Zapaljene svijeće u spomen hrvatskim žrtavama

ljubuski.info

Hrvatsko žrtvoslovno društvo sa sjedištem u Zagrebu organiziralo je hodočašće u Hercegovinu gdje će na više mjesta položiti vijence i zapaliti svijeće.

Jučer su članovi Društva doputovali u Ljubuški, gdje su ih na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić i predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenca i zajedničke molitve za žrtve koju je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, predsjednik Društva Ante Beljo je načelniku Barbariću uručio knjigu o stradanjima Hrvata. Komemoracija za pobijene je održana pod pokroviteljstvom Općine Ljubuški.

Prvi zločini nad hrvatskim narodom su počinjeni još 1941. od pripadnika bivše jugoslavenske vojske. To se dogodilo poslije 6. travnja kada je bio njemački napad na Beograd i kada se znalo da Jugoslavija već propada. Tada su vonjici i zapovjednici iz Bileće, gdje je bila vojna škola, pošli prema željezničkoj prugi u Čapljini i tada su spalili i uništili tri sela kod Čapljine. Druga je grupa uništavala sela Cim i Ilići kod Mostara. Ta događanja su bila uvod u zla koja su se događala ovdje tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje je još važno spomenuti da su i na područje Ljubuškog tada dolazile te razne četničke formacije, ali nisu se usuđivale počiniti velike zločine, nego su velike zločine ovdje počinili tamo 1945. i onda pogotovo kada su se ljudi vraćali s Bleiburga, onda su s njima napunili jame, rekao je Beljo, koji je istaknuo kako je njihova misija spriječiti zamjenu teza.

Danas ponovo ta veliko-srpska propaganda ide na to da su Hrvati genocidan narod, da sve ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu i sve ono što se događalo do stvaranja samostalne države, da je to posljedica ustaških zločina, a ovi su zločini napravljeni prije nego je bilo NDH, prije nego je bilo i ustaša, dakle prije svih tih nemilih dogadjanja koja su uslijedila, dodao je Beljo.

Radio Ljubuški

Glas naroda

beljo što se dešavalo posle 1990 sa hrvatskim domoljubim koji nestadoše u mraku adeze demokracije

jel moguce da nema na slici nevenka i intelektualca kveska i bradice mu :O sta se desava?

bili su i oni, vidjela sam na nekom portalu, ne mogu se sjetiti kojem, a i ona katica miličević, iskače iz paštete, dobro se uhljebila i ina i kćerka

Kako je lepo biti dete tate kada je on vojno lice i po malo kakiti..

Mi i Srbi smo Braća to se vidi iz zadnjih posjeta Presjednika ALEKSANDRA VUČIĆA pa šta god ko mislijo da nema danas Dodika nebi se znalo za nas Hrvate zato sve zasluge idu gosp DRAGANU ČOVIĆU i još to što se žrtve ne bune što šute samo se mole i zato treba da se zahvali gosp DRAGANU ČOVIĆU Šta bi bilo da protestiraju ko Srebreničke Majke Srbi bi nas se odrekli odmah. Zato samo odlučnom i pametnom politikom HDZa možemo opstat na ovim prostorima to je trenutno naš jedini garant.

Viđo Pere udbaša obisija zobnicu ko birvaktile Kobila.Jada i čemera majko moja mila.

Boško Buha je kralj

u Ljubuškom samo polažu vijence
kome sutra?

Svi do jednog profesionalni polagaci vijenaca...a i ne znaju nista drugo radit...samo po kaficima...i po spomenicima ih mozes vidjeti

Fra dario nevenko barbarić i kvesic nisu oni koji polažu nekakve vijence za moje pokojne oni su potomci onih koje su moje pobili Udbaši!!!

A vidi ratnika... Majko mila šta je ovo? Vidi Koromana ko pravi Boško Buha... Bože sačuvaj uvijek jedni te isti oko spomenika se vrte

Vidi Pere intelektualca, našeg stalnog vijećnika.
Jesmo napredni, nepismeni i polupismeni nam vode politiku.
Nije čoviku ni krivo ni žao kada se vide rezultati.

da su bili agilni u obrani ko što su u polaganju cvića davno bi mi zapeli na drini a ne na mostu u mostaru
neki ili mnogi su ratovali na plaži u makarskoj a sad su uhljebi i obilaze grobove hrvackih heroja
koji su poginulu za uveriguzane

Sramota nigdje zaboravljenih braniitelja ovi postali ko partzanski prvoborci

Vrlo zanimljivo nitko iz HDZ-a jer su sad u koaliciji sa ovima.Još malo pa će HDZ slaviti Dražu Mihajlovića i Radovana Karadžića.ovo je krajnje licemjerje.Jedino mi žao ovog Per koji je poltron HDZ-a,pa sad umjesto njih polaže vijence.

Zapaljene svijeće u spomen hrvatskim žrtavama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari