Na susretu oldtimera u ZHŽ i o osnivanju saveza

ljubuski.info

Zapadnohercegovačka županija će u nedjelju, 27. svibnja, jubilarni 10. put ugostiti oldtimere, na Međunarodnom susretu starodobnih vozila pod nazivom "4 grada Hercegovine".

Druženje će biti prilika da se ljubitelji starih automobila informiraju oko novosti vezanih za limene ljubimce koji su u poznim godinama i danas su pravo remek djelo.

Inicijativa oko pravilnika

U Oldtimer klubu "Ero" ističu da su u tijeku razgovori o brojnim pozitivnim stvarima koje bi mogle obradovati sve vlasnike starodobnih automobila. Ono što bi prvo moglo biti doneseno i oko čega je inicijativa već pokrenuta je pravilnik o postupku i načinu registracije oldtimera.

Njime će se urediti postupak vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila, izdavanje identifikacijske isprave, vođenje jedinstvenog registra, registracija i način vođenja evidencija o registriranim oldtimerima. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, oldtimer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi njegovanja povijesnog naslijeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovno sastavljeno u izvornom obliku. Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, u protekloj godini registrirano je 58.085 automobila starijih od 30 godina. Potvrda o njihovoj registraciji može se trajno izdati.

Ali u BiH, kako tvrdi glasnogovornica MUP-a RS-a Danica Gnjatović, još ne postoji organizacija koja je ovlaštena za provođenje poslova vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila. To bi se uskoro moglo promijeniti. Kako nam je rečeno u Oldtimer klubu "Ero", u fazi je osnivanje saveza oldtimer klubova u BiH, koje će biti krovno tijelo u koje će se svaki klub moći svojevoljno uključiti, a tako će postojati i mehanizam za ubrzavanje donošenja i provođenja zakona. Također, ovlast daje Međunarodna organizacija udruga nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za očuvanje, obnovu i upotrebu oldtimera na svjetskoj razini (FIVA) pa će sigurno i ta organizacija biti od pomoći domaćem savezu nakon što se formira.

Obilazak ZHŽ-a

O svemu tome bit će govora i tijekom druženja u nedjelju, kada u 9 sati u Posušju počinje okupljanje, a od 11 sati kreće obilazak Posušja, Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog. Nakon razgledavanja svih gradova, od 18 sati uslijedit će večera za sve sudionike, a bit će dodijeljeni prigodni darovi i zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Također, istaknuto je da vozila koja su proizvedena prije 1950. godine ne moraju plaćati kotizaciju koja iznosi 50 KM. Više informacija zainteresirani sudionici mogu dobiti kod predsjednika Oldtimer kluba "Ero" Nedjeljka Mikulića na broj +387 63 327 428 ili kod tajnika udruge Jure Zelića na broj +387 63 320 520.

Večernji list

Glas naroda

jel to oni tajnik lazni pukovnik sto je prodava donacije u ratu

Na susretu oldtimera u ZHŽ i o osnivanju saveza
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari