HRS je (jedini) uradio prijedlog ustavnih reformi

ljubuski.info

Još 2014. godine, HRS je okupio tim pravnih i ekonomskih stručnjaka koji su uradili naš prijedlog ustavnih reformi BiH, na temeljima Washingtonskog sporazuma. Dokument je preveden na više stranih jezika i od strane brojnih uglednika ocijenjen kao najbolji, jer rješava sve ključne probleme koji koče razvoj ove zemlje.

Prema tome, kada pojedini "Visoki" eksponenti međunarodne zajednice, stavljajući se otvoreno na stranu bošnjačke politike, u medijima izjavljuju kako "Hrvati ne znaju artikulirati kakvu BiH žele, niti imaju viziju", neka jasno kažu tko to od Hrvata nema vizije, jer ako je nema HDZ BiH, ne znači da je nemaju Hrvati.

Podsjećamo, po HRS-ovom prijedlogu, Federaciju trebaju činiti dvije županije/kantona. Jedan bi obuhvatio sve općine Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te pojedine općine Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije. Drugi bi obuhvatio općine Bosansko-podrinjske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije te pojedine općine Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije te Središnje Bosne. Višenacionalne sredine, poput Mostara, Travnika i Uskoplja-Gornjeg Vakufa bi se organizirale na osnovu Zakona o distriktima. Problem nesrpskog naroda u RS-u bi se riješio putem reformi Vijeća naroda RS-a (u procesu donošenja odluka bili bi izjednačeni s Domom naroda Parlamenta Federacije), izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o područjima gradova i općina.

Našim prijedlogom došlo bi do reduciranja birokratskog aparata za preko 60% na svim razinama, što sa sobom nosi uštede koje, po našim procjenama, na godišnjoj razini iznose više od pola milijarde KM. Redefinirale bi se nadležnosti između Federacije i županija te bi se redefiniranjem tzv. Organskih zakona (Zakon o raspodjeli prihoda, Zakon o razvojnom fondu, Zakon o područjima općina i gradova, itd.) došlo, ne samo do dodatnih proračunskih ušteda, nego bi se u skladu s cijelim nizom EU direktiva dao dodatan gospodarski impuls razvoju lokalne samouprave.

Ovaj prijedlog rješava i problem implementacije presude Sejdić-Finci, kao i drugih presuda koje nisu implementirane, jer bi prava naroda i osoba koje se ne izjašnjavaju kao pripadnik jednog od bilo koja tri konstitutivna naroda (tzv. "ostali") bila zaštićena, s odgovarajućim pravno zagarantiranim mehanizmima, ne samo na razini države, nego i na razini Federacije, županija, distrikta Federacije kao i određenog broja općina u kojima jedan konstitutivni narod ima više od 10 posto stanovništva.

Dogovaranjem zakona o distriktima, riješio bi se problem mostarskog Statuta, poštujući Odluku Ustavnog suda BiH vezano za održavanje izbora u Gradu Mostaru. Ono što je najbitnije je da naš prijedlog ujedno rješava hrvatsko pitanje (biranje legitimnih predstavnika vlasti) te bi odgovarao načelima koja su prihvaćena Washingtonskim sporazumima i usvojena u Ustavotvornoj skupštini Federacije BiH od strane legitimno izabranih zastupnika (dakle u skladu s demokratskim standardima te u skladu s konvencijama i Direktivama Europske Komisije).

Naš prijedlog je javno dostupan i preveden na više stranih jezika. O njemu se raspravljalo i na sastancima Europske komisije, Parlamenta EU, a došao je i do Republikanske stranke SAD-a i nekih od najbližih suradnika predsjednika Trumpa za pitanja J.I.E. Ocijenjen je kao izrazito dobar, jer uvažava prirodu BiH kao države tri konstitutivna naroda i ostalih. U najmanju ruku, može biti polazna osnova za razgovore i bolji je od svih drugih prijedloga koji ne postoje. Ponavljamo, dakle, nije istina da Hrvati ne znaju artikulirati svoju politiku. Ima nas kojima prioriteti nisu seoski derneci i utrke u brzini konzumiranja janjetine.

Cijeli tekst dokumenta u prilogu priopćenja je podložan svakoj vrsti kritike.

Hrvatska republikanska stranka

Glas naroda

Za HRS treba glasat

Utopija.

Samo HRS!

Svaka čast. Podrška do neba!!!

Ovi su mudriji od Lijanovića.

E moj jadni hrs!? Pa vi ni za milimetar niste odstupili od bobanove pameti i vizije zbog koje su glave letile ko kruške? Još pozovite božu žepića da vam malo docrta te karte,a bender i slični da izbroje krvna zrnca. OVO ne može proći ni ratom ,jer kad nije moglo 93 neće NIKADA! Ili ga započnite ali sa svojim sinovima!!!

Čitao sam prijedlog još 2014. kad je tek izišao i danas govorim isto što i tada: najbolji i nastručniji prijedlog uređenja BiH do sada napisan. Vi što laprdate, dajte HDZov prijedlog, ili jednog ili drugog HDZa pa da vidimo. Nemate što dati jer ne postoji! Bravo HRS!

Strah me ovog hrs-a, okupili tim stručnjaka(ekonomista) da bi mjenjali ustav. Valjda to rade ljudi pravne struke specijalizirani za ustav.

Koliko ima Hrvatskih domoljuba vidjećemo u desetom mjesecu

HDZ BiH drzi novcanik BiH nije to lako ispustiti zato je za njih HRS konfliktan

Bravo HRS!

pokušati sa hrs nema se što izgubiti

nebum dobil od izbjeglice glasa
nijedna stranka crtača karata prije izbora
jel tak il ne tak nije više ni [ * neprimjereno * ]o lud

Bez mene

Braća Slaveni tj. Rusi su već sve riješili vaše će biti samo da bacate Cvjece na tenkove kad uskoro Dodje velika Vojska sa Sunčanog Istoka prema Trulom Divljem Zapadu a naj vjerovatnije će tek stati na samom Jugu Spanije gdje će ih čekati Braća Kinezi Žao mi je ovi Imperijalista sakupljaca Eura i Nekretnina ali šta se može Svjetski poredak se Mijenja pozdravlja vas Pokojni NATO

dajte nam buducnost bez karata,premiera,covica,..

Što nešto ne mogu ovog jeftinog populizma. Na ovakve priče su nas popljačkali 90-tih

Dobro, koji je to prijedlog HDZa BiH kad si pametan? Naučio vas Zoka Tomić da za sve što vađ ne paše ili ne znate protuargumentirati kažete "populizam" pa sad pamet prosipate. Samo HRS!

BiH je uređena i medjunarodno priznata država sa istim pravima za sva tri naroda. Zašto crtati karte i igrati se Mate Bobana i Radovana Karadžića.
Neki dečki su ipak uzaludno izginuli a ima presuda i iz Haga. Ma šta mi rekli.
Ne budimo licemjerni i jednim okom gledati u Zagreb a drugim gledati kako postati ministar ili zastupnik u državi koju ionako neki ne smatraju svojom.
A crtanje karata je loše.
Još jednom ponavljam.
Dajte kvalitetne programe a ne karte i Vens-Owenove crne karte.

E ova je dobra „seoski derneci i konzumiranje janjetine“ pa to je krajnji domet uvlakača i hoštaplera. Slikaju se po grobljima i grobovima junaka da ugrabe koji politički poen a sami su obično smeće. Zašto se ne slikaju u „Industrijskoj zoni ZVIRIĆI“ kako tamo izgleda moćno???

Iskreno, nikome više nije do podjela već kako do boljeg života tu gdje jesmo! HRS imate dobrih ideja, pustite ovo, imate podršku naroda!! Jer, dosta je pirlitanja, šepurenja i života na visokoj nozi političara a sve na račun naroda!!!

Hrvati u BiH su prodani Dejtonskim sporazumom i to možemo zahvaliti pokojnom Tuđmanu.
Ove priče oko novog ustroja BiH i nove karte su samo za naivne!

Ako nas je prodao Tudjman tj HDZ kako to da uvijek pobjedjuju u BiH

HRS je (jedini) uradio prijedlog ustavnih reformi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari