Unatoč povoljnim diplomama značajan pad broja studenata

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini zabilježen je sve veći pad broja upisanih studenata na visokoškolske ustanove te je Informacija o statističkim pokazateljima u obrazovanju u BiH Ministarstva civilnih poslova BiH pokazala kako je u razdoblju od 2013. do 2018. godine smanjen broj studenata za 19.306.

Tako je iz analize kretanja broja studenata vidljivo da je u akademskoj 2013/14. bilo 113.290 studenata, 2014/15. godine 109.259, 2015/16. godine 105.299, 2016/17. godine 99.977, a u 2017/18. godini 93.984 studenta, među kojima je 11.058 apsolvenata.

Broj diplomiranih studenata također se tijekom ovih godina smanjivao, pokazala je Informacija Ministarstva civilnih poslova te je od 2013. do 2017. godine broj diplomiranih studenata smanjen za 4.035, a u posljednjoj posmatranoj godini zabilježena su 14.583 diplomirana studenta.

Objedinjujući sve podatke u Informaciju nadležnog ministarstva, objavljen je i podatak da je u akademskoj 2017/18. na poslijediplomske, magistarske, master i specijalističke studije upisano 11.360 studenata, dok je na doktorske studije upisano 856 studenata.

Prema podacima Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u BiH postoji 50 licenciranih visokoškolskih ustanova, dok je na listi akreditiranih visokoškolskih institucija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH 30 visokoškolskih ustanova, od kojih dvije s uvjetnom akreditacijom.

Analiza Ministarstva tretirala je i problem ranog napuštanja školovanja, a Europska unija definirala je kako su osobe koje su rano napustile školu uzrasta od 18 do 24 godine i to su one koje nisu više u bilo kakvom procesu obrazovanja, a nisu stekli diplomu srednje škole u kojoj je školovanje trajalo duže od dvije godine.

U Bosni i Hercegovini u toj kategoriji bilo je 5,1 posto učenika, što je smanjenje u odnosu na 2013. godinu kada je taj procent bio 6,7 posto.

Kada su u pitanju financijska izdavanja za obrazovanje, za formalno obrazovanje u Federaciji BiH u 2017. godini izdvojeno je 841.304.201 KM. Po nivoima obrazovanja, udio privatnih izdataka u obrazovnim institucijama je bio najviši u visokom obrazovanju (24,5 posto od ukupnih izdataka za visoko obrazovne institucije).

Javni izdaci za formalno obrazovanje u Republici Srpskoj u 2017. godini iznosili su 407.935.376 KM ili 4,1 bruto domaćeg proizvoda. Ukupno javni, privatni izdaci i sredstva iz inozemstva za obrazovne ustanove u 2017. godini iznosili su 446.799.375 ili 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, na kraju ocjenjuje kako je, u skladu s europskim strateškim dokumentima, strategijama i politikama unutar BiH, potrebno jačati statistiku u obrazovanju ne samo za potrebne izvješćivanja nego i zbog ispravnog i odgovarajućeg razvojnog pravca u procesu djelovanja, odnosno u pogledu donošenja odluka i izrade javnih politika.

FENA

Glas naroda

Ko će studirat kad mladi pobjegoše...

Kako ko će kad nikad nije kasno...

Jedno je studirat a drugo kupit diplomu....

Upišite sad teologiju pa možete živiti od lemuzine ili neke druge ideje ( na račun naroda).

Baš logično.

Redovitih studenata je sve manje!Razlozi su sljedeci: visoke skolarine i ostale dadzbine koje je sve teze placati.Sve veci broj onih s kupovnim diplomama koji zauzimaju najatraktivnija radna mjesta.Ne isplati se svojim trudom studirati ,a onda propadati na birou za zaposljavanje!

Svoj trud i vrime dadnes
Zavrsis faks i zavrsis na birou
Kupljene diplome imaju bolja radna mjesta sto je i dokazano svima

Najatraktivnija i najbolja radna mjesta imaju ljudi s kupljenim diplomama

Bježite djeco odavde i ne vraćajte se!!!

Unatoč povoljnim diplomama značajan pad broja studenata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari