Bogati Čovićev punac

ljubuski.info

Bračni par Dragan i Bernadica Čović su većinu nekretnina dobili na poklon ili kupili do 2003. godine. Nakon otvorenih istraga protiv Čovića nekretnine je kupovala Bernadica u ime rodbine, a poslije je neke od njih i dobila na poklon.

Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih umirovljenika. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku mirovinu, Prskalo ima stan s garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te porodičnu kuću u Mostaru.

Prskalo je otac Bernadice Čović, odvjetnice iz Mostara koja je duže od tri desetljeća u braku s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za osobnu korist, situacija se promijenila. U sljedećim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.


Obiteljska vila bračnog para Dragana i Bernadice Čović se nalazi u Mostaru. Dio zemljišta su dobili na poklon od Blage Prskala, Bernadicinog oca. (Foto: CIN)

"Stančić" od 71 kvadratni metar

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor poduzeća za namjensku industriju "Soko" iz Mostara.

Otac mu je poklonio kuću s dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 četvornih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora "Sokola", njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo obitelsjku kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina. Novinarima CIN-a nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva "stančićem". "Ko hoće raditi, može imati", rekao je umirovljenik Prskalo.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, riječ je o trosobnom stanu od 71 četvorni metar i garaži od 16 kvadratnih metara, kupljenim u veljači 1998. godine za oko 162.000 KM.


Skupocjenu vilu u Zaostrogu je kupila Bernadica Čović na ime svoga oca Blage. Vila je plaćena 625.000 KM. (Foto: CIN)

Mjesec dana poslije, jedan kat iste kuće kupio je Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora "Sokola". Kolobarić je dvosoban stan i garažu platio 146.000 maraka.

Obje nekretnine je na osnovu punomoći kupio odvjetnik Božo Ćorić iz Zagreba.

Deset godina nakon kupovine stanovi su i uknjiženi tako što je Kolobarić odnio notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Protiv Kolobarića i Dragana Čovića je Federalna financijska policija vodila istragu. U 2003. godini podnijeli su krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da su Kolobarić i Čović tijekom 1998. godine potpisivali ugovore o izdavanju nekretnina koje su u posjedu "Sokola", a na štetu ovog poduzeća. Prijavu su predali Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ali nije bilo optužnice.

Glavni tužitelj Mladen Jurišić, koji je ovu funkciju preuzeo prije više od godinu dana, kaže kako Tužiteljstvo nije godinama postupalo po prijavama za gospodarski kriminal. On je zbog toga podnio stegovne prijave protiv nekih svojih prethodnika.

Nakon "Sokola" Kolobarić je imenovan za zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija u FBiH a Čović za federalnog ministra financija.


Draganu Čoviću je 1997. godine ovu kuću u Širokom Brijegu poklonio pokojni otac Frano. (Foto: CIN)

Kratko prije napuštanja "Sokola", 1998. godine, Čović je od ovog poduzeća dobio na korištenje stan od 100 četvornih metara u Mostaru. Godinu i po dana kasnije je zajedno sa suprugom otkupio ovaj stan, plativši ga 33.542 KM u certifikatima. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktuelnom generalnom direktoru Elektroprenosa BiH.

U vrijeme prodaje nekretnine Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma (HPT) Mostara prenijeli dug od 4,7 milijuna KM koji je poduzeće imalo prema tada bivšem Ministarstvu obrane Hrvatskog vijeća obrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici "Eroneta". Sud je poslije poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta kasno - kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.


Nekretnine obitelji Čović

Spajanje parcela za izgradnju vile

Čovićeva supruga Bernadica je 2000. godine postala vlasnica stana u Makarskoj na Hrvatskom primorju. Stan od 76 četvornih metara je tada platila skoro 138.000 KM.

Pet godina poslije Bernadicin odvjetnički ured je dobio ovlasti od Zdravke Čuljak, nastanjene u Švicarskoj, za kupnju zemljišta u Mostaru. Čuljak je Bernadicina ujna koja u Hercegovinu nije ni dolazila, nego je punomoć za kupovinu zemljišta potpisala u Švicarskoj.


Po kat kuće u Zagrebu kupili su punac Dragana Čovića i Branko Kolobarić početkom 1998. godine. Tada su Čović i Kolobarić bili čelni ljudi u mostarskoj firmi "Soko".

U ime ujne, za 84.000 KM je kupljeno 2.396 četvornih metara zemlje u mostarskom naselju Bare na kojoj su se nalazili devastirani objekti.

U 2011. godini Bernadica i Dragan Čović su otkupili zemljište od Čuljak za 330.000 KM, ali su joj umjesto novca dali stan u Makarskoj.

Međutim, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan u Makarskoj još uvijek dolaze na ime Bernadice Čović. Čuljak nije htjela odgovoriti novinarima CIN-a je li uknjižila stan na svoje ime.

Odmah do tog zemljišta u Barama i Bernadicin otac Blago je imao parcelu. Zemljište površine 896 četvornih metara je uz njegovu punomoć kupila kćerka Bernadica 2008. godine za 50.000 KM. Pet godina poslije otac joj je poklonio tu zemlju.

Čovići su prošle godine spojili ova dva zemljišta u jedno. Danas je tu vila u kojoj oni žive. Riječ je o velikoj kući koja se prostire na površini pola nogometnog igrališta. Na ovom imanju pored popratnog objekta se nalazi bazen, malo dječije igralište i uređen travnjak.

Vila na moru


U ovoj zgradi je Dragan Čović imao stan koji je prodao Matanu Žariću za 190.000 KM. Stan je dobio na korištenje od mostarskog preduzeća "Soko" i otkupio ga certifikatima u vrijednosti 33.542 KM. (Foto: CIN)

CIN doznaje da Čovićev punac ima i vilu u Zaostrogu koju je kupio 2009. godine. I za ovu nekretninu Bernadica je obavila kupovinu na osnovu punomoći koju joj je otac dao. Imanje od 490 četvornih metara je kupljeno za oko 625.000 KM. U razgovoru za CIN Prskalo kaže da je kupovinu pomogao njegov brat koji je živio u Njemačkoj. On je još rekao da je to imanje prodao, međutim, CIN posjeduje dokumente koji pokazuju da je Prskalo još uvijek vlasnik.

Vila ima četiri kata s velikim terasama. Iz njenog dvorišta se stepenicama popločanim glatkim kamenom silazi do obale mora, udaljenog desetak metara.

Čović je svojevremeno u medijima izjavio:
"Moj punac živi dosta dobro, ima zeta". Za CIN odbija razgovarati o imovini. Preko svog ureda je poručio novinarima da se obrate Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koja posjeduje njegovu izjavu o imovinskom stanju.

Međutim, u imovinskom kartonu koji je Čović predavao prilikom kandidature za člana Predsjedništva BiH prijavio je obiteljske kuće i zemljište u Širokom Brijegu i Mostaru, kao i suprugin poslovni prostor, ali nije naveo vrijednost nijedne nekretnine.


Stan od 76 kvadrata u Makarskoj kupila je Bernadica Čović 2000. godine. Jedanaest godina poslije stan je zamijenila za zemljište u Mostaru sa ujnom Zdravkom Čuljak, ali računi za komunalne usluge i dalje dolaze na njezino ime. (Foto: CIN)

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, Bernadica je poslovni prostor u Mostaru kupila zajedno s kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su ovaj prostor od 102 metra četvorna u kojem se nalazi njihov odvjetnički ured platile 80.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda te vrijednost imovine koja je veća od 5.000 KM. U Zakonu ne postoje sankcije za lažno i nepotpuno davanje podataka u imovinskom kartonu pa je političarima ostavljeno na savjest da li će prikazati sve što posjeduju. Čović je u imovinskom kartonu naveo i da ima dugovanje od 150.000 KM.

Novinari CIN-a su otkrili da je za ovaj kredit stavio pod hipoteku očevu kuću u Mostaru. Njegov pokojni otac Frano je stekao vlasništvo nad ovom kućom prije više od pola stoljeća.


Advokatski ured Bernadice ČovićAdvokatski ured Bernadice Čović i Drinke Zadro koji su kupile 2003. godine (Foto: CIN)

Procesi bez kazne

Za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra financija, protiv Čovića su podignute tri optužnice. Uz slučaj poznat kao "Eronet" u kojem mu je suđeno zajedno sa Žarićem i ostalim, vođen je i sudski postupak zbog afere "Lijanovići". Čović je bio optužen za nezakonito izdavanje uputa i omogućavanje firmama "Lijanovići" i "Mesna industrija Lijanovići" izbjegavanje plaćanja skoro 39 milijuna KM carinskih obaveza i tako ostvare nezakonitu dobit.

U trećem slučaju Čović je bio optužen da je zajedno s Edhemom Bičakčićem, tadašnjim premijerom FBiH, nenamjenski potrošio 7,8 milijuna KM proračunskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.


Kuću pokojnog Frane Čovića u Mostaru sin Dragan je stavio pod hipoteku za kredit od 150.000 KM. (Foto CIN)

Iz svih sudskih procesa Čović je izašao kao pobjednik. Slučajevi su padali zbog zastare, nedostatka dokaza ili gubljenja dokumenata. On je gradio političku i karijeru sveučilišnog profesora.

Nakon pozicije federalnog ministra financija odlazi u Predsjedništvo BiH. Sa te funkcije ga je 2005. godine zbog optužnice smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Asdown.

Čović je 2010. godine postao delegat državnog parlamenta, a od 2014. je ponovo u Predsjedništvu BiH.

Na čelu je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH zadnjih deset godina i paralelno predaje studentima na Strojarskom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

cin.ba

Glas naroda

Imovinu je stekao prvo plja.kom SOKO-la i ostalih mostarskih firmi zatim raznoraznim malverzacijama preko nekoliko firmi izvlačeći novac iz Hercegovačke banke imena suradnika Primorac Perić Kolobarić Miličević... sve odreda današnje desne voždove ruke tj. plj.čkanjem Hrvatske jer je HVO financirala lijepa njihova novac išao preko Hercegovačke banke ali hrvatski narod u biH hoće Sranadera i evo vam ga

Gospodo iz CIN-a vi niste savladali zanat saznali ste za imovinu ali način kako je došao do nje je važniji za hrvatski narod u Hercegovini i Bosni a to je da je sve stekao pljač.anjem svoga naroda

jel misliš na antu kolobarića iz širokog

Na Branka a i Antu to ti je sva ista bag.. uvijek u vrhu HDZ-a

ja hopov zena advokat drzava korumpirana i vi bi tili da ja neman evo vam ga na

Dosad je dobio sudske sporove ali izgubio je obraz nema portala koji se ne šprda s ovim imovnim stanjem Čovića i načinom na koji ga je stekao

Ah te b.alije....ovako na našeg velikog i dragog druga.....poluistinama ga ponižavaju....pa neće ni da spomenu stan u Beču i ono malo stančića u Londonu...ko da je nakra ko prosječni precjednik zabite općine iz HDZja il one obiteljske izetbegoviće stranke.

Crknite protivnici našeg velikog vođe....nakra je on baremko kolko i Bakir....šta se zna....a di je tek ono šta se ne zna.

Ako ga hrvatski narod voli što ga ne bi volili ćaća i punac sve mu darovaše i neka su

Velika rvatina!!

Neka mu se dive ovce što glasaju za njega,neka im djeci uzor bude ovi velikiii rvat i katolik i poštenjačina.

ako je jedan posto od ovog istina ustaj narode motke u ruke

Oko mene puno kivnih lica,
mene brani moja ćirilica.

Nek istraže koliko ima Bakir izetbegović.Lagumdžija i pa i Martin Raguž! ne samo Čović
Zbog ovog Čović baš pobjeđuje

u bih nema postenog politicara ali ovaj covic je stvarno lopina zesca

Čović ovo sve naslijedio ili dobio na poklon a gdje je onda imovina koju je stekao prevarama i krim.nalom negdje po svijetu biće

u bih nema postenog politicara ali ovaj covic je stvarno lopina zesca

Mi hrvati poceli smo cistit smece u svojim dvoristima vasa nisu nimalo cistijja
Radi te ono sto i mi radimo
Pa se mozemo boljem da nadamo

Jedini pravilo u ovoj qwazi državi je niš' ne radi dobro kra-di.
samo ti daj čoviću kad te iđe ki hebe ove što ne mogu.

Blagu Prskala postaviti za ministra financija!

Kakav narod takav vođa.. Osim što su ovi u tužiteljstvu izgubili neku dokumentaciju, izgleda da je s Čovićevom imovinom sve ok..
Nešto kontam da imamo svoj entitet bili bio zadužen kao Grčka??

Hoćel...... Vlado Šoljić doć na red........

svi ce doc na red kad im bude najlipse

...ma nemojte tako ljudi...nemogu da vjerujem...nas precjednik da je takav...ma hajd......presjednik se bori za hrvate,vi tog niste svjesni.....kako mozete samo posumljati u nasega dragog vodju...stvarno ste brezobrazni....,iznositi takve neistine...sram da vas bude....presjednice samo naprijed.HDZ.

Rješio stambeno pitanje čovik pa šta??

Prvi put komentiram na ovom portalu mene sramota zbog ovoga ako je istina

samo lažete na čovika, šta je on ukra, da je ukra bija bi u zatvoru, nije i on je pošten, hrvati mu na prvom mistu i uvik priča o rvatima i iđe u crkvu, pravi čovik i rvat, i on vodi HDZ a to je vranje tuđman i to je rvacka

je je je u pravu si brale rvacka franjo adz euri kune itd...

dobro je da se malo priča ali istražitelji malo sire nemaju oni ništa koliko su uzeli dođem u pio mio i pitam za radni staž i pokažem uplatnice jer tada si moro uplačivat za tri radnika imo ih ili ne a oni meni kažu tim možeš obrisat gu idi onom kome si uplačivo to jest herceg bosni pitam šoljića a on kaže ja imam samo 10 miliona eura na računu ilikm iđi fra ševi a on ja sam ti glić to tić sve mi uzela tobi u hercegovačkoj a kome sada idu ove pare a on kaže to je sitniš koliko sam imo itd

gdje ti živiš pa njihovo je tužiteljstvo u ovoj državi samo stranci mogu ove zatvorit

administrator pita "Dodaj komentar"...ja dodam svoj komentar, ali administratoru se nesvidja i OBRISE...znas li ti sta je administrator i koji komentar se brise? ....ako kazem covic je jedno veliko go**o, kakva je to uvreda?...to mu samo moze biti kompliment...:-)))

Bogati Čovićev punac
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari