Herceg - Bosna je bila i ostala jamstvom opstanka, preživljavanja i slobode

ljubuski.info

Nastavno na obljetnicu eksplozije mostarske cisterne, a uoči 27. obljetnice osnutka Hrvatskoga vijeća obrane, ovaj tekst posvećujem Herceg-Bosni…

Zažmirite i zamislite psihozu nadolazećega rata u BiH… Druga je polovica 1991. godine…

Još od kolovoza 1990. u Hrvatskoj se domaći Srbi poigravaju oružjem, preprječuju prometnice i zlostavljaju civile. Ozbiljniji oružani sukobi kreću s travnjem 1991. da bi mjesec poslije došlo do pokolja nad redarstvenicima u Borovu Selu, a u kolovozu te godine i do početka najkrvavije bitke Domovinskoga rata - one za Vukovar.

U hrvatskim domovima Bosne i Hercegovine pomno se prati program HRT-a, s kojega "vrište" krvavi snimci raspojasanih bezumnika koji ubijaju narod koji je do jučer živio mirnim životom jedne prosječne istočnoeuropske države, sa svakodnevnim obvezama posla, škole, ručka, obiteljskih i prijateljskih susreta… Mrak se navukao nad ovaj dio europskoga neba i više ništa nije bilo isto…

Malobrojni su se i tada uvjeravali kako će sve to zaobići BiH, premda su joj se granice, pritisnute zlogukom silom JNA i srpskih paravojnih postrojbi u plamtećoj Hrvatskoj, tada doimale tješnjima nego ikada prije. No, oni kojima su otvorili oči tenkovi s Pologa, iz svibnja 1991. godine, ona armada koja je iz Mostara krenula pomoći uspostavljanju nedosanjane velikosrpske zapadne granice na crti Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica… oni koje je razbudio neuspjeli desant JNA na Bilama, poviše Mostara, od 20. rujna iste godine, kada su u Hercegovinu iz Srbije ušli dijelovi Užičkoga i Titogradskog korpusa JNA… čak i oni koji su spoznali stvarnost tek 2. listopada 1991. kada je Ravno sravnjeno sa zemljom i spaljeno zajedno s njegovim radno i borbeno nesposobnim pukom… oni su se krenuli organizirati i samostalno pripremati obranu u ratu koji nisu tražili, ali koji je već bio prešao prag Bosne i Hercegovine.
Zašto?

Zato što je u Ravnomu bosanskohercegovačke civile (Hrvate), seljane koji su dan prije hranili stoku i pripremali ogrjev za zimu koju nisu dočekali, pobila regularna vojska SFRJ kojoj je BiH još uvijek pripadala, a koja je krenula od Hrvatske odsjeći Dubrovnik.

Zato što je 6. listopada 1991. godine, dan nakon završetka krvavoga pira u Ravnomu, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uputio proglas u programu TV Sarajevo, poručivši: "…vaše je pravo i dužnost, građana BiH, da se ne odazivate na mobilizaciju, ni na poziv da učestvujete u građanskom ratu. (…) Zapamtite, ovo nije naš rat. (…) Pomozite nam, dakle, zajedno sa nama učinite sve da sačuvamo mirnu Bosnu."!

Dakle, savezna je republika BiH napadnuta, njezini civili masakrirani, a pričuvne postrojbe JNA s prostora Crne Gore i Srbije raspoređivale su se istočnom stranom Hercegovine, sve do neretvanskih obala…. U Vukovaru su pijani zločinci šutirali mrtva tijela civila i branitelja grada i, pjevajući, od Slobodana tražili salate za "hrvatsko meso" koje se slagalo na hrpe… Više nije bilo dvojbi o tomu koji će se užas svaki tren sručiti na nacionalno najmješovitiju republiku bivše Jugoslavije, s tenzijama koje su rasle još od 1986. i Memoranduma SANU-a, a napose od 1989. i Miloševićeva govora na Gazimestanu… No, prvi čovjek službene bh. vlasti, čovjek kojeg su Hrvati poslušali i propustili tenkove s Pologa (ipak, što je iznimno bitno, omogućivši tim zastojem uspostavu obrane Kupresa i Splita), tih se istih Hrvata i jugoistoka svoje zemlje javno odrekao, kao zločesta maćeha svoje siročadi, prepustivši ih nemilosti razularenih četnika (kako su se sami nazivali).

Ovoliki uvod jer želim podsjetiti one kojima je nejasno i one koji uporno nastoje doznati što sve papir nekih sarajevskih tiskovina može otrpjeti (ali i one koji znadu na to nasjesti), zašto su Hrvati 18. studenog 1991. osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, zašto su 8. travnja 1992. osnovali Hrvatsko vijeće obrane (prvu ustrojenu regularnu oružanu silu otpora agresiji na BiH) i poučiti ih kako smo 28. kolovoza 1993. reorganizirali HZHB u Republiku unutar BiH, slijedeći smjernice međunarodnoga Owen-Stoltenbergova plana!

  • Organizirali smo se jer nam je Vlada naše države okrenula leđa u jednom od najtežih trenutaka u povijesti suvremene BiH!
  • Organizirali smo se kako nas ne bi pobili!
  • Organizirali smo se kako BiH ne bi postala dijelom velikosrpskoga političkog ozemlja!
  • Organizirali smo se kako nesrpski narodi u BiH ne bi postali mrtvo meso za salatu na Slobodanovu, Radovanovu, Ratkovu i Dobričinu stolu užasa!

U Odluci o uspostavi HZHB stoji kako će HZHB poštovati demokratski izabranu vlast Republike BiH sve dok postoji državna neovisnost BiH, u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju!

Na dan osnutka Herceg-Bosne pao je Vukovar, a dva dana poslije dogodila se i Ovčara. Ni pet mjeseci kasnije krenula je sveopća srpsko-crnogorska agresija na BiH i slomila zube upravo na HVO-u. Lipanjske zore iz 1992. prvom su pobjedom nad srpskom armadom u BiH uopće - izvojevao ju je HVO! Na upit: "Zašto Herceg-Bosna u ovomu trenutku?", njezin je prvi predsjednik Mate Boban tada medijima odgovorio: "Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da da do znanja da to ne želi.".
Toliko o samomu ratu i o nastanku zajednice čijom su svrhom bili i ostali: život, obrana i opstanak!

Ne, Herceg-Bosna nije bila niti separatističkom niti paradržavnom tvorevinom, a još je manje bila onim, zloćudno imenovanim, zločinačkim pothvatom. Ona je bila i ostala okvirom i jamstvom spasa, opstanka, preživljavanja i slobode ne samo Hrvata, nego svih njezinih građana. Tamo u BiH gdje joj vlast i vojna sila nisu dosezale, danas Hrvata više nema niti za jedan cjelovit postotak u popisu pučanstva.

HR Herceg-Bosna je, uz Republiku Hrvatsku i Republiku BiH, bila supotpisnicom Vašingtonskoga sporazuma, kojim je ustrojena Federacija BiH, te je supotpisnicom i usvajanja Ustava Federacije BiH. Prestala je postojati 14. kolovoza 1996. godine, svojom odlukom o ukidanju, kojom su sve ovlasti Vlade HRHB prenesene na Vladu FBiH, a Vlada FBiH punopravnim i ravnopravnim priznala svu dokumentaciju, sudske i državne odluke, kao i sva djelovanja tijela HRHB i RBiH! Isto se dogodilo i s njihovim oružanim sastavnicama (HVO i Armija RBiH) koje su, po završetku rata, ravnopravno ušle u sastav Vojske FBiH koja je, pak, 2005. godine, s Vojskom RS-a, ravnopravno ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Nazivanje paradržavom Republike BiH, Hrvatske Republike Herceg-Bosne ili Republike Srpske, nazivanje paravojskom Armije RBiH, HVO-a ili Vojske RS-a (da postoji stvarna državna moć i vladavina zakona) podložno je pravnomu gonjenju i kažnjavanju, kao djelo povrjede državnoga suvereniteta, dostojanstva i pravnoga uređenja BiH. Činjenica da to u stvarnosti nije tako objašnjava tako snažnu nostalgiju i tako snažno žaljenje Hrvata u BiH za nestankom Herceg-Bosne s političkoga zemljovida.

Preskočit ću podrobno nabrajati što to danas Hrvati nemaju na polju politike, gospodarstva, kulture, obrane, umjetnosti, medija, školstva, zdravstva, športa - na polju ravnopravnosti i nacionalnoga identiteta. Navesti ću, zato, što je izgubljeno nasljedstvo, izgubljena ostavština Herceg-Bosne, čija je Vlada, osim na obranu u tim vremenima krvave borbe za život, iskoračila u puno više…

Herceg-Bosna je imala svoj grb i svoju zastavu koji su danas, službeno, zastavom i grbom hrvatskoga naroda u BiH i, kao takovi, nepovrjedivi u očima Zakona. Imala je svoje pečate, dokumente, iskaznice, svjedodžbe, diplome, povelje, potvrde, automobilske pločice i - povrh svega - svoje dostojanstvo i nemjerljivo poštivanje i ljubav naroda koji joj je pripadao.

Herceg-Bosna je ustrojila svoju vladu, svoj civilni i vojni pravosudni sustav, državne urede, agencije, uprave i zavode, svoj financijski, bankarski i gospodarski sustav... Osposobila je, u jeku rata 1992. godine, porušene prometnice, održala željeznički promet Čapljina-Ploče, povezala uništeni energetski, brzoglasni i poštanski sustav, uspostavila sustav zdravstva, školstva i socijalne skrbi… Osnovala je Željeznice HB, Ceste HB, Poštu i telekomunikacije HB, Elektroprivredu HB, Šume HB, Vodoprivredu HB… U vrtlogu razaračke snage bespoštednoga rata, već je 1992. obnovila rad dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i ustrojila Sveučilište u Mostaru. Osigurala je rad Ratne bolnice Mostar, domova zdravlja i ljekarni, uspostavila središta za socijalni rad, Crveni križ HB, Vatrogasni savez HB, staračke domove…

Herceg-Bosna je obnovila rad HŠK Zrinjskoga, pokrenuvši osnutak čitavoga niza športskih klubova. Osnovala je Nogometni savez HB i Prvu nogometnu ligu HR Herceg-Bosne, održavši 1994. i prvo nogometno prvenstvo u BiH od početka rata uopće. Nogometna je reprezentacija Herceg-Bosne 1996. odigrala i jedan međunarodni susret, protiv Paragvaja, kojega FIFA bilježi kao službeni nastup. Košarkaški savez HB osnovao je Košarkašku ligu HB, a djelovali su i Prva rukometna liga HB, Prva šahovska liga HB, Prvenstvo HB u boćanju, Prvenstvo HB u kuglanju…

Kada su brojni mediji u BiH utihnuli, Hrvati su stvorili snažne tiskane i elektroničke medije - Hrvatska radiopostaja Mostar izrasla je u znamen otpora agresiji na BiH u cjelini, a Televizija HB otvorila je put Hrvatima ispričati svijetu svoju stranu priče surovoga rata i obrane. Obnovljen je i HKD Napredak, obnovljeno HGPD Hrvoje, ustrojeni Narodna knjižnica, HDHS Kosača, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Društvo hrvatskih književnika HB, Društvo likovnih stvaratelja HB, Zavod za zaštitu spomenika kulture HB, Arhiv i Muzej HB, obnovljen je rad Simfonijskoga orkestra Mostar, Umjetničke galerije, Lutkarskoga kazališta Mostar...

Svaka od pobrojanih ustanova i organizacija dala je svoj nemjerljiv obol očuvanju i obnovi života i nadgradnji hrvatskoga nacionalnog identiteta u BiH, a kroz činjenicu da su mostarski lutkari (dok su neprijatelji sijali smrt) izvodili predstave po vrtićima, bolnicama i skloništima za ranjenu, prognanu i izbjeglu djecu, ispričana je cjelokupna priča o neslomljivomu hrvatskom hercegbosanskom duhu.

Hrvatsko je vijeće obrane branilo i obranilo ove krajeve, obranilo je cjelovitost Bosne i Hercegovine, ljudski život i pravo na njega! Herceg-Bosna nam je podarila okvir očuvanja i nadgradnje nacionalnoga identiteta, njegovanja svoje prošlosti i izgradnje budućnosti! Samo zato što je Herceg-Bosna postojala i samo zato što je svaki onaj vojnik s grbom HVO-a na ramenu odlučio kako je njegov život manje bitan od budućega života njegova djeteta - nismo svi ovdje postali mrtvim mesom za salatu na Slobodanovim stolovima!

A, da budemo jasni - bio je to naš rat!

Darko Juka

Glas naroda

Darko sve si dobro napisao e sad jesmo li zaslužili ratne profitere zidajnike hopove Hrvatske preko HVO-a opljačakali su je i nas preko šest milijardi kuna dok Hrvatska i Hrvati u BiH krvare o tome treba pisati a ne o Alijinoj rečenici jer su se oni u 4.mjesecu 92 probudili

Doklen god ne bude Bosna do Istre i Hrvatska do Drine nema mira ode...Evropa,NATO i racionalni standardi!!!

Svatko moze zakasniti osim vojske HVO je stao uz Hrvate oni su ostali nasa uzdanica

Zasto ko srbi sirite lazi. Alija je zaustavio mobilizaciju Bosnjaka koju je JNA radila sa ciljem da idu ratovati za Milosevica. Tada je Alija izasao i rekao Bosnjacima ne odazivaj te se u Vojne odsjeke ovo nije nas rat. Banjac je dovno napisao da je Alija tim cinom pomogao hrvatskom narodu jer su srbi imali namjeru regrutovati 300.000 bosnjaka i opremit ka Hrvatskoj. Zasto pricas lazi, pa ima brate danas internet..

Ta organizacija (njiezino,HDZ,vidstvo) proglašena je zločinačkom organizacijim i ništa nije dobra donila Hrvatima u BiH !!!

Nije to bio moj rat neciji mozda jest zavisi kako je ko profitira iz tog rata,toje bio dogovoreni prljavi rat u kome je ginula sirotinja,dok su mnogi hapali iza ledja,i herceg bosna nije opstala iako je mnogo sirotinje stradalo u hrvatsko muslimanskom ratu ona je ugasena necijim potpisom u daytonu.

prvog trećeg smo glasali sa muslimanima za bih kojeg vraga nismo tada glasali za herceg bosnu no međunarodna zajednica pozna dobro udbaše i udbaške marifetluke
alija je dobro reko da to njije njegob rat jer su zaratili hrvacki i srpski udbaši za podjelu jugoslavije i tili su podjelit i bih-no alija je krivo protumačen
alija nikad ne bi izazva rat u bih -rat nije opcija muslimana

Sve ovo gore nabrojano je postojalo prije rata da se ne lažemo, samo što mi svi skupa ne možemo to ni ,,jednom rukom" okrečit.

Darko sine pitaj tko je i za koliko nabavljao a za koliko prodavao puške svom narodu a dalje se sve zna

Hebala vas ona prodali nas dok smo ginuli zanju i sad bi opet

Nitko u BiH ne živi bolje na račun (mrske) države od tisuću adzovaca

Srbi u Daytonu nisu htjeli potpisati bez RS-a a naši daj šta daš

Radništvo i seljaštvo ratovli-branili ! Stare Yugo službe,osnovale te se okoristile ,fenomenalno!I Penzije ,pozicije ,lova ,benificije ! I sada su na vlasti!Šta bi još!?A ovi radnici i seljaci sa početka priče ,sada uče neki novi jezik!Jezik nove domovine !Zato! Bez patetike molim!

Popušili smo priču BiH će vječno biti država tri naroda blago onom tko nije ni ranjen mi koji smo ratovali danas smo stariji ljudi priznali ili ne

Lako je biti general nakon bitke i trkeljati. Kad ste tako sveznalice trebali ste pisati već 92. da Herceg Bosna ne valja i HVO .
Sad je možda tako ali čovjek piše o stanju onda, i mislim da je u pravu. Trebalo se nekako organizirati, a gledajući iz današnje točke, bolje se nije moglo.
U svakom ratu ima profitera i onih koji gledaju samo sebe I svoju korist. Oni koji su već gledali unaprijed gdje će sebe uhljebiti. Ali to je neka druga priča !

Tako je u svakom ratu ima profitera ali oni u pravih naroda završe u zatvoru a ne na visokom položaju Sanader je optužen a DORH nije optužio još nikoga za neviđeni kr.minal preko HZHB

Tko je ono liferovao vojsci crknuto meso i to po visokim cijenama.

koji su govorili odavno su pod zemljom

herceg bosna je zločinačka organizacija lopovluka od nje hrvati imaju samo štetu i danas a udbaši su se skućili na račun herceg bosne
i sad viša ptava imaju komšićevi hrvati nego čovićevi koji masovno iseljavaju zbog zuluma čovića i HDZa i međunarodne snage će to rješit digitalnim izborim -kontroliranim
adeze [ * neprimjereno * ] su katastrofa hrvackog naroda a komšić zna ko može i kako rešit NACIONALNE lopovluke bih

Ivo Sanader ode u Remetinec samo polako doći će i naši na red

U Bosni i Hercegovini je uglavnom bila Pljačka na dva FRONTA. Prva pljačka se odigrava na prvom FRONTU uglavnom kod kreatora Pljačke tj Vodja Nacijonalni elita na račun svog Vlastitog NARODA uglavnom u Miljardnim iznosima RATNO PROFITERSTVO. drugi FRONT je takodje Pljačkaškog karaktera i RATNO PROFITERSTVO sitno lešinarenje ali na račun drugog Naroda koji je bio u lošem podredjenom položaju a to se uglavnom odnosilo na Prjetnje i prisilu otimačinu na licu mjesta Novca Nakita lešinarenja kućni stvari od FREZA TRAKTORA BUŠILICA FRIŽDERA itd. Dakle ostaje još jedna kategorija LJUDI OSOBA koja se nije ogriješila ni na prvom ni na drugom FRONTU PLJAČKE. Te bi osobe jedine trebale da su RATOVALE nema logike njima jedino i nije stalo do RATA Njima je Rat nametnut časnim i poštenim ljudima. Prema svemu sudeći ovdje se dogodila velika OTIMAČINA.

Sanader u Remetincu. A Ševo, Barbarić, Boras, LUČIĆ, Mišetići, Kvesić, Kraljević u Zenicu. Žgadija kradezeovaca u pržunu.

Sanader je najposteniji HDZ ovac

herceg bosna je bila simbol ratnog profiterstva,preseljenja Hrvata,izdaje domovine i zločina nad vlastitim narodom

SR Bosna i Hercegovina je oličenje pravde demokracije poštenja i sreće ustolićena u liku i djelu Todora Kurtovića Teofika Selimovića Jure Galića malog zar ne gore potpisani Simo Dubajić je za vas mala maca

Herceg Bosna je oličenje nepoštenja a neki potezi Jelavića Medića Rupčića i ostalih ući će u anale recimo kamen Anici Martinović knjižiti kao ugradnja pokojnim braniteljima

Da nije bilo Herceg Bosne ne bi znali kakvi smo mi narod

Živio HDZ i njegovi predsjednici Sanader Karamarko Boban Jelavić Čović

Sto reci nego nekom rat nekom brat ilineko pukovnik neko pokojnik.Medjutim gospodine Juka reci u sljedecoj kolumbi ko i zasto proda moju ivasu Herceg Bosnu.Ne to neces napisati .A napisacu ja Hrvatska i Franjo Tudjman su nas prodali i predali uz pomoc nasih [ * neprimjereno * ]ka.Cast svim postenim domoljubima,poginulim bojovnicima ,casnim vojnicima i zapovjednicima HVO ali mi smo prevareni od politike ito ne prvi put.Zato nas je 50 % u odnasu na 1990.Jeli to ono za cim smo tezili.Juga je mila majka za ove danasnje vodje a to se i vidi.Ovo pise covjek koji je na danasnji dan 1992 bio na prvoj crti odbrane nasih prostora.Ko danas slavi neke nase bitke.Oni sto pusku nisu nosili a vecina tadasnjih bojovnika se bori sa bolestima i da prizvi.Ovo je nasa istina.A Jelavic,Medic Rupcic mogu im samo rec sto je sa vragom steceno vrag ce odnit kad se najmanje budu nadali.Ima jos dosta ratnih profitera njima ce se isto desiti.Daleko im kuca od moje .Dakle Juka razuvjeri me pa napisi slican tekst o stvarnom stanju Hrvata u BiH.Kazi da nas ima 130% u odnosu na 1990 ida u prosjeku zivimo bolje nego tada.Napisi istinu o obicnom coviku Hrvatu,vojniku HVO.......

Svaka čast

Tko ispliva na površinu hovna e to je bila ta čuvena HRHB

banovina hrvacka jednako VELIKA SRBIJA
herceg bosna-uvod u VELIKU HRVACKU-sve srpski projekti sano šterni za hrvate i geostrateške interese HRVACKe

neka ti danas imaš BiH gotovo pa savršenu, tu cvijeta ljubav i poštovanje između naroda super

E da je bogda ostala Herceg Bosna kad smo stavili granicu i imali svoju policiju i carinu pa naplacivali sve sto je proslo za bosnu Tudjman je naoruzao muslimane a oni okrenise rat protiv nas pa sad vi sto ne volite i mrzite Herceg Bosnu ako ste tada bili mladji i neke stvari neznate ko vam je kriv,dosta je ljudi poginulo za nju i da ih sad opet mozes upitati rekli bi da bi ponovili isto a vi veliki hrvati sad uzivajte kad vas vodi velika hrvatina Komsic sa svojim narodom koji ga je izabrao jer Komsic od hrvata ima jedino geler HVO za koji je dobio zlatni ljiljan pa se ponosi njime jer sta mozes drugo ocekivati od covjeka koji u obitelji ima ortodoksno bratstvo i jedinstvo neznas vise ko je koga ozenio ko je mater ko caca ko supruga ali eto vam ga pa ga volite ja ga nevolim vidit ni na televiziji.

To je isto kao da kažem e da je bogda ostala NDH promašaj je promašaj

Hrvatski narod u BiH luta

Ante prika, ti ne znas "di vezes, a ni drisis".
Teske su ovo teme za tebe, djava ti odnija politiku, prika ima li igdi sta zenska....

imate vi sve što pričaš u hrvackoj pa je pola naroda oselilo a samo rade podobni iz partije na vlasti
hrvacka je ostala bez ičeg samo ima svoje propalice i kolonija je evropske unije
to je sigurno kriv komšić on je uništio hrvacku
u hrvackoj nema više radnih mjesta za akademske građane to je rezervirano za strance a mladi hrvati sa magisterijem idu svi van ili u svojoj zemlji mogu bit
portiri
konobari
vozači
čistačice i ostalo gasterbajtersko zanimanje
nisu nama krivi ni muslimani ni srbi nego NAŠI koji nas NEPISMENI pokradoše I POBIŠE

Herceg-Bosno u srcu te nosim kud god krenem stobom se ponosim...

Jos nesto. gospodine Juka napisi istinu ma kakva ona bila.Nemoj pisati ono sto odgovara vladajucima nego istinu o Herceg Bosni.Dismo sad ko nas otjera raseli.Nazalost nasi vladajuci svi bez izuzetka.Samo su gledali svoj interes svoj i svojih a narod ko ,ebe.Tu je sustina price o nama a sutra mozemo ocekivati samo da ce nas biti manje i da ce obicni narod losije ziviti.Nisam pesimist nego realist a ovo sto nam se desava davno je planirano a mi ko guske u magli kako rece pokojni Radic.I sutra bi opet isto jer neznamo drukcije.Jednom sluga uvik sluga......

rastrala nas je nasa policija sa svojim kaznama nasa porezna sa svojim kaznama i nasa vlast sto nas nije zastitila od politike kojom je planirano nase raseljenje

niko od nase vlasti nije pokusa zastitit domacu proizvodnju samo su krli i gledali sebe izmisljali namete na ionako unistenog radnika i poduzetnika

izmisljali su policiske kazne i porezne nebrigaju ci i sto su unistili cile generacije ali ima boga doce djava po svoje kad tad

unistili su sve ali racuni dolaze

postavljaju se nadzorne kamere zbog sigurnosti ali ne naše nego njihove ali džaba im kad će se međusobno potamanit kad ne bude više ovaca za šišat

Još jednom će Srbi u BiH pokrenuti rat a dotle pametno

opet prizivaju traktorijadu ali neće moć izdržat mostovi na Drini

ispekcija dodje i napise coviku 3000 iljede kaznu tribalo bi svakog toga ispektora poslat na baustelu da zaradi 3000 km pa da vidi kako je to krvavo zaradit nikome je nebi vise napsa

udbaši i udbaški sinovi su nas raselili opljačkali i otrali u njemačku kako piše BUŠIĆ da ne ponavljan sad su oni najveći hrvati -herceg bosna je sramota hrvackog naroda no fukare su se na njoj obogatile
hercegbosna negira pola hrvata ništa od toga ni od srpske neće biti jer će ostat bez stanovništva-srpska je mišolovka ne branjiva ko će tu živjet

pokreni ti rat pusti srbe pa se okreni iza sebe ko će u rat poć i zašto-uhljebi nikad ne idu u rat a borci su poginuli i pobijeni u prošlom ratu
srbi ne mogu branit ni BEOGRADSKI pašaluk a kamoli nekog napast
nema jna da sa njom mlate ko tuđim kurcom po plotu

Herceg - Bosna je bila i ostala jamstvom opstanka, preživljavanja i slobode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari