Licemjerna predizborna obećanja o izjednačavanju HV i HVO

ljubuski.info

Jedno u nizu predizbornih obećanja HDZ-a susjedne Republike Hrvatske, a što je bilo obećanje i HDZ-a BiH u predizbornoj kampanji, je i ono o izjednačavanju prava pripadnika Hrvatske vojske (HV) s pravim pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

S predizbornog skupa u Orašju (BiH), predsjednik najveće oporbene stranke u susjednoj Hrvatskoj, Tomislav Karamarko poslao je jasnu poruku da su "svi oni jednako hrvatski branitelji".
"I nije pravedno da prava pripadnika HV-a i HVO-a budu različita. Zajedno su se borili za isti cilj - slobodu našeg naroda. Stoga ćemo prava u najvećoj mjeri izjednačiti poštujući međudržavne ugovore", kazao je Karamarko.

Kako bi iznašao novac za izjednačavanje prava Karamarko nije pojasnio. Hrvatska se trenutno skrbi o oko 13.500 pripadnika HVO-a, njih 6.694 ostvarilo je pravo na mirovinu prema Zakonu o pravima branitelja i od kraja rata primaju mirovine na teret HZMO-a, a još ih oko 6.800 od Hrvatske prima razliku mirovine, prema međudržavnom sporazumu (BiH i HR) iz 2006. godine. U ovoj skupini su ranjeni pripadnici HVO-a ili oni koji su bili zarobjeni u logorima te članovi obitelji poginulih i nestalih.
Od ovih 6.694 svi imaju pravo na invalidsku mirovnu, ali ne i druga prava, osim 100-postotnih invalida 1. skupine koji su potpuno izjednačeni u pravima s pripadnicima HV-a.

Za njihova prava godišnje se izddvaja oko 230 milijuna kuna.

"Potpuna izjednačavanja pripadnika prava HVO-a s braniteljima HVO-a", tvrdi aktupani ministar branitelja Predrag Matić, "Hrvatsku bi stajalo više milijardi kuna."

Mamac za naivne

"Predlažem da Karamarko odmah potpiše takvo obećanje i odmah iza njega tako čvrsto stane te da nakon toga odmah HDZ proglasimo izbornim pobjednikom bez izbora. No, ako to ne napravi neka raspusti svoju Lovoljubnu koaliciju", naglasio je Matić.

Ovakva obećanja za Matića su, kako kaže, "obična laž i mamac za naivne".
"Pa zašto to HDZ već nije napravio u 18 godina, koliko su ukupno bili na vlasti? Neka Karamatko jasno kaže hrvatskim braniteljima da njima mora smanjiti kako bi dao HVO-u, a ne da ih obmanuje", poručio je Matić.

'Izjednačavanje prava HVO-a i HV-a - povećanje prava Armije BiH

Ovo "izjednačavanje prava pripadnika HVO-a i HV-a" moglo bi postaviti i mnoga, dodatna pitanja:

 1. Ukoliko bi Hrvatska na sebe preuzela izdatke za pripradnike HVO-a u, Federaciji bi se znatno povećala primanja nekadašnjih pripadnika Armije BiH jer bi Federacija bila oslobođenja isplate. Znatno bi se poboljšalo njihovo stambeno zbrinjavanje kao i mnoge druge beneficije, a 'zajedničko' ministarstvo branitelja na federalnoj razini više uopće ne bi imalo nikakav smisao.
 2. Kako bi se tada organiziralo plaćenje raznih poreza i znači li to da bi i Hrvati u BiH, zapravo, plaćali mirovine, stanove i vozila samo za bivše pripadnike Armije BiH, time ih priznajući kao jedinu vojnu komponentu koja je sudjelovala u obrani BiH?
 3. Ovo ima i jaku političku konotaciju: HVO kao vojnu komponentu Hrvata BiH, a čije stradalnike bi u potpunosti isplaćivala druga država. Ukoliko bi se išlo i korak dalje - ovo bi bio i slonovska pomoć za one koji HVO i politički i vojni vrh Hrvata u BiH karakteriziraju kao 'udruženi zločinački pothvat'. Ovime bi HVO i konačno bio odvojen od Federacije BiH, odnosno, BiH. Ovo bi bilo jako politički dvojbeno i za samu Hrvatsku.
 4. Nedvojbena je i dokazana uska suradnja i nemjerljivi doprinos HVO-a i HV-a u obrani Hrvatske i BiH, no ovakav način beskurpuloznog, predizbornog manipuliranja pripadnicima HVO-a u cilju predizborne kampanje i osvajanja vlasti u susjednoj Republici Hrvatskoj je egzaktan primjer nedostatka poštovanja prema pripadnicima, stradalnicima i braniteljima Hrvatskog vijeća obrane kao i najniže vrijeđanje njihove inteligencije. Na kraju, ovo može biti i sjeme razdora između branitelja HVO-a i HV-a.
 5. Bilo je i prije obećanja, a na obećanjima se sve i završilo

  U ovom kontekstu možemo se prisjetiti i predizbornih obećanja sestrinske stranke, HDZ-a BiH kada se također išlo s obećanjem izjednačavanjem prava HVO-a i HV. Za prisjetiti je da je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, na središnjem predizbornom skupu u Mostaru obećao 'ukidanje cjelokupne provedene revizije' i vraćanje na početak.

  Umjesto da se politika zasniva na oduzimanju prava lažnih ozlijeđenih, lažnih ratnih zapovjednika te to isto traži i od bošnjačkih predstavnika u vlasti kada su u pitanju nekadašnji pripadnici Armije BiH, nastavlja se s manipulacijama.

  Obećan je, između ostalog, i Hrvat kao budući ministar u federalnom ministarstvu branitelja, ali od toga nije bilo ništa, a cijelo obećanje svelo se na upošljavanje nekoliko hrvatskih kadrova u tom ministarstvu, kompromitiranih svojim dotadašnjim radom u tom istom ministarstvu.

  Zašto Hrvati u vlasti šute na raspodjelu vozila stradalnicima rata?

  Također, nedavno je ministar Bukvarević potpisao sporazum o isporuci 80 automobila za RVI 100% i grupe. Zašto se nitko od hrvatskih predstavnika u vlasti nije oglasio s prosvjednom notom - koliko je ovih automobila dodijeljeno hrvatskim stradalnicima, što nas ponovno dovodi do već spomenutih točaka (br.2)?

  HDZ BiH je osvojio vlast, između ostalog i zbog ovih predizbornih obećanja, a skoro sve udruge proistekle iz Domovinskog rata u BiH dale su bezrezervnu potporu.

  Dr. Dragan Čović je aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH, HDZ u Federaciji sa SDA zajedno vlada, HDZ BiH je dao i predsjednik F BiH, ima sve poluge u vlasti u županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom kao i sve poluge u odlučivanju u Hrvatskom narodnom saboru, insistirajući na potpunom potčinjavanju drugih političkih opcija s hrvatskim prefiksom.

  Ovo uistinu znači da je HDZ BiH, kako stvari stoje, stožerna Hrvatska, politička opcija u BiH. No, svi benefiti koje ova stranka sada uživa znači i stožernu odgovornost za Hrvate u BiH, bez obzira na činjenicu što je Dragan Čović osvojio oko 118.000 glasova, od više od 370.000 Hrvata koji imaju pravo glasa u BiH, kao i na činjenicu što ih se skoro polovica odlučilo da na prošle izbore uopće ne izađu i glasuju.

  Uzalud vam se pravdati: Hrvatsku predsjednicu izabrali su Hrvati iz BiH. Točka.

  HDZ susjedne Hrvatske od početka prepoznaje glasačku snagu Hrvata u BiH, ali i tisuće Hrvata koji žive i rade u Hrvatskoj, a podrijetlom su iz BiH.

  Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao kandidatkinja HDZ-a Hrvatske, pobijedila je Ivu Josipovića s oko 32 tisuće glasova razlike. Za nju je tada bilo najvažnije što su brojke pokazale da bi Ivu Josipovića brojčano pobijedila i bez glasova dijaspore, što je zatvarilo usta onima koji su izjavljivali da su glasači iz BiH građanima Hrvatske izabrali predsjednicu.

  Međutim, za podsjetiti je da podatci Međunarodne organizacije za emigraciju pokazuje da više od pola milijuna Bosanaca i Hercegovaca i to pretežito hrvatske nacionalnosti, živi i radi u susjednoj Hrvatskoj i vrlo usko je povezano s BiH, što dovodi do činjenice da su bh. Hrvati odlučili o hrvatskoj predsjednici i to HDZ Hrvatske vrlo dobro zna, no javno priznanje nikako im ne ide u prilog, što je i razumljivo. Hrvati iz BiH bili su odlučujući jezičak na vagi kada je u pitanju bio izbor predsjednice Hrvatske i zašto se toga HDZ Hrvatske srami?

  Zar nisu po glasove išli i kod Hrvata iz BiH? Zašto je to prihvatljivo, a neprihvatljiva je njihova uloga u konačnom izbornom rezultatu?

  Iako se čini da se ovim sve više udaljavamo od teme o predizbornom obećanju izjednačavanja prava HVO-a i HV-a, činjenica je da su Hrvati u BiH i dalje ostali jako biračko uporište HDZ-a kada su u pitanju izbori u susjednoj Republici Hrvatskoj, iako im je zahvaljujući dogovoru HDZ-a i SDP-a 'isposlovano' i smanjenje saborskih zastupnika 'iz dijaspore'.

  Stoga su neizvediva obećanja prema braniteljima i ratnim stradalnicima Domovinskog rata u BiH najgora vrsta manipulacije ovom stradalničkom grupom, ali i beskurpulozno iskorištavanje njihovih osjećaja i nada, a ponajviše očito podcjenjivanje njihove inteligencije.

  Pitnaje je samo, što će Hrvatima u BiH obećati zagrebački gradonačelnik, Gruđanin Milan Bandić, kada u BiH dođe na 'berbu glasova'?

Vera Soldo [ Republika ]

Glas naroda

Izjednačiti HV i HVO mogu samo najveći ...ajnici hrvatskog naroda zna se šta je HV napravio za četiri godine u Hrvatskoj i BiH a znamo šta je HVO radio i njegovo vodstvo

a sta je to hvo radio ti si sigurno bio u minhen bojnoj dok tako nesto pises

na svakom terenu bio zao mi sto nisam jednom na dubrovackom ratistu ili barem kupresu a sta je radio hvo trgovao sa srbima ratovao s muslimanima i hos-om po..radao hrvatski proracun preko logisticara u grudama i tako dalje moj minhenu

bio sam i ja nisam bio u logistici vec na bunkeru ako ga je bilo a vecinom nije nego iza duvara ili bukve zato nemozes sve stavljat u isti kos a za nagradu san u 50-toj godini da bi iskolao dicu morao u njemacku

Za vrijeme rata u HV, skraćenica hvo značila je, hrvatski vojni odpad.

Prestavi se pameti sa punim imenom i prezmenom pa to napiši nemoj bit Ć. KUKAVICA.

da van nije bilo hercegovaca i hvo bilo bi sve velika srbija

HVO, njegovi pripadnici i vodstvo obranili su svoj narod i svoju djedovinu.

Nemojte mi protiv moje vojske a neki moji suborci su bili kao Batman da su mogli biti u HV-u i HVO-u istovremeno dokaz su im mirovine takvih vojnika nema SAD vojska

Veliki dio Posavine,Bugojno,Konjic,Jablanica,Mostar sve po tebi odbranjeno hahaha

Popis u BiH iz devedesete i deset godina poslije sve govori o ratu i HVO-u i HDZ-u pa ako ćemo biti pošteni i realni i o NDH-u sve gubitnici hrvatskog naroda

Eto, mora da su po tebi partizani i KP jedini pobjednici bili. A što se tiče popisa na koji se ti pozivaš - taj bi trebao ko biva bit 2000.god. Ja ga se nešto ne sjećam.

radi se o popisu devedesete i danas hrvata u bih ako je to po tebi pobjeda ja sam jos u ndh

Bilo je u Hercegovini ekstra postrojbi Ludvig Pavlović,Bušići,Kažnjenička ...ali oni svi tvrde da nisu bili HVO već HV a ove domobrane je više kupila vojna policija nego što su dragovoljno išli na teren čast izuzecima u svakom gradu Herceg Bosne

Ne lupetaj bezveze!!!

tako je pukovniče nek si ga zalipio

Ha- ha! Hvala na promaknuću. Ma goni ovoga, neće on nama blatit HVO.

Najpošteniji političar u Hrvatskoj dr. Milan Kujundžić kaže u intervjuu da je on za današnjeg Milanovića a protiv je Karamarka - pametnom dosta.

Licemjerna predizborna obećanja o izjednačavanju HV i HVO
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari