Političke stranke u godinu dana iz proračuna 'isisale' 20 milijuna KM

ljubuski.info

Procjenjuje se da političke stranke u Bosni i Hercegovini godišnje iz proračuna svih razina vlasti iscrpe oko 20 milijuna maraka. Najviše novca dobiju iz entitetskih proračuna, a njihov rad financiraju čak i lokalne zajednice. Zenica, Visoko, Ključ i Gornji Vakuf tu praksu su prekinuli, piše BHRT.

Donji Vakuf je jedna od malobrojnih lokalnih zajednica iz Federacije koja više neće financirati rad političkih stranaka iz proračuna. Uvjereni da se novac može i korisnije potrošiti, općinska uprava odlučila je 25 tisuća maraka preusmjeriti studentima.
Ako se pretvori u stipendije, to je 25 novih studenata. Prvo je razmišljanje moje bilo da potrošimo pare u pametnije svrhe, je li to infrastruktura, stipendiranje studenata, kultura, sport, jer i ja mislim da je to kvalitetnije nego financirati političke stranke, kaže načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić.

Građani pozitivnim ocjenjuju ovaj potez, ali tek manji broj njih vjeruje da će i druge općine i gradovi slijediti ovaj primjer.

Za razliku od lokalnih zajednica, ukidanje financiranja političkim strankama na višim razinama vlasti, entitetskoj i državnoj nije moguće.

U Transparency internationalu tvrde da više od financiranja zabrinjava što nema kontrole potrošenog.
Troše li se svrsishodno u ono za što su namijenjena ili postoje sada tu i neki drugi vidovi troškova koji možda nisu niti zakoniti ili odlazi u ruke pojedinaca kojima ne bi trebale odlaziti. Imali smo već dosta primjera s političkim strankama na koji način su se zlorabila sredstva, ističe Ivana Korajlić iz ove organizacije.

Dok javnost hvali smjelost i socijalnu osjetljivost lokalnih zajednica koje su uskratile novac političkim strankama, neki njihov potez smatraju populizmom, zato što to nije trajno rješenje i što svaka nova vlast uglavnom prvo poništi odluke svojih prethodnika.

BHT

Glas naroda

Kakav gospodin boras pa on je borasic Iz otoka udbaska kuca koju zna cila ljubuska okolica pa I dalje, [ * neprimjereno * ] krao grozdje u otoku , bio dadilja miji jelicu, cipao mu drva dabi ga postavio za pomocnog logisticara, u ratu bio k u k avica nije smio sam ni crtu obrane da obadje, ranjen u autubusu igrajuci se sa bombom, vozi prikucana audija a6 , izbacen iz policije radi kriminalni radnji, ostetio lovacko drustvo tako da je kad je smjenjen otisao u paponje u prodavnicu lov I ribolov i nakupovao opreme na racun lovacke udruge, uvukao se svim politicarim a posebno barbaricu samo dabi ostvario osobnu korist a evo vec sad im okrece ledja I sve ce smjenit kog god mogne I nebi me zacudilo da postavi na kakvo misto ona dva m a t u p a donku I cika koji samo gledaju ko sta r a di I prinose mu ale eto tako je to u nas hrvata u ljubuskom odlaze mladi skolovani iz normalni hrvatsko nastrojeni obitelji a vracaju se oni protiv koji smo se borili 91' Z A L O S N O jedino moremo se nadati da ima BOZOJE pravde I da ce sve doc na svoje jednog dana

Čuli krao Grožđe znali se koliki je slader bijo ako ga je neka muka natrala čoviku triba oprostit. Čuli i drva cipa pometru ili kubiku jeli skup. Jeli od velike rane kako on to radi o svojoj rani ili tvojoj. Svaka mu čast

Političke stranke u godinu dana iz proračuna 'isisale' 20 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari