Koliko je "težak" Dragan Čović?

maneken

Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih umirovljenika. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku mirovinu, Prskalo ima stan s garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te obiteljsku kuću u Mostaru.

Prskalo je otac Bernadice Čović, odvjetnice iz Mostara koja je duže od tri desetljeća u braku s Draganom Čovićem, predsjedavateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za osobnu korist, situacija se promijenila. U sljedećim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.

"Stančić" od 71 kvadratni metar

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor poduzeća za namjensku industriju "Soko" iz Mostara.

Otac mu je poklonio kuću s dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 četvornih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora "Sokola", njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo obiteljsku kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina.

Novinarima nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva "stančićem". "Ko hoće raditi, može imati", rekao je umirovljenik Prskalo.

Prema raspoloživoj dokumentaciji, riječ je o trosobnom stanu od 71 kvadratni metar i garaži od 16 četvornih metara, kupljenim u veljači 1998. godine za oko 162.000 KM.

Mjesec dana poslije, jedan kat iste kuće kupio je Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora "Sokola". Kolobarić je dvosoban stan i garažu platio 146.000 maraka.

Obje nekretnine je na osnovu punomoći kupio odvjetnik Božo Ćorić iz Zagreba.

Deset godina nakon kupovine stanovi su i uknjiženi tako što je Kolobarić odnio notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Protiv Kolobarića i Dragana Čovića je Federalna financijska policija vodila istragu. U 2003. godini podnijeli su krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da su Kolobarić i Čović u toku 1998. godine potpisivali ugovore o izdavanju nekretnina koje su u posjedu "Sokola", a na štetu ovog poduzeća. Prijavu su predali Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ali nije bilo optužnice.

Glavni tužitelj Mladen Jurišić, koji je ovu funkciju preuzeo prije više od godinu dana, kaže da Tužiteljstvo nije godinama postupalo po prijavama za gospodarski kriminal. On je zbog toga podnio disciplinske prijave protiv nekih svojih prethodnika.

Nakon "Sokola" Kolobarić je imenovan za zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija u FBiH a Čović za federalnog ministra financija.

Kratko prije napuštanja "Sokola", 1998. godine, Čović je od ovog poduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i po dana kasnije je zajedno sa suprugom otkupio ovaj stan, plativši ga 33.542 KM u certifikatima. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, trenutnom generalnom direktoru Elektroprenosa BiH.

U vrijeme prodaje nekretnine Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma (HPT) Mostara prenijeli dug od 4,7 milijuna KM koji je poduzeće imalo prema tada bivšem Ministarstvu obrane Hrvatskog vijeća obrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici "Eroneta". Sud je poslije poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta kasno - kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Spajanje parcela za izgradnju vile

Čovićeva supruga Bernadica je 2000. godine postala vlasnica stana u Makarskoj na Hrvatskom primorju. Stan od 76 kvadrata je tada platila skoro 138.000 KM.

Pet godina poslije Bernadičin odvjetnički ured je dobio ovlasti od Zdravke Čuljak, nastanjene u Švicarskoj, za kupovinu zemljišta u Mostaru. Čuljak je Bernadicina ujna koja u Hercegovinu nije ni dolazila, nego je punomoć za kupovinu zemljišta potpisala u Švicarskoj.

U ime ujne, za 84.000 KM je kupljeno 2.396 četvornih metara zemlje, u mostarskom naselju Bare, na kojoj su se nalazili devastirani objekti.

U 2011. godini Bernadica i Dragan Čović su otkupili zemljište od Čuljak za 330.000 KM, ali su joj umjesto novca dali stan u Makarskoj.

Međutim, novinari su saznali kako računi za komunalne usluge za ovaj stan u Makarskoj još uvijek dolaze na ime Bernadice Čović. Čuljak nije htjela odgovoriti novinarima je li uknjižila stan na svoje ime.

Odmah do tog zemljišta u Barama i Bernadicin otac Blago je imao parcelu. Zemljište površine 896 četvornih metara je, uz njegovu punomoć, kupila kćerka Bernadica 2008. godine za 50.000 KM. Pet godina poslije otac joj je poklonio tu zemlju.

Čovići su prošle godine spojili ova dva zemljišta u jedno. Danas je tu vila u kojoj oni žive. Riječ je o velikoj kući koja se prostire na površini pola nogometnog igrališta. Na ovom imanju pored popratnog objekta se nalazi bazen, malo dječije igralište i uređen travnjak.

Vila na moru

Čovićev punac ima i vilu u Zaostrogu koju je kupio 2009. godine. I za ovu nekretninu Bernadica je obavila kupovinu putem punomoći koju joj je otac dao. Imanje od 490 kvadrata je kupljeno za oko 625.000 KM. Prskalo kaže da je kupovinu pomogao njegov brat koji je živio u Njemačkoj. On je još rekao da je to imanje prodao, međutim, postoje dokumenti koji pokazuju da je Prskalo još uvijek vlasnik.

Vila ima četiri kata s velikim terasama. Iz njenog dvorišta se stepenicama popločanim glatkim kamenom silazi do obale mora, udaljenog desetak metara.

Čović je svojevremeno u medijima izjavio: "Moj punac živi dosta dobro, ima zeta". Odbija razgovarati o imovini. Preko svog ureda je poručio novinarima da se obrate Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koje posjeduje njegovu izjavu o imovinskom stanju.

Međutim, u imovinskom kartonu koji je Čović predavao prilikom kandidature za člana Predsjedništva BiH prijavio je obiteljske kuće i zemljište u Širokom Brijegu i Mostaru, kao i suprugin poslovni prostor, ali nije naveo vrijednost nijedne nekretnine.

Prema dokumentaciji, Bernadica je poslovni prostor u Mostaru kupila zajedno s kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su ovaj prostor od 102 četvorna metra, u kojem se nalazi njihov ured, platile 80.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda te vrijednost imovine koja je veća od 5.000 KM. U Zakonu ne postoje sankcije za lažno i nepotpuno davanje podataka u imovinskom kartonu pa je političarima ostavljeno na savjest hoće li prikazati sve što posjeduju. Čović je u imovinskom kartonu naveo i dug od 150.000 KM.

Novinari su otkrili da je za ovaj kredit stavio pod hipoteku očevu kuću u Mostaru. Njegov pokojni otac Frano je stekao vlasništvo nad ovom kućom prije više od pola stoljeća.

Procesi bez kazne

Za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra financija, protiv Čovića su podignute tri optužnice. Uz slučaj poznat kao "Eronet" u kojem mu je suđeno zajedno sa Žarićem i ostalim, vođen je i sudski postupak zbog afere "Lijanovići". Čović je bio optužen za nezakonito izdavanje uputa i omogućavanje firmama "Lijanovići" i "Mesna industrija Lijanovići" izbjegavanje plaćanja skoro 39 milijuna KM carinskih obaveza i tako ostvarivanja nezakonite dobiti.

U trećem slučaju Čović je bio optužen da je zajedno sa Edhemom Bičakčićem, tadašnjim premijerom FBiH, nenamjenski potrošio 7,8 milijuna KM proračunskih pričuva. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Iz svih sudskih procesa Čović je izašao kao pobjednik. Slučajevi su padali zbog zastare, nedostatka dokaza ili gubljenja dokumenata. On je gradio političku i karijeru sveučilišnog profesora.

Nakon pozicije federalnog ministra financija odlazi u Predsjedništvo BiH. Sa te funkcije ga je 2005. godine zbog optužnice smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashwon.

Čović je 2010. godine postao delegat državnog parlamenta, a od 2014. je ponovo u Predsjedništvu BiH.
Na čelu je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH posljednjih 11 godina i paralelno predaje studentima na Strojarskom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Što je Kemal Čaušević u svom iskazu rekao o Čoviću

Dragan Čović, Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda, visoki stranački dužnosnici HDZ BiH, prema neslužbenim informacijama, nalaze se među imenima političara koje je bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević dao, u izjavi prilikom uhićenja. Oni su koristili svoj politički utjecaj i pozicije radi sticanja imovinske koristi.

Vrankić je, navodno u vrijeme dok je bio ministar financija BiH i član Upravnog odbora UIO BiH izričito zahtijevao da na poziciju šefa Regionalnog centra Mostar bude imenovan aktualni direktor UIO BiH Miro Džakula. Čaušević je, zbog činjenice da Upravni odbor može praviti na razne načine blokade u radu Uprave, članovima Komisije koja je imenovala šefove RC-a sugerirao da pripaze Džakulu. Ali, nastupili su problemi jer je Džakula bio jako loš na intervjuu, ali je Čaušević pod Vrankićevim žestokim pritiskom ipak sugerirao njegovo imenovanje.

Inače, Džakulu je, navodno, Čaušević u svom iskazu okarakterizirao kao "čovjeka koji voli pare i koji ih je primao rado od osoba osumnjičenih za poreske utaje". Čovića je bivši direktor UIO BiH spomenuo u kontekstu "prijateljskog nagovaranja" da za potrebe UIO kupi halu Sokola preko puta već kupljene zgrade.

Čović je, navodno, Čauševića vozao u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM da je UIO kupi za 1,5 milijuna KM! Uprava tu zgradu ustvari i nije kupovala od Sokola, već od Čovićevog prijatelja koji je objekta prvo privatizirao, a potom prodao UIO. Indikativno je da je Čovićev prijatelj tu zgradu kupio od Sokola u vrijeme dok je Čović bio na čelu ove mostarske kompanije.

U razgovorima o kupovini sporne zgrade sudjelovali su i Vrankić i Bevanda. Bevandu je Čaušević, u svojoj izjavi, spomenuo i u kontekstu prodaje fiskalnih kasa, koje je u početku procesa fiskalizacije u Federaciju BiH uvezao Bevandin zet.

Upravo je Bevanda bio ključni akter pregovora o tome na koji će se način provoditi fiskalizacija, te je na kraju odlučeno da to bude na razini entiteta.

Enitetska fiskalizacija bila je dogovor Bevande i bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, a cifra koja se spominje vezana za ovaj biznis je vrtoglavih 300 milijuna KM. Čaušević je, podsjećanja radi, 18. lipnju 2014. godine uhićen u akciji kodnog naziva "Pandora". Pušten je iz pritvora 12. rujna. Od tada pa do danas, nema nikakvih informacija o ovom slučaju.

CIN | NAP

Glas naroda

Di je onaj Ljubuški carinik što je od jedne plaće napravio i bazen a usto ima šestero ndice

Ovde nisu tema carinici,nastranu to,carinici i dgs-ovci su odreda svi lezil[ * neprimjereno * ]vići i papci nepismeni koji su najprije da neiđu u rat išli na carinu i koji gule narod prilikom uvoza (bilo čega)mito i korupcija-znam iz dugogodišnjeg iskustva,samo pitajte poštene vozače kamiona svi će vam to potvrdit

Rođeni,nemoj generalizirati sve.Kao i kod doktora,policajaca i ostalih službi tako i kod carine nisu svi ljudi isti.Meni osobno su milijun puta izišli u susret,doduše ne baš svi bez dinara,samo hvala i Bogu hvala tako da se ne bih složio s tobom.Ja sam jedan od poštenih vozača i nikad nisam imao problema.Vjerojatno zato što sam pošten za razliku od kojekakvih švercera naročito vozača cisterni koji uvijek kukaju a pogledajte im vozni park.Ne branim carinike samo pogledajte ljude koje oni vozila imaju.Zar mislite da ne bi vozili bolja da mogu.Pa svaka šuša u Ljubuškom vozi bolje auto od carinika a puna su im usta istih.Gdje takvi zaradili novce.I navedi imenom kome si ti i takvi dao nekome i zašto.Glavno je baciti što više tura dnevno a ostale ko [ * neprimjereno * ].Nisam ni ja svetac ali reći da su svi nepismeni papci i korumpirani je ružno.Govorim o svojim iskustvima sa carinom u Ljubuškom a sada na Bijači.Morate precizirati na koga i na što mislite jer ovakvo prozivanje više govori o vama nego onima koje prozivate.Đoga.

Evo bogami svi pošteni vozači kamiona voze bijesna auta pa mi nije jasno ko ovde koga [ * neprimjereno * ].Složio bi se sa komentarom kolege što de tiče auta pa carina ti je najjadnija bolan ne bio.Sto puta ti valjaju a jednom nek ti nijr po volji onda su vaki naki svi [ * neprimjereno * ].Nemoj jadan bio tako.Znači ti daješ a šutiš.Što bolan ne prijaviš to pa nek institucije rade svoj posa.Mora da ti je dobro bilo pa ti stalo pa sad udri.Nemoj bolan grijota je.

Pogledajte kuće auta i imetak carinika i policaja na granicama pa zaključite jeli sve na pošteno,ne kažem da je sada tako jer više nemaju od koga uzimat sve je stalo,uvoz nije ni 10% kao u ono poslije ratno vrijeme ali u ono vrijeme im je medilo a branit ih može netko od vozača i gazda samo onaj ko je se nelegalno i sam bogatio kao i oni

Imenuj rođeni brate na koga misliš šta se bojiš.Pa bolan ne bijo o kakvim autima kućama i imetcima misliš.Pa svaki špediter ako znaš ko su vozi bijesna kola a tu mislim na Gazde pa ti skontaj na koga misliš.Poznajem puno carinika i znam ih puno koji krpaju kraj s krajem.Reci mi kakvo auto ti voziš a ja zauzvrat navodim desetoricu carinika koji voze auto starije od dvadeset pet godina.Mislim naravno na LJubušake.O Grudama i ostalim ne bih a mislim da je najbolje da gore pogledaš vozni park pa ćeš vidjeti šta su auta.Živio rode.

Moze mo li osudit ove l opine
Mozemo naj prija zatvoriti
sudove i sudije i zakon preuzeti
u svoje ruke sve dotle mozemo pisati
I usima klepcati

A kako je Dzakula uzeo mitio za terminal na Bijaci od Dzajica
sto to neko ne ispita

Moja katarina pa zato je i sve prešlo na Bijaču a mi vozači [ * neprimjereno * ]o po ogradi a plaćamo terminal ko da smo u NJemačkoj.Čini mi se da se sve radi da se uništi Carina na Bijači i da se prikaže kako se ne radi i izležava.Pa vidili ste naručene tekstove po Avazu itd.Carina je najmanje kriva jer ljudi rade koliko mogu a inače ih treba bar duplo više a to niko ne spominje.Znam to jer poznajem ljude i znam da su i njima nametnuta neka pravila kojih se moraju držati a to je teško izvedivo.Stvara se pritisak da se prikaže kako ništa ne funkcionira da bi se moglo reći evo dali smo vam sve i prijelaz i carinu a vidi kako na znate raditi.To vjerujte mi odgovara najviše nama hrvatinama i susjedima.

Jos je jadniji sto sve vise ima,znaju to oni jer gutaju tablete za smirenje i spavanje,gladniji je onaj tko puno ima nego sirotinja sto je skromna i zadovoljna.Svakoga ceka objekat 2X1.5.Sretno !

tema je kokiko ima dragance i je li to posteno zaradio a vi o carinicima

E moj narode mi svi pošteni sto pisemo i neradimo nista . Sta ste navalili na carinike i ostale male i velike lopove . Moj narode mi smo naj prije zavidni na svakog ko ima vise od nas samih. Najlakse je sjedit i citat i pisat komentare ustanite brate radit stogod .

ovi vrankić i karliko su pajde i kumovi

Lopove nije nicija gorila do zore viruj nece ni tvoja..Bjedni narod ti nemere nista ali OKO NEBESKO te gleda i znaj da ti nece biti dobro,a ni tebi ni tvojim potomcima.Ponasas se gore od Gadafia,Sadama Huseina i Mubaraka.Pitas li se ikad kako oni jadno zavrsise.E znadni ti ces i gore,tvoj narod ce ti suditi.Cekaj jos malo.Pravda te nece zaobici.

Koliko je tezak Covic???? Ma tezak je ko tor ba go va na.

[ * neprimjereno * ] i kriminalcina jedna

Koliko je "težak" Dragan Čović?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari