Dan ZHŽ i dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne - 18. studenog

ljubuski.info

Dan Zapadnohercegovačke županije i Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne obilježava se 18. studenoga. Na ovaj dan i Općina Grude obilježava Dan općine.

Zapadnohercegovačka županija ovaj dan će obilježiti u srijedu 14. studenoga. U 11 sati na Trgu širokobrijeških žrtava bit će položen vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle hrvatske domoljube, a u 11.15 bit će priređen svečani prijem u kino dvorani 'Borak' u Širokom Brijegu. Za 12.30 sati predviđen je domjenak u hotelu 'Park'.

Središnja svečanost obilježavanja Dana općine Grude održat će se u petak 16. studenoga s početkom u 11 sati kada će biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Grude.

Zapadnohercegovačka županija je utemeljena 12. lipnja 1996. godine. Nalazi se na jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom. Čine ju Grad Široki Brijeg sjedište i općine Grude, Ljubuški i Posušje. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz Županiju protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinje jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228m). Klima je mediteranska, a djelomično i kontinentalna.

Na dan 18. studenoga 1991. godine političko vodstvo Hrvata u BiH predvođeno mr. Matom Bobanom i Dariom Kordićem proglasili su postajanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne kao posebne političke, kulturne, ekonomske i kulturne cjeline na teritoriju Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg Bosna 28. kolovoza 1993. prelazi u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik Herceg-Bosne bio je mr. Mate Boban.

Nakon sporazuma u Washingtonu, teritorijalne cjeline pod kontrolom HVO-a i Armije RBiH organizirane su u Federaciju Bosne i Hercegovine. Nakon sporazuma u Daytonu u studenome 1995. godine, Federacija Bosne i Hercegovine je zaokružena cjelina koja čini 51% površine Bosne i Hercegovine, dok HR Herceg Bosna službeno više ne postoji.

UCZ ZHŽ

Glas naroda

Pa šta onda pravite kajganu od mućka jajeta kad službeno ne postoji.

Hrvati slave propale projekte bijo sam dijo tog propalog projekta postavljenog na interesnoj bazi odredjeni skupina kojima je bijo interes novac. Ratno profiterstvo u samom tijeku rata sa protivničkom stranom ideja je bila dobra organizacija [ * neprimjereno * ]čka što se potvrdilo. Republika Srpska dobila entitet sa najvećim zločinom genocid. Herceg Bosna je mrtvo slovo na papiru žali života a i dana provedenih za uzalud. Tko zna možda je Dodik vrati sada je on najveći HRVAT.

Dan žalosti.oće li se radit?

Herceg Bosno u srcu te nosim a mi Hrvati uvik nesto slavimo a to nije ostvareno kao 10 travanj.No moramo da svatima da nas je Tudjman u Dejtonu prodao za Podunavlje.Kako dalje samo uzdanje u sebe i u svoje kljuse odnosno u narod Hrvatski u BiH ma sto mi mislili i citali u medijima.Hrvatska i zapad nam nece pomoci jer da su zelili pomogli bi da nam drugi ne biraju.

Slavim taj dan i očekujem 25 godina da DORH procesuira logističare iz Gruda

herceg bosnu mogu da slave
samo sekte i lopine
jedino se oni od nje obogatiše
jel tak il ne tak hrvatski izrodi

Babo sektasu stari.To je bila prava drzava i biti će.

oće li na godišnjicu doći i prijeratni udbaš iz vlade Herceg-Bosne?

Herceg Bosnu mogu slaviti samo oni sa 4 razreda osnovne škole. I 3 do 4 zuba. Herceg Bosna propala ko žeton u [ * neprimjereno * ]ski fliper. To je naplaćena tvorevina ona je danas ko Aluminiski uljanik nema tu više para. Ali eto more se zarakijat kagoć uz Matu Bulića prisjetiti se ponosni uzaludni dana.

Domoljube s obzirom na tvoju elokventnost sigurno ti je u glavi cijela proteza.
Ili socijalno zubalo.

Nema ti tu poduminta nemožeš na kokošinjcu kuću pravit

dvi katastrofe na isti dan dali je to slučajno od istih autora
pad vukovara
osnivanje hercegbosne

adeze je udbaško teroristička zloćinačka organizacija što prije nestane bolje za hrvate

Dan ZHŽ i dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne - 18. studenog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari