Ivan Landeka: Rješavati probleme u Domu zdravlja Ljubuški jedan po jedan

ljubuski.info

U Domu zdravlja Ljubuški smo, o projektima koje provode, te njegovim planovima za budućnost kao novog ravnatelja ove ustanove…, razgovarali s novoimenovanim v.d ravnatelj dr. Ivanom Landekom.

Gospodine Landeka nedavno ste preuzeli funkciju v.d ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški možete li nam reći kakvo ste stanje zatekli?

Funkciju v.d ravnatelja sam preuzeo 30. studenog. Olukom Upravnog vijeća Doma zdravlja Ljubuški, nakon razriješena isteka mandata prim. dr. Srećka Matića. Prošlo je malo više od tjedan dana, no još uvijek se radi revizija financijskog i pravnog poslovanja u prethodnom razdoblju, pa ću tek nakon toga moći iznijeti detaljnije informacije. Mogu samo reći da sam već bio na nekoliko sastanak gdje smo mi kao ravnatelji ustanova koji rade sa SKB Mostar upoznati kako su oni u velikim financijskim problemima. Ipak ono što ja mogu reći i što sam vidio za ovih nekoliko dana jest da je naša financijska situacija još uvijek pod kontrolom.

Koje trenutačno projekte provodi Dom zdravlja Ljubuški?

Dom zdravlja Ljubuški je voditelj projekta Interreg IPA Q-Access-HC, to je projekat prekogranične suradnje gdje je Dom zdravlja Ljubuški voditelj tog projekta zajedno sa partnerom Dom zdravlja Metković. Taj projekat se evo već dvije godine realizira, te je sada u završnoj fazi. Do kraja godine namjeravamo nabaviti novi aparat za ultrazvuk. Također bi nam do kraja godine trebao doći novi automobil Hitne pomoći koji je opremljen sa najsuvremenijim aparatima. Osim svega spomenutog još imamo radove oko ambulante u Vitini vezano za uređenja okoliša. U projektu smo se obavezali da se organizira i jedna zajednička vježba spašavanja između GSS-a Ljubuški i Metković, pa smo i tu u proceduri realizacije. Ovaj projekat je dosta “naslonjen” na palijativnu skrb koju mi u sklopu Doma zdravlja Ljubuški imamo. Ono što mogu reći jest da je ovo jedan vrlo vrijedan projekat kojeg pokušavamo završiti do kraja godine.

No u procesu smo prijave za novi projekat gdje bi bili partneri s Domom zdravlja Metković i Domom zdravlja Podgorica iz Crne gore. Trenutačno smo u pripremi prijave za taj projekat koji bi također bio usmjeren ka palijativnoj skrbi bolesnika. Imamo vrlo zanimljiv hospicij koji je zaintrigirao naše partere,ali i međunarodne organizacije. Namjeravali smo aplicirati za nabavku jednog auta za palijativni mobilni tim, kako bi osim skrbi pacijentima u ustanovama, mogli pružiti skrb i u njihovim domovima. Moram naglasiti da je u početku i projekat sa ZZO ZHŽ projekat solarnih panela koji bi se trebali staviti na naš krov u Domu zdravlja, što bi nam omogućilo veliku uštedu energije. U ovom projektu smo u završnoj fazi s AKAZ-om (Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu) koja certificira sve zdravstvene ustanove. Najbolji primjer kada imate hotel sa 3,4 ili 5* točno se zna što to znači na takav način mi pokušavamo certificirati naš Dom zdravlja. U našoj županiji smo ušli u taj projekat i najdalje smo dogurali, to nosi dosta posla i rada, ali uspješno taj dio provodimo.

Možete li nam kazati koje sve zdravstvene usluge pruža Dom zdravlja Ljubuški svojim pacijentima?

Dom zdravlja Ljubuški ima širok spektar usluga, usuditi ću se reći i najširi u cijeloj našoj županiji. Posebno moram istaknuti dvije službe koje su ” na udaru” većeg broja pacijenata, a to su Hitna pomoć i Obiteljska medicina. Ovim putem se želim zahvaliti svim kolegama koji odrađuju ogromni dio posla i sa sigurnošću kažem na kvalitetan način. Osim ove dvije navedene Dom zdravlja Ljubuški ima još : pedijatriju, laboratorij, dermatologa, dva ginekologa, internistu, kardiologa, Centar za fizikalnu medicinu, Centar za mentalno zdravlje baziran na dva psihijatra koji dolaze iz Mostara…Tu je još dosta toga na svakodnevnom raspolaganju našim pacijentima. Posebno smo ponosni na odjel palijativne skrbi koja je izdvojena jedinica našeg Doma zdravlja gdje prednjačimo u Hercegovini. Jedini ovakav centar kao u Ljubuškom za sada ima samo u Tuzli. Kroz ove projekte i razne druge edukacije nastojimo to podići na jednu veću razinu.

Karcinom dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena,kako smo čitali imate jedan od najsuvremenijih digitalnih mamografa. Imate li podatak koliki je odaziv žena na pregled?

Mamograf je nabavljen nedavno, kupljen je sredstvima ZZO ZHŽ i ovi putem koristim priliku da se zahvalim Zavodu na toj vrijednoj investiciji. Ovaj uređaj će poboljšati zdravstvene usluge naših pacijentica, poboljšati prevenciju karcinoma dojke. Trenutačno smo u fazi pripreme organizacije pregleda i naručivanja, zato što imamo samo jednog specijalistu radiologije, to je naš vrijedni dr. Luka Pavlović, koji i bez mamografa ima pune ruke posla. Tako da moramo organizacijski napraviti dobar dio da se pretraga uradi, ali da i liječnik ima vremena da očita nalaz kako bi sve bilo odrađeno kvalitetno. Ako se ne uspijemo organizirati sa dr. Pavlovićem po potrebi ćemo angažirati i vanjske suradnike. Nastajati ćemo aparat staviti u puni pogon najkasnije za 15-20 dana, kako bi naše bolesnice bile što zadovoljnije.

Gospodine Landeka Vi ste liječnik, kako biste ocijenili zdravstvo U ZHŽ?

Stanje zdravstva možemo promatrati kroz nekoliko aspekata. Moje prijašnje mišljenje, a posebno sada kada sam preuzeo funkciju koju obnašam, mi govori kako zdravstvo počiva na dobroj organiziranoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji su u našoj županiji najbitniji predstavnici Domovi zdravlja.

Po meni je to temelj svega, a tako govore i nekakvi europski i svjetski standardi. Usluga u Domu zdravlja je najjeftinija i najbliža te se mora, po mome mišljenju, ojačavati Domove zdravlja da bi se što manje bolesnika slalo u ustanove sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite. Često razgovarajući sa ljudima vidim da su mišljenja kako je Dom zdravlja nekakva “skretnica” u kojoj samo pišemo uputnice za bolnicu. Međutim sjećam se podatka od prije nekoliko godina dok sam i sam radio u Hitnoj pomoći kako smo imali na godišnjoj razini 13000 bolesnika. Od toga broja je samo 9 % otišlo za SKB Mostar. Želim prezentirati kako se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može odraditi masa usluga. Ono što je uvijek pitanje jest financiranje.

Naš najveći izvor prihoda je ZZO ZHŽ i sada u našoj županiji je uspostavljena jedna dobra kontrola, zato što je prihod Zavoda u većem dijelu baziran prema prihodima iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Naša županija u zadnje četiri godine te doprinose uplaćuje redovite, uz plaće uplaćuju se i dugove iz nekih prethodnih razdoblja i samim tim se financiranje Zavoda poboljšalo. Kada to prenesemo na naše Domove zdravlja imamo uredno financiranje kojim možemo pokriti većinu usluga koje Dom zdravlja pruža. To je jedan krug, koji još uvijek nije začaran, ali kad jedan od tih instanci ne funkcionira, onako kako bi trebala, svi je osjetimo.

Na početku našeg razgovora rekli ste kakvo ste stanje zatekli, a što Vi namjeravate odraditi u budućnosti, koji su Vaši planovi?

Već sam neke planove kroz odgovore na prethodna pitanja spomenuo. Znači u proceduri smo prijave za taj novi projekat prekogranične suradnje, također sam već spomenuo koje nam beneficije nosi. Želim osigurati kontinuiranu edukaciju svim zaposlenicima u Domu zdravlja Ljubuški.

Svatko onaj tko izrazi želju mi ćemo se maksimalno potruditi da mu omogućimo edukaciju, da pokrijemo bar dio troškova. Tu mislim i na osoblje Hitne medicinske pomoći, koje je već prošlo sve edukacije koje su zakonski obavezne. Kako god imamo u kadrovskom smislu, tako se trudimo i u smislu opreme, imati dobre standarde u Hitnoj medicinskoj pomoći. Ono što je zanimljivo mladim liječnicima jest specijalizacija. U prethodnom razdoblju ja sam posljednji koji je na tu specijalizaciju otišao. Već lagano ulazimo u treću godinu u Domu zdravlja Ljubuški gdje nitko nije otišao na specijalizaciju, tako da taj dio moramo vrlo brzo riješiti, kako bismo omogućili našim mladim liječnicima da se dalje educiraju.

Raditi ću također na što boljoj komunikaciji s našim djelatnicima, sa svim službama kako s voditeljima tako i sa svakim pojedincem koji ovdje radi. U ovih nekoliko dana koliko sam tu nastojim da svakoga primim na razgovor, da čujem neke zanimljive ideje. Nažalost koliko sam mogao primijetiti u prethodnom razdoblju ta je komunikacija izostajala. Nastojao sam to promijeniti i sugerirati, ali eto nažalost nije išlo. To nekakav poseban cilj.

U idućem razdoblju ću održati sastanak sa svim uposlenicima po službama u Domu zdravlja, čuti njihove probleme, napraviti planove kako bi to rješavali, te onda postepeno zavisno od hitnosti jedan po jedan rješavati. Svakako ćemo nastaviti razvoj naše palijativne službe prema najsuvremenijim europskim standardima, nastavak akreditacije zdravstvene ustanove u sklopu AKAZ-a i njihovih projekata. I za kraj ono što djelatnici najčešće traže jest osiguranje boljih uvjeta rada, gdje ću podsjetiti kako su u našoj županiji liječnici ostali na istoj razini koja je bila i prije, ništa se nije poboljšalo u tim uvjetima. Iskreno se nadam da će imati i suradnju i dovoljno pameti da taj dio popravimo, te omogućimo našim liječnicima i svim ostalim djelatnicima bolje uvjete rada.

glasmedia.info

Glas naroda

Što god dode pod ruku pohlepnim HDZ-ovcima bude uništeno i u minusu kroz koju godinu. Vrijeme ce pokazati što će biti sa DZ.

Tko bi ljubusacima ugodio...

da je bar izjavio da će ponovo otvorit rodilište , a on o edukaciju, ako ih Matić nije moga educirat ti ćeš crvendać, brata zaposlio u općini , majka u mupu, otac u policijskoj mirovini , par upravni odbora, dabogda se razbolio od pohlepe.

Što je sa onim mobilnim mamografom. Parkiran, van uporabe. Prije nekoliko godina se skupljao veliki novac i konačno kupljen a sad trune i propada. Zašto i tko upravlja sa time? Kako se gleda na donacije?

kako će otvorit rodilište kad ga je upravo landeka i ona grudska lopina bogut
zatvorili. A uz blagosov nevenka barbarića.

Molim gdina Matica da se skine sa laznih profila i da mi se javi opet. Ja, Ante, ga puno pozdravljam. Ja sam hodajuci dokaz kako ne doticni direktor dobro radio.

Drzi se cecak.nedaj se lopinama.pravi ljudi su uz tebe.niko ti nemoze osporit tvoje zasluge

Prva investicija u d.z. je prosiriti sva vrata da mali TRBONJA moze proci..i nije toliko ,neotesan, koliko je ,šunje,...bravo ,klimo-trbušcic,.

Kakav hospicij Landeka spominje,kakvu suradnju sa dz Metkovic,kakve aparate...cija je to zasluga I tko je sve to pokrenuo? Lako mu je se kititi tudjim perjem.Treba to sve znati odraditi I dovesti u red dz s obzirom kakav je bio.Vidit cemo njega na djelu I sta ce postici dok sjedi na stolici ravnatelja.Matic je puno toga postigao dok je bio tu,za razliku od svih ostali koji su obnasali tu duznost.Jedini problem mu je bio ne kultura I "jezik" a sto se njegove preofesionalnosti tice nema mu se sta reci.

U DZ srećom ipak ima dobrih doktora. Bradvica je naravno najbolji.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa komentara, pretpostavljam da su sve ljubuških intelektualaca aaaaaaaaaaa

Sv smo mi bili bar na jedan dan HDZ nitko nije nevin.

E neka ode i ovaj Matić.Jedva ga se rjesismo.
Kazu da ce tuziti.

Matici su poste o i zasluzeno zavrsili fakultete i imaju vise obrazovanih da mogu cijelu opcinu voditi Pozdrav iz Zagreba

Čim je Matic otisao dom zdravlja je u plusu 5000 KM svaki mjesec toliko se izdvajalo za njega bez potrebe

O ČEMU TI ? Matić je sroza uslugu u DZ-u, ugasio Rodilište, otvorio Hospicij jer mu je " isplatnije", a minuse je pokrio ZZO nije on ni feniga uštedio !!
A da ne govorim što je zaposlio pola rodbime bez natječaja i mulja sa ljekarnam !!

Matic zaposlio pola familije ,sjeo na drzavnu platu, pacijenata nije imao toliko o njegovu znanju , nije znao sastavit jednu recenicu a da ne opsuje . U prostoru dz Ljubuski sam produzuje ugovore za apoteku koju drzi zena , zaposlio kcerku koja ja kupilka fakultet, i u magacinu da dodaje strini lijekove ....preko puta doma zdravlja na sred ulice napravio objekat ........a da negovorimo da je PIJAN svaaki dan ...itd

Ušao je sa politikom ....politika ga skinula jer se oteo kontroli ...sam pao sam se ubio

Dvi djelatnici pozdravljaju odlazak Matica ........idi sretno ti bilo i nevracaj se vise
Samo kad sretne bilo koga iz doma zdravlja ne sagne glavu od stida .

nepismeni vozaci i glumci iz hitne pssst... neka vas jos malo

srećko je uradio dosta dobrih stvari, u komunikaciji je bio loš, ali moj bože niko
nije idealan. Vidjećemo što će uraditi novi ravnatelj, biser i dika kradezea. Rodila
ga majka. Vidjeće on brzo gdje je došao, i da se ovdje ne pita nevenko
barbarić, nego vrijede stručne kompetencije koje ne dijeli kradeze nego se stiču
specijalističkim ispitom. A da li će ga landeka položit to će mo još vidjeti.

Kako to da referent za općenarodnu obranu i DSZ Goran Mlinarević i marija Lučić mogu što
drugi ne mogu. Garažu dz u apoteku. Gdje će vozači popravit auto ako se
pokvari, a landeka direktore. Gdje je garaža dz sa kanalom za popravke?
Cvit likarije se zove! Vratite garažu doma zdravlja!

celo je najjaci,boli ga k,citav zivot se sprda sa svakim,radi u dz 30g nezna ni on sta radi,dodje bude sat dva pozdere malo nareska i luka i oko podne kuci

landeka je poštenjalina koja ne radi nigdje besplatno. Jadni mi, koliko će nas tek
sad koštati!

okanite se više doma zdravlja. To je jedina ustanova koja još koliko
toliko funkcionira.

Je li istina da vozači ( NK, ili bravari ) u Dz Ljubuški imaju veću plaću od doktora
medicine?

Kakvi doktori, bolje prolaze polupismeni vozači, A i čistačice.

Tko vas viza samo da znate, dajte izvadite im krv i pogledajte koje droge konzumiraju sve, daj ravnatelju prvo to uradi ako smiješ ali bojim se da se nema nečega za to

Ja cu zaposliti svog malog od 21 god da vozi hitnu vozačku tek ima 9mj pa sta mi možete. Sve se zna .

Bolje i on nego narkomani

A sad ce landeka ykljuciti net u dom zdravlja ...tako da Mirjana Dzajic ne mora landrati po ambulanti da uhvati signal...umjesto da nesto..bar nesto uradi..ali ona moze sve ta ona je hdz..zena

Bilo bi lijepo bar vozačima koji su očigledno pod dejstvima sto lozomicina a sto narkotika izvaditi nslqze na iste,daj ravnatelju znam da citas ovo kao bukvar

Okanite se čovika pustite ga da radi, a ako ne bude radio kako treba onda pljujte. Svi u DZ pozdravljaju ovu odluku za smjenom, a mislim da će Landeka dobro raditi svoj posao.

Moji dragi Ljubušaci mir s vama u ovo božićno vrijeme

nek se landeka i kradeze okane doma zdravlja, onda će biti dobro.
Nemate podršku u DZ osim nekolicine neradnika i polu pismenjaka.
Landeka je nula, ponavljam nul a od čovika.

dzajicka uvik kuka kako joj je tesko radit da je pod stresom a dnevno 3-4 kave i frizura tokom radnog vremena. mora bit u guzvi kad dnevno radi 25min al bitno da ona sve kave i friuzure stavi sebi u prekovremene

Pa te Mirjane Džajić nema gdje nema.Malo joj funkcija pa je i u roditeljskom vijeću član u školi na Gračinama.Pa neka samo kaže šta je u svom životu utadila za širu zajednicu?

Gospođa je u stranci...to je dovoljno da misli da je persona...ali niko je vise ne dozivljava...

Kako mozete reci da je Srecko zaposlio kcerku koja je kupila fakultet, zavrsila u rok na Sveucilistu, uz Dekanovu i Rektorovu nagradu, a svi koji je znaju mogu potvrditi da je odlicna studentica bila, a uz to ima sve karakteristike da radi na tom poslu gdje i je , zavrsite i vi to pa komentirajte !! HVALA.

Okanite se Mirjane posto ona je rijetka koja radi tamo,

Klimoglavac ce dovest u red Dom z. Samo nek pripazi kad klimne glavom da se ne udari u ,pupak,...,trutina, od covika..sta rec..

Ivan Landeka: Rješavati probleme u Domu zdravlja Ljubuški jedan po jedan
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari