Čović i Dodik dogovorili zajednički nastup na svim razinama vlasti

ljubuski.info

U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak je održan sastanak izaslanstava Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koje su predvodili Milorad Dodik i Dragan Čović.

U izaslanstvu HDZ-a su, između ostalih, bili Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u izaslanstvu SNSD-a Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.

Kako je prethodno i najavljeno, izaslanstva su razgovarala o budućoj suradnji - dogovorili su zajednički nastup na svim razinama vlasti - državnoj, entitetskoj i županijskoj, a nakon susreta, Dodik je kazao kako će Republika Srpska već sljedećeg tjedna pristupiti proceduri formiranja tijela vlasti na razini ovog entiteta, tako što će Narodna skupština održati svoju konstituirajuću sjednicu, a brzo nakon toga odrediti i mandatara.

On očekuje da nova vlast u RS-u bude uspostavljena do kraja studenog ili, najkasnije, u prvim danima prosinca.

Podsjetio je kako HDZ ima potpredsjednika RS-a, a suradnja dvije stranke odvijat će se u ovom entitetu, na dvije razine - u Vijeću naroda i na razini Vlade. Ono što je zanimljivo jeste Dodikovo očekivanje da HDZ jedan mandat u Vladi FBiH prepusti SNSD-u:
To je sada moguće, jer HDZ ranije nije imao manevarskog prostora, rekao je Dodik.

Također istaknuo je kako je HDZ na proteklim izborima ostvario kapitalan, povijesni rezultat, da nisu uzeli samo mjesto u Predsjedništvu naše zemlje.
Što ih ne sprječava da na svim ostalim razinama budu reprezentativni predstavnik svih Hrvata - a oni to jesu i zato su naši partneri, ističe Dodik.

Dodik je kazao i kako su razgovarali i o županijskim razinama vlastima. Njegova je želja da se konstitutivnost Srba i formalno uspostavi u županijama gdje to dosad nije bio slučaj, jer želi da se to pitanje skloni s dnevnog reda, da ne bude predmet spekulacija. Ovo pitanje, između ostalog je aktualno i u ZHŽ.

Dodao je i da je SNSD iznimno zainteresiran za odgovarajuće predstavljanje Srba u Domu naroda Federacije BiH, te je poručio kako odbacuje dosadašnji pristup.

Nećemo dopustiti, što god to značilo, da se konstituira Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika. Ovaj put će morati biti u Domu, svih njih 17. Degradirajuća je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u FBiH nije bio popunjen. Zalažemo se da srpski politički predstavnici FBiH imaju svoj puni kapacitet, a to podrazumijeva da Srbi imaju pravo na najveću razinu političkog zastupanja, zaključio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da je važno uspostaviti dobru suradanju među strankama koje mogu osigurati stabilnu većinu, kazavši kako je na državnoj razini u posljednje dvije godine napravljen zastoj zbog nepostojanja stabilne parlamentarne većine.

Dodao je kako postoji jasna suglasnost na putu BiH ka Europskoj uniji, ali je podvukao i da je ključni problem riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona kako se više nikada ne bi došlo u situaciju da jedan narod drugom bira predstavnike.

Napomenuo je da je HDZBiH ostvario najbolji izborni rezultat u posljednjih 20 godina, ali uz sve to, kako je kazao, nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no to je realnost koju treba sagledati realno jer je ovakav izbor nelegalan, neustavan i nelegitiman.

Na pitanje novinara hoće lu o formiranju vlasti razgovarati sa SDA, Čović je kazao kako je već razgovarao s liderima SDA i SBB-a, Izetbegovićem i Radončićem, te da će se razgovori nastaviti sa ciljem formiranja stabilne parlamentarne većine.

Glas naroda

.milijun puta sam vam ponovio Čuvajte Brastvo i Jedinstvo ko Zjenicu Oka Svog. Živio Milorad i Dragan još moramo pridobiti Slovence i to je to. Živjela SHS

nek ti je vjecna slava i hvala dragance puno si ucinijo za hrvate

Izgleda da si šipopu u Domu naroda federacije. Neka ti je vječna slava.

Pa kako se drugačije boriti protiv islamske tiranije...

a jes vala,oni su srušili Vukovar i protjerali Hrvate iz republike šumske

Pa ti odi ove godine na mimohod u Vukovaru.Koje licemjerje ovdje srbi prijatelji u Hrvatskoj neprijatelji.Vaso Brkić najveći katolik i hrvat u Hrvatskoj protiv Srba,a njegovi sateliti ovdje u Savezu.Čuda jada od jednog naroda.

odgovor gostu islam nije fasizam o pa da se ti protiv neceg boris

Izgleda ništa bez većnog Sredoja?

ja ovdje vidim bobana i karadžića

Ti ocito vidis Karadzica i Bobana u snu i javi. Kada vidim trenutno stanje u BiH ovo je jedina prirodna i normalna koalicija sta bi trebali da ponovo udjemo u rat sto tebi vjerojatno nebi bilo krivo

da njihovih dogovora nije bilo rat bi završio 1992 a ZNA SE tko je prodavao četnicima gorivo za tenkove kojima su pucali po Hrvatskoj

Da nije bilo spomenutog goriva danas nebi bilo Hrvata u Bosni

Dogovorili se na svm razinama osim samo na presjedničkoj nisu tu čovća nema. Danas vidjeni kod notara čović da Dodiku punomoć da zastupa Hrvate 4 godine Dodik reka da će nas Volonterski zastupat bez ikakve naknade šta ti znači imat prijatelja. Mora je i čović njeme nešto dat ali se to još nezna štalijeeeee.

Blagoje ga nama,a domalo će biti i miloje ga nama!

Jedino ovako se moze sprijeciti ukidanje konstitutivnosti naroda.

Dodik je socijaldemokrat

Slika korisnika strangelove

Ne širi fake news

Zahvaljujući ovakvim komentarima ispravno je da dodik zastupa hrvate ta neće vaš istomišljenik u sarajevu

Kako je Dodik socijaldemokrat a donekle i Čović jer su pripadali istoj partiji logicno je da naprave koaliciju sa SDP om odnosno Nikšićem.Nekadasnji istomisljenici ce najlakse pribliziti stajalista.A SDA pusiona i sa njima Sejdo Komsic.
Kako na portalu ima dosta marksista oni ce ovo najbolje ošicati.A marksisti.

Kako je ovo pošlo brzo će Dodik vijence icviće polagat iza općine Ljubuškom. Što su ljudi voljni napravit za pare a pare kažu trpi bol moraš.

dodig je poželjan u čovićevom entitetu i polagat će cvjeće sa HDZom lažnim braniteljim i obilazit nepostojeće vojarne

Plan B. Brže bolje u vlast .
Je li pito Dragan danas Mileta kada će početi povratak Hrvata u entitet RS.

čoviću se smješi zenica iz više razloga
ratni zločin
propast aluminija

Mislim da se tvoje zelje nece ispuniti i ne da mislim nego tvrdim odgovorno

vaso čović kolinda i plenki su svi u nemilosti od lošeg imiđža koji im radi slovenski i muslimanski lobi u svjetu
ko sa vragom tikve sadi u glavu ga lupaju

mogli bi i čova i dodig otić kući bez povratka ako naljute visokog predstavnika kao i mnogi političari pokojne herceg bosne u zagrebu bjegunci

Muslimani se spremaju. Najopasnije ubojice pustaju kuci cipat drva.Jos malo pa veselo.

Nisu se ni razdvajala dva brata Draganče i srpče,ništa drugačije nećemo ni očekivati oba treba strpati u Hag,huškaju narod u rat,opljačkali su sve moguće što se moglo opljačkati,naivni narod ih lijedi jer se plaše ostat će bez posla jer su u kreditima i problrmima,fujjjj...

Čović i Dodik dogovorili zajednički nastup na svim razinama vlasti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari