Prve nagrade pripale ljubuškim pčelarima

ljubuski.info

U okviru manifestacije Dani meda u Federaciji BiH 2018. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar danas su u Sarajevu dodijelili nagrade za najbolji med u Federaciji BiH.

Promotivno-ocjenjivačka izložba i dodjela nagrada održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu uz pokroviteljstvo premijera Federacije BiH i uz podršku USAID/Sweden Farma II projekta, a događaj je okupio više od stotinu pčelara iz svih dijelova Federacije BiH.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću na svečanosti je uručena zahvalnica za poseban doprinos u organizaciji Dana meda 2018. Novalić je u svom obraćanju istakao velike šanse koje naša zemlja ima kada je riječ o proizvodnji meda, te značaj brendiranja u ovoj oblasti.
S zajamčenom kvalitetom iza kojeg stoje odgovarajuće institucije i brendom može se napraviti iskorak u plasmanu ovih proizvoda na tržištu. Vlada FBiH je spremna podržati sve napore koji vode ka tome da BiH postane brendirani proizvođač meda, istaknuo je Novalić.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo Omer Kurtović, među ostalim, kazao je da se razvoj poljoprivrede ne može postići bez uvođenja novih tehnologija, a samim tim i bez razvoja pčelarstava s obzirom na to da visokointenzivna proizvodnja podrazumijeva visoke prinose koje nije moguće ostvariti bez kvalitetnih oprašivača, a to su pčele.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković izdvojio je značaj usvajanja europskih standarda u ovoj oblasti, dodajući da se u tom smjeru i organiziraju manifestacije kao što su Dani meda.
Općekorisna funkcija šuma je proizvodnja kisika, dok je općekorisna funkcija pčela zapravo održavanje života na zemlji, istaknuo je Ivanković.

Dva zavoda, kako je rečeno, nastavljaju suradnju u razvoju ovog sektora. Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH i pokazale su odličan kvalitetu meda. Osim analize meda koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali med) a na osnovu polenske, fizičko-kemijske i senzorske analize koje su uradile ove dvije bh. institucije.

U kategoriji 'livadski med' prvo mjesto pripalo je Kemalu Fejziću iz Udruženja pčelara BPK Behar Goražde, za 'med bagrem' prvu nagradu dobio je Semir Gagula, Pčelarsko društvo Roj iz Konjica, a u kategoriji 'med vrijesak' prva nagrada pripala je Pčelarstvu Mario Med Ljubuški.

Zlatnu plaketu osvojio je Jozo Brać iz Udruge pčelara Kadulja iz Neuma u kategoriji 'medljika meda', a srebrnu plaketu Ilija Lasić iz Pčelarske udruge Vrisak Široki Brijeg.

U kategoriji 'med kesten' prvo mjesto je pripalo Hajrudinu Begiću iz Saveza pčelara USK Cazin, za 'med kadulja' zlatna plaketa je pripala Zdravku Konjevodu iz Udruge pčelara Kadulja Neum, dok su u kategoriji 'ostali med' na prvom mjestu Anton i Tomislav Boras iz Udruge pčelara Kadulja Vitina.

FENA

Glas naroda

Bravo za Borase najbolji med,koji je Bucko China med.

Cestitke zaboravljenom branitelju svaka cast

Ipak je Sarajevo mjesto zbivanja.još da je Nagrade uručio Komšić Hrvatima di bii bio kraj radosti.čiji je med slađi bošnjački.dodigov ili čovićev.pozdrav medarima

Naj bolji med mi je u Mostaru na pijaci 5 km sladak ko šećer

Oni med u Mostaru na pijaci 5 km nemere bolji

Meni se čini da su više zlatnih plaketa dobili Neumljani, Zdravko Konjevod za med kadulja i Jozo Brać za med medljikovac, znači Neumski med je najbolji

Cestitke obitelji Boras

I meni se čini da ti se čini.

čudo da medalje nisu pokupili hadezekani nego zaboravljeni branitelji-ipak se kreće reče i ode na lomaču crkvenu

Prve nagrade pripale ljubuškim pčelarima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari