Raspad sistema, Sloge više nema!

ljubuski.info

Sljedeći vikend kreće natjecanje u nogometnoj Drugoj ligi FBIH skupina Jug kada je Sloga trebala gostovati kod HNK Neum. Ove godine bez Sloge iz Ljubuškog koja se još jednom zbog nebrige lokalnih vlasti gasi.

Preko stotinu mladih ove godine je ostalo bez treninga, natjecanja i sportskog druženja. RĐE su danas bile u Neumu i okačile transparent podrške voljenom klubu koji je u totalnom raspadu.

Ne samo to, uz senore ugasio se i Ženski Nogometni klub Sloga osnovan 2014. te juniorska ekipa.
Djevojke ove godine neće trenirati, njih 20tak od kojih mnoge objavljuju srceparajuće statuse po intagramu i facebooku o nečemu u što su istinski vjerovali i voljeli. Svi treninzi, putovanja, kišne i sunčane dane na Babovcu - sve im je to oduzeto.

Žalosno ali ni ŽNK Sloga Ljubuški od danas više ne postoji.

Možda će se neki i sjetiti da se u Ljubuškom u sezoni 2000./01. igrala Premijer liga, i da nas na Babovcu Željo, Sarajevo i Velež nisu uspjeli pobijediti...

HNK Ljubuški prije Domovinskog rata je bio respektabilan klub na području bivše Jugoslavije. Stadion je izgrađen 1979. kad i splitski Poljud. Tadašnja NK Sloga je bila član regionalne lige koja se može mjeriti sa današnjom Premijer ligom BIH, a ekipa se sastojala većinom od domaćih, lokalnih igrača. Po mnogima, legenda tadašnjeg kluba bio je Slobodan Rogić - Bodo koji je jedne godine istovremeno bio igrač, kapetan, trener i oružar. Može se reći da je čovjek ostavio dušu na stadionu jer je nakon izlaska iz bolnice otišao na utakmicu te nakon dolaska kući umro. Bivši igrači su trenirali pomladak koji je znao brojati do 150 članova u svim kategorijama. Djeca su trenirala besplatno, a opremu je financirao klub. Najbolji juniori su priključivani u prvi tim, a pionirima je bila čast skupljati lopte iza gola. Navijači , popularne RĐE su redovito dolazili bodriti svoj klub i igrače iz svoje sredine. Svi se sjećaju: Bode, Vape, Džaje, Ćuće, Dupice, Mije, Baje, Perače, Rade, Brice, Šišlije, Medića, Unane, Alije... Bila je to nogometna idila u maloj sredini.

Poslije rata igrači se sami organiziraju i počinju igrati u novoformiranoj ligi Herceg-Bosne, promijenivši ime kluba u HNK Ljubuški. Uz Široki Brijeg, Ljubuški je bio najozbiljniji kandidat za osvajanje titule. U klub dolazi Branko Međugorac i sam financira gotovo sve. On dovodi mnoga poznata imena: Bartolovića, golmana Terkeša, Ravlića, Marinčića, Kordića i druge koji uz domaće snage Šošu, Vučića, Šalinovića, Medića, Iveka i drugih osvajaju Kup Herceg-Bosne i to dva puta - sezone 1994/95. protiv Sloge Uskoplje 2:0 i 1995/96 protiv Širokog Brijega 4:1). To je bila prava ekipa koja je punila stadione i imala visoke ambicije.

Nogometni kup Herceg-Bosne

Danas smo došli u situaciju da dođemo na otužni Babovac, vidimo "Profu" kako sam kosi travu i trenira 10-tak upornih dječaka koji su još uvijek aktivni.

Bivša uprava o kojoj riječi ne treba trošiti izašla je iz kluba.
Kratki uzlet u Prvu Ligu rezultirao je još većom dubiozom i danas konačnim krahom nekoć respektabilnog kluba

JKP Parkovi su preuzeli Babovac, sustav je činilo se resetiran - međutim bilo kakva podrška grada i Općine za sportski kolektiv je izostala.

Načelnik i ekipa su valjda imali "prišnijeg" posla jer su u jeku euforije svi bili okupirani nastupom Hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, ili organizacijom Lige mjesnih zajednica. Sve to dođe i prođe, međutim Sloga ili HNK Ljubuški, svejedno kako ćete ga zvati je nešto što je utkano u genetski kod svakog Ljubušaka.

Ako malo zagrebemo po površini paradoks rada Općine i nebrige za sportske kolektive se ogleda u mnogobrojnim "investicijama" koje su predviđene ovogodišnjim proračunom.

Npr. izdvojeno je 30.000 KM za organizaciju Adventa 2018.
Da, upravo onog Adventa kojeg mladi iz udruge Agape godinama nesebično grade apsolutno volonterski i koji svaki Božić dignu grad iz sivila.

Općina je ove godine to odlučila privatizirati, nepotrebno potrošiti 30.000 KM koje bi bile sasvim dovoljne da jedan nogometni klub dobije infuziju za bar pola sezone. A ovi momci i cure iz Udruge Agape to rade besplatno za viši cilj.
Mjesecim i godinama pomažu socijalno ugrožene iz Ljubuškog i okolice.
Monty Python se ne bi toga sjetio!

Vrtimo godinama priču da je gotovo 40% proračuna potrošeno na plaće i naknade zaposlenima, dok je prosjek u normalnim zemljama 15 do 20%, kao i apsurdno netransparetno i neracionalno trošenje sredstava, vješto kamuflirano pod kontima poput "Ugovorene i druge posebne usluge" koje su koštale našu općinu 465.000 KM.

S tim novcem možete subvencirati Nogometni, košarkaški i odbojkaški klub u općini za idućih 5 godina.

Proračun: Općine Ljubuški za 2018.

Na ovom linku sami možete vidjeti na deseteke neracionalnih ulaganja.
Ove godine je planirana investicija od 250.0000 KM za Javnu garažu (pobogu kome i zašto?) jer Ljubuški nije velegrad, parkinga ima na pretek, pa imate 36.500 KM izdvojenih za Radio Herceg Bosne koji je gotovo ugašen... Državno Uhljebski radio za kojeg sve Općine izdvajaju određeni iznos iz proračuna koji naravno netransparentno ide pojedincima.

Mogli bi u nedogled analizirati neracionalnu i apsurdnu politiku raspodjele jer očito da je "Ljubuško Silo" važnija investicija od sportskog kolektiva i 200 djece koja će ovu jesen i zimu nogomet moći trenirati jedino na Playstationu ako ga imaju, ili možda u FC Memmingenu.

Pa jedna Gabela igra nogometnu Premijer ligu, Čapljina je dugogodišnji prvoligaš, a mi nismo kadar ni imati bilo kakav sportski kolektiv, pa ispred nas su uz dužno poštovanje, Višići, Drinovci, Blagaj, Kruševo i još desetak seoskih klubova iz Hercegovine.

Kad vidite jedan FK Klis iz Buturović Polja koji je napravio brand od malog seoskog kluba pa su završili prošli sezonu na 2. mjestu u Drugoj ligi Jug, jasno da se može ako netko ima sluha i volje.

Da nije Izviđača, kojeg opet guraju poduzetnici Ljubuški bi bio apsolutna nula na sportskoj mapi BIH.

Sad svakako slijedi fokus na izbore i ponovno čuvanje privatnog političkog interesa umjesto društveno korisnog. Apsurdistanska politika nas tjera odavde pa tako da će se egzodus mladog, zdravo i poslovno sposobnog stanovništva nastaviti. NK i ŽNK Sloga su još samo još jedan očit primjer nebrige o ulaganju u mlade i budućnost našeg grada.

Kažu nogomet se igra radi navijača, mi bi rekli igra se radi spomenute djece koja će iduće vikende biti primorani ići u Čitluk, Čapljinu i Široki da treniraju i sa stidom morati konstatirati drugoj djeci da "mi u Ljubuškom nemamo klub"... Ovo je apel i otvoreno pismo Načelniku da hitno pokrene stvari sa mrtve točke.

Bila to utopija ili ne, RĐE žive za dan kad će se opet na stadionu čuti Galinijeva pjesma: Dok je vatre u grudima ne gasi se nada, Ljubuški je Herceg Stjepan on lako ne pada...

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Klub navijača - RĐE '94

Glas naroda

Ovo je Nevenko.Barbaric

Krivi smo mi što smo ih pustili....

To vam je sve vaš HDZ i Dragan omogućio. S ciljem za jednim jakim klubom koji ima hrvatski predznak pokušava se uništiti sve ostale hrvatske klubove kako bi svi sponzori i mlade nade bile usmjerene jednom klubu takozvanom HŠK Zrinjskom. Ovako će se jedan po jedan gasiti. Jedini otpor tom režimu ostaje NK Široki Brijeg koji se prkosi svemu. Ako niste znali svi sponzori koji ulažu u ostale hrvatske klubove moraju ulagati i u Zrinjski zbog politike HDZ-a.
A vi glupi hercegovački narode i dalje navijate za “jedini pravi hrvatski” klub Zrinjski i njegovog dragog vođu. Prvo zahvalite što u svom mjestu nemate prvoligaša onda lagano u Mostar na stajanje.

Parkovi su preuzeli bicemo jaci od Reala

Ogledalo grada je nogometni klub

Sta reci vec sramota

Barbariću gubi se odavde sve si upropastio i pare uzeo

parkovi su od općine dobili BABOVAC iz samo jednog jedinog razloga, a taj je da ne plaćaju vodu jer su im računi (dok je voda bila u komunalnom) bili papreni, jer se voda trošila naravno. naša vlada naša partija jad i bijeda, važno je nabijati džepove zdene džajića na koćuši, i žderati, a reći da je to večer ljubušaka, a zna se da je bila večer HDZ-a, sram nek vas bude radi ove djece koja vole sport

šteta a imaju fine uvjete i infrastrukturu

Na zvirićin stadion

Polako. Za godinu ili dvije kad tu nikne prodajni centar "DJAJIĆ"

Zar vi stvarno mislite da više nema tko umrit muški za Ljubuški

ima kako nema, hodzic i ekipa oni ce to dignut na premier razinu. silu je on toga zaradio i zna koliko cega za sta treba. jedino im je navijacka skupina pogodila ime, tocno su definicija naziva. nek je se raspo ionako je uvjek bio za one stvari klub.

istrest sve rdje ne bi im u dzepovima nasao nista osim cepova proslogodisnje pive od nagradne igre.
i oni bi uvjetovali nesto hahhahaahaa

Rđe su navijačka skupina u koju ne pripadamo mi roditelji ozbiljni ljudi koji vole svoj grad i pogledati utakmicu ubiti nedjelju poslijepodne

Sram moze biti gradsku uprvu.sviju.toj dici uskracujete srecu i veselje.a toliko mladih talenenata koje samo treba izbrusit.Sramite se svi.

Barbariću i HDZ Ljubuški ekipi roditelji poručuju da ovo neće ovako završiti

Šta kaže HDZ na ovo

HDZ Ljubuški će ovo proslaviti na Koćuši kod biznismena Džajića

čiji je objekat na Koćuši?

Zovite sada Blazenja Dodiga koji je osnivao Bigeste kao produkt 90-ke,sada se slika sa velikim hdz ali ne vise 90,sve prilivode,sram vas bilo

Blaž Dodig obični prevrtljivac i debelokožac ...HDZ-1990 trčo za njima pa sad trče za HDZ-ovcima

Sad će parkovi na Babovcu organizirati Dane "Ljubuškog mladog krumpira",
kakav vasar, seljački detnek , ne daj Boze koncert Thompsona i sve to skupa ljepo unovčiti.
A za djecu, koga briga.
Oni ionako već odavno gaze preko leševa do vile sa bazenom u zabačenom Ljubuškom selu.

A šta je sa Metalnom i Pješakom?

Nije ni u Čitluku bolje stanje što se tiče sporta. Dok je nama našeg HDZ-a [ * neprimjereno * ]i smo ježa u leđa. Idu izbori opet glasajmo za HDZ

Jesul rde nakon kacenja transparenta od silne brige svratili ne kupanje u Neum ili su produžili do Stona šteta nalaci ih kisa

Roditelji i općina bez problema mogu financirati školu klub trenere prevoz ako se ima volje ovdje se očito radi o mućkama ala Duvanjska ali gospodo iz HDZ Ljubuški neće moći

Naš Voljeni Drug Tito davno napravi stadion sa atletskom stazom svojim dragim Ljubusacima kao dar za vjernost HDZ ekani ga dovedose na nulu ili će ga sad prodat ili praviti zgrade na njemu e svaka vam čast što Turci nisu napravili za 500 godina vama je uspjelo za 28 godina svaka vam čast i veliko hvala u Ime Naroda

Napravio je netko i kolodvor a danas Miro Palac tvrdi da je njegov

Trenira sam ja do rata sa juniorima sloge, nije to bila idila kakva se ovdje navodi kopačke i SP.opremu smo donosili od kluba smo imali jedino dresove. O drugom da i ne govorim kako je iza rata neznam ali nije to bila nikakva bajka.

Ovo je sve pomno planirano ali Nevenko Barbariću neće ti proći to što si zamislio sa jatacima

Slogu su preuzeli platformasi tamo 2007 i unistili je , Maslo i naki dok je bilo Lijanovica para islo je i propade sve, Barbaric nikakve veze sa Slogom nema kakva Sloga i Bigeste stranacki klubovi pokojni tako to zavrsi, treba je ostat HNK Ljubuski

Stvarno ti platformaši uništili za četiri godine klubove županije Federaciju sve što su ovi gradili 24 godine

Sve počinje od uprave. Ona je ta koja donosi sredstva za rad kluba. Apsolutno treba prozivati gradsku vlast,jer ona ne smije dozvoliti da se ovo dogodi bez obzira na rad uprave. Mora osigurati minimalna sredstva za rad ove udruge.Ovo je pogubno za mlade naraštaje,još ugasiti rukomet i bit ćemo grad bez sporta

Kakve rđe zar to postoji, što se žale?
Pa slobodan tomić koji kači krpe je bio u upravi čak u tajnik jedno vrijeme.
Podržavali su rašića sad se žale, čemu, komu!?
Navijali su za privatni klub, kojeg čovjek ima pravo ugasiti!

Nek mu tata preuzme klub i financira, nikad marke nije dao.

Rđe su ti torcida, koja je izgubila u ljubuskom od boysa!

Ljudi moji je li ovo istina stotine momaka igrali MNL a ovi gase klub

Mare kad si već natrkeljala ovoliko gluposti bar se potpiši svojim imenom na dnu članka!!
Inače ne komentiŕam tvoje gluposti al si me s Radiom Herceg-Bosne primorala da to učinim tebi ne smeta financiranje tog radio nego ti smeta ime Herceg-Bosna isto kao što ti je i tati smetala i kao što ti smeta onima za koje sada radiš i pišeš zato nek te sramota bude...

Oladi pobro!
u čemu je problem Ljubušak do li u tebi i tvome zaluđenom stranačkom pripadnošću, šta prkeljaš ko proziva Herceg-Bosnu do li ti u svojoj blentači, da si ti pravi Ljubušak ti bi zajedno sa pola Ljubuškog bio odavno na ulici protiv ovoga totalitarnog režima koji sprovodi Barbarić sa svojom ekipom oko sebe. kako se čini i ti si dobro na jaslama istih pa 'ko god spomene i izgovori istinu a ona je odavno gorka za bljubuški i hrvatski puk, graknete iz čopora očiju izbuljenih i zakrvavljenih kao da ste u sedmom stupnju bisnoće.

Ljudino moja nit sam član stranke nit radim u državnoj firmi,svoju plaću zaradim pošteno radeći a ne žugajući kako ništa nevaIja sjedeći po cijeli dan u No-Name-u i na Tegaševcu ispijajući jednu kavu cijeli dan kao grupa ovih nazvanih RĐE!!
Što se tiče spomenutog radia dobro ja znam šta govorim Mara bi da se financira bh radio jer i nju financiraju..

Vi sto komentirate Rđe i hodžu nemate veze.Rđe su osnovali 94. Godine a mi sto smo tada isli na Slogine utakmice to znamo.pozdrav

Tužno, da tužnije ne može biti.Misli li itko na tu djecu, na tu mladost???Pusto će sve ostat,a zbog koga dragi moji Ljubušaci?

U slogi trenira oko 200 deckica svih uzrasta do 18 godina..trebalo bi barem pokusatii to zadrzati,mada je glupost najveca da,sad kad je nigomet u usponu i poslje sv prvenstva da,se gasi klub..kado da je 18 vijek pa nema sredstava..moze li se udruga uvjek vjerni sta ukljuciti,propadosmo ljudi

Vijest otvoren novi vrtić slijedeća ta djeca se neće imati gdje igrati nogometa pa ovdje je netko totalno lud

Nogometni klub,kao i svaki drugi sportski kolektiv je društveno dobro i ovo se ne smije dozvoliti

Ovo triba blagosloviti pra Darjo i partijska ekipa na kakvoj žderačini gnji da

Iskreno treba nam Maamić i ovim putem ga molim da on preuzme slogu

ma to je predobra lokacija za stadion , tako da bi stadion trebalo prebaciti negdje van grada a taj teren podijeliti vlasnicima uspješnih Ljubuških firmi.

Tako je nogometni stadion i Duvanjska u Ljubuškom su predobre lokacije ne znam kome je palo napamet da to bude u centru grada

Raspad sistema, Sloge više nema!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari