Izvorni hercegovački med postao međunarodno certificiran

ljubuski.info

Dobre vijesti za pčelare sa područja Hercegovine. Izvorni Hercegovački med postao je međunarodno certificiran i, ukoliko prođe potrebne analize, na etiketi će nositi markicu s oznakom autentičnog hercegovačkog meda.

Zasad je 12 proizvođača pristupilo certificiranju, ali iz Udruženja pčelara "Matica" iz Mostara kažu da se svakodnevno javljaju zainteresirani da svoj proizvod prodaju pod tom markicom.

Formiranje cijene

Markica bi trebala biti razlog više za povećanje izvoza i plasman na police trgovačkih lanaca.

Zahvaljujući ovom procesu zaštite više se pod etiketom hercegovačkog meda od kadulje, drače ili vrijeska neće moći prodavati proizvodi sumnjive kvalitete.

Osim toga, može se formirati i razumna cijena jer je trenutno na tržištu kilogram domaće meda oko 20 KM, dok je cijena uvoznog bez oznake porijekla oko sedam.

To znači da je naziv za med zaštićen međunarodno, a značaj te zaštite je višestruk, kažu iz Zavoda za intelektualno vlasništvo BIH.

Visoke pristojbe

Pčelar koji želi markicu na svom proizvodu mora proći strogu kontrolu kvalitete koja se vrši na Agronomskom fakultetu. Problem za male pčelare su relativno visoke pristojbe, ali nadaju se da će se to riješiti u suradnji s institucijama.

Analizama je utvrđeno da med iz Hercegovine zahvaljujući tlu, klimi i vjetru ima povećan sadržaj željeza, a u njemu nema opasnih supstanci poput olova ili žive. Procjenjuje se da na području Hercegovine od Neuma do Jablanice djeluje oko 700 pčelara.

Glas naroda

Ako se ima veza možda se markica more dobit bez kontrole

Neće bit ni meda ako nastave ovako "kultivirat" krš i polivat sve redom.Srića smilje nije uspilo a nadam se da neće ni masline na veliko otić.Triba sadit samo ono što netriba ni polivat ni zasipat

Smrikinje vrisak i kadulja

U njemačkoj je kilo meda 10KM a u hercegovini je 20KM što je preskupo a sad hoće monopol na cijenu

Je njemačkog.
A naš će koštati ko i sve sa juga mnoooogo skuplje. Pogledaj cijene šipka,smokve,lubenice...
A maline i borovnice? 14-15 € kilogram.
Zna Nijemac platiti pravu kvalitetu i ono čega nema i tu ne žali.

Imaš t i ovde meda po 4 marke.

U njemačkoj je 1000gr.kestenova meda,kupujem djeci u pčelara,12€ plus 0,50 za teglu.extra kvaliteta.

Kupija san u Mostaru na pijaci 10 kili meda za 68 km ekstra klasa nemere bolji samo da znate

Pa to ti je taj kineski od 4 marke samo taj te je malo zalomio na cijeni.

Kupiću dva košnice da dobijen markicu u mostaru mogu kupit med na veliko po 3,5 km i u ljubuški na pijaci po 10 km iće ko alva

Izvorni hercegovački med postao međunarodno certificiran
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari