Biskupi poručili: Ne dajte glas kandidatima čija je prošlost sumnjiva!

ljubuski.info

Komisija "Justitia et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je, 23. rujna 2018. poruku u povodu Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji će biti održani u nedjelju, 7. listopada 2018., javlja Katolička tiskovna agencija.

Naši biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sa svoga 73. redovitog zasjedanja, održanog 13. i 14. srpnja 2018. u Banjoj Luci, uputili su zajedničku Poruku svojim vjernicima u vezi s Općim izborima, koji će se u našoj zemlji održati 7. listopada ove godine.

U toj su Poruci, biskupi, između ostalog naglasili da je poznato "da su opći izbori u svakom demokratskom društvu vrlo važni" i da su "velika prilika za novi početak". Biskupi ističu da na izborima "birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, tko će ih u narednom razdoblju zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva" te da "katolički pak vjernici znaju da svojim glasom također odlučuju tko će donositi odluke o poštovanju i provođenju kršćanskih vrednota".

Biskupi pozivaju sve katolike da"odgovorno izađu na naredne Opće izbore i po savjesti svoj glas dadnu onima, za koje smatraju, da će poštivati načela i odgovorno provoditi vrednote socijalnog nauka Katoličke Crkve.

Istom prigodom, u Banjoj Luci predstavljeno je 2. izdanje prigodne knjižice "Politika po mjeri čovjeka. Moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve", koju je pripremilo Tajništvo BK BiH.

Kao i prigodom svih ranijih izbora, i ovaj puta se svima vama, katolicima, koji imate pravo glasa u BiH, posvješćuje Vaša moralna dužnost da aktivnim sudjelovanjem na izborima ne samo ispunite svoju građansku dužnost i pravo, koje se ne mogu prenijeti na drugoga, nego da savjesno pridonesete svojim glasom humanijoj, sigurnijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti ne samo svojoj i svoje djece nego i svih građana naše države.

Svaki iole upućeni glasač uglavnom zna što sve karakterizira našu domaću političku scenu tijekom cijelog poratnog vremena, pa tako i tijekom zadnje 4 godine, od prethodnih izbora.

 • Iscrpljujući - više manje - kontrolirani kaos, kao rezultat Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u našoj zemlji, pogodovao je širenju i rastakajućem djelovanju korupcije, uslijed nedonošenja nužnih antikorupcijskih zakona od strane dosadašnjih političara.
 • Mnoge tisuće naših sugrađana, zabrinuti za golu egzistenciju svoje obitelji, razočarani, ucijenjeni i poniženi od dosadašnjih političara i stranaka napustile su prošlih godina svoj rodni kraj i otišle u tuđinu.
 • Ne rijetko se stječe dojam da domaćim političarima nije stalo do općeg dobra i do istinskog, značajnijeg poboljšanja cjelokupne društvene, socijalne, pravne i političke situacije u zemlji, nego poglavito do vlastitih interesa i monopolističkog položaja njihovih stranaka.

Kako onda ostvariti što ispravnije - odgovorno i moralno svoje glasačko pravo i dužnost - pita se katolik u ovoj zemlji?

Svjesna svoga prava donositi ćudorednu prosudbu o određenoj političkoj situaciji i političkom poretku, s ciljem da ljudski život učini što čovječnijim i spriječi sve ono što bi takvom razvitku i ljudskom dostojanstvu bilo na putu (RH 14), Crkva u našoj zemlji - kao i posvuda u svijetu - u duhu svojeg socijalnog nauka, potiče svoje članove da na izborima odgovorno daju svoj glas za onog kandidata ili stranku koji ili koja se zalaže za:

 • poštivanje nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka bez razlike;
 • zaštitu braka i obitelji;
 • temeljne vrijednosti: istinu, pravednost, slobodu i ljubav;
 • vrijednost ljudskog rada;
 • ekonomiju u službi čovjeka;
 • solidarnost sa siromašnima i obespravljenima;
 • opće dobro;
 • slobodu savjesti, vjerskog i kulturnog opredjeljenja;
 • pravo na svoj zavičaj;
 • pravo na vlastiti identitet;
 • takvo unutarnje uređenje naše domovine u kojem će svaki čovjek u svakom njezinu dijelu imati sva ljudska prava i vjerske slobode, a svaki narod biti jednakopravan u svom identitetu s druga dva naroda;
 • dokidanje širenja netrpeljivosti, ekstremizma, majorizacije, isključivosti i za promicanje praštanje, pomirenja, povjerenja, povjerenja, solidarnosti i suživota.

Ne dajte se zavarati praznim obećanjima, izgledom ili nastupima političkih kandidata za koje znadete da nisu na djelu pokazali svoj politički moralni integritet i vjerodostojnost i da svojim dosadašnjim djelima nisu ispunili ranije dana obećanja. Ne gledajte političare kao neke "nadljude" o kojima ovisi život i budućnost Vas i Vaših najbližih na Vašoj očevini i djedovini! Ne dajte svoj glas kandidatima, čija je prošlost - u najmanju ruku - sumnjiva!

Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo ne bi Vam smjelo dopustiti da se dadnete izmanipulirati, nego da dobro upoznate tko su kandidati i stranke koji zaslužuju i Vaše povjerenje i Vaš glas i da onda svjesno i slobodno birate one, koji svojim ponašanjem i djelovanjem garantiraju da će uvažavati, braniti i promicati moralne i etičke vrijednosti vas koji ih birate!

Glas naroda

HDZ=KPJ
Pa da krenemo redom:

- poštivanje nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka bez razlike;
*jest vala poštivaju dostojanstvo, pogotovo kad su u pitanju branitelji a naročito Čovke i Barbarin i
fra škropan.

-zaštitu braka i obitelji;
nema govora pogotovo ove dame iz HDZea čuvaju brak, a ministri u "Bobana".

-temeljne vrijednosti: istinu, pravednost, slobodu i ljubav;
evoga, svoj na svome temeljne vrijednosti, su im u temeljima vila i stanova što su ih nahapali, a slobodno ljube koju stignu, Bravo!

- vrijednost ljudskog rada;
hahahahahahaha non comente!

- ekonomiju u službi čovjeka;
yo yo ali partijskog čovjeka ostalima da izvineš klackalica u laktu.

- solidarnost sa siromašnima i obespravljenima;
eeeeee tu su vala baš solidarni uzmu im i ono što su držali u čarapama, a njihovo pravo je da šute.

- opće dobro;
opće dobro za drugove i drugarice iz KPJ=HDZ

- slobodu savjesti, vjerskog i kulturnog opredjeljenja;
ahahahhaha, kulturu vodi komunalna 'virma "Parkovi" a virujte u šta hoćete, njima svejedno na kraju su oni mali bogovi na zemlji

- pravo na svoj zavičaj;
eto ga HDZ demokratija imate pravo na svoj zavičaj od merkelice do skandinavije pa birajte "ovdje je naš zavičaj, ovdje će se zavičaj prodavati za glas" KPJ=HDZ

- pravo na vlastiti identitet;
Dobročiniteljev identitet, i treći entitet već 27 godina hahahahahh...

- takvo unutarnje uređenje naše domovine u kojem će svaki čovjek u svakom njezinu dijelu imati sva ljudska prava i vjerske slobode, a svaki narod biti jednakopravan u svom identitetu s druga dva naroda;
dokidanje širenja netrpeljivosti, ekstremizma, majorizacije, isključivosti i za promicanje praštanje, pomirenja, povjerenja, povjerenja, solidarnosti i suživota.

Bravo drugovi!
Bravo primandurena UDBO!
biskupi, dobročinitelju, fra škropane i ostala ovozemaljska BiHmafijo,
tooooooooooooooo, Ajmoooooooooooooooooooooooooooooo!

što nas ostalo,
još malo pa nestalo:
uz stihove KPJ=HDZ
"vija, vija Doyćlandija"

Ljudstvo skidam kapu

tako, tako, samo jako!

Eeee koliko je Biskupa samo u udbo-komunistickom rezimu zaređeno i vjerno , da im Crkva samo paravan i udomljenje. Hoče li se prepoznati a hoče mnogi sto komentarisu na ovom portalu.

Jel tvrdo ili mehko Č

DRUŽE

Za Dom Spremni, gospon-druže Ble-so!
samo u tvoga mentora "Dobročinitelja" je sve "bre-mehko" gospon-druže Ble-so...
u njega na plakatu stoji:
"Narod i Domovina" što je jedino istina samo nije na plakatu sve do kraja izrečeno pa bi u konačnici gospon-druže Ble-so to izgledalo ovako:
"Narod i Domovina, naša su pr*ija"

eto gospon-druže Ble-so kako se voliš nazivati, valjda sam ti malo pojasnio ako nisam sory, samo me nemoj pitati je li meko y ili je i.....

ps. odi na kontrolu, možda su ti sada nalazi glave ok pa možeš promjeniti ime u nešto normalnije...

[ * neprimjereno * ]o ime ti je baš i baš si ti sad našao jeli tvrdo ili meko da nisi ti blećak

Cija je proslost sumnjiva znate samo vi svecenici kod ispovjedi

Oče Biskupe gdje je lustracija,da je odrađena niti bi bio Čović ni tvoji koji su provincijali gvardijanl itd. Glasno i oštro osuditi politiku ovih 25god.Ili i vi stojite iza istih.Dosta šuplji demagogija.

Pitajte fra Ševu i dobročinitelja jeli moguće građansku dužnost i pravo prenijeti na drugoga, jeli moguće da mrtvi glasuju ...

Jeli sumnjiva prošlost:
- biti jugosloven cili život pa promjenit kad ropadne država
. potpisivati se u svim dokumentima ćirilicom, stranim pismom hrvatskom narodu
- voditi SOKO ratno vazduhoplovstvo dok su uništavani Vukovar i ubijani hrvati diljem domovine
- potpredsjednik UJDI-a
- pokrasti u privatizaciji skupa s SOKO (Kolobarić, Ćorić, Gadžić ...) eskadrilom što se moglo pokrast
- ostavit bez posla i protjerat hrvatske obitelji
itd.

Slika korisnika strangelove

I iz Mostara polijetali zrakoplovi i raketirali Ploče.

soko im radio remont, čović bio direktor, umjesto da prave spačke da ne polete oni još škropili da što bolje izgranatiraju i očuvaju otadžbinu udbe

HVO u Grudama su temelji zla dok se to ne rijesi nema boljitka

Biskupi poručili: Ne dajte glas kandidatima čija je prošlost sumnjiva!

Драган Човић пријератни је високопозиционирани партијски функционер Мостару Соко-У, У ваш Провјерени је као и фирму доведен Одани Кадар бившег и данас кроз њен ХДЗ-истканог - Савеза Комунистичке Партије Југославије. Драган Човић је посебно исказао почетком 90-тих година, када је са својим кумом Мирославом Цорицем и њиховом југославенском братијом, основао комунистичку странку УЈДИ или Мостару. Драгана Човића је посебно исказао И У каменовању аутобуса који своје Испред клиенти ХДЗ-а у Исли скупове НА или Раму сам сарајевску Скендерију, када његова постављани заснована данашњег ХДЗ-а-б (хвала богу, има сведоке дуже догађаја тих који своје Спремни потврдити Све навода). Наиме, УЈДИ-јеви Омладинци предвођени Драганом Човићеми Мирославом Цорицем његов камењем разбијали Аутобусе којима његов кроз пролазили Чланови Мостара ХДЗ-а-б. Махали му Њих Двојица југословенским заставама Малим, ви викали "Џеб ... ВАМ Мајку усташку, Идите или Љубушком Широком сам пропагирајте ВАс ХДЗ-а у Мостару је био сам остат ће бити Југословенски"!

Progledali momci čini mi se ali na žalost dockan.

čoviću daj im nešto od svoje štednje da te nebrukaju pred izbore
ovi naši biskupovci i fratrikosi isti kao seoski muzičari
ako si pismu platija tvoja se pisma piva
jel tak il ne tak biskupovci i fratrikosi

Tko glasuje za Dragana Čovića i HDZ je neprijatelj i hrvatskog naroda i Katoličke crkve!

momak žalosno ali istinito
sve nam je otišlo ukrivo
slušamo sekte i pravimo zlatno tele
a biramo za političare prifi lopine
i onda se žalimo bože kako nam neide nabolje
jel tak il ne tak sami pali sami se ubili

Slazem se

Tko glasa za hdz-90 i iliju i onu zelenu izdajica je roda Hrvatskoga

Upravu si HDZ 1900 nas vodi 25 godina
Svi za Druga Dragana glasajmo Kumbrovačka škola.

Vi Biskupi i svećenici jedete pijete i blagosti ste 25 god .sa ovom lakrdijom.Bojim se da će narod poslje izbora ako ostanu isti napustiti i vas i njih pa će te se moć razgovarat pit i jest do smrti s nećete imati koga škropit i sve naplatit .Opametnija narod moj Biskupe!!!!

biskupi su gori od adezea jer oni znaju što rade a u adezeu su fukare koji samo krast znaju

šta kaže ševo za koga da glasujemo on je pametan čovik da ga poslušamo javi sae ševo sa svojim prijedlogom

Fukaro Ljubuska radi nesto,a nemoj te lajati po portalima .

Mala ptica ševa
veselo nam pjeva,
firuli-firulu
izbori su tu.

Jeli jos uvjek preko 200 Jugoslavena u Ljubuskom? Čitajuci komentare bojim se da je pola grada još uvjek udbasko-jugoslavenski nastrojeno i zadojeno i mlatite porukama po portalu.

dobro jutro biskupi znači dosta je udbaša i jugoslovena da glasamo za poštene ljude a ne za juden

Biskupi poručili: Ne dajte glas kandidatima čija je prošlost sumnjiva!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari