Deset milijuna KM za dobrog prijatelja direktora SKB Mostar

ljubuski.info

Tvrtka Melcom iz Mostara samo od početka 2018. godine, a prema podacima portala javnih nabavki i portala akta.ba, sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar sklopila je ugovore u ukupnoj vrijednosti od skoro 10 milijuna KM.

Početkom listopada potpisan je ugovor o nabavci uređaja za izvantjelesnu cirkulaciju krvi za kardiokirurgiju SKB Mostar vrijedan milijun i 40 tisuća KM bez PDV-a. U kolovozu ove godine bolnica s Melcomom sklapa ugovor o nabavci reagensa i potrošnog materijala aplikabilnih na postojećoj opremi u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku u ukupnoj vrijednosti od pet milijuna 156 tisuća KM!

U kolovozu – nabavka mikroskopa od blizu 800 tisuća KM. U mjesecima i godinama prije toga – reagensi, potrošni materijal, radiološka dijagnostička sredstva....

Kad prijatelji sarađuju

Osnivač i direktor tvrtke Melcom je Mate Čujić. Prema riječima direktora bolnice Mostar Ante Kvesića, njegov "dobar prijatelj". Čujić je bio inžinjer strojarstva koji je u bolnici u Mostaru bio pomoćnik za tehnička i tehnološka pitanja:

Ja nemam veze s firmom Melcom a sa Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa – reći će u Kvesić.

Spletom sretnih okolnosti Melcom već godinama dobija natječaje vrijedne milijune KM od mostarske bolnice. Pored gore nabrojanih, samo u 2018. mogu se izdvojiti i operacijski mikroskop (760 hiljada), radiološka dijagnostička sredstva u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, reagensi, potrošni materijali, produžne linije za crpku.

Višemilijunske ugovore Melcom je od SBKM dobio i 2016, prilikom nabavke reagensa i potrošnog materijala na razdoblje od dvije godine. Samo u travnju te godine sklopljen je ugovor od tri milijuna KM za nabavku reagensa. U navedene brojke ne ulaze usluge Melcoma ugovorene bez natječajne procedure, konkurentskim zahtjevima i izravnim sporazumom.

Taj iznos je značajan jer se najveći broj provedenih javnih nabavki u SKB Mostar realizirao putem izravnih sporazuma, oko 78% njih, navodi se u Studiji provođenja javnih nabavki u institucijama tercijalne zdravstvene zaštite u BiH Udruženja Tender.

Direktor mostarske bolnice prijatelj je i s Ivanom Kvesićem, osnivačem i direktorom firme Inel iz Mostara. Iako nose isto prezime nisu u rodu:Postali smo prijatelji kroz posao – kaže Ante Kvesić.

Inel će od bolnice u 2018. godini dobiti dva velika posla: nabavku uređaja za intraoperacijski neuromonitoring  vrijedan 219 tisuća, i nabavku sustav za kraniotomiju vrijedan 180 tisuća KM.

Netransparentno dijeljenje postupaka

Ustaljena praksa u mostarskoj bolnici je dijeljenje postupaka prilikom nabavke roba. Takva praksa korištena je često u nabavkama upravo od Inela, na što je pažnju skrenula i revizija. Upozoravajući da se na taj način krši Zakon o javnim nabavkama naveli su da je u 2016. godini prilikom nabavke medicinskog potrpšnog materijala, uređaja za fizikalnu terapiju, te nabavke namještaja, radnih pultova i ormarića, vršeno dijeljenje postupaka. Upravo je Inel dobavljač uređaja za fizikalnu terapiju, ali se nabavka podijelila na dva dijela: jedan od 5.990 i drugi od 4.950 – oba ugovora potpisana su u veljači 2016. godine. Na taj način izbjegavaju se transparentniji načini nabavke i potpisuju izravni sporazumi s dobavljačem.

Iako je revizija upozorila bolnicu na netransparentnost ove vrste postupaka, slična praksa nastavila  se i u sljedećim godinama. Uvidom u registar javnih nabavki očita je učestala praksa da se za nabavku iste ili slične robe postupci dijele na više nabavki. U jednom broju slučajeva opet se radi o firmi Inel. Jedan od primjera je nabavka neutral elektrode – dva ugovora potpisana 3.10.2017., jedan u vrijednosti od od tri, drugi tri i po tisuće KM.

Dvadeset i četvrtog kolovoza 2017. nabavka stolica podijeljena je na dvije, iako su ugovori potpisani istog dana. Tako je jedan ugovor vrijedan 5.200 realiziran za nabavku kirurških stolica bez naslona, a drugi od 5.800 za stolice s naslonom!

Sam Kvesić reći će kako korektni dobavljači zapravo održavaju mostarsku bolnicu u životu:To su dobri trgovci koji korektno rade svoj posao. Naš dug prema njima konstantno je više od dva miliona pa do pet. Uvijek regiraju na naše potrebe i tako nas zapravo financiraju – priznat će katastrofalan položaj bolnice čovjek koji je na njenom čelu 25 godina.

Već duže vrijeme potvrđuju to i financijska izvješća, mostarska bolnica posluje s gubitkom. U revizorskom izvješču za 2016. godinu navodi se da je iskazan gubitak u iznosu višem od devet milijuna KM, a gubitak iznad visine kapitala na dan 31.12.2016. godine iskazan je u iznosu od  73 milijuna i 400 tisuća. Trenutno taj dug iznosi, prema riječima direktora Kvesića, oko 85 milijuna KM.

Protiv bolnice se vode značajni sudski postupci u vrijednosti višoj od šest milijuna, a za blizu milijun KM već postoje izvršna rješenja:Do danas nisu utvrđeni udjeli suosnivača u vlasništvu kao i prava i obaveze koje proistječu iz suosnivačkog dijela. Ovakav izuzetno težak finansijski položaj SKBM ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti u pogledu njene sposobnosti da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem – navodi se u izvješću.

Saradnja s osuđenima za utaju poreza

Vrlo blizu dopuštenog praga od šest tisuća KM za realizaciju izravnog sporazuma mostarska je bolnica često prilikom realizacije ugovora s tvtkom M.R.M. iz Ljubuškog. Nabavka filter čestica za Audi A6 u rujnu 2017. - 5.969 KM. Isti dan drugi ugovor – nabavka letve volana za isto vozilo – 5.956.U siuječnju 2017. M.R.M. je s bolnicom potpisao ugovor o nabavci dva sanitetsko-medicinska vozila približne vrijednosti 260 tisuća KM. U veljači ove godine – ponovo dva medicinsko-sanitetska vozila od 270 tisuća KM.

Pored toga, još niz ugovora, svaki u vrijednosti od oko 5.900 KM – izravni sporazum.

Firma M.R.M. iz Ljubuškog već godinama dobija veliki broj ugovora od poduzeća i institucija na različitim razinama. Osnivač je tvrtka  Andrea & Giovanni iz Čitluka, te fizičke osobe Emilija Bilić, Manuela Doko i Blago Rupčić. Blago Rupčić otac je Miroslava Rupčića, člana UO Hercegovačka banka. Miroslav Rupčić osuđen je 2004. na pet i po godina zatvora zbog zlouporabe sredstava HVO-a za formiranje Hercegovačke banke. Iako se Miroslav Rupčić ne navodi u vlasničkoj strukturi firme, prije nekoliko godina sudjelovao je u otvaranju natječajne dokumentacije za kupovinu vozila Vjekoslavu Bevandi, tadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Ugovore o isporuci lijekova, čiji je zbroj višemilijunski, sa SKB Mostar sklopila je tvrtka Hercegovinalijek. Samo za isporuku imunoglobulina sklopljen je ugovor vrijedan blizu milijun i 300 tisuća KM. Lijekova s učinkom na krv – milijun KM. Ukupan iznos: oko četiri milijuna KM. Osnivač tvrtke Mensur Mušija osuđen je 2016. godine kao odgvorno lice i suvlasnik tvrtke MGM Farm na godinu dana zatvora zbor izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

Plaće i dugovanja

U izvješću Ureda za reviziju utvrđeno je kako SKB Mostar, u određenim slučajevima, nije provela postupak javne nabavke iako je bila u obavezi u skladu sa članom 4. Zakona o javnim nabavkama. Utvrđeno je da za određene ugovore o pružanju usluga za SKBM iz prethodnih godina istekao rok važnosti i da su za iste zaključivani aneksi ugovora u kojima se navodi ”da ugovori ostaju na snazi do završetka postupaka javnih nabavki usluga za SKBM”, a isti su se koristili tijekom 2016. godine.

Gubici bolnice i negativno financijsko poslovanje ne odražavaju se u velikoj mjeri na plaće menadžmenta i uprave. Plaća direktora SKB Mostar Ante Kvesića, prema odluci Upravnog vijeća iz 2011., iznosi pet tisuća KM. Našao se i na listi 100 najviših primanja u javnom sektoru kojeg je Porezna uprava Federacije BiH dostavila Parlamentu FBiH u prosincu 2013. godine – njegova plaća iznosila je 5.539 KM.

Obaveze po neuplaćenim porezima na plate i doprinose iznose više od 46 milijun KM.

Plaće za devet uposlenika u rasponu od tri do sedam tisuća KM donesene su na osnovu odluke direktora bolnice i Statuta SKBM, što nije regulirano zakonskim propisima.

Pravilnikom o plaćama SKBM određeno je da se može nagraditi i stimulirati zaposlenik povodom vjerskih praznika. U 2016. su isplaćivane i stimulacije za pojedine uposlenike, iako za to nije bilo nikakavih materijalnih uvjeta.

Branka Mrkić-Radević | zurnal.info

Glas naroda

drugovi kradezea čerupaju na svoj način. Ali ovaj kesić nije odgovarao za smrt desetero novorođenčadi niti je javnost ikada dobila detaljno izvješće. Da napomenem da se 2016. godine, smrt djece dogodila samo zato što nije bilo higijene u prostoru gdje su bila tek rođena djeca. Pokoj im duši, dragim nevinim nemoćnim malim ljudima koji se nisu mogli braniti a ravnatelj kesić nije stvorio potrebne uvjete u porodilištu. Kradeze je jedno zlo partija komunjara koji preko mrtvih gaze, lopine velikog kalibra, korupcinaši i neljudi. Naravno dobročinitelj je glavni, riba smrdi od glave.

Sve su uništili zivo. Stranka za rodijaka to bi trebalo da sutra bude i Herceg Bosna.
Legalna perionica para (sjetimo se logisticara).
Aluminij 360 duzan, KBC preko 110 miliona sa svim doprinosima. Ajmo HDZ da naguramo na milion. Platit će građani.
Sad mi je jasno zašto je Komšic persona non grate i čemu histerija. Knjige su problem.

zna se more se zakonom propisano neka rade kada znaju da je nešto nelegalno imaju institucije da provjere da nije u redu oni bi to stopirali sigurno ovo je poštena država sve je pošteno dok te ne ulove

komšić da napravi reviziju

ante je lopina velika samo trosi na ljubavnice

Ajmo menadžeri Kvesici, Brajkovici Rupcici,
ajmo lomi do koske.
Oglodjite sve gladni lešinari hrvatskog naroda.

zbog ovakvih pijanih komentatora država i ide natrag.
ljubomora izjeda to je očito, to je dokaz ovoga portala.
ovaj portal svi znamo da je u vlasništvu propalog poduzetnika tihomira bradvice, funkcionera ljevice.

Slika korisnika strangelove

U pravu si, sve su krivi pijani ljevičari ljubomorni na HDZ-ov plebiscitarni trijumf, sve su pokr ali, pronevjerili i uništili, glavna su ugroza i protjeruju hrvatski narod svojim komentarima. Na kojem si ti biračkom mjestu prčkao po kutijama? Dakle sad su pijani ljubomorni ljevičari neprijatelj naroda br. 1, đe nestahdoše majorišući muslimani zbog kojih se iseljavamo?

Nisi se nakačio na onu "portal propalog poduzetnika"
portal čovjeka koji je sjedio u nadzarnim odborima, kojeg je imenovao sdp i kojekakve platforme.
ako se dobro sjećamo nitko nije zakinuo našu županiju i općinu kao ta vlast.
nemojte prat svoje grijehe preko leđa drugih ljudi.
Nije bilo potrebe za čeprkanje po kutijama, takva metoda je nepotrebna za pobjedu takvih kao sto ste vi.

Slika korisnika strangelove

Haha, nisi se protiv mene borio na izborima, vidiš šta ti je komunistička ostavština, svi neprijatelji i podrivači koji ne misle isto. Eto ste vi sve popravili, čeprkanjem po kutijama i ovakvim "natječajima". Prestrašno za koga smatrate narod, zbog tebe i takvih narod iseljava i svjestan si ti toga vrlo dobro.

ti si prolupao
U nijedan odbor on nije imenovan od strane neke stranke barbarić je molio da ja budem ispred općine i to je molio sdp.
platforma šta je platforma je li platforma HDZ - Dobrica Ćosić - cetnik Vučić i šta on ima sa platformom
ne bauljaj novce

:))
Niz je propao nit je ljevičar nit je lo..po nit je kriminalac ko ovi iz mrm-a
uredan čovik koji tamo na smeta i ne more s mu nista

svim silama se trudite svrgnuti HDZ, ali to vam nikako ne ide od ruke ni vama ni 90tki.
Ajde 90tka je barem malo pametnija pa se uvukla HDZ-u BiH, pa su im se ovi smilovali da dobiju mandate u županiji.

Uopće se ne trudimo. Otišli smo i samo promatramo izdaljeg. :-)

kamo sreće da se nikad ne vraatite u ljubuški.
da ste vrijedili išta nebi morali ići.

otišli ljudi zbog takvih parazita kojima će brzo doći kraj

Eto netko bi nas htio da nismo vrijedili?
Samo ti nastavi tako dok ne dopadneš u KBC.
Vidjet ćeš onda koliko vrijediš.
Ovo ti je za:...kamo sreće da se nikad ne vratite...

Koji ste vi hopovi ali stari se a djeca rastu

O kakvom uvlačenju maksume pričaš , ma nikada a ni tada, vjeruj mi...nikada

hmm - 03. studenog 2018. 16:02:52--zbog takvih pokvarenih ide država u klinac pa vidite da je ovo rodbinska i uhljebska država vidi ko je kome rod ko koga štiti ko je stranački nakrivo nasadjen da ti nisi neki koji ne zna ništa samo dojit tvoje sposobnosti govore o tebi kad tako pričaš ni sjekiru ne znaš nasaditi znaš samo janjetinu u fekalije pretvarati ti i takvi koji razmišljaju kao ti koga braniš koliko je opljačkano od koga od svoga naroda to su naj veći neprijatelji i sebe i nas

ajmo krenuti ovako.
imaš li ti firmu za uvoz ovih aparata?
dali si ti ugrožen sa ovom nabavkom aparata?
dali su ti aparati potrebni bolnici?
Ja smatram da su aparati neophodni i materijali za rad bolnice.
ako se konkurentske firme ne javljaju po portalima da su ugrožene ovakmim natječajima ili direktnim nagodbama, onda stvarno ne razumijem.
Ja u ovome vidim samo političarenje bez ikakvog riješenja, političarenje ljudih koji se uopce ne brinu o zdravstvu nego dizanju bune oko svega i svačega.

Slika korisnika strangelove

Je li tarigu z potreban bolnici? Baš lijepo da se ti brineš za zdravstvo, vidi se rezultat. Nemoj samo iselit zbog nas pijanih ljubomornih ljevičarskih komentatora

ajmo ovako čiji su to novci jesuli privatni ili društveni svoj novac možeš trošiti kako hoćeš ali za društveni moraš pravdati svaku marku imaju tenderi ne govorim o gospodinu kvesiću nego općenito daju se poslovi i nabavke svojima i sa kim imaju koristi ako čovjek gradi neku kuću kvadrat gradnje je recimo sto maraka ne može biti plaćen hiljadu o tome ja govorim institucije šute vjerojatno im kpne se u džep na mega mediji portalu imaš dosta toga ali svi šute šta je ovo ovo je tko više jami sposobniji je i veći je domoljub treba napraviti reviziju od devedeseti i tko je nepravilno radio oduzet imovinu i ćorku a ne samo ga premjestiti na neko mjesto ovaj zakon vrijedi samo sa sirotinju

da, ali mi nije jasno poznaješ li zakon.
bolnica ima pravo potpisat direktni sporazum za određene stvari.
a što se tiče svega nisu se javili konkurentske firme koje se bave istim poslovima nego nekakav novinar ili izvor koji je ljut na sve i svakoga.
ti kao fizičko lice imaš pravo i moralno obavezu prijaviti nadležnim institucijama ako sumnjaš na počinjenje kaznenog djela, a ne da prozivate sve i svakoga.

Nadležnim institucijama? Nema se tu šta prijavit kad je sve po zakonu kojeg su inače pisali k.riminalci a i u institucijama je ista ekipa

Slika korisnika strangelove

Neka institucije rade svoj posao hahah

Zakon o javnim nabavkama je jasan . Kvesić radi mimo propisa i zamisli baš Melcom i Inel koji preko HDZ peru lovu. Proguglajte malo a šta sve rade sa Dodikom to zna samo Čović
naš [ * neprimjereno * ] gledajte šta on radi pokra boga i cacu
Čije su to pare????

Hadezeovska posla,nabavljajuse vozila i uređaji a nema toaletnog papira.normalno kad se na papiru nemože jamit koji milijunčić.Isto kao što Ljubuški postavlja nadzorne kamere a pola prometnih znakova fali i rupa do rupe šaht do šahta...mogla bi se pjesma spjevat

Interesantno kod nas nesmiješ istinu komentirati!
Kakve veze ima ko je vlasnik portala i njegov život.
Pa ne piše on ove sve članke, neko drugi to istražuje i napiše.
Pa ako nije istina demantirajte a ne skrećati na drugu temu!
Svi bi mi volilida nije ovo istina, ali nažLOST.................

A stvarno tko je vlasnik portala zurnal.info koji je ovo objavio?

Kvesić će još 20 godina biti ravnatelj a kad ode ostavit će nekog kog odredi a vi umrite pisajući isto toliko godina

Ja neznam kako ta bolnica ikako more opstat?
Mislim da svi dobri likovi jednako koštaju u Mostaru i u Düsseldorfu,za one koji neznaju Düsseldorf je u Njemačkoj.
E sada neka mi ovi dežurni komentatori kažu koliko oni izdvajaju mjesečno za zdravstvo pa ću im ja reći koliko jedan radnik u Njemačkoj mora izdvoit za zdravstvo.

Neka Ante jos na čelu SKB Mostar morete lajat kolko ocete ali covik je spreman pomoći pacijentu onoliko koliko je u mogucnosti....JUST GO ANTE KVESICU...

Slika korisnika strangelove

I ja kažem, neka ga dok nat'ra na milijardu. ANTE JUST DO IT

Kradu svi ali po mom osobnom iskustvu dr.Kvesic je pomogao meni kao običnom pacijentu u nemogućoj misiji,na nikakve prepreke poslje razgovora s njim nisam naišla ...Koliko je HDZ ukrao a nemamo nikakve koristi od njih,a dobro osim možda pojedinaca Vizentanera i onakvih sličnih njemu?! dr Ante Kvesicu hvala

Slika korisnika strangelove

Po mom osobnom iskustvu ne kradu i ne traže svi ni približno, mislim na liječnike i zdravstvene radnike a bgmi sam se razvozao i nahodao po Mostaru i Zagrebu. A prepreka ne treba i ne smije ni biti.

Bas tako...nesmje biti ali ih ima..pomaže kava s ravnateljem SKB Mostar covik nije onakav kakvim ga prikazuju

Ante Kvesić je dobar liječnik ali je uništio SKB.
Dragan Čović je osudjeni krimos jugoslaven cirilicar i prosrpski Hrvat.
Miro Rupčić kriminalac osudjen i lo.pi.na
Šta više reć. Točka.

Kvesic je koliko ja znam pedijatar

Onda ne znas ništa! Sjedi jedan(1)!

Desit će se Revolucija Prije ili Poslje

A šta na to kažu migranti...

Ovaj portal pravi najveću uštedu zdravstvu na način da ovdje svaka osoba može iznijeti svoj stav i nezadovoljstvo. Akumuliranje prevelikog nezadovoljvstva u svakoj osobi potiče zdravstveni problem. Zdravstveni problemi se lječe u BOLNICI ato košta i pacijenta i društvo iBolnicu. Pisanjem 2 do 3 članka dnevno na portalu info osoba netreba uzimati nikakve lljekove za stres iz osobnog iskustva. Portalom info do zdravlja hvala.

ljubuski.info piše istinu i istinu objavi.

[ * neprimjereno * ]IMA i članovima komunističke partije zvane HDZ predlog *demantirajte* barem jedan objavljeni tekst.
Stvarno ste lijeni. ;-)

Hrvatice i Hrvati ovoga maloga sam odabrao i nisam se prevario-čitajući vaše komentare,Velim vam od srca "Za dobrim se konjem prašina diže"
Ante IMAMO S K B čuvaj je Ante i nedaj je nikom.
Ovi zlotvori navaljuju i pljuju po svemu Hrvatskom i rahat bi bili da nema S K B u Mostaru kao niti i jednoga Hrvata.
I na kraju što mi je drago zaključiti prijatelju Ante žene te sve vole zato ljudi komentiraju ovako !!!!

Ako ti budes vodio Revoluciju onda ce proci ko TITINA Juga.

Vrijeme je da se sjetimo kako su izgledale ljevicarske bolnice nekada u Mostaru.Uredne.Opremljene.Na deset mjesta.Doktori i direktori posteni.Svaka operacija ako je napravljena u Zagrebu je uspjela a u Mostaru bolje i ne spominjati.
Kada su nekoga kleli onda je to bilo da se operira u Mostaru.
Sreca tada je bio medicinski fakultet, farmacija itd. Ovo je mala sala.
Marksisti naprijed a ostali stoj.To je bio prioritet u lijecenju.

Ma neka je ona Juga propala samo zbog ovih marksista koji se nazivaju ljevicari.Mojoj sreci nema kraja.A jesu bili utuzili .Nema vise direktorskih funkcija.Dzabe stanova i vikendica po Neumu. Zaposljavanja djece.
E sada je sve to u nasim rukicama a vi povazdan plačite.

Demokracija nestaje do 2070 godine onda dolazimo mi samodrživa socijalna pravda bez presjednika i vlade a to je vrlo blizu.

Ajme meni koliko ovdje ima negativnih komentara, baš me čudi da niste srušili vlast. Jedna te ista osoba komentira pod par nadimaka.
Komunizam je nestao i nikad nece biti vracen, da je valjao opstao bi.

Deset milijuna KM za dobrog prijatelja direktora SKB Mostar
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari