Čamber demantira istupe sindikata o novom Zakonu o radu

u uredu

U javnim istupima predstavnika Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine u zadnje vrijeme, netočno i neistinito se iznose tvrdnje o pojedinim odredbama novog Prijedloga zakona o radu, kao navodnim razlozima zbog kojih Sindikat takav Zakon o radu ne prihvaća i protivi se njegovom donošenju, priopćeno je danas iz ureda federalnog ministra socijalne politike Vjekoslava Čambera.

Dodaje da se pri tome tendenciozno poriče i osporava javnost u smislu da se novim Zakonom o radu ukidaju kolektivni ugovori, što ima za posljedicu umanjenje, odnosno ukidanje ranije stečenih prava iz radnog odnosa, a u konačnici nepovoljniji i nesigurniji položaj radnika.

U cilju objektivnog i istinitog informiranja, iz ministarstva ističu sljedeće:Kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora temelji se na odgovarajućim konvencijama Međunarodne organizacije rada koje su, sukladno ustavnim odredbama, sastavni dio zakonodavstva Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Pored toga, pravo na kolektivno pregovaranje garantira se i člankom 6. Revidirane socijalne povelje koju je potpisala i ratificirala Bosna i Hercegovina. Shodno navedenom, kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora sadržano je i regulirano odredbama Prijedloga zakona o radu, a imajući u vidu navedene ustavne odredbe, nikada nije niti moglo biti dovedeno u pitanje. Međutim, novim prijedlozima ograničeno je trajanje kolektivnih ugovora uz mogućnost njihovog produženja, što će poticati ugovorne strane na istinske pregovore i stvarno i objektivno reguliranje uvjeta rada i prava iz radnog odnosa sukladno postojećim gospodarskim uvjetima. Prijedlogom zakona o radu utvrđena je obveza usklađivanja kolektivnih ugovora sa odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu, s tim da u protivnom prestaju da važe njihove odredbe.

Zbog protivljenja Sindikata, a u cilju iznalaženja kompromisnog rješenja, ova odredba je novelirana na način da je rok od šest mjeseci produžen na godinu dana, a u slučaju neusklađivanja i nakon proteka tog roka, ostaju na snazi odredbe kojima se uređuju plaće i naknade plaća. O ovom prijedlogu, koji datira od siječnja 2013. godine, Sindikat se nikada nije izjasnio što je dovelo do potpunog zastoja u proceduri donošenja novog Zakona o radu, a kojim su određena prava utvrđena na povoljniji način, a ni jedno od prava utvrđenih važećim Zakonom o radu nije ukinuto niti umanjeno, što predstavnici sindikata tendenciozno prešućuju.Naime, utvrđena je zabrana otkaza radnici za vrijeme porodiljskog odsustva, smanjeno trajanje prekovremenog rada sa 10 na najviše 8 sati tjedno, uz obvezu poslodavca da pisanu odluku o uvođenju prekovremenog rada uruči i radniku, produženo trajanje godišnjeg odmora sa 18 na 20 radnih dana za svaku kalendarsku godinu, s tim da se kod utvrđivanja dužine godišnjeg odmora smatra da je radni tjedan raspoređen na pet radnih dana, propisano kraće trajanje radnog vremena za maloljetne radnike na najduže 36 sati tjedno i obvezni liječnički pregledi maloljetnika na teret poslodavaca, utvrđena obveza poslodavca da prijavu na obvezno osiguranje uruči i radniku, utvrđene veće ovlasti inspekcije rada u nadzoru na primjenom Zakona, odnosno predviđene veće novčane kazne za kršenje odredaba Zakona.

Odredbe Prijedloga zakona o radu koje se odnose na ugovor o radu na određeno vrijeme a koje također predstavnici Sindikata ističu kao neprihvatljive, preuzete su u cijelosti iz važećeg Zakona o radu, primjenjuju se u Federaciji BiH od 2000. godine, a na koje Sindikat nikada nije imao primjedbe.

I na kraju, ovakvi javni istupi Sindikata kao jednog od socijalnih partnera u Ekonomsko socijalnom vijeću za teritoriju Federacije BiH koji ima mogućnost da riješi sva sporna pitanja u svezi sa Zakonom o radu u okviru tog tijela, ukazuju da se odbijaju bilo kakvi pregovori i nastoji zadržati postojeće stanje, te se stvara atmosfera nepovjerenja između socijalnih partnera, a javnost dovodi u zabludu, zaključuju iz Ureda ministra Čambera.

Glas naroda

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA imaju informaciju da si se ministre prodo kao papak SDP za funkciju direktora od Sijećnja , a mi te pamtimo po lošem iz ZPP gdje se nisi a trebao si se pitati i ukljućiti .

Čamber demantira istupe sindikata o novom Zakonu o radu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari