Diplome po cijeni od 3 do 18 tisuća maraka!

ljubuski.info

Nedavno najavljenom revizijom diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH zatraženo je da svi zaposleni dostave diplome o stručnoj spremi na uvid. Reagirala je Agencija za zaštitu osobmnih podataka Bosne i Hercegovine. Provjerom diploma narušava se ljudsko dostojanstvo zaposlenih i štetno je za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost mišljenje je Agencije.

Pored provjere diploma u PSBiH, najavljena je provjera diploma svih uposlenih u federalnim tijelima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim tijelima čiji je osnivač Federacija BiH.

Krivotvorene diplome lako je otkriti

Revizija diploma zaposlenih vršila bi se na način da institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Upit bi sadržavao broj diplome i datum izdavanja a od škole ili fakulteta bi se tražili podaci na čije ime je izdata diploma pod navedenim brojem.

Ovakvom revizijom mogle bi se utvrditi samo stvarno krivotvorene diplome i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.

Najbolji primjeri krivotvorenih i brzo stečenih diploma su slučaji Nudžeima Džihanića aktualnog ministra finansija Bosansko-podrinjskog kantona i Kenana Delića.

Kada je Nudžeim Džihanić 2008. godine predao papire za zaposlenje u JP "Bosansko-podrinjske šume" d.o.o. Goražde, među njima se nalazila i diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu broj: 02-55830. Početkom 2015. godine na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje ga za ministra financija BPK.

Džihanić prilaže CV u kojem se ponovo navodi da je diplomirani ekonomista s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Nakon anonimne prijave da se radi o lažnoj diplomi, otvorena je istraga koja je otkrila da Džihanić nikad nije diplomirao u Sarajevu. Da je diploma lažna potvrdio je Općinski sud u Goraždu.
Nudžeim Džihanić je priznao krivnju, postigao je nagodbu s postupajućim tužiteljem i izrečena mu je uvjetna osuda, potvđeno je tada iz Kantonalnog tužiteljstva Goražde.

Također je pisano o slučaju diplome Kenana Delića čija prekvalifikacija u državnoj srednjoj školi je trajala prekratko. On je srednju Medicinsku školu u Zenici završio za pola godine, s tim što je prva dva razreda završio za svega 12 dana. Prema svjedodžbama koje je potpisao direktor Medicinske škole u Zenici, Delić je u prvi razred završio 18. siječnja 2017. godine, dok na dokumentima piše da je drugi razred završio dvanaest dana kasnije, odnosno 30. siječnja 2017. godine.

Svjedodžba o završenom trećem razredu učeniku Deliću je izdata 17. travnja 2017. godine, ili dva i po mjeseca po okončanju drugog razreda. Za četvrti razred bila su mu potrebna dva mjeseca, nakon čega mu je, 21. lipnja, izdata Svjedodžba o završenom četvrtom razredu Medicinske škole. Potom je uslijedilo maturiranje koje je trajalo od 4. do 7 rujna. Učenik je uspješno položio sve predmete, te je stekao stručno zvanje - medicinska sestra - tehničar.

Nezakonito stečene (kupljene) valjane diplome

Kako je revizijom nemoguće utvrditi je li diploma kupljena, ukoliko je vrijeme školovanja u zakonskim okvirima, najbolje pokazuje primjer diplome koju je dobila ekipa Žurnala.

Da je neka institucija provjeravala valjanost diplome izdate novinarki Žurnala prvo što bi uradila poslala bi upit PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta u čijem sastavu je Srednja medicinska škola. Znači, upit se šalje školi koja je tu istu diplomu prodala.

Iz škole bi dostavili odgovor da je učenica Azra Omerović prekvalifikaciju upisala 22.11.2016. godine, te da je uspješno okončala školovanje 15.11.2018. godine. Rezultati revizije - školovanje je trajalo dvije godine, diploma je valjana!

Za takve diplome, temeljem navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi kako su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji prodaju diplome vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane države.

Sigurnosne agencije čak su dokumentirale slučajeve povezanosti vlasnika i uposlenika, privatnih škola koje vrše prodaju diploma, s prosvjetnim inspektorima. Zabilježeni su slučajevi da su inspektori dojavljivali privatnim školama planirane inspekcijske kontrole.

Cijena diploma od 3 do 18 tisuća maraka

Prema podacima sigurnosnih agencija u Visokoj školi Logos-centar za 1.500 do 5.000 eura možete kupiti valjanu diplomu određenog smjera i stupnja. Navedene malverzacije se izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti.

U informaciji SIPA-e, dostavljenoj Tužiteljstvu BiH, navedeni su i konkretni primjeri prodaje diploma na Visokoj školi Logos Mostar, te sestrinskom fakultetu CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak.

Uposlenik Visoke škole Logos Marko Jarak je neidentificirtanoj osobi, kojej je bila potrebna diploma visokog obrazovanja, ponudio rješenje u vidu stjecanja "brze diplome". Jarkov prijedlog je bio da upiše tri godine školovanja, a ne doškolovavanje obrazlažući to prevelikim brojem razlike ispita a istom cijenom. Za 18.000 KM završio bi studij u roku od dva do tri mjeseca, bez učenja i regularnih ispita.

Diplome se prodaju i stranim državljanima

Sigurnosne agencije raspolažu podacima i da se diplome iz obrazovnih ustanova Visoka škola Logos centar, Visoka škola CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak prodaju i osobama zaposlenim u raznim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, čak i stranim državljanima.
U posljednje vrijeme u više navrata zabilježeni su slučajevi kada su diplome izdavane osobama s područja Crne Gore i Hrvatske što ukazuje kako ovaj sigurnosni problem ima međunarodni karakter. Školovanje, odnosno studij željenog smjera i stupnja završava se u kratkom vremenskom razdoblju, prosjek ocjena prilagođen je potrebama a pojedini strani državljani koji borave u BiH i ne govore domaće jezike takođe mogu dobiti diplomu o završetku škole/fakulteta, upozorili su iz SIPA-e.

Državljani Hrvatske i Crne Gore preko vikenda su završavali školovanje u ovim ustanovama. Ukupna cijena srednjeg trogodišnjeg školovanja, kojeg bi završavali za dva dana, za zanimanje bravara iznosila je 3.200 KM dok je cijena više medicinske škole iznosila 3.500 KM po godini.

Podsjetimo, travnja prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla je 22 lažne diplome iz BiH. Posljednji slučaj lažnih diploma iz BiH utvrđen je početkom godine u Dubrovniku. Tri diplome dubrovačkih vatrogasaca, zaposlenih na Zračnoj luci Dubrovnik osigurane su preko noći. Tako je osoba na čije ime je diploma izdata od strane visoke škole iz Širokog Brijega, sudeći prema prelasku granice, samo dva puta bila u Širokom Brijegu.

U Hrvatskoj je Ministarstvo znanosti pokrenulo izvanrednu provjeru diploma 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija. Za dva tjedna otkrivene su 3 krivotvorene diplome.

Međutim, osjete se posljedice i za sve one osobe koje su redovno završile školovanje u BiH. Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je od hrvatske Vlade zabranu izdavanja odobrenja za samostalan rad osobama koji su se prekvalificirali u drugim državama.

Pojedine njemačke klinike prekinule su saradnju s agencijama za posredovanje u zapošljavanju radnika iz BiH i najavili provjeravanje diploma svih već zaposlenih njegovatelja iz naše zemlje.

A. Omerović | zurnal.info

Glas naroda

a jeste dosadni sa ovim diplomama. Svaki dan isto....
Odoh na drugi Portal.
Dosadni ste...........

Stasi se prepo nije i tvoja krivotvorena...A kako stvari stoje jeste

Pisati svaki dan dok se ne procesuira obitelj Ševo

idi brate na drugi portal , ne znam tko te goni da ovdje čitaš i komentiraš

u curibabe na pportal partijski jakako štaš ode

Idi slobodno na Ševin portal nek ti on priča bajke o lijepom društvu u kojem su akademski obrazovani njegovi đaci kao Kvesko Kiseljak.Daleko ćeš dogurati pa ćeš i ti kao i on biti glavna faca,slikat ćeš se u prvim redovima pa će te njegov portal hvaliti.Sve će biti super i sve će biti za pet.Oni stvarii gledaju bajkovitim očima gdje nema lažnih diploma,ministara u kriminalu.Sretan put i baj baj...

Na čelu škola su Čovićevi Bakirovi i Dodikovi ravnatelji,sve partizani,tako da će oni pisat ko i dosad po uputama prljava.Bez lustracije nema nam boljitka.U širokom partizani su direktori škola.Svi to znamo!!!Lustracije hitno!!!

Ja sam zato da ti budeš direktor škole.

Gdje rade oni što su izbačeni iz HVo-a. HDZ im dao posao u ministarstvima.

Ovi veliki Hrvati što su se uhljebili uz pomoć Titovih stipendija, a danas sve kritiziraju.

Red je da se sveuciliste u mostaru ogradi od ovih privatnih skola i zatrazi ponistavanje akreditacije istih. Stetu ce trpit pravi studenti sa sveucilista. Dakle ukinuti sve diplome privatbih fakulteta jer znam da niti jedna nije ok plus ukinuti im akreditacije.

Gordana Tadić ovaj put mora reagirati preveliki je ovo kliminal

a kako kad u istu trubu duvaju

Mole se svi građani da donesu svoje diplome u MUP da se provjere hvala unaprijed

Ovo je pitanje svih pitanja

kakva provjera u školi normalno da će ptvrditi treba njihovo znanje ispitati iz koji su predmeta odgovarali ako ne znaju ni bekniti profesore i njih sve pohapsiti ptice su za kaveza

U 10 god.dvije kuće,dva stana,auto park preko 300.000 km i još roditeljima kupili auta,obiteljska kuće renovirana a u Grljevićima uloženo i preko 50.000 Km.i sve to preko kriminala od škola do osiguranja i što je još najgore i danas rade u javnim ustanovama a prisutni su u skupštini i preko raznih upravni odbora i uzimaju sebi novac i šakom i kapom.Ovo se zove američki san..

Pošteniji su dileri

Moj rodjak je polagao za ljude koji sada rade kso vaspitaci i upravnici zatvora i tako dobili i diplome i drzavne ispite.Konkretno ime face vaspitaca koji je za pustanje preko vikenda uzimao po 500 evra je gospodin Vinko Bozic

Zenica radi pumom parom zato nasa struka odlazi u minhen bojnu

Tragedija

A da pomognemo Sipi pa im damo imena? Evo ja znam jedniga koji je donio visu pa za god dana i visoku u elektru.

Dajte. Imena imate Besplatni Broj pa rijavite.Kolegici Hvala.

Daj imena. Nema se sta cekati. Uzimaju od ljudi postenih na racun kupljenih diploma

Smijurija

Nema ovdje zivota osim za SDA i HDZ krimose

U pravu si HDZ i SDA su braća blizanci,opet će zajedno u vlast i reći će narodu ko zavadi.Izborni zakon opet će HDZ iskoristiti za slijedećeizbore,vidjećete.

Ivan Ševo je uništio redovno obrazovanje zbog vlastitih interesa a to je novac. I zato njegovu školu treba zatvorit.

Treba njega zatvoriti sve diplome poništiti

Ile moja neka oni pričaju šta goć oće.... ja sam pošteno platija da mi diploma budne protokolirana.... Najgore je kad se skuva a baci... Neka ima u frižideru.....

More li dvije diplone za 5 tisuca?
Ili kad se zaposlin na drzavne jasle odman jamljan kredit i placan duplo. Ako buden ministar ma placan trojduplo.

jugoslavija je bila primjer zakonitosti nigdi se nije mogla kupit diploma jer za to se dobija goli otok dozivotno
ministri nisu bili [ * neprimjereno * ] nego ugledni komunisti
nije svaka [ * neprimjereno * ]a mogla u savez komunista jugoslavije da sramoti partiju a danas svaki drek u kradezeu

Danas djeca ili unučad od tih komunista kroje nama sudbine a u komunizmu je svega ovog bilo samo što nisi smio pisati ili reći tj.sve ono pokvareno smo naslijedili od komunista a što se tiče diploma pa poznato da ih je Pera Delić prodavao i još osim njega je bilo tih nastavnika i profesora koji su predavali u večarnjim školama i prodavali diplome..

sve lažne diplome će bit prijavljene i procesuirane samo kad krene lančana reakcija

Kad je Fabus diplome prodavao i nikom ništa sumnjam da će se Ivanu Ševi išta dogoditi

Ovo je dno dna

SIPA mora krenuti u istragu Ševine tvornice znanja

Obavezno. Problem su svi stude ti na toj ustanovi. Razina znanja da bi polozio ispit je 0. Profesori se rotiraju, jedan profesor predje po 15 predmeta... Ma date molim vas.

Dobro jutro lažnjaci šta vidite u ogledalu akademskog čovjeka ili varalicu

Najbolji komentar hahaha

Lažnjaci imaju tu moć da uvjere sebe da jesu ono što nisu

ima li kakva diploma za 20.000-25.000 tisuca ne triba posa odo ja u ameriku tamo jos ne gledaju diplome,evo moj broj pa se javite 063 124 370

Ljubuški je Ševingrad.

Niko ne spominje FABUS diplome i kupili osnovnu i srednju i agrenomiju i rade u policiji i smiju se svima

Diplome po cijeni od 3 do 18 tisuća maraka!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari