Pet godina od požara u Duhanskoj

ljubuski.info

Prije pet godina, 14. studenog 2013. godine je, nešto iza 21 sat, naglo buknuo požar unutar objekta Duhanske stanice u Ljubuškom.

Požar je buknuo iznenada, velikom jačinom, cijelom dužinom objekta tako da su promatrači, a i policijski službenici, odbacivali mogućnost nezgode ili samozapaljenja. U prvih 20-ak minuta požara su se mogle čuti glasne eksplozije a cigle s objekta su letjele i do 50-ak metara u daljinu.

Ovo je bio posljednji u nizu požara i aktivnosti koji su dokrajčili devastaciju ovog vrijednog povijesnog kompleksa u središtu Ljubuškog.

Pet godina nakon, jedna osoba je na suđenju priznala ovu posljednju paljevinu, četiri paljevine su nerazjašnjene, jedna osoba je uvjetno osuđena za otuđivanje greda... i to je to.

Duhanska stanica u Ljubuškom najstarija u BiH, otvorena 1880. godine i u njoj su otkupljeni nebrojeni vagoni duhana.

Prošlu godinu mlada ljubuška arhitektica Kata Gašpar je u svom diplomskom radu "Transformacija Duhanske stanice u Ljubuškom" osmislila revitalizaciju ovog prostora od nemjerljive vrijednosti za Ljubuški.

Moja osnovna ideja bila je prostor otvoriti za javnost i prenamijeniti ga u kulturno obrazovni centar, ali sam onda analizom dimenzija, došla do zaključka da ima dovoljno prostora i za upravno-poslovne sadržaje, koji bi financirali kulturno-obrazovni dio. Uvidjela sam da je u urbanističkom pogledu puno lošije riješena istočna polovica Duhanske, manje kulturno-povijesne vrijednosti, pa sam rad bazirala na taj dio, istakla je tada mlada arhitektica.

Tako je mlada arhitektica osmislila brojne javne sadržaje koji bi oživjeli i svrsi priveli ovaj prostor u središtu grada - gradska kavana, gastronomska suvenirnica, turističko-informativni prostor, upravna tijela općine i županije s novom gradskom vijećnicom, pa izložbeni i prostor za degustacije vina i duhana, restoran i wellness centar, dvoranu za probe KUD-ova s popratnim sadržajima, glazbenu školu, gradsku knjižnicu, dvoranu za koncerte, radionice i učionice za obrazovanje odraslih, pa prostori za montažu i režiju filmova i audio materijala, gradski muzej, izložbeni prostor i galerija.

Dok se redovito pale gajevi i grabovi kako bi se oteo prostor od prirode, od svih mogućih sadržaja, u središtu Ljubuškog je i dalje samo zgarište - ruglo grada.

Glas naroda

Duvanjska stanica je ogledalo propale politike Nevenka Barbarića i njegovih pomagača.

"Zapali pa navali" Tko zapali?? Sigurno Srbi ili Turci. Tko je palio gaj?? Opet Srbi ili Turci. Veliko hvala Hrvaticama i Hrvatima na velikoj potpori koju ste dali HDZeu.

Znaju Hrvati travnički, bugojanski, zenički, sarajevski, konjički i ini drugi tko je palio

Opljačkaj, pronevjeri, zapalio, ukradi ,raseli i budi ponosan na svoja djela.
Moto Hrvatske politike u BiH.
I zaboravih na kraju .
Izvadi putovnicu i kao veliki nevini Hrvat pobjegni
u Hrvatsku.
Pozdrav svim logističkarim uz Himnu
"Ljepa vaša "

Ja san razumija zapalilo se od groma

Zna Neven koje zapalijo duvanjsku stanicu Nevene sve smisljeno jelde

lipe gradovi lipo gore
kad norod izabere piromane
za svoje gradonačelnike
jel tak il ne tak piromani

čitavo ljubuško gospodarstvo se moglo smjestit u duhansku i cila općina kao institucija se mogla od toga financirat
austrija napravila hrvacki zločinci uništili-to je kulturogenocid
gladni hrvati naši preci su pravili duhansku i zadružne domove po selima a mi nismo ustanju na njih sačuvat krovove-sramotno od nas ovo nas je koštalo iseljenja bez povratka-propast

jel ima sniga u izbjeglištvu izbjeglice
gadne su hrvacke ptice grabljivice pokojnog trubača sa sena

Ima sniga u G Radisicima

Za Izbjeglicu.De nam objasni to o trubaču sto si napisao.O čemu se tu radi.

Sve ce se uraditi ljepsim.Zar se vec po gradu to ne vidi.Zar je nekad bio ljepši.

bruno bušić je trubač sa sene koga ubiše veliki hrvati udbaši

ne pucaj bre po dubrovniku to je kulturni grad -ma bre pucaj napravit će mo i stariji i bolji dubrovnik-rokaj samo

za sve lose u ljubuskom je zasluzna mafija na celu s Barbom,al nek ste ih ponovo podrzali na izborima tako da nek nam se i dalje rugaju kad smo im dopustili..

Duhanska preživjela prvi i drugi svjetski rat i jugosrbijansko bombardovanje a onda su došli kradezeovci i ukrali grede i zapalili je

Grede je Hugo ukra uz pomoc Nevenkovu jadovi Staniovi Olijo

oni su sami sebe ponovo izabrali da nastave pljačku do zatvora
interesna lopovska grupa i kraduć izbore
niko ko nema korist od HDZa nije glaso za HDZ-stara prevara no sad provaljena dragančetovim fijaskom

E moj Nevene šta uradi od duvanjske

neven je ljubuški neron-neron je palio rim za inspiraciju

Duvanjska, Lučićeva zgrada prvo zapaljeno a drugo propali tajkun sve profućka s ljubavnicam.U što se pretvorio Ljubuški bankomat Nevenka Barbarića.

BRANKO BRADVICA -BRALE je organizirao krađu greda iz duvanjske stanice i sad su u njegovom objektu u restoranu na vodopadu u Veljacima. Bio bi osuđen da mu nisu sredili i zato je morao izdati objekt ZDENKI DŽajiću

Udbaški sinovi naredili Bosancima za 200 KM da zapale oni će kasnije dionicama sve kupiti skoro đabe

Pet godina od požara u Duhanskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari