Federalizacija BiH jedini ispravan put za euroatlantske integracije

ljubuski.info

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH, rekao je u četvrtak kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem koji ovu zemlju može usmjeriti prema euroatlantskim integracijama, nasuprot separatizmu i unitarizmu kojega zagovaraju srpska, odnosno bošnjačka strana.
Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi BiH i usmjerava je prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, rekao je Čović u emisiji Naše TV iz Mostara emitiranoj u četvrtak navečer.

Dodao kako je pogreška bila to što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU-u, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji.
BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića, ocijenio je Čović u razgovoru.

Hrvatske će stranke zbog toga upravo inzistirati da se prije uspostave vlasti u Federaciji BiH promijeni Izborni zakon u dogovoru s bošnjačkim strankama kako se više ne bi mogla ponoviti situacija da Bošnjaci preglasaju Hrvate, kao što je to bilo u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva ili pak pokušaju bošnjačkih stranaka da s izborom nelegitimnih izaslanika u Dom naroda izbace Hrvate iz vlasti u federalnom entitetu, najavio je Čović.
Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati, ustvrdio je.

Glede odluke da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović je ustvrdio kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloporaba.
To je, rekao bih, gruba zloporaba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u Republici Srpskoj, gdje su Hrvati malobrojniji, rekao je čelnik HNS-a BiH.

Komentirajući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojega bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditiranja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine.

HINA

Glas naroda

Koji je to manipulator.U Savezu sa srbma sad bi u NATO.Kako Dragane.Nekidan u Banjaluci slušaj Bože pravde sada bi u Nato.Jo kažeš hrvati ugroženi u Rs.Pa neki dan si drugačije govorio.Pa ignorirao si biskupa Komaricu sad kažeš federalizacija.Svaki dan druga politika,kako svane jugo,bura ili sunčano.Potjcjenjuješ inteligenciju naroda.Pa prozreli smo te.DOSTA JE.

hrvacko udbaško [ * neprimjereno * ] koje bi sad piškilo sad kakilo-kradeze propalitet ko i ostali članovi

a što je goran opsenica do podne srbin a popodne hrvat to je ok. ajde ubij se da ovaj narod prodiše. ionako si svjestan da si došao do kraja svog političkog puta.

ja sam umro ali sam još samo živ-ćiriličar

jednostavno otvoreno reci da želiš svoj tor u kojem ćeš šišat i izgladnjivat ovce bez da ikome odgovaraš

Tako je,nama triba entitet i to je to.

kad čova nešto javno izjavi
ja znam kakva će pripovid u nedilju biti
poslanica hercegovcima
od našega dragoga dobročinitelja
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti???

Federalizacija BiH jedini ispravan put za euroatlantske integracije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari