Čović definitivno neće dobiti treći entitet i to je stav EU-a

ljubuski.info

Doris Pack, jedna od najpoznatijih njemačkih političarki današnjice, bivša zastupnica u Europskom parlamentu, a danas direktorica Instituta Robert Schuman i predsjednica Zaklade za njemačko-francusku suradnju, sudjelujući na predavanju za bh. žene-političarke u Mostaru, nije imala previše lijepih riječi za političare u BiH.

Ne vidi problem u uređenju jedne države s dva entiteta, ali vidi ga u preskupoj i kompliciranoj Federaciji za koju su najbolje rješenje jačanje općina.

Predavanje 'Izborna kampanja kandidatkinja' i 'EU integracije' održano je u organizaciji njemačke Zaklade Konrad Adenauer u BiH i okupila je političarke iz Hercegovine.

Ova njemačka političarka sa skoro pedesetogodišnjom karijerom, komentirala je aktualna zbivanja u BiH, europski put BiH, ali i najnovija kretanja oko izmjena Izbornog zakona BiH te je bila vrlo kritična prema vodećim nacionalnim strankama u BiH.
Uvijek kada dođem ovdje mogu kazati isto, a to je da se ništa nije promijenilo, kako u Mostaru tako i u BiH. Nema dogovora oko Izbornog zakona koji se odnosi za Mostar, a sada i na razini Federacije imamo isti problem. Taj je zakon u suštini demokratski zakon, što je rekla i Venecijanska komisija, ali evo dogodilo se nešto čega su se neki pribojavali, a neki se nadali. Jako mi je žao da je došlo do ponovnog odbijanja jednog takvog zakona jer u tom odbijanju se ne može govoriti o bilo kakvom nacionalnom interesu, ovdje se očito radi o stranačkom interesu jedne stranke, kritična je Pack.

Ova političarka članica je CDU-a (Christian Democratic Union - CDU, demokršćani) iz koje potiče i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je, tijekom predavanja, nadalje kazala:
Moram podsjetiti i na riječi predsjednika EPP-a, čija smo također članica, gospodina Joseph Daula koji je rekao da ne bi želio da se izmjena izbornog zakona ne usvoji. (Članice EPP-a su, primjerice, i HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, PDP i SDS, op.au.) Rekao je da se radi o europskom zakonu, a da njegovo nedonošenje služi samo jednoj stranci. Nacionalni političari koriste tri nacionalnosti za svoj interes i produbljuju međunacionalne netrpeljivosti. Danas je gore nego '95. Oni zloupotrebljavaju religiju i nacionalnu pripadnost i to je radio i Milošević. Iz tog razloga ova zemlja ne može naprijed. Ako vidimo da u parlamentu nije donesen izborni zakon, pitam se kako Hrvati koji žive u županijama gdje nisu većina, mogu istrpjeti da ne mogu biti izabrani. To je suludo. Kako to Hrvati mogu istrpjeti? Isto tako, vidimo da se u BiH može kazati da vam se nacionalni interesi krše, a da istodobno to ne obrazložite?

Inzko je skupo plaćen i ne čini ništa

Odgovarajući na pitanje zašto se OHR u BiH više ne uključi u poboljšanje političkog ozračja u BiH, Pack je kazala:
Ovaj visoki predstavnik ispostavljen je isključivo da nadzire implementaciju Datonskog sporazuma i njegov zadatak je da približi tri posvađana naroda. Mi iz EU-a s tim nemamo ništa jer on svoju odgovornost ima prema PIC-u (Vijeće za implementaciju mira), gdje su i, primjerice, Rusi. On ima mogućnosti upotrijebiti sredstva koja nemaju nikakve veze sa demokracijom, naravno, ukoliko se za to ukaže prijeka potreba. On (dužnost visokog predstavnika) je u BiH napočetku imao svoj cilj, poput uklanjanja zločinaca i kriminalaca s izbornih lista, ali danas je to vrijeme prošlo, ali ipak ima mogućnost da "upliva". Po pitanju izbornog zakona iz njegovih usta nisam čula ništa. Jasno je da PIC trenutno neće ništa učiniti jer tu se miješaju razni interesi, ponavljam da je tu članica i Rusija, a sve odluke u PIC-u moraju se donostiti jednoglasno. Visoki predstavnik bi mogao utjecati ali ne želi jer neće dobiti jednoglasnu podršku PIC-a. Ne zaboravimo da se radi o osobi koja je vrlo skupo plaćena i koja sa sobom također ima skupu administraciju. Već prije sam pisala da Visoki predstavnik mora povući mandat iz BiH i zbog toga sam imala velike probleme, ali postoje i one stranke koje žele da on ostane.

"Čović definitivno neće dobiti treći entitet"

Pack problem vidi i u Daytonskom sporazumu koji je zacementirao komplicirano funkcioniranje BiH.

Čović želi treći entitet i definitivno ga neće dobiti i to je stav Međunarodne zajednice i EU-a, ali isto tko je definitivno da je Federacija komplicirana i preskupa. Nije problem u dva entiteta - zašto bi to bio problem, pa mi u Njemačkoj ih imamo 16 (16 saveznih pokrajina). Zašto ne biste moć županija prenijeli na ojačavanje općina? Zbog mojih stajališta neki Hrvati su mi rekli da sam protiv Hrvata, ali što je u tome loše da ojačate općine. Uostalom, glasovi dolaze iz općina, zar ne?, ocjenjuje ona.

"Političari privatno pijuckaju, a javno zastupaju tzv. nacionalne interese"

Govoreći o očekivanjima s ovogodišnjih, listopadskih izbora, Pack je imala vrlo zanimljiv komentar:
Svima je poznato da su političari, kada se privatno sretnu, vrlo veseli jedni s drugima, lupkaju se po ramenima, pijuckaju zajedno, a onda u javnosti zastupaju tzv. nacionalne interese. Oni ne zastupaju nikakve nacionalne interese. Dapače, tu se radi isključivo o partikularnim osobnim interesima, dok istodobno toliko mladih ljudi napušta BiH, napuštaju svoje obitelji i zemlju u kojoj su rođeni i koju vole. Mladi u BiH moraju imati mogućnost da ovdje primijene ono što su naučili, žive od svog rada, osnuju svoje obitelji i da sebi i svojoj djeci osiguraju budućnost i političari imaju tu odgovornost da osiguraju njihovu budućnost u domovini.

Ona se ipak nada da će bh. građani na na listopadskim izborima u BiH odabrati one političare koji im vjerodostojno mogu kazati da će ih uvesti u Europsku uniju.
Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Ukoliko se ispune uvjeti za članstvo i ukoliko to zemlje zapadnog Balkana žele, one će postati članice, zaključila je ona.

Vera Soldo | Republika

Glas naroda

BRAVO

ko bi reko ZEKO reko...pa može i Doris Duck

Bravo Evropski receno Za vlastite intrese u nss se to kaže Za vlastite [ * neprimjereno * ]

Svaka cast,bez dlake na jeziku..tocno je sve tako kako si rekla al dzaba lop.ovima govorit kad oni ne dozivljavaju nikoga osim sami sebe..vode nas u propast i nema nam pomoci tj ima idemo svi u svabiju,ona je za nas hrvate svijetlo na kraju tunela

Je to a kom dat glas hdz i 90 i hrast ma svi brate interes svoj gledaju. A kom ima li iko da [ * neprimjereno * ] nije

Lako je doć jednom godišnje i lupetat kako bitribalo,a draga moja budi tu pola godine pa vidi kako se radi i živi.
Dragan je za rebe car

Hebo te on, ako je za nju car za tebe je sve. S kim bi on to dobio treći? S nama? On ima i treći i četvrti i peti, on i njegovi uhljebi. Vremena se mijenjaju nemoj to zaboravit, carstva su padala, diktatori su ubijani po ulicama, ko je jučer ima danas nema, a sutra ni njega nema. Prouči malo povijest. Nismo mi od ovog svijeta, ma šta ti mislio. Svi ćemo mi jednom dobit račun za platit, ko bude ima " para", platit će, ko ne bude ima pitat će da mu neko umoči prst u vodu i stavi na jezik, da se malo rashladi. Ja tako gledam na ovaj život, a razumijem ove koji to drugačije vide, kao " poslije mene potop"

A Isus reče svojim učenicima: »Zaista, kažem vam: teško će bogataš ući u kraljevstvo nebesko. I ponovno vam kažem: lakše je devi kroz iglenu ušicu proći nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje.«

eto ti ga pa skupa s njim preko drine

Staje Bando HDZ eovska smeta vam EU

A tek kako je ovim sa Lažnim Diplomama zbog njih školovani odlaze jer su im zauzeli radna mjesta prve redove u Crkvama na Obiljezavanjima Obljetnica Elektronskim i Tiskanim medijima ali svecete dočekat od svoje Djece nećete umrijeti već biti Svjedoci tim teškim vremenima jer ova vaša zlodjela se nemogu Ispovjediti Odmoliti ili Odpostiti

Ne da neće dobiti treći entitet, samoupravu , propalu i niotkoga priznatu Herceg Bosnu, već će umjesto toga završiti u zatvoru. I on i svi rušitelji medjunarodne priznate BiH od koje će još malo Covići i njemu slični primati platu.
Padaju i carevi a padaju i vlade,
Polako sve će to biti ok.

jadna plaćenička bag ro!
Sa vama nećemo dobit ništa to ste u pravu, a Čova je gospodin i kad tad će dobit ono što u ime naroda traži.
A vi ako vam smeta uzmi te kaput i priko granice.
ĆAO

Daleko, ja mislio tebe malo ponilo, ono kad je jugo, ali tebe dobro nosa. A ništa drugo nego se triba molit za tebe. Evo ja ću prvi

Ti si otiša bez kaputa,i sad se pravio pametan.U pravu si,Čović je dobiti sve sto je naumio,samo Hrvatski narod neče dobit nista.

Radiski mudrac BRKO

Ja te znam
Brko njemacki

Što će mu treći entitet kad ima državu

BiH je protektorat ovisan o pomoći uglavnom Europe a nije država niti može biti u ovakom obliku sastavljena....

Ne znam čemu kandidatura za Parlamentarne izbore ako će Hrvati biti majorizini idemo se natjecati za lokalne i kantonalne izbore a strancima predati da Hrvate zastupaju na državnom nivou

Državna sisa je čudo kako se od nje raste preko noći

HDZ-u ne odgovara ni ovagospođa, CDU, EPP, nitko... Samo su HDZ i njegovi uhljebi u pravu. Treba Čovića smijenit, odnosno strpati u zatvor skupa s Čolakom, Giljom, Primorcem, Bevandom, Gadžićkom, Ćorićem i ostalim za koje svi znamo da su se bavili kriminalom.

Kani se ti naroda narod više nije sa [ * neprimjereno * ]ma i izdajicama da ga opet na hrvatstvo dižu dosta je toga

Ovo za Čovića smo i prije znali,tko će jednoj osobi dati cijeli entitet u državi
Nego,hoće li Hrvatski narod u BiH izboriti treći entitet ?

ajde babo ko si ti da pametuješ, koliko si uzela para da diržiš prodiku, za sve ste vi krivi

Ima u Evandjelju o Zakeju cariniku koji ostavi sebi pola bogatstva uz Isusovu suglasnost.
Ima i prispodoba o talentima.Nije Isus rekao budi lijen već radi i umnoži.
Ima i od Sv. Benedikta " Moli i radi " i ako je posteno koliko znas i zaradi .
Radi uz Bozji blagoslov i na Njegovu veću slavu i ne boj se koliko si stekao .

Ima i ona: nije bitno koliko si dao, nego koliko ti je ostalo.

Doris Bljak.Ona ce se raspasti sama od sebe čim vi prestanete gurati novce iz MMF a i umjetno uz visoke kamate podrzavati ovu vukojebinu od drzave.
Prestanite davati pa zivi bili i vidjeli koliko ce trajati.Niko za njom neće zaplakati.Ni jedni ni drugi ni treći narod.
Vidimo kako se vi nosite sa trecim svijetom.Isli ste ih tamo eksploatirati a sada su vam u kući.
Vi rjesavajte svoje probleme jer vam vlada visi o koncu a prestanite nama docirati.
Hrvati su vam pokazali plavu krv i bijelo lice u Rusiji.Mi jesmo takvi kao u Rusiji samo sto nas vi gutite 1000god.
Turci, Napoleon,Mlecani,Švabe nacisti,Austija i Ugarska , Srbi isada muslimani.
De pomalo od.je.bi.te svi.

šta se ova kokoš mješa u suverenitet jedne države oni prave agresiju na državu od kada se vi mješate u naše stvari djavo nas je odnijo da nam želite dobro pomogli bi sa nekim sredstvima ovom narodu da ima posla i kruva i ove kriminalce spratit u kavez a ne vi nas samo mrvice dajete a puno uzimate

U BiH nema tko nije na koga pucao da ovi nisu došli i danas bi

Koji suverenitet? U Bosni poltiku vodi Erdogan, u rep.srpskoj Vučić, a u nas vukovi

Doris kaže da nije nikakav problem- dva entiteta. Pa, kao u Njemačkoj ih ima 16 pa nije problem. Ne znam što joj je onda problem 3 entiteta u pm. Sve može samo 3 ne može.

Da mi je znati koliko joj je placeno da ovo izjavi.Samo novac donosi treci a mi smo ga imali.Ko ga je proda?.Narod ili neki iz Hrvatske ili svjeta .Vidite kako Kosovo postade drzava.Sad joj valja RepubikaSrpska. E politiko i jesi ,urva.....

Eto Tomo ti neznaš ko taj treči proda to je bila Herceg Bosna dok smo mi ginuli Jelavič Čovic i taki jame pare prodaju nas. Sad bi opet je izmislili i opet bi nas iz[ * neprimjereno * ]i.Nek je proglase i nek ovi lažni branitelji i uhljebi nek se bore zanju

Ako DORH ne želi istražiti pljačakanja Hrvatske preko HVO-a u iznosu od više stotina miliona maraka onda je projekt Herceg Bosne osmišljen u Zagrebu da nas Hrvate u BiH dokrajči

Prodao je Tudjman za mirnu integraciju Slavonije a potpisao Prlić.
To je jedini primjer u povijesti da nesto sto si obranio u ratu izgubis za stolom.

Znam goste ko nas je prodao.Tudjman i njegovi prirepci u BiH a vidi li to Hrvatski narod u BiH.Pa Zubak nije tija potpisat aFrancek i Mate su rekli to nije problem i potpisa Prlic i dobi 25 godina.A dije sad Zubak?Opet cu rec da smo mi Hrvati krivi za sadasnji veoma los polozaj.Nemojmo druge kriviti.Znam ja nas .ebo ti nas.....

Mi smo zadojeni hrvatstvom.Na sve ove priče mogu samo reći da bi mnogi uradili isto.Stali bi u obranu Hrvatske.Nacionalni naboj je prejak da bi bilo koja situacija to spriječila.To se pokazalo sada u nogometnoj euforiji.
Ljubav prema Hrvatskoj ti ne moze nista uzeti.
Tudjmanov doprinos je veliki ali nikada on ne moze imati ljubav prema domovini kao onaj koji je nosi iz pelena.Pogledajte radost nogometasa Hrvata iz Hrvatske i HercegBosne.
U nasima je puno vise emocija jer proizlaze iz puno toga sto nije doticalo njih iz Hrvatske.
Pogledajte Lovrena.
Zato je njima lako nas prodati a oni uvijek imaju nas jer nasa ljubav prema Hrvatskoj je " Neopisiva ".

Dokle god Hrvatska ne procesuira hopove zidajnike i ratne profitere koji su preko HVO-a opljačakali Hrvatsku za nas normalne i poštene Hrvate u BiH nema ovdje života i budućnosti

Herceg Bosna je udbaški projekt samo što smo mi u BiH prehrvati pa to nećemo nikada priznati

Vratite nam Jelavića Medića Rupčića Čovića i samoupravu da imamo za koga poginuti

Čović za Zenice a ne za treći entitet

BiH će ovakav morate opstati,i neka opstane.A kad bude ponovni rat mi će mo ko Sirijci bježati jer su nas naša trojka dovela do propasti moralne i duhovne.I dalje će narod seliti ,ako ostanu isti moja obitelj ide ,gadi mi se živjet u ovakvoj državi.

Da je tebe HB iz[ * neprimjereno * ]a ko mene koji sam živija 4 god i ginija zanju i naa kraju me prodala nibi ti taki naboj i hrvatstvo ima .Ima sam vece neg ti dok me nije s[ * neprimjereno * ]o

Jesi ljut ali se slažeš sa mnom.To se vidi iz komentara.Nemoze lako hrvatstvo iz tebe.
To je ono i sto sam rekao.Ti si očiti primjer
ljutog i nezadovoljnog ali spremnog.

Nisam spreman na hrvatstvo ko prije Lagali su mi dedu čaču mene .Nemore više srce ce uvik bit za hrvatstvo al za ove lopove više ne. Mi što smo se borili nemamo ništa i netriba nam priživičemo .Sve da ih kolju bija bi neutralan nek ih mihen bojna i ovi lažni invalidi brane.

Samo što bi jadni narod i sirotinja na[ * neprimjereno * ]i ko i prije a oni bi se izgubili šta vile kuče pare imadu sve.Sirotinja bi opet i jadna bjeda puške jamila i srcom išla .Dok im nejave košto i meni na bunkeru odjednom kažu nema HB prodali jamili pare a ti [ * neprimjereno * ]o na _20

Gotovo je više vrijeme interneta svak sve zna imamo trule temelje na njima se ne može graditi velebna Herceg Bosna

RS prwdstavlja ruski utjecaj, Federacija turski, a nama prodaju priče o ulasku u EU, pa mi smo već njeni građani, a BiH u nju možda uđe za 150 godina. To je floskula nama od onih koji su nas izdali prije dvadesetak godina? Ujke i daidže su se dogovorili davno?

Doris član stranke CDU. Pa koalicija stranaka CDU SDU na prošlim izborima je osvojila cca 30% glasova što je možda od toga zasluga CDU oko cca 15%. Pa ako uzmemo da su za njih uglavnom glasovali glasači turskog, iranskog , i sl. pordrijetla to znači da je i u Njemačkoj nelegitimna izabrana vlast. Niz grešaka Angeline vlasti dovela ih je da nisu smjeli ići na ponovne izbore i sklaepali su kakvu takvu vlast i da nisu tako učinili nigdje ih na mapi ne bi bilo. Ne znam po čemu je utjecajna ta baba, je li to zastrašivanje od strane nekih interesnih skupina kao "eto babe kučibabe, bješte djeco"

Čović definitivno neće dobiti treći entitet i to je stav EU-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari