Ove godine pada rekord iseljavanja

ljubuski.info

Zbog otvaranja tržišta rada u zemljama EU, posebno u Njemačkoj, i nepovoljne ekonomsko-socijalne situacije, 2019. bi mogla biti rekordna godina kada je u pitanju broj građana koji se iseljavaju, smatraju stručnjaci.

Međunarodne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, upozoravaju kako BiH ima najveći negativni prirast stanovništva od svih zemalja regije, te ističu da je od 2000. godine populacija u BiH smanjena je za pet posto, a da je od 1990. do danas BiH napustilo više od 20 posto stanovništva.

Demograf Stevo Pašalić smatra kako je prirodna depopulacija nešto izraženija u Srbiji, ali da je BiH u ratu trajno napustilo 527.000, a u poslijeratnom razdoblju već milijun ljudi.
Ako znamo da se od 1991. do 2017. ukupno trajno iselilo 1.132.000 ljudi, to znači da danas BiH realno ima oko 3.240.000 stanovnika, odnosno 300.000 manje nego što je pokazao popis 2013. godine, rekao je.

Upozorio je kako iskustvo zemalja koje su postale članice EU, poput Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, pokazuje da su još intenzivnije gubile stanovništvo nego što je to bio slučaj u prethodnom razdoblju, zbog olakšanog pristupa zapadnoeuropskim tržištima rada.
Ako bi zemlje poput Srbije i BiH postale članice, taj broj bi bio još veći. Imajte na umu da sada njemačkom tržištu rada nedostaje 1,2 milijuna radnika, a u EU ukupno 2,5 milijuna radnika. Gdje će oni naći potrebne radnike? Očito je da će zemlje zapadnog Balkana imati sve veći problem, rekao je Pašalić.

Europska agencija za statistiku Eurostat pokazuje da niska stopa rađanja uz visoku stopu imigracije mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pojačava demografske pritiske i ozbiljno utječe na ekonomski potencijal, navode Nezavisne novine.

MMF, pak, upozorava da je zbog depopulacije manja i produktivnost, koja je, kako navode, ionako manja u odnosu na europski prosjek. Bh. bruto domaći proizvod iznosi 30 posto europskog prosjeka, srpski 36 posto, makedonski 39, crnogorski 41, hrvatski 60, a slovenski oko 82 posto.

Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH je jedino lošija Albanija.

NN

Glas naroda

živio kradeze idemo svi u njemačku kućile ni pasa ostavit u čovićevu tamnom vilajetu

Čović je u Širokom Brijegu rekao citiram : "Vrijedi živijeti na ovim prostorima". Ispričavam se BLAŽENI DRAGAN ČOVIĆ. CITAT iz serije Prosijaci i sinovi: " Opustjet će krajina". Hercegovina je nukleus ili leglo LICEMJERJA LICEMJERJA I LICEMJERJA. Cijeli život optuživati druge a nikada svoje." JAO VAMA LICEMJERI I FARIZEJI" reče jednom jedan Gospodin.Amen.

MMF upozorava! Taj isti MMF je podržavao politiku SDA i HDZa i davao novce šakom i kapom . E pa neka ih ti isti vraćaju samo neće imati odakle. "PADA PRODUKTIVNOST" HDZe i SDA jašu na mrtvim konjima.

Albanija ima bar nekakvu budućnost i nije opljačkana kao BiH a i nemaju tri političara koji za sve okrivljuju jedni druge

Pa i u Jugi je Albanija bila lošija.
Zar je BiH nekada bila bogata.Sta je proizvodila osim ćumura.Uvijek zeljezare i teska industrija.Kapital se obrne jednom u deset godina.
Uvijek su nas drugi uzimali za ovcu samo se trend nastavio.

A kaj ces

Ljudi odlaze to je istina a zasto?.Nisu razlozi svih odlazaka isti.To je saroliko kao i sve drugo.A zasto odlaze iz Hrvatske ta ona je u EU.Dakle sretan put svima koji odlaze.A nama sto ostajemo drzimo se.Dolaze jos teza vrimena.Jedina sansa je poduzetnistvo i zaposljavanje.To je tezi put ali jedini ispravan.A sto se tice zivota prije devedesetih bio je tezak kao i danas ali smo drukcije razmisljali a danas samo novac,novac i samo ja ja i niko vise.Zapadni nacin zivota i u propast.Samo dokle...

Tomo.Poduzetnistvo i izvoz.Ovo je siromasna zemlja i treba traziti kupce vani.Izvoz i turizam.
U stranaca je novac.

Ove godine pada rekord iseljavanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari