Građani traže pomoć zbog visokog tlaka, posjekotina, lomova…

ljubuski.info

Zbog visokih temperatura koje su ovih dana zabilježene diljem Bosne i Hercegovine, povećan je broj pacijenata, koji većinom traže pomoć liječnika zbog visokog krvnog tlaka, glavobolja, viroza, dehidracije, razdražljivosti…

Na sreću, u Domu zdravlja Ljubuški stanje nije alarmantno, iako je, očekivano, i u ovoj ustanovi broj pacijenata u blagom porastu.

Brza reakcija

Kako smo saznali od dr. Katarine Pavlović, liječničku pomoć najviše traže osobe starije životne dobi, a zabilježeno je i podosta slučajeva ozljeda na kupalištima, gdje je ukazana pomoć domaćem stanovništvu, ali i turistima.
Radi se, najviše, o posjekotinama i lomovima koje su kupači zadobili prilikom ulaska ili izlaska iz vode, a kada je riječ o starijim osobama, većinom se žale na povišen krvni tlak, kazala je Pavlović.

Ljetno razdoblje sa sobom nosi rizik i od uboda insekata i zmija, stoga je, po riječima dr. Pavlović, bitna brza reakcija, kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.
U takvim situacijama ključnu ulogu igra hitan transport do najbliže zdravstvene ustanove. A posebice su opasni ujedi u predjelu glave ili vrata zbog kojih može doći i do smrtnog ishoda ukoliko se na vrijeme ne uključi određena terapija, istaknula je sugovornica.

Savjeti za rizične skupine

Osvrnula se i na tegobe u vidu povraćanja i povišene tjelesne temperature, koje u ljetnim mjesecima prouzrokuje konzumiranje lako kvarljive hrane, zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom čuvanja namirnica.

Posebnu pozornost, pak, treba posvetiti rizičnim skupinama u koje spadaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i djeca.
Ove skupine zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera. Ukoliko je moguće, poželjno je izbjegavati boravak na otvorenom od 11 do 17 sati te konzumirati dovoljne količine tekućine. Savjetuje se i nošenje odjeće od prirodnih materijala, svjetlijih boja, uz redovno uzimanje propisanih lijekova kod bolesnika. U svakom slučaju, treba biti na oprezu, poručila je dr. Pavlović.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Hvala ti moja doktorice na savjetu....pisem ti iz polja jos sam na suncu na dnevnici muka goni

a zbog niskog?tu nema pomoći jel da?o visokom tlaku vec godinama savjetujete a o niskom ni rjeci

Naj gore kada Dođes u Dom Zdravlja,a dokturica ti kaze tlak nije nikakva bolest,pokraj vrata stoji veliki plakat koji siptomi dolaze od visokog povisenog tlaka.

Tlak se operacijski lako rijesava !

Građani traže pomoć zbog visokog tlaka, posjekotina, lomova…
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari