogodišnja proizvoda, a to su rani krumpiri, krastavci i tikvice.

Riba je imala standardne cijene - somići i srdela "'cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, a fileti bili 14 KM. Od morske ribe uz srdelu, bilo je mola, lubina i orade, koji su se cijenili 10 KM mol, a po 15 lubin i orada. Jegulja se cijenila uobičajenih 40 KM, dok su žabe bile 30 KM za kilogram i brzo su nestale. Zaposleni su bili i prodavači mliječnih proizvoda - uglavnom sira, koji se prodavao na četiri štanda. Mladi sir bio je uobičajenih 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10 KM, miješani ovčji/kravlji 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja bio je 14 do 15 KM, suhi ovčji sir s Morina i Livanjski u kolutovima 18, a suhi ovčji sir sa Zelengore bio je najskuplji 20 KM. Zanimljivo, prodavač sira je najavio da se rasprodaju zadnje zalihe suhog ovčjeg sira s Morina i Zelengore, koji će se opet pojaviti za dva mjeseca, kada stada iziđu na planine. Kajmak se cijenio 14 do 18 KM, iz kace. Heljdino brašno bilo je 4 do 5 KM, ražovo 1,5 KM za kilogram itd.

Obilna je bila i ponuda presadnica povrća, cvijeća, te drva. Presadnice povrća imale su standardnu cijenu zelena salata, peršin i celer bili su 0,10 KM, raštika 0,20 KM, kupus i ostale kupusnjače po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30 KM, krastavci i tikvice po 0,50 KM, a najskuplje bile su jagode od 0,50 do 1 KM itd. Cijena presadnica cvijeća zavisila je od vrste i veličine, a uglavnom se kretala u rasponu od 0,5 pa do 3 KM, komad. Bez obzira što je kalendarski proljeće već uvelike odmaklo, ponuda drva uoči blagdana, bila je obilna, a cijena 80 prostorni metar oblovine pa do 100 KM cijepana. Vreća stajskog gnojiva bila je 5 KM itd.

Unutar veletržnice u ponudi su bili prvi rani krumpiri koji su se cijenili 2,2 do 2,5 KM, a stižu iz Vojnića kod Ljubuškog.

Krastavci čija je cijena 2,2 do 2,5 KM za kilogram, stižu iz Gabela Polja i Svitave, te tikvice isto tako po cijeni od 2,2 do 2,5 KM, koje doprema više proizvođača, ali sve skupa još uvijek u malim količinama.

Od zadnjeg pregleda cijena poskupili su karfiol oko 2 KM, kelj 1,5 KM, blitva 0,8 do 1,2 KM, špinat 1 do 1,5 KM i prasa 2 debele do 3 KM tanke stabljike. Od zadnjeg pregleda pojeftinili su - mladi kupus 1,2 do 1,5 KM, dok je zimski kupus zadržao cijenu 1,5 do 1,7 KM, jeftinija je zatim raštika 2 do 3 KM, zatim peršin i celer čija je nova cijena 2,5 do 3 KM.

Cijene su zadržali krumpiri 0,80 uvozni bjeloruski pa do 1 KM nevesinjski. Mrkva 0,8 do 1 KM cikla od 0,7 do 0,9 KM. Posljednje zalih domaćeg crvenog luka prodaju se od 2,7 do 3 KM, dok je cijena uvoznog - egipatskog skočila na 2 KM, a zanimljiva je situacija i sa zelenom salatom kristalka je od samo 0,7 pa do 1 KM, dok je puterica od 1 pa do 1,5 KM i nešto je skuplja nego u pregledu cijena od prošlog tjedna.

Od domaćeg voća zavidna je samo ponuda jabuka koje su i dalje 0,6 do 1,4 marke, povremeno ima suhih smokava po cijeni 4 do 6 KM, te jagoda čija je cijena u padu, a bile su 5 do 6 KM za kilogram. Vezica kuka cijenila se 1 KM itd.

Radio Čapljina

Glas naroda

iza uskrsa 0,80 KM ljubuški Rani brend.

Oće li ikad ovog tužnog seljaka ogrijati sunce?? Jedino kad Europu pogodi neka nepogoda onda se nešto da i zaraditi jednom u deset godina..

ova tužni slika iznad teksta govori sve o načinu obrade i tehnologiji u proizvodnji krompira koja je ostala u 60-tim godinama prošlog stoljeća i kome kako i sa čim možemo bit konkurentni tugo moja i bugarska je razvijenija.

Dovoljno ti je proc kroz Vojnice i vidit na sta ta kasabs lici ,a tek dvi,tri rici progovorit s njima onda vidis da su oni jos u 1979.godini .

Vojnicani su prvi vozali MERCEDESE a ti i dan danas vozas golfa 2.

vozili su oni jada i tugu, i danas bi vozili HANOMAGE da nije bilo kredita u jugi i zeleni planova a danas žive što im daju poticaj to je gola istina sve ostalo je samo vojnićka ribička priča.

Sta je falilo hanomazima

hanomagu ne fali ništa ali bi ga oni i danas vozali da je po ranim krompirima. vidi im se danas uspjeh 508 mercedes (zadnji proizveden ima 35 godina) raspale cerade ćelavi guma i pola neregistrirani toliko o mladim krompirima i dobroj poljoprivredi ( a u druga BUCE vrlog HDZ-ovca bio 508 sa bijelim volanom još stariji 1972 god proizvodnje ), ŽIVILA VLADAJUĆA PARTIJA -NAPRIJED LJUBUŠKI RANI

I ostali na tim istim mercedesima iz 80ih, to ti dovoljno govori

Kakva krtola gadi mise i teletina nabija san 140kili moran smrsat bogati dolazi lito i p.i.ci.ci

i mi u njemačkoj jedemo hercegovački mladi krompir to je čudo
da nema vojnićkog ranog HDZ krompira evropa bi bila gladna-HDZ propaganda koja se širi samo do perića pumpe ne dalje
pozdrav iz svete zemlje njemče

Ma ne mogu vjerovati da vi u D jedete sirotinjsku hranu krompir, ja sam mislio da vi uzivate u delicijama. Nisi mi to trebao reci od tuge necu moci spavatl

Jeli otiša urod na sabirni centar na Bijači Buco čeka na kapiji

Ispraviše se nadrinovinari.Bravo!

Od tih, kako ih nazivaš "nadrinovinara" čitaš tekstove, na njihove radove pišeš komentare i oni su ti izvor informacija.
Iz cijelog teksta ti vidiš pravopisnu pogrešku, umjesto tematiku, značenje i poentu napisanog.
Dakle, izgleda da si mnogo iskompleksirana osoba, koja druge proziva i etiketira kojekakvim glupostima. Preporuka, idi se liječiti. Ili jednostavno ne čitaj djela onih koje omalozavaš, jer čitaš njihova djela, ovisiš o njima, o njima razmišljaš, vrijeme ti zaokupljaju novinarski radovi, dok si ti u svemu tome tek običan broj, jedan od stotine, tisuće...
Pozdrav!

NEMA herceg.bosne pa nema ni Habene trute ima samo Hina Hrvatska informativna Agencija Habeno đikane

Nadri novinaru samo ti pisi i nitko te nista nije pitao i pripazi na pravopis u naslovu, a i u tekstu pogotovo.

Dilkosi jedni Vojnićanima je poljopri reda bila paravan za sverc kojim su se bavili zlatnih godina .... a danas selce koje se bavi poljoprivredom nemoze biti dostatno krompira ni za hotel Bigestu.

Kad nebi bilo Barbarića I Rosića apoteke i duga na teku i poticaja nebi imali kruva uzmite teke i proćitajte Šipovačke,Vojnićke i Veljačke gazde šutite i molite boga za njih,pozdrav i hvala Hajrolio

sve ljubuške mlade krompire koji se frezom sade možeš veljačkom kenjom prebacit do makarske tamo di izviru turisti ko mravi kako kaže HDZ televizija a po dubrovniku turisti obilaze zidine i noću jer ne stignu od gužve po danu
ovi HDZ propagandisti su za[ * neprimjereno * ]i gebelsa ako ne mogu napravit tvornice nek bar naprave papirne makete pa nek snime televizijom i eto hrvackog bum bum buma

narode oprostite ja nisam pismen puno na greškam u komentaru a da jesan radija bi u policiji općini ili tamo de rade naši školovani uveri[ * neprimjereno * ]i -jeli tako no ija moran napisat nešto pa kako tako!

Voijnićani ! Ugledajte se na Svitlaća, sa novim X5 došao iz Germanije,pa vi sadite krtolu.

Mladi vojnićki krumpir stigao na veletržnicu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari