NATO šalje pozivnicu BiH

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Akcijski plan za članstvo zapravo znači ubrzanu provedbu reformi u zemlji koja ima aspiracije postati članicom NATO-a. To znači ne samo prilagodbu obrambene politike, nego i provedbu niza reformskih mjera koji bi državu-aspiranticu približile NATO standardima.

Kroz taj proces prilagodbe prošle su sve države središnje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, koje su po okončanju hladnog rata postale članicama NATO-a.

Sjevernoatlanski savez je MAP za BiH odobrio još na summitu u Tallinnu 2010. godine, no uz temeljeni uvjet uknjižbe perspektivne vojne imovine poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH.

Riječ je o 57 takvih lokacija, no prenošenju vlasništva nad tim objektima na državu odlučno su se protivili u Republici Srpskoj tražeći da takva imovina bude vlasništvo entiteta koji bi ih onda mogli iznajmljivati državi odnosno Ministarstvu obrane.

Za proteklih osam godina riješen je problem uknjižbe 31 takvog objekta, no svi u oni na teritoriju Federacije BiH.

Članice NATO-a sada su odlučile "omekšati" prvotno stajalište te ipak otvoriti put aktiviranju MAP-a, za što su dugo lobirali i hrvatski i bošnjački političari iz BiH.

Hrvati najzaslužniji za MAP

Hrvatski narod Bosne i Hercegovine, koji je životno zainteresiran za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, preko svojih dužnosnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše je doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim naše napore i pozove BiH da dostavi ANP, izjavio je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH.

Čović je u priopćenju za javnost naveo kako želi iskazati zadovoljstvo i pozdraviti odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program - ANP.

Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tijekom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo - MAP, rekao je i naveo kako je ovo nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj suradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu, naveo je Čović.

Republika Srpska će pratiti Srbiju

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da dok postoji rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, taj bh. entitet će se ponašati u skladu s tim dokumentom.

U povodu odluke o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), Višković je u izjavi novinarima u Banja Luci podsjetio da je u toj rezoluciji NSRS rečeno da RS prati stav Srbije po pitanju vojnih saveza.
Ako Srbija nekada promijeni stav, građani RS-a će se na referendumu izjasniti o svom stavu. I to će biti obveza institucija RS po pitanju NATO saveza, dodao je Višković.

Ukazao je na "iskustva" RS-a u vezi s NATO-savezom u proteklom razdoblju te dodao da je svaki izabrani predstavnik institucija RS-a dužan da poštuje skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Glas naroda

Vidi čovića i vojničkog stava i ovo da vodi narod najlipši negdi za vinograda ili u kukuruze nijedna vrana nebi u kilometar proletila možda i dva.

Vidi dobročinitelja u uniformi,ja mislim da je pričuvni general,sad će se aktivirati skupa sa kolindom u nato-u. Mislim da će čuvati jedno mjesto za milorada jer se stare ljubavi nik ne zaboravljaju.

Ovo se on spremio za Bijaču pa ako bude i te 3-stoje,valjati će gluho bilo..

Hrvatski narod ne treba ulaziti u nato savez,nego treba obnoviti svoj savez s Bogom,odricanjem od grijeha i vršenjem Božijih zapovijedi.

udbaš je uvik udvaš-uvlačiguzan partije svake

Zar se dobročinitelj nije okrenuo Rusiji??? Izdao je svog polu brata Milorada strašno.

hrvati stalno srljaju ko guske u maglu za tuđe interese na štetu svoje domovine i naroda-S.RADIĆ
uvjek imaju petokolonašku tuđu vlast izabranu DEMOKRACKIM izborim

Vidi ga ko gušter dobro mu stoji ha ha ha.

NATO šalje pozivnicu BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari