Naplatiti 2,4 milijarde KM poreznog duga postalo "nemoguća misija"

ljubuski.info

Proračun FBiH za ovu godinu iznosio je 2,88 milijardi maraka, a porezni dužnici, oni najveći koji imaju iznad 50 tisuća KM duga, zajedno duguju 2,4 milijarde maraka i kada se zbroje oni ispod 50 tisuća, proračun FBiH za jednu godinu bio bi riješen.

Praktički, krajem svakog mjeseca objavljuje se popis poreznih dužnika, odnosno nadopunjuju se podaci, ali stvari sporo idu naprijed.

Kopirati njemački sustav

Dok, primjerice, u uređenim zemljama porezni dužnici ostaju bez imovine, zabranjuje im se obavljanje javnih poslova, završavaju u zatvoru, u BiH ih se uglavnom uredno bilježi.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe kako takav dug može nastati zbog lošeg poslovanja gdje nije bilo namjere da do duga dođe.
Tada se rukovodstvo može prekršajno teretiti. Ako je netko svjesno radio da napravi dug ili imao namjeru izvršiti utaju, tada postoje elementi utaje i može ga se kazneno goniti - objašnjava Hadžić.

Kada je u pitanju rješavanje ovakvih problema, najbolje bi bilo kopirati njemački porezni sustav koji je najučinkovitiji na svijetu, a zatim po njemačkom načelu i kažnjavati one koji su stvarali porezni dug jer je nevjerojatno da netko može dugovati milijune maraka, a i dalje slobodno hodati ovom zemljom.
Porezni dug proizlazi iz poreznog rješenja. Ako ne podmirite porezni dug, porezna uprava ovlaštena je protiv vas pokrenuti ovršne mjere koje, primjerice, obuhvaćaju pljenidbu sredstava na vašem bankovnom računu ili vašeg prava na mirovinu kod njemačkog nositelja mirovine - stoji u objašnjenjima kako se ta država bori protiv poreznih dužnika.

Loše rukovođenje

Pod određenim uvjetima može se dogovoriti odgoda plaćanja ili obročno plaćanje, ali s vremenom se sve naplati. U FBiH su i mnoga javna poduzeća kojima se, očito, u nekom segmentu loše rukovodilo među najvećim poreznim dužnicima.

U budućnosti dosta se očekuje i od izmijenjenog pravilnika o prinudnoj naplati, kao i od drugih zakonskih akata povezanih s ovim problemom. Jasno je da on traje niz godina i da država preko noći ne može postati uređena, ali važno je da se problem počne rješavati i da to bude sustavno.

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

To je tako unas zakon ti dozvoli da iđeš u minus podmazivaš uredno i posle ujdeli vuk kenjca

varate javnost, prvo objasnite zašto ste donijeli zakon da vlasnici doo poduzeća ne mogu jamčiti svojom imovinom niti ih možete utužiti poslije propasti poduzeća, onda osnivanje poduzeća doo za 2000km pologa i to ja jedina imovina poduzeća 99 %nema zemljišta ili su u najmu tako da je sve što posjeduju su tih 2000 km pologa na banku a mogu ulaziti u miijunske poslove i vršiti povrate poreza i izvući novac a poslije ne odgovarati za to, za obrte mi je jasno ali ovi što ulaze u pdv sustav prag osnivavačkog kapitala mora biti veći i tako vam je u njemačkoj , recite cijelu priču

Eto ti radi kad si pametan ja ću ti dati dvije tisuće maraka

Katastrofa od države katastrofa od zakona.

Naplatiti 2,4 milijarde KM poreznog duga postalo "nemoguća misija"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari