HDZ je zakazao, treba vratiti Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu

ljubuski.info

Kako Hrvati trebaju odgovoriti na gaženje svojih ustavnih prava izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH? Mogu li status suverenog naroda u BiH sačuvati tražeći minimum, da im se kroz izmjene Izbornog zakona zajamči da mogu birati svoje političke predstavnike, ili ovaj trenutak zahtjeva radikalne političke poteze?

O ovim i drugim temama razgovarali su prof. dr. Marko Tokić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te akademski slikar Marin Topić u emisiji Argumenti Naše TV, urednika i voditelja Milana Šutala.

Upitan za komentar je li se izbor Komšića mogao predvidjeti i spriječiti Tokić kaže kako se to zapravo znalo.
Spriječiti se moglo da je HDZ četiri godine na vlasti koristio na drugačiji način. U prvoj godini neke stvari trebalo je postaviti izričitije i voditi računa da će se izbori dogoditi ponovno za četiri godine, kaže Tokić.

Upitan je li Ustavnom sudu trebalo poslati zahtjev za ocjenom ustavnosti odredbe o izboru dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, kao jedne izborne jedinice u kojoj je jedan narod tri i pol puta brojniji od drugog, Tokić je mišljenja da je odredba o konstitutivnosti kao natkrovljujućem ustavnom načelu dovoljna sama po sebi.
Dovoljna je kada bi bilo dovoljno političkog razbora i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani da se takav zaključak uvaži, ističe Tokić.

Marin Topić je mišljenja da je trebalo podnijeti apelaciju po pitanju izbora dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, ali ga isto tako iznenađuje sama činjenica da je apelacija Bože Ljubića uvažena.
U Ustavnom su sudu dva bošnjačka i tri međunarodna suca koja su u većini slučajeva preglasavala dva hrvatska i dva srpska suca pa sam iznenađen samom činjenicom da je Ljubićeva apelacija uvažena, kaže Topić.

Prof. Tokić iznio je tezu da je ovakav izborni zakon automatizmom HDZ-u jamčio odličan izborni rezultat te da je upravo Komšić najzaslužniji za izborni rezultat HDZ-a na svim razinama vlasti.

Na ovakvu konstataciju Topić je iznio oprečno mišljenje jer se Komšić treći put kandidirao, a HDZ prije toga nije imao ovakav izborni rezultat.
Ipak, kod naroda je prevladao strah jer su napokon shvatili da su ovo posljednji izbori s ovakvim izbornim zakonom jer više nemamo ni kapacitet ni volju da izađemo na izbore. Bošnjačke stranke i mediji radili su personaliziranu kampanju protiv gosp. Čovića, a preko njega su željeli sotonizirati cijeli hrvatski narod, ističe Topić.

Hrvati u BiH moraju pokazati da se bude i da postoje. Bile su male demonstracije u Mostaru pa su svi zapadni mediji pisali i izvještavali o njima . Moramo organizirati mirni prosvjed u Sarajevu i pokazati da smo živi kao politički narod te da želimo živjeti u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Uzmi zastavu uzoriti kardinale Puljiću i povedi svoj narod u mirne demonstracije, poručio je Topić vrhbosanskom nadbiskupu.

Prof. Tokić ne može razumjeti kako su Hrvati kao temeljni ratni partner Zapada i SAD-a došli u poziciju da se želi nametnuti teza da su izgubili rat unatoč teritoriju koji su držali, a koji je daleko veći nego naš udjel u pučanstvu.
Mi kao autohtoni narod ovih prostora doživljavamo to da netko u naše ime govori što nam je dopušteno, a što nije i koliko nas ima, kaže Tokić.

Topić kaže da je Hrvatska Republika Herceg Bosna jedini okvir koji je institucionalno jamčio ostvarenje svih prava hrvatskoga naroda.
Protiv Herceg Bosne bili su Njemačka i Vatikan, a politički Zagreb bio je egzekutor takve ideje. Zbog svega ovoga divim se što još uvijek postojimo kao politički narod, kaže Topić.

Topić smatra da Hrvati moraju skupiti glave i do veljače 2019., kada ističe mandat aktualnom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojiti strategiju svog djelovanja.
Do veljače se mora raditi na zajedništvu, zbijanju redova i okupljaju hrvatske inteligencije. Nužno je konstituirati novi saziv Hrvatskog narodog sabora i u njega uključiti sve relevantne hrvatske političke predstavnike kako bi kroz opći konsenzus mogli raditi za hrvatski narod, kaže Topić.

Upitan za komentar je li za hrvatski narod bolje tražiti minimum u ovoj situaciji, a to je izmjena izbornoga zakona i pravo na biranje legitimnih političkih predstavnika, ili se okrenuti radikalnijim potezima poput suspenzije Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, koji su pogaženi na štetu Hrvata, Tokić je mišljenja kako treba razmišljati realpolitički.
I ja imam sjajnih ideja koje nažalost nisu ostvarive. Ako već treba ostati dvoentitetska Bosna i Hercegovina naš minimum treba biti preustroj Federacije BiH na dva kantona sa dominantno Bošnjačkim i dominantno hrvatskim stanovništvom. Ta dva kantona ujedno bi bila dvije izborne jedinice, kaže Tokić.

Na upit ima li Republika Hrvatska politički kapacitet utjecati na formiranje mišljenja o podređenosti Hrvata u BiH kod partnera u EU i međunarodnoj zajednici Tokić kaže da je pravo pitanje što Hrvatska znači u svijetu kao politički faktor te ističe da po njegovom mišljenju, nažalost, ne znači mnogo.
Mislim da se politički predstavnici u RH često povlače natrag i nisu dosljedni u provedbi stajališta koja su ranije zauzeli. Nakon stravične presude haaškoj šestorci, vidjelo se kako se čelnici RH jedino boje nekontrolirane reakcije naroda koja bi se onda prelila i u Hrvatsku. Sve dok Hrvatska ima ovakav sluganski stav prema međunarodnim centrima moći mislim da njihovo zauzimanje za nas u BiH nema neku perspektivu, kaže Tokić.

Tokić ističe kako je posebno nezadovoljan načinom na koji je papa Franjo posjetio Sarajevo te kaže da su Hrvati bili primorani prikriti dio svog identiteta da bi bili prihvatljivi.
Sama ta činjenica da mi kao narod nekome moramo biti prihvatljivi govori da mi nismo slobodni čemu u prilog ide treći izbor Komšića i dvije nametnute vlasti u formi Platforme i Alijanse, govori Tokić.

Topić ističe kako je nužno skupiti hrvatsku gospodarsku, kulturnu, intelektualnu i gospodarsku elitu te raditi na zajedništvu te poslati snažnu političku poruku jedinstva.
Mi po ovome izbornom zakonu nećemo imati izbore, a ako se on ne promjeni onda slobodno možemo seliti odavde, kaže Topić.

Kada je u pitanju provedba odluke Ustavnog suda o popuni Doma naroda FBiH i Topić i Tokić isključili su mogućnost da do dogovora dođe u Parlamentu BiH te su mišljenja da će visoki predstavnik Inzko nametnuti svoju odluku.
Bosna i Hercegovina nikada nije ni bila država de facto. Mi hoćemo da se izađemo iz braka, iz FBiH i vratimo ono što smo unijeli u nju, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna, rezolutan je Topić u svome zaključku.

HMS

Glas naroda

Bila jednom jedna Herceg bosna na brdovitom Balkanu nestala u Dejtonu u jednome danu. Prodali je braća Hrvati da sankcije nedobije naša HRVATSKA Mati. Stavijo franjo Hrvatsku i Herceg Bosnu na vagu neka vam je bog na pomoći snadjite se braćo u HAGU. Nema sreće izdaja je pala Živila HRVATSKA što nam je ovo dala.

U Dejton smo otišli sa Herceg Bosnom a vratili se sa Republikom Srpskom etnički čistom kao suza. Ali evo izgleda da će je DOBROČINITELJ DRAGAN sa svojim BRATOM iz Banja luke ponovo vratiti Herceg Bosnu za koju je prolivana krv. Mene zanima zna li Dragan Čović izmoliti VJEROVANJE .

nema oću neću, imali ste izbor u deytonu i vi ste ovo izabrali , vi iz hdz-a ste za stolom sjedili tamo topiću

Da su najbolji od nas vodili Hrvate u BiH ovoga ne bi bilo ali narod koji su u ratu vodili likovi kao sto su Boban Jelavic Medic Rojs Prlic Covic ... dobro da uopce postoji

samo se udajte u hrvacku tamo hercegovci uvjek popuše-kao i hercegbosnu

Ova vukojebina se nece nikada vise formirat.
Pun nam je kufer islamske deklaracije.
Vrijeme je za svoju drzavu
Tidjman nam je uzeo HercegBosnu za zapadnu Slavoniju.Vise nista nije na prodaju.

Hrvatici nemojte nas NASMIJAVAT više

Glasa sam za Covica i HDZ jer je oporba nikakva ali sad mi je drago ovo s Komsicem nek je nered u regiji

Daaaaa ,predsjednik nek bude Josip Broz Čović zamjenici Čolak, Krišto, Bevanda, zivila KPJ

HDZ je zakazao, treba vratiti Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari