Uzbuna u Njemačkoj zbog diploma iz BiH

ljubuski.info

Mediji u Njemačkoj i dalje pišu o biznisu s lažnim diplomama koji cvjeta u BiH. Razlog je što posebno veliki broj njegovatelja i medicinskih sestara u Njemačkoj dolazi upravo iz BiH.

Tako je njemački državni radio Deutschlandfunk objavio reportažno izvješće iz Sarajeva pod naslovom "Njegovatelj za 17 dana". U izvješću se, pored ostaloga, navodi kako je problem s kupovinom diploma u BiH poznat i da državno tužiteljstvo skoro ništa ne poduzima.

Deutschlandfunk također navodi da je prema posljednjem izvješću o migraciji u Njemačku 2016. i 2017.godine stiglo više od 50.000 državljana BiH.
Mnogi od njih su se zaposlili u zanimanjima za koja nedostaje radne snage u Njemačkoj. Te osobe, kada dođu u Njemačku, moraju podnijeti zahtjev za priznavanjem diploma. Za to su zadužene nadležne službe u njemačkim saveznim zemljama, navodi radio.

A one su, kako piše Deutschlandfunk upoznate s bosanskohercegovačkim slučajem.

Lažni originali

Njemačka televizijska postaja RTL se u svom središnjem dnevniku bavila ovom temom i pored ostalog navela da se u BiH može kupiti diploma za oko 1.250 eura. RTL prenosi kako je veliki problem za istražna tijela to što diplome nisu krivotvorene.
To su prave, originalne ali lažne diplome koje se izdaju ljudima koji nisu završili nikakvu obuku, navodi RTL i dodaje da bi u tom slučaju njegovatelj ustvari mogao biti i izučeni automehaničar. RTL isto tako navodi da veliki broj osoba, koje u Njemačkoj rade kao njegovatelji, dolazi upravo iz BiH.

Na pitanje što radi njemačka vlada na sprječavanju toga da pacijenti budu prepušteni u ruke nekvalificiranog osoblja RTL je odgovor potražio od ministra zdravstva Jensa Spahna, koji je rekao da su njemačke savezne zemlje zadužene da provjere diplome.

U BiH 500, u Njemačkoj 2.635

Mora se razjasniti jesu li te diplome za liječnike ekvivalente našima, izjavio je ministar Spahn u intervjuu za RTL.

Za Spana je važno da se to riješi što je prije moguće jer je Njemačkoj potrebna stručna radna snaga i da se ne provjerava samo dokumentacija, nego i njihova stručnost.

Deutsche Welle navodi kako njemačkim bolnicama i staračkim domovima trenutno nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Procjenjuje se da će Njemačka do 2030. godine imati 3,1 milijun osoba kojima je potrebna njega, dok će se taj broj do 2050. godine povećati na četiri milijuna.

Kupovinom diploma u BiH se bavi i list Die Zeit koji navodi da je BiH 2017. godine napustilo više od 35.000 ljudi i da je riječ uglavnom o mladima koji se brinu za svoju budućnost. List navodi da je BiH četvrta u Europi po broju nezaposlenih i da je skoro svaki peti stanovnik zemlje bez posla. Die Zeit navodi da njegovateljica u Sarajevu nakon trogodišnjeg školovanja u prosjeku zaradi 500 eura mjesečno i to bruto. U Njemačkoj bi prema navodima sindikata Ver.di kao početnik mjesečno zarađivala 2.635 eura (bruto iznos).
Za to mora izvršiti prekvalifikaciju, a desetine privatnih medicinskih škola u BiH se specijaliziralo za takve tečajeve, piše Die Zeit.

Javna tajna

List navodi da su se neke agencije koje posreduju u zapošljavanju već suočile s problemom kupljenih diploma.
Znamo da se u BiH mogu kupiti diplome. To je javna tajna, kaže Andreas Deppermann iz firme Profco iz Bremena.
Mi provjeravamo sve kandidate. Godišnje imamo po dva ili tri kandidata s lažnim diplomama. Ali taj problem možemo uspješno riješiti.

Obično kod priloženih dokumenata takvih kandidata brzo pada u oči da je prekvalifikacija trajala veoma kratko.
U tom slučaju zovemo bolnice u BiH i provjeravamo je il kandidat kod njih zaista prošao obuku.

Klinika Diepholz iz Donje Saske je prva koja je zbog skandala s kupljenim diplomama u BiH poduzela protumjere. Ova klinika je prekinula ugovor s njemačkom agencijom za posredovanje u zapošljavanju iz Bremena i najavila provjeravanje svih diploma koje imaju njegovatelji iz BiH. Trenutno nije poznato koliko njegovatelja iz BiH s kupljenim diplomama radi u njemačkim bolnicama i staračkim dojmovima.

Deutsche Welle

Glas naroda

Vi trebate promjenit ime portala u lažne diplome u logosu...

Stvarno ste opterećeni pravo, ali za što te plate to i radiš

Centar za obrazovanje Široki Brijeg Eduka Ljubuški Logos Mostar i CEPS Kiseljak su proizvodnja diploma eto sada im provjeravaju proizvode i buna Ševo family

Zaboravio si Travničke fakultete :)

Neki dan O Ševinim diplomama 122 komentara . A da je Čović na spisku za MEDALJU OTPORA samo 22 komentara malo mi je to baš čudno.

Nista Cudno Covic je vise nebitan sada treba skloniti uhljebe s Logos diplomama i to ce biti ove godine idemo dalje

Diplome Sevine su puno kvalitetnije nego Njemacke ko im je kriv sto nemogu MEDICINU zavrsit za 17 dana

Jeste dosadni ko proljev.

Kako stvari stoje Hdz ih otra sad će i da ih vrati.

Sjašite i N.B. T.K. Da imate imalo obraza potpsali biste se ko ljudi.

VERA imaš temperaturu. Pošto diploma?

Svi se cuse ko da to od juce traje, ja kupio prije 5 godina...

Jedino moguće objašnjenje za ove koji brane sve varijacije Ševa u BiH je to da i oni imaju diplomu od istih ili da im netko blizak ima. Amen

Kupio sam Ševinu diplomu zaposlili me u gradskoj firmi stalno po kavam,plaća iđe i dobro je.Ševine su diplome zarazne ko pršut i uštipci.

Njemačka je sveta zemlja, raj za svakog moralnoga čovjeka koji se adekvatno nagrađuje za svoj trud i znanje. Pravna država te štiti od svi oblika kriminala i kao Božje stvorenje osjećaš se kao čovjek koji ima svoj ponos i dostojanstvo, što je ovo kod nas u Hercegovini, u Ljubuškom ?
Zašto smo se mi borili, za što su naši najmiliji položili živote, za ovo što danas imamo???
Možda se tajna krije u tomu što smo na primjeru ujedinjenja Njemačke, 1990 g. moli naučiti kako svi stari kadrovi obavještajnih službi iz istočne Njemačke lustracijom izgubiše posao kao i u većini Europskih zemalja u tranziciji. Na veliku žalost Hrvati u RH i BiH nisu imali tu sreću provesti lustraciju te su stari komunistički, udbaški i kosovski kadrovi samo učvrstili svoje pozicije radeći po starim udbaškim metodama. Sjetimo se samo kako su zahvaljujući njemačkom pravosuđu za počinjene zločine nad hrvatskim domoljubima u Njemačkoj osuđeni Perković i Mustač, Dobro znamo kako je na stotine hrvatskih domoljuba od strane udbaša likvidirano, gdje se oni danas nalaze, tko je za zločin odgovaro ???
Duboko sam uvjeren kako će kriminal s lažnim diplomama naših mešetara u Njemačkoj biti procesuiran, a nas, jedino dragi Bog može spasiti od ove Sodome i Gomore.

Klupko se odmotava ovo je samo.pocetak koliko toga jos ima ali.Seve su prvi

E moj jarane klupko je veliko nista ti ne znas

Ja ne bi volio biti na tvom mjestu Ivane

Šta je prevaranti, ne paše vam provjera pa vam sve smeta.

Ljubuški je uvijek bio leglo lažnih diploma štembiljalo se po stolovim u kafanam za srednju školu u kafićima za gimnazija u restoranima fakulteti. To je uvijek bilo tako će i ostati. Mi smo narod koji živi na lažima lažne diplome lažne vojne penzije lažna politička obećanja lažna država lažno ovo lažno ono ovdije se radja i umire u lažima naša najveća istina je laž.

Pajdo u ponediljak zurno trci u opcinu u maticni ured vidi da i ti nisi slucajno lazan a caca ti ne zna

Točno si sve napisao.Recimo u Agramu su većinom sve lažne diplome kupljene u Travniku.Lavrićevci imaju doktorate i po dvije diplome, sve nabavljeno jedući travnički ćevap.Euroherc također, malo ih je tamo bez diplome.

Ajde lijepo nam napiši svoj matični broj da najprije vidimo jesi li ti ta za koju se predstavljaš, pa da onda vidimo jesi li i ti kupila ili kupio diplomu od Ševa.Samo napiši,provjera će biti gotova za pola sata.Sve transparentno i čisto.! Na potezu si, u protivnom nemoj kokodakat bez veze.

Koji si ti Stipe da nisi Šuvar

Najdraze ce mi bit procitat naslov njemackih novina HERCEGOVINA ra....zj eb al a NJemacku

sve HDZkane treba provjerit a i ostale tamo je leglo kriminala i to nediljom kas side u prvom redu crkve [ * neprimjereno * ]čine

Sta je Seve uzeli ste pare i glavni u regiji nije vam Karleusa do clanka

sve koji su bili na štetu naroda treba procesuirati djeca trube škole godinama a dolaze mladi partizani na njihova mjesta hajde neka nabroji biro rada koliko su zaposlili radnika u zadnjih dvadeset godina u nekoima firmama davali stipendije da djeca studiraju i kad završe nema za njih mjesta imaju znanje idite u sviujet a komunistička djeca imaju privilegiju i rade a završe za trgovca

Ovi što završe u Mostaru imaju u znanje, hahahaha,koma sii, oni uplatnicu ne znaju popuniti sami a ti o znanju pricaš, ili znaš ili ne to vam u svijetu vrijedi i nista vise a vi se tješite jadovi, i

aj budite sritni što su s tim dilomama otišli u Njemačku, da nisu ostali tu....

Svatko ima pravo na život i rad isto tako i Komunistička djeca djeca nisu ništa kriva.

U Grudama radi magistar defektoligije s diplomom iz Bijakovica ,u skolu s djecom
, sto je jos zalisnije sto je mlada osoba s gom diplomom.

sve su ovo skuvala dica udbaša
što mačka koti to miše goni cidokor je zakon

Ovo je zločin nad obrazovanjem kakav nije bio u Europi Srebrenica diploma

svako ima pravo bjedan život no kradeze ima pravo krast i živjet onako aristokratski jer oni su vlast nema veze što su najnesposobniji ali su najgrabežljiviji nakupili su tuđu imovinu ko freza troskot zna se kradeze i draganče

Ševine Diplome treba uvesti u turističku zajednicu grada ljubuškog kao turističku ponudu. Medju ostalim kao Vodopad Kravica Stari Grad Kula Čeveljuša Koćuša da bude u aranžmanu. Tjedan dana razgledavanja i Diploma Gratis uđeš u Avijon za nazad i mahneš Pilotu Diplomom i kažeš pajdo ako nešto zatreba tu sam na usluzi.

Nema šta duhovito. nacija se valalja od smijeha.

Ako ima netko pismen i ovo pročita u kradeze komunalnom [ * neprimjereno * ]ovima, ta ponuda će biti uvedena još ove sezone.

Mile lijepo si odgojila sinove

memnuna mahic se nudi da ovjerava pecatom lazne sevine diplome,jozo barisic ce provjeravati

Otvaramo novu facebook stranicu na kojem ćemo objavljivati sve izbrisane komentare za sve teme... I utuk na tutuk. Pa da vidimo rodoljubi, kako će to bit posjećeno. Aferim. T.B, N.B, T.K, Z.J, I.J, M. M., M.Z., jetrva Z. itd..itd...pišemo ih, pomalo, zapisujemo...Selam...Sandžak-đevojka.

ja bih nešto reko ovom njemcu gore-Isus je reko da ne gledamo trn u oku bratu svom, a ne vidimo brvno u svom. na tvoju veliku žalost, nikakvi udbaši i komunisti nisu krivi za cjelokupnu situaciju u hrvatskoj i hercegovini. koliko znam pok.Goja Šušak nije bio udbaš i komunjara ( nije ni Tuđman ), nije bio ni Rojs, ni Ivić Pašalić, ni Vice Vukojević koji je kadrovirao ekipu u ljubuškom...Analiziraj dosadašnje načelnike općina u ljubuškom ( možeš i u hercegovini ), predsjednike vlada, ministre, zastupnike,općinske vijećnike, direktore škola, javnih ustanova...Pajdo moj, malo ćeš ili nikako udbaša naći. Treba sebi reći da smo loši, jako loši...

Ima načina he he

hi hi

Goja Susak udbas s dna kace
Okle se vratija iz Kanade i odma ministar ??
Udba mu otvorila pizzeriu da otporase slusa i prinosi
Kad to Tudman nije bio njihov sto nije Baresica, Stedula, Marina Soptu i ekipu postavio za nekr civije
Procitaj i educiraj se
Vice Vukojevic udbas broj 1
Po Parizu skita, upitaj se ko je upetljan u ubojstvo Brune Busica u Parizu
Blaz Kraljevic(peka rakiju dok se fenixovci ubacivali u Jugu)
Samo zelim reci da su vladali prije 70 g i da dan danas vladaju, ali nasrecu nece dugo
Ovaj put hrvatski narod ne oprasta
Frcat ce glave

Jok eto tuđman nije bio udbaš partizan titin general u beogradu predsjednik partizana haha i udbaš šušak fuj

Nije problem prava ili lažna diploma problem je sa lažnom radiš a sa pravom si na Birovu.

Kaj bi mi u ZG rekli Iz Bosne a svejedno je Mostar ili Bijakovici tako da !

Ko god podržava lazne diplome za mene nije nor.mal.an..

Sinko malo je ovdje normalnih inače se ovo ne bi događalo

Uzbuna u Njemačkoj zbog diploma iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari