Ivan Ševo, Logos i Centar za obrazovanje Široki Brijeg u informaciji SIPA-e

ljubuski.info

Ni snimci kriminala, ni dokumenti, niti svjedoci nisu dovoljni glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić za poduzimanje bilo kakvih koraka i raskrinkaanje obrazovne mafiju okupljenu oko Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Još prije tri mjeseca znala je sve, ali Tužiteljstvo BiH donijelo je "Naredbu o neprovođenju istrage".

Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole "Logos", odnosno školske ustanove CEPS za određenu sumu novca (1500 - 5000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smijera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti, napisala je SIPA 21. rujna Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorit će 2. studenog državno Tužiteljstvo.

Raspolažemo saznanjima da je Marko Jarak, uposlenik Visoke škole "Logos" neidentificiranoj osobi kojem je bila potrebna diploma visokog obrazovanja ponudio rješenje u vidu stjecanja brze diplome, obavijestila je SIPA državno Tužiteljstvo.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, glasio je odgovor.

U makinacije je jednim dijelom uključen i Božo Vukoja koji je član UO CEPS-a. Posjeduje revizorsku kuću Revidnet d.o.o. Grude. Prema informacijama, on radi revizorska izvješća prema dogovoru, bez uvida u knjigovodstveno stanje. Vukoja je mnogim gospodarstvenicima osigurao dobivanje visokoškolskog zvanja sa Visoke škole CEPS, uz uvjet da njegova revizorska kuća radi reviziju poduzeća, navedeno je u Informaciji koju je SIPA uputila Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, reći će Tužiteljstvo.

Raspolažemo određenim operativnim saznanjima o nezakonitim aktivnostima izdavanja diploma iz više obrazovnih ustanova (Visoka škola "Logos" Mostar, Visoka škola CEPS Kiseljak) koje se dovode u vezu s Ivanom Ševom, odnosno obrazovne ustanove na koje ima uticaj Senad Pehlivanović. Diplome se daju za utvrđenu novčanu naknadu zaposlenim u raznim institucijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. U posljednje vrijeme zabilježeni su slučajevi kada su diplome izdavane osobama s područja Hrvatske i Crne Gore, što ukazuje da ovaj sigurnosni problem ima međunarodni karakter, pisala je SIPA.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorilo je Tužiteljstvo BiH.

Ivica Mikulić, prema operativnim podacima, u vezi je s Ivanom Ševom i uključen je u aktivnosti nezakonitog stjecanja diploma, najčešće u vezi s poslovanjem srednjoškolske ustanove Centar za obrazovanje Široki Brijeg, ali je angažiran i u drugim poduzećima u Ševinom vlasništvu, navedeno je u Informaciji SIPA-e.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odlučilo je Tužiteljstvo BiH.

Podaci ukazuju na uključenost Ivice Mikulića i u dogovaranje i realizaciju izdavanja diploma za više osoba koje su posrednici bili predstavnici zakonodavne vlasti u FBiH, kao i više policijskih službenika kojima se diplome izdaju po sniženim cijenama, piše u dokumentu kojeg je SIPA poslala Tužiteljstvu BiH.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, bio je stav Tužilaštva.

Prema operativnim saznanjima Senad Pehlivanović identificiran je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog stjecanja diploma. On radi sa više školskih ustanova - Visokom školom "Logos" Mostar, Privatnom srednjom školom "Kočerin", Centrom za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilištem Vitez i Travnik. Većinu poslova ove vrste obavlja u suradnji sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole "Verbum" Sekom Rezo, izvijestila je SIPA.

Donosimo Naredbu o neprovođenju istrage, odgovorilo je Tužiteljstvo BiH.

Neistiniti navodi u vezi postupanja Tužiteljstva BiH?

Nakon medijskih napisa, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine se oglasilo priopćenjem zbog "neistinitih navoda u vezi postupanja Tužiteljstva BiH" u događanjima vezanim za tzv. 'Slučaj Diplome' a koji je aktualan u medijima u proteklih nekoliko dana.

Tužiteljstvo BiH nikada nije dostavljen izvještaj niti informacija o počinjenim kaznenim djelima, u vezi s osobom P. Senad rođen 1978. godine u Fojnici, a koji se pojavljuje na snimku koji je objavljen zbog čega u odnosu na navedenu osobu, Tužiteljstvo BiH nije moglo ni postupati - priopćeno je iz tog tužilaštva.

Neistini navodi Tužiteljstva BiH

Da su poduzeli ijednu radnju, te barem putem vibera provjerili ko je vlasnik broja telefona 061069499, koji je naveden u Informaciji SIPA-e od 21. rujna prošle godine, državni tužitelji bi znali kako je on pripadao "osobi sa snimka" koja se identificirala kao "Obrazovanje", a ne Senadu Pehlivanoviću iz Bihaća, rođenom 1982 godine.

No, nisu. Nadimak "Obrazovanje" ih nije asocirao na obrazovanje. I sada zamjenom identiteta glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pokušava ubijediti javnost da ih SIPA nije obavijestila o Senadu Pehlivanu iz Fojnice (koji se predstavlja kao Senad Pehlivanović), već o najmlađem od ukupno četvorice drugih živih Senada Pehlivanovića.

Uglavnom, na najmanje dva mjesta u Informaciji Državne agecije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je dostavljena Tužiteljstvu BiH pominje se Senad Pehlivanović u kontekstu prodaje diploma. I baš tog Senada Pehlivanovića (po CIPS-u Pehlivana), kontaktirala su novinari i od njega nabavili diplomu srednje medicinske škole. Za to vrijeme, Tužiteljstvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istage protiv svih osoba i školskih ustanova koje su navedene u informaciji SIPA-e. Stoga Žurnal objavljuje sva imena i radnje iz akta SIPA-e koje je Tužiteljstvo BiH - odbacilo.

Za Tužiteljstvo BiH "neprijavljeni" Senad Pehlivan sa snimka koji se predstavljao kao Pehlivanović identificiran je kao jedan od najsigurnijih realizatora u poslovima nezakonitog sjeicanja diploma. SIPA je u svom dokumentu navela kako je ova osoba posredovala za privatne škole Kočerin, Centar za obrazovanje Široki Brijeg, Sveučilišta Vitez i Travnik. Većinu poslova obavljao je sa zaposlenicom Privatne srednje strukovne škole Verbum - Sekom Rezo, a listinzi potvrđuju da je baš taj Pehlivanović sa snimka kontaktirao dotičnu u siječnju prošle godine. Sve je navedeno u Informaciji SIPA-e, ali Tužiteljstvo BiH nije provjerilo nijedan navod.

Naprotiv, u dopisu kojeg je 2. studenog potpisala tužiteljica Biljana Simeunović piše kako Tužiteljstvo BiH "neće provjeravati" navedene škole i osobe koja se vezuju za to, a to su: braća Ivan i Milan Ševo, Marko Jarak, Božo Vukoja, Ivica Mikulić, Katica Deljak -Marjanović, Nikša Matiljić, Danijel Grbavac, Dragan Ševo, Maja i Maid Pajević.

Sve osobe su izravno ili neizravno povezane sa Centrom za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, u čije ime je na području Kantona Sarajevo djelovao - čovjek od kojeg su novinari nabavili diplomu. Ali za Tužiteljstvo BiH to "nije taj Senad". No, ako nije "to taj Senad", onda jeste "to taj Ivica Mikulić".

U dokumentima koji su dostavljeni Tužiteljstvu BiH navedeno je kako je Ivica Mikulić "svakodnevno dogovarao izdavanje diploma".

Kada je u prosincu 2017. godine gazda obrazovanja Ivan Ševo dobio informaciju da bi mu SIPA mogla doći u pretres naredio je Ivici Mikuliću uništiti dokumentaciju koja bi mogla otkriti nepravilnosti u poslovanju. Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da je Mikulić 20.10.2017. godine, uz pomoć Marka Vukoje odvezao dokumentaciju na područje Visoke Glavice kod Širokog Brijega, polio benzinom i spalio u kontejneru koji se nalazi u krugu tehničkog pregleda "Testing centar". Tužiteljstvu BiH ovo nije bilo dovoljno za otvaranje istrage. Naprotiv.

Tužiteljstvo je obaviješteno i da je Dragan Ševo za 2.000 eura isigurao izdavanje diplome srednje škole Selajdinu Krasniqiju, vlasniku pekare Tromeđa u Čitluku, na privatnoj srednjoj školi u Kočerinu. Diploma je verificirana u Federalnom ministarstvu za obrazovanje u Mostaru. Ni ovo nije bio razlog za provođenje istrage.

I osiguranje tri diplome dubrovačkim vatrogascima, koji rade na Zračnoj luci Dubrovnik, preko noći Tužiteljstvu BiH nije bilo sumnjivo. Ni to što je u travnju prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla 22 lažne diplome iz BiH, državnim tužiteljima nije bilo dovoljno da otvore istragu.

"Nema osnovane sumnje", reći će Tužiteljstvo BiH.

zurnal.info

Glas naroda

znači cila zemlja je bara prljava blago nama

Dobro je davno rekao i otpijevao Štulic nesto je trulo u drzavi Danskoj a nije ko u Hercegovini.

Blago vama sto policija istrazuje ako je logos ... pitanje sta ce te vi dobiti od te istrage ili je bitno da komsiji crkne krava a sto ce i moju djava odnijeti to nje bitno

Ševe ne bi bili ovakvi da im šef partije nije ovakvo zlo.

Medicinke iz ševine škole u ljubuški dom zdravlja već ih ima pet kom

Max!
Dobićemo još jedan "epitet" uz mnoge koje smo ko Hecegovci dobili!
Zbog izroda, kojh je ne malo treba mo se stidit?
Nije li to nešto ili previše za običnog čovjeka?
To imamo!!!!!

Ja gledam ko dijeli epitete a ne sta govori. Ja sam vjerojatno puno stariji od tebe a spletom nesretnih okolnosti zivo sa proveo i sire od EU. Ovo st se kod nas desava sigurno nije ok a ovoga je uvjek bilo u ex Y posebno ne samo u ex Y nego u svim drzavama a posebno komunistickim. Jednopartijski rezimi su izmislili mito i korupciju a mi danas zivimo 90% po istim zakonima iz tog razloga tako funkcioniraju sve skole po principu tko si ciji si koga znas i sl. Ispekcije nista nece naci osim taj sporadican slucaj neko ce dobiti otkaz i gotovo. Na zalost tu nema brze pomoci a ovi sto napadaju Sevu to je najvise ljubomora da nije Sevo otvorio skole to bi uradio Mujo ili Stevo. Ovi iz Hr sto su se digli na zadnje noge zbog te diplome nemaju sta reci kod njih je prometni fakultet 20 god samo to radio tu su zavrsili svi iz MUP-a koji nisu agronomi i kada sve ovo znam kazem bolje da pare ostaju ovdje nego da ih uzima fabus ili sl.

Max po diviziji svatko neka odgovara za svoja (ne) djela i točka

Max ne kaki što fabus, što LOGOS, koje pare bolan ne bio jel kriminal treba spriječavati ili ne...
to bi bilo isto mkad bi netko opljačkao banku u Zenici a ti kažeš neka dobro je nije u Ljubuškom, ne mantaj kruva ti ako ti moraš po zadatku ne moraju svi ostali.
pozz od komšije iz bilalove ulice...

A najgora stvar je kad se radi u PLIVI BiH ,a diplomu farmacije u Travniku nabavio...

to je ta konođoja država BiH ma smiješno,

Ivan Ševo je prevara Hrvatskog naroda

Ševo je pretjerao šta je novac od njega napravio.

Laku noć dobročinitelju i njegovim suradnicima

Ševinu školu treba zabraniti i ukinuti jer radi malverzacije. Oni uzimaju pare i štancaju diplome a ne obrazuju ljude. PREVARA NARODE.

pa gotovo je što su štancali štancali samo neznam šta će sa onom zgradom novom

Uništavati sve što je Hrvatsko, sram vas bilo. Ko je vidio u školu ići godinama. Nauči čitat, pisat, računati i idi do akademika ili staklara ako hoćeš. S 15 godina mini star. To je Hrvatski model. Za to smo se borili da političari nastave gdje su 90-te stali. Ovo gore vrijedi za njihovu djecu a naša odiše. Oni pjevaju ostajte ovdje, svjesni da neće sluga imati.

Bježite u Hrvatsku dok još možete para imate

I što će se dogoditi s onima koji su kupili diplome i dobili radna mjesta?Da li će dobiti otkaze ili.. I zanimljivo je kod nas da svaki grad ima braću kriminalce od Šimića do Ševa pa ove Ševe su za malo vremena i kupili stanove,napravili kuće,voze skupocijena auta i imaju nekretnine od ovih škola itd itd i tko zna gdje još a iako ovo ljudi sve znaju opet su junger Ševi dali glas i opet je izabran u skupštinu,tako da ne znam što ovaj i narod i govori i pišu protiv njih kada ih se voli krasti i praviti buda..

Dobra ideja za MUP ili SIPAU. Raspisati nagradnu igru, sa izvlačenjem osobno prijavljenih kupljenih diploma. Konačno dobijemo od ovog smeća nešto dobro. Vašoj djeci trebaju diplome adekvatne znanu stečenom kroz školovanje. Zašto bacati novac na lažne diplome, za taj novac upišite tečaj stranih jezika, traženih zanimanja ili specijalnosti. Počnimo od prvog prijedloga.

U Zenicu za primjer!

Pitaj pola indpektora u policiji,udbaski sinova

Ševo da nije tvojih diploma nebi imali ministra policije ZDRAVKA BORASA vrsnog agronoma ili Tihomira Kvesić čudo iz Kiseljaka koje predsjeda gradskim vijećem Ljubuški. On kad popije Kiseljak vodi sjednicu bolje od Šeksa.

Provjera diploma odmah. Ševi ukinuti licencu i neka SIPA provede istragu

Kvesić pokaži diplomu na uvid ako imaš hrabrosti.

Ajde Kvesiću pokaži Kiseljaka koja je godina proizvodnje.

ovi u beogradu imaju zaštitu iz beograda dolaze naredjenja gore su glave lištičke

Koji Beograd mi smo krivi što biramo ove mutne likove koji 1990 nisu imali ništa a sada su bogataši. Narode tko je bio Ivan Ševo i Nevenko Barbarić za vrime domovinskoj rata. Prvi studenta drugi obični radnik.

A sada se razbacuje milijunima km. Šta rade SIPA, porezna odakle ovolika imovina dali novac ima porijeklo ili je krHDZ opet napravio fimi mediju za izvlačenje novaca za vlastito bogaćenje.

Gdje je Ivan Ševo nešto dirnuo tu poštenja nema.

SIPA i Visoka škola „Logos centar“ Mostar potpisali Sporazum o suradnji
• 26.04.2016.
• 13:04
• Ispis
• PODIJELI
• TWEET

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Visoka škola „Logos centar“ u Mostaru potpisali su danas (26.4.2016. godine) u službenim prostorijama SIPA-e Sporazum o suradnji. Sporazum su potpisali ravnatelj SIPA-e Perica Stanić i ravnatelj „Logos centra“ Lutvo Haznadarević.
Potpisivanje Sporazuma predstavlja početak zvanične suradnje SIPA-e i „Logos centra“. Suradnja će se u budućnosti realizirati putem zajedničkih projekata, obuka i usavršavanja studenata „Logos centra“, organiziranja specijalističkih kurseva za pripadnike SIPA-e, okruglih stolova i drugih vidova suradnje, a u okviru studijskog programa „Sigurnosne studije i kriminalistika“.
Za studente studijskih smjerova „Kriminalistika“ i „Sigurnost“ bit će organizirane posjete SIPA-i prilikom kojih će obilaziti određene službene prostorije i nazočiti predavanjima iz oblasti organiziranog kriminala, terorizma i drugih vidova kriminala, ali i predavanjima iz drugih oblasti iz djelokruga rada SIPA-e. Istražitelji SIPA-e prezentirat će primjere iz prakse. Također, pripadnici SIPA-e, kao stručnjaci za određene oblasti, držat će predavanja studentima u „Logos centru“.
Potpisnici Sporazuma iskazali su zadovoljstvo zbog zvanično započete suradnje koja će biti od obostranog interesa. Konkretne aktivnosti bit će započete uskoro.

http://www.sipa.gov.ba/hr/aktualnosti/sipa-i-visoka-%C5%A1kola-logos-cen...
DRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „ZASTUPLJENOST ŽENA U POLICIJSKIM STRUKTURAMA BIH“
Započeta suradnja SIPA-e i Visoke škole „Logos centar“ Mostar
• 16.05.2016.
• 14:05
• Ispis
• PODIJELI
• TWEET

Sukladno potpisanom Sporazumom o suradnji između Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Visoke škole „Logos centar“ Mostar, glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, koja je i kontakt osoba za pitanja rodne ravnopravnosti u SIPA-i, te aktivna članica Udruge „Mreža žena policajaca“, održala je u subotu (14.5.2016. godine) u ovoj visokoškolskoj ustanovi predavanja na temu „Zastupljenost žena u policijskim strukturama BiH“.
Studenti prve i četvrte godine studijskog programa „Sigurnost“ imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim pojmovima koji su od značaja za razumijevanje problematike rodne ravnopravnosti (spol, rod, stereotipi i dr.), međunarodnim i domaćim pravnim okvirom kojim je regulirana ova oblast, te konkretnim pitanjima koja se tiču zastupljenosti žena u policijskim strukturama BiH, aktualnim stanjem, poduzetim aktivnostima i dr.
Budući da su policijske službenice podzastupljene u policijskim organima na svim nivoima u BiH, a posebno na mjestima odlučivanja i onima sa višim činovima, prezentirani su određeni primjeri pozitivne prakse i preporučene mjere za povećanje broja žena u policijskim strukturama BiH, a posebno na rukovodnim pozicijama.
U tom kontekstu prezentirane su aktivnosti koje je SIPA poduzela u proteklom periodu, budući da SIPA prednjači po zastupljenosti policijskih službenica u svom sastavu, kojih je trenutno 73 ili 14,43 %, u odnosu na druge policijske organe gdje se taj procenat kreće od 3,33 % do 8,74 %, prema posljednjem izvješću Ministarstva sigurnosti BiH iz 2015. godine.
SIPA će i ubuduće sarađivati sa navedenom institucijom, ali i ostalim obrazovnim institucijama u BiH, jer smatra veoma značajnim da na ovaj način sudjeluje u edukaciji budućih kadrova sigurnosnih struktura u BiH.
http://www.sipa.gov.ba/hr/aktualnosti/zapo%C4%8Deta-suradnja-sipa-e-i-vi...

Pa zar nije SIPA potpisala ugovor o suradnji sa Logosom da im Logos obrazuje kadrove Šta je sada pukla tikva...A onaj direktor OSE Osman Mehmedagić Osmica krije diplomu kao zmija noge. Treba se uključiti AV AV novinarstvo Ande Avdica i sve istražiti i objaviti...

Gospodinu Sevi će sigurno biti dodijeljen orden zasluga za narod jer su mnogi ljudi dobili posao diljem svjeta ....Fakultet priznat i akreditiran ...U čemu je problem ...U tome sto je krenuo u biznis sa osiguranjem i nekome postao velika konkurencija.Niko ne vidi da je zaposlio 300 ljudi

Neka ovi iz SIPE izkontroliraju diplome svojih šefova tipa Osman Mehmedagic Osmica ,ali i ovih sto druge prozivaju Zurnalovava Avde Avdica ,i ostalih "stručnjaka "......

Nama AV AV stručnjak Avdo Avdić istrazi koliko je puta izvor ovih informacija šef OSE Osmica prešao granicu prema Srbiji i Sremskoj kamenici i gdje se iskolovao i neka obojica objave te diplome Avdicevu i Osmicinu....Riba smrdi od glave

Ivan Ševo, Logos i Centar za obrazovanje Široki Brijeg u informaciji SIPA-e
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari